• Sonuç bulunamadı

ELEKTRİK ENERJİSİNİN GÜVENLİĞİ

Sektörlere Göre Sera Gazı Emisyonu - 2015 TÜİK

9. ELEKTRİK ENERJİSİNİN GÜVENLİĞİ

Bilindiği gibi Türkiye’de elektrik enerjisi ile ilgili temel yasa 6446 sayılı yasadır ve bu yasada amaç bir elektrik piyasası kurmak ve bu piyasa vasıtası ile toplumun elektrik ihtiyacını karşılamak olarak belirtilmiştir. Toplumun elektrik ihtiyacının karşılanması anlık ihtiyaç yanında gelecekte de ihtiyaç duyulacak elektriğin karşılanmasının garanti edilmesi anlamındadır.

Bugün için elektrik enerjisi toplum yaşamı için zorunlu bir kriter haline gelmiş durumdadır.

Bu edenle elektrik enerjisinin güvenliği tanımlaması bugün ve gelecek için elektriğin;

-talebi karşılayacak miktarda, -sürekli

-kaliteli

-çevreye zarar vermeyecek şekilde ve -ucuz,

Olarak temin edilmesini içermektedir.

Dünya Enerji Konseyi Enerjinin sürdürülebilirliğini incelerken tüm kriterleri dikkate alarak hazırlamış olduğu endeksi 71 kriterden oluşturmuştur.

Şekil 51: WEC Dünya Enerji Konseyi Enerji Sürdürülebilirliği Endeksi ve Ağırlıklar

Elektrik enerjisinin güvenliği gelecekteki talebi de karşılayabilme garantisinin sağlayabilmesine de dayanmaktadır. Elektrik enerjisinin depolanabilme olasılığı bugünün

teknolojisi ile mümkün olmadığından bu durum elektrik enerjisinin teminindeki sürdürülebilirliği de elektrik enerjisi açısından zorunlu kılmaktadır.Ayrıca elektrik enerjisinin ikincil enerji olması nedeni ile enerji kaynaklarına bağımlılığı birincil enerji güvenliğini elektrik enerjisi içinde koşul durumuna getirmektedir. Dolayısı ile elektrik enerjisinin güvenliği enerjinin sürdürülebilirliğine doğrudan bağımlı olmaktadır.Bu nedenle Dünya Enerji Konseyinin Şekil 52'de verilen kriterleri çerçevesinde elektrik enerjisinin güvenliğinin irdelenmesi elektrik enerjisinin güvenliği ve sürdürülebilmesi açısından önemli sonuçlara ulaşmamızı sağlayabilecektir.

Şekil 52: WEC Dünya Enerji Konseyi (DEK) Enerji Sürdürülebilirliği Ana Unsurları

Şekil 52'te görüleceği üzere DEK’in enerjinin ana unsurları olarak belirlediği hususlar elektrik enerjisi içinde tam olarak geçerlidir.

Şekil 52’de belirtilen kriter ve değerlendirmede bu kriterlerin ağırlıklarını uygun olarak kabul ederek Türkiye için bir değerlendirme yapan DEK Türkiye için aşağıda Şekil 53'te gösterilen sonuçlara ulaşmıştır.

Şekil 52 incelendiğinde aşağıdaki hususlar öne çıkmaktadır:

-Türkiye’nin son 3 yıllık enerji alanındaki gelişmeleri sıralamadaki yerini değiştirmemiştir.

- Türkiye’nin genel ortalaması 125 ülke içerisinde 46 sırada olmasına karşın enerji güvenliği açısından 69’uncu sıradadır. 2014 yılından bu yana küçük bir gelişme göstermiştir.

Şekil 53: DEK İncelemesi Türkiye Sonucu

Enerji güvenliği 3 ana başlıkta ve 8 alt başlıkta incelenmiştir.

1-Enerji temin güvenliği (arz güvenliği) ve enerjinin çeşitliliği:

Bu konu içerisinde;

-birincil enerji teminindeki çeşitlilik,

-kişi başı milli gelir artışına paralel enerji tüketim artışı ve -dış kaynak bağımlılığı konuları incelenmiştir.

Ülkemizde hemen hemen her kaynaktan elektrik üretimi yapılmakla birlikte özellikle ithal kaynak doğal gazdan elektrik üretimi oranının son dört yılda %32-%47 arasında değişmesi önemli bir handikap yaratm aktadır. Son yıllarda ithal kömürden elektrik üretimi de artmış ve bunun sonucunda ithal kaynak bağımlılığı %50 oranının üzerine çıkmıştır. Aşağıda Şekil 54 ve 55'te son yıllardaki elektrik üretim ve kurulu güç yerli ve ithal kaynak oranları grafik olarak verilmiştir.

Şekil 54: Yıllara göre elektrik üretiminde yerli kaynak ithal kaynak oranları

Şekil 55: Yıllara Göre Yerli Ve İthal Kaynak Elektrik Üretim Tesisleri Oranları

Şekil 54 ve 55'nın incelemesinden de görüleceği üzere ülkemizde elektrik üretiminde kaynak çeşitliliği bulunmakla birlikte özellikle yerli – ithal kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıt kaynağından elektrik üretimi öteki toplam kaynakların iki katından fazla olmaktadır.

İthal yakıtlara ve fosil yakıtlara bu denli bağımlılık elektrik güvenliği açısından önemli sorunlara neden olmaktadır. Fosil kaynaklar depolanabilir kaynaklar olduğundan temini doğrudan diplomatik, finansal ve ekonomik bir konu olmakta ve yalnızca kaynak temini değil, finans temini de önemli bir koşul haline gelmektedir.

Değişen dünya koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösteren fosil kaynak fiyatları sonuçta ülke ekonomisini ve yurttaş kullanımını doğrudan etkilemektedir.

Çok etkenli fosil yakıt kaynak kullanımının genel elektrik üretimi içerisinde büyük yer tutması ise elektrik enerjisi güvenliğini önemli ölçüde azaltmaktadır. Dolayısı ile bu kaynaklara bağlı olarak yapılan elektrik üretim tesisleri doğrudan elektrik temini güvenliğini yükselten tesisler olmamaktadır.

Son yıllarda (2006-2016) yapılan elektrik üretim tesislerinin kaynaklara göre durumunu gösteren grafik Şekil 56’da verilmiştir. Şekliden de açıkça görüleceği üzere 2006’dan sonra yapılan yeni tesisler fosil yakıt dışındaki üretim tesisleri oranını artırmamış aksine fosil yakıt bağımlılığı artmıştır.

Şekil 56: Kullanılan Kaynaklar Açısından Yıllara Göre Elektrik Üretimi

Şekil 57: 2017 Yılı Elektrik Üretiminde Fosil Yakıt Ve Diğer Kaynaklardan Elektrik Üretimi Oransal Durumu

Şekil 58: 2006-2016 Yılları Arasındaki Elektrik Üretim Tesislerinin Değişimi

2-Enerji sisteminin mukavemet gücü (Değişen koşullara uyum esnekliği)

WEC tarafından enerji güvenliğinin işlendiği ikinci ana konu ise enerji sisteminin işletilmesine ilişkin sorunlara karşı sistemin göstereceği direnç olarak tariflenmiş ve bu konu;

-Elektrik üretimindeki çeşitlilik -Enerji depolanması

-İnsan gücü yetişkinliği

Elektrik enerjisi üretimi birincil kaynaklara bağımlı olduğundan yukarıdaki bölümde incelendiği gibi mevcut elektrik üretim kaynaklarının tamamına yakınından Türkiye'de elektrik üretilmekle birlikte ithal kaynaklara aşırı bağımlılık birincil kaynak depolamasını çok önemli hale getirmektedir. Bunun yanında yenilenebilir kaynak elektrik üretim tesislerinin de hızla arttırılması zorunludur. Örneğin doğal gaz eksikliği durumunda elektrik talebinin başka kaynaklardan sağlanması zorunlu olmakta ve eğer ekonomik kısıtlar nedeni ile ithal kömür depolanmasında yeterli değil ise elektrik talebi karşılanamaz duruma gelinebilmektedir.

Bunun önlenmesi ancak yenilenebilir kaynağın devreye girmesi ile olabilecektir.

Elektrik henüz teknik olarak ticari kullanım için depolanabilir bir enerji türü değildir.

Türkiye’de elektrik için enerjinin depolanması doğal gaz ve kömür depolanması anlamına gelmektedir. Diğer depolanabilir elektrik üretim kaynağı olan barajlar doğal olarak kendine yol bulmaktadır. Ülkemizde kömür depolanması finans ve mekanik güç kullanımı ile

sınırlıdır. Doğal gaz depolanması için doğal gaz depoları yapılmakla birlikte çok pahalı tesisler olması ve bekleyen doğal gazında önemli bir mali yükü olması nedeni ile kısıtlı olarak tesis edilebileceklerdir. Kömür depolanması ise üretim tesislerinin kendi kapasiteleri ile sınırlı olmaktadır.

Elektrik enerjisi sisteminin işletilmesinde insan gücünün önemi Türkiye’de fazlası ile hissedilen bir konudur. Sistem işletmesindeki bazı tıkanıklıklar ve otomasyon eksiklikleri ile teknik konularda yetersizlikler sistem oturmalarına neden olabilmektedir. Özellikle elektrik mühendislerinin işletmeci devlet kuruluşlarında özgür çalışma olanaklarının kısıtlı olması ve bilime ulaşmadaki bilinçli kısıtlamalar ile özel kuruluşlardaki ücret sıkıntıları sistem işletmesinin ana elemanları olan elektrik mühendislerinde çalışma zorlukları yaratmaktadır.

Hizmet alımlarındaki teknik dışı uygulamalarda sistem işletmesinde riskli sonuçlar vermektedir. İş güvenliği ve işçi sağlığı konularındaki denetim eksiklikleri ve bilinçsiz davranışlar önemli sistem sorunlarına ve iş kazalarına neden olmaktadır. Özellikle iletim ve dağıtım sistemlerindeki planlama eksikliği ve dolayısı ile ortaya çıkan yatırım eksikliği veya israfı sonuçta elektrik sistemi işletmesinde 15 Mart 2015 yılında meydana gelen büyük sistem oturması ve son yıllarda sıkça yaşanan kısmi sistem arızalarına neden olmaktadır.

Bu durum ise elektrik güvenliğini önemli oranda azaltmaktadır.

Yukarıda genel olarak WEC kaynakları referans alınarak açıklanan elektrik enerjisinin güvenliği konusu Türkiye’de genellikle çok miktarda ve büyük güçlü elektrik santralı tesis edilmesi ile eş anlamlı olarak kabul edilmektedir. Ancak yukarıda açıklanan konulardan açıkça görüleceği üzere enerji güvenliğinde ana unsur çok elektrik enerjisi üretim tesisi yapmak değil bunları açıklanan 8 kriteri kapsayacak Şekilde ve planlı olarak yapmaktan geçmektedir. Nitekim 2014 yılındaki kurulu gücü 69.500 MW'ı son 3 yılda %22.5 oranında artırarak 85.200 MW mertebesine getirmek, elektrik enerjisinin ülkemizdeki güvenliliğini yükseltmemiş 125 ülke arasında 69'uncu sırada olmamız sonucunu vermiştir.