• Sonuç bulunamadı

Ekin öğretmenin uzun makarna çubuklarını öğrencilere dağıtımı

Belgede Onur ERGÜNAY Eskişehir 2018 (sayfa 186-190)

Birinci öğretim döneminin sonunda 29.12.2014 tarihinde yapılan yedinci gözlemde ise ders öncesi sınıfta kendi bilgisayarını hazırladığı ve projeksiyon makinesini sınıfta çalıştırıp derste öğrencilerin üç boyutlu bir bilgisayar programı kullanarak matematiksel çizimler yapmasına olanak sağladığı gözlenmiştir.

Ekin öğretmenin planlı ve hazırlıklı olmaya ilişkin genel öğretmen vizyonu ikinci öğretim döneminde yapılan gözlemlerde de gözlenmiştir. 23.02.2015 tarihinde yapılan dokuzuncu gözlemde ders öncesinde hazırlamış olduğu yazılı plandan yararlandığı gözlenmiştir. 26.03.2015 tarihinde yapılan 10. gözlemde de dersin içeriğine ilişkin önceden hazırladığı alıştırma sorularını sınıfta öğrencilere çözdürmüştür.

Ekin öğretmenin deneyim başında vurguladığı öğrencilerle ilgili olma genel öğretmen vizyonunu da öğretim yılı boyunca yansıttığı ve bu vizyonunda herhangi bir değişimin olmadığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda derslerde ve ders aralarında sürekli olarak öğrencileriyle ilgilendiği gözlenmiştir. Örneğin birinci öğretim döneminde 22.12.2014 tarihinde altıncı gözlem sonrası ve ikinci öğretim döneminde 15.04.2015 tarihinde yapılan 11. gözlem sonrası görüşmelerde Ekin öğretmen aşağıdaki görüşleri ifade etmiştir:

Bir öğrencinin tebeşire tekme atması hiç hoşuma gitmedi ama neden yaptığını anlamadım.

Aramızda hiçbir sorun da yok ve aksine babası hapishanede olduğu için ona birazcık daha

özel ilgi gösteriyorum. Aslında anlayabiliyorum onun durumunu ama bunu yapmasını gerektirmiyordu (1. dönem 6. gözlem sonrası yapılandırılmamış görüşme, 22.12.2014).

5’ler neredeyse artık dert şeyi bellediler beni artık. Hiç alakam yok aslında. 5’lerin sınıf öğretmeniyim ama diğerleri de hep beni buluyor. Hep yardıma beni çağırıyorlar. Hoşuma gidiyor. Her türlü sorunlarını bana geliyorlar. En azından bana güvendiklerini hissediyorum (2. dönem 11. gözlem sonrası yapılandırılmamış görüşme, 15.04.2015).

Yukarıdaki görüşler incelendiğinde Ekin öğretmenin öğrencilerin okul dışı yaşamlarıyla ilgilendiği ve onlarla iletişim kurarken bu durumlarını dikkate aldığını göstermektedir. Bu duruma bağlı olarak öğrencilerin sorunlarını anlatabilecekleri bir öğretmen rolünü yansıttığı görülmektedir.

Ekin öğretmen deneyim başında genel öğretmen vizyonuna yönelik vurguladığı araştırmacı rolünü öğretim yılı boyunca yansıtmıştır. Yapılan gözlemlerde derslerin içeriklerine yönelik internet adreslerinden materyal araştırıp bulduğu ve derslerinde bu materyalleri kullandığı gözlenmiştir. Bu doğrultuda yine deneyim başında belirttiği etkinlik çeşitliliğine önem verme vizyonunu da yansıttığı gözlenmiştir.

Öğretim yılı sonunda yapılan görüşmede Ekin öğretmen deneyim başında belirttiği özverili olma vizyonunu tekrar aşağıdaki şekilde ifade etmiştir:

Ben o zaman fedakarlık diye tanımlamıştım. Yine aynı şekilde tanımlarım. Gerçekten kendimden daha çok öğrencileri düşününce, bu mesleği çok sevdim daha da çok sevdim (Ekin öğretmen, DS görüşme).

Ekin öğretmenin yukarıda sunulan görüşü incelendiğinde bir öğretmen olarak fedakar olma özelliğini yeniden vurguladığı görülmektedir. Bu özelliğine bağlı olarak öğretmenlik mesleğini daha çok sevdiğini belirtmiştir. Başka bir ifadeyle, özverili olma özelliğinde herhangi bir değişim belirlenmemiştir. Bununla birlikte Ekin öğretmen deneyim sonundaki görüşmede aşağıdaki görüşünü de belirtmiştir:

Kendimde gördüğüm sıkıntı, disiplini sağlayamadım. Hem bir yandan tatlı sert derler ya hem disiplin sağlayıp, hem aynı zamanda fedakarlığını gösterip bence öyle olmalı (Ekin öğretmen, DS görüşme).

Yukarıdaki görüş incelendiğinde Ekin öğretmenin deneyim sonunda tatlı sert olmaya doğru bir yönelim gösterdiği anlaşılmaktadır. Bu durumun nedeni olarak ise sınıfta disiplini sağlayamamasını belirtmiştir. Belirttiği görüş daha önceki görüşmelerdekilerden ve gözlenen davranışlarından farklı olmuştur. Bu doğrultuda Ekin öğretmenin genel öğretmen vizyonunda tatlı sert bir öğretmen vizyonuna yönelme olduğunu göstermiştir. Ayrıca deneyimleri yoluyla böyle bir yönelimi ifade etmesi deneyimlerin genel öğretmen vizyonu üzerinde bir etkisinin olabileceğini göstermiştir.

4.3.1.2. Ekin öğretmenin ilk yıl mesleki deneyim sürecinde mesleğe yönelik anlayışlarındaki değişime ilişkin bulgular

Ekin öğretmenin mesleğe ilişkin anlayışları bağlamında alan bilgisi, alan öğretimi bilgisi, okul ve sosyal çevreyi tanıma bilgisi, öğrenciyi tanıma bilgisi ve sınıf yönetimi bilgisinde ilk yıl mesleki deneyimleri sürecindeki değişim incelenmiştir.

Alan bilgisi boyutuna ilişkin elde edilen veriler incelendiğinde Ekin öğretmenin deneyim başı yapılan görüşmede alan bilgisinde yeterli olduğuna ilişkin görüş belirttiği görülmüştür:

Aslında şöyle hani matematik anlamında ben 1. ve 2. sınıfta çok şey öğrendiğimi düşünmüyorum. Hani bir de üniversiteye yeni gelmişiz, biraz o heyecandan dolayı da olabilir.

Tamamen öğretmenlerime atmak istemiyorum suçu ama 3. sınıfta ciddi anlamda matematik öğrenmeye başladığımı hissettim. Zaten son sınıfta alan sınavıyla birlikte matematiğe büyük bir yoğunlaşma oldu. Matematik alanımı öğrendim diyebilirim (Ekin öğretmen, DB görüşme).

Yukarıda sunulan görüş incelendiğinde Ekin öğretmenin mesleki deneyim başında, alan bilgisi boyutunda kendisini yeterli gördüğü anlaşılmaktadır. Bu yeterliğini hizmet öncesi öğretmen eğitimi sürecinin etkisi ve KPSS alan bilgisi sınavına hazırlık sürecinin katkısına bağlı olarak açıklamıştır.

Öğretim yılı boyunca yapılan gözlem ve görüşmelerde Ekin öğretmenin alan bilgisinde yeterli hissetme durumunda herhangi bir değişim belirlenmemiştir. Yapılan gözlemlerde Ekin öğretmenin konulara ilişkin açıklamalarının oldukça açık ve anlaşılır olduğu gözlenmiştir. Öğretim yılı sonunda yapılan görüşmede de Ekin öğretmen alan bilgisi boyutuna ilişkin aşağıdaki görüşü belirtmiştir:

Alan bilgisinde sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Sadece böyle birkaç yeni terimler falan girdi, onları ben de bilmiyordum. Öğrencilerle beraber öğrendik. Genel olarak bir sıkıntı yok (Ekin öğretmen, DS görüşme).

Ekin öğretmenin öğretim yılı sonunda yapılan görüşmede belirttiği görüş incelendiğinde alan bilgisine yönelik kendisini yeterli hissettiği görülmektedir. Bununla birlikte, öğretim yılı içerisinde alanına ilişkin birkaç yeni terimi öğrencilerle birlikte öğrendiğini ifade etmiştir. Aynı görüşmede alan bilgisi boyutunda herhangi bir değişim yaşayıp yaşamadığı sorulduğunda ise “artma oldu diyebilirim” ifadesini kullanarak bu boyutta bir değişimi vurgulamıştır.

Alan öğretimi boyutundaki değişim incelendiğinde ise alan bilgisindeki bulgulardan farklı bir değişim olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Deneyim başında yapılan görüşmede Ekin öğretmen alan öğretimi bilgisine ilişkin aşağıdaki görüşleri belirtmiştir:

Ben onda daha iyi olduğumu düşünüyorum. Yani matematik bilgim dışında matematik eğitim bilgimin daha iyi olduğumu düşünüyorum. Özellikle 3. sınıfta özel öğretim yöntemlerinde çok güzel bilgiler öğrendik. Mesela bir derste bir etkinlik hazırlamak, yani nasıl hazırlamam gerektiğini, bunları iyi öğrendiğimi düşünüyorum… Öğrenciler sıkıldığında oyun oynatıyorum ama matematikle ilgili, yine konumuzla ilgili oyunlar oynatmaya çalışıyorum.

Hani o konuda sıkıntı yok denilebilir… Bize hocamız herkese konu dağıtıp o konularla ilgili etkinlikler hazırlatmıştı, yani derste ne uygulayabilirim? Genellemeye ulaşabileceğimiz etkinliklerdi bunlar. Kendim hazırladım. Kendi hazırladığımla daha iyi öğrendim. Diğer arkadaşlarımızın hazırladığını da inceleyip daha sonra onları almıştık. Onlar etkili oldu (Ekin öğretmen, DB görüşme).

Ekin öğretmenin deneyim başında belirttiği yukarıdaki görüşler incelendiğinde alan öğretimi bilgisi boyutunda yeterli olduğunu düşündüğü anlaşılmaktadır. Bu yeterliğinin nedeni olarak ise hizmet öncesi öğretmen eğitimi döneminde edindiği bilgiler ve aldığı uygulamalı eğitimi vurguladığı görülmektedir. Ekin öğretmenin deneyim başında belirttiği alan öğretimi bilgisinde yeterli hissetme durumu yapılan gözlemlerin bazılarında gözlenmiştir. Örneğin birinci öğretim döneminde 22.12.2014 tarihinde yapılan altıncı gözlemde sınıf içi etkinliklerde çeşitlilik sağladığı gözlenmiştir. Gözlem sırasında öğrencilerin büyük çoğunluğunun dersin konusuna ilişkin değerlendirme sorularını doğru olarak yanıtlamaları Ekin öğretmenin alan öğretimi boyutunda etkili olduğunu yansıtmıştır. Bu derste matematikte paralel doğru konusunu öğretirken sınıfın tabanındaki kare döşemeleri kullanıp öğrencilerin kendilerinin yaşayarak öğrenmelerini sağlaması alan öğretimi bilgisindeki yeterliğini yansıtmıştır (Görsel 4.14).

Belgede Onur ERGÜNAY Eskişehir 2018 (sayfa 186-190)