• Sonuç bulunamadı

Ekin öğretmenin öğretim yaptığı bir dersliğin planı

Belgede Onur ERGÜNAY Eskişehir 2018 (sayfa 62-106)

3.3. Verilerin Toplanması ve Analizi

Durum çalışmalarında gözlem, görüşme belge incelemesi gibi çeşitli veri toplama yöntemleri kullanılarak zengin ve birbirini destekleyebilecek veri çeşitliliğine ulaşma hedeflenmektedir. (Yıldırım ve Şimşek, 2011; Yin, 2014). Araştırmada veriler yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler, açık uçlu anket, katılımcı gözlemler ve yapılandırılmamış görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Ayrıca araştırma süreci boyunca araştırmacı tarafından araştırma günlükleri yazılmıştır. Araştırmanın planlanması aşamasında öğretmenlerin de yansıtıcı günlükler yazmaları da düşünülmüştür. Ancak

aday öğretmenlerin veri toplama sürecinin başında öğretmen günlüklerini yazmaya zaman ayıramadıkları gözlenmiştir. Bu nedenle aday öğretmenlerin yansıtmalarının her gözlem sonrası yapılan görüşmelerle elde edilmesine karar verilmiştir. Araştırmada verilerin toplanmasına ilişkin süreç Şekil 3.3’te sunulmuştur:

Şekil 3.3. Araştırmada veri toplama süreci

Şekil 3.3’te gösterilen ve beş aşamadan oluşan veri toplama süreci, araştırmadaki üç katılımcı için ayrı ayrı gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda veri toplama süreci katılımcıların mesleki deneyimlerine başladıkları ilk ayda gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerle başlamıştır. Bu görüşmelerin ardından üç aday öğretmenin sınıflarında birinci eğitim öğretim döneminin sonuna kadar gözlemler gerçekleştirilmiş ve her gözlem sonrası yapılandırılmamış görüşmeler yapılmıştır. Birinci eğitim-öğretim dönemi sonunda uygulanan açık uçlu anket sonrasında veri toplama süreci ikinci eğitim-öğretim döneminde gerçekleştirilen gözlem ve yapılandırılmamış görüşmelerle devam etmiştir. Araştırmada veri toplama süreci her katılımcıyla ilk yıl mesleki deneyim sürecinin sonunda gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerle sonlandırılmıştır.

Ayrıca bu sürecin tamamında araştırmacı tarafından araştırma günlükleri yazılmıştır.

Verilerin analizi sürecinde çoklu durum çalışmalarına uygun bir süreç yürütülmüştür. Çoklu durum çalışmalarında toplanan verilerin analizinde öncelikle her bir durumun araştırma kapsamında yer alan diğer durumlardan bağımsız olarak kendi

içerisinde betimlenmesi ve analizinin gerçekleştirilmesi, sonrasında durumlar arasındaki benzerlik ve farklılıkların belirlenerek durumlar arası karşılaştırmaların yapılması ve sonuçlara ulaşılması öngörülmektedir (Creswell, 2013; Yin, 2014; Yıldırım ve Şimşek, 2011). Araştırmada ayrı durumlar olarak değerlendirilen üç katılımcıdan elde edilen veriler öncelikle birbirlerinden bağımsız bir şekilde analiz edilmiştir. Daha sonra her bir durum için ortaya çıkan analizler diğer durumlarda elde edilen analizlerle karşılaştırılmış ve araştırma bulgularına ulaşılmıştır.

3.3.1. Veri toplama yöntemleri

Bu bölümde araştırmada kullanılan her bir veri toplama yöntemine ve sürecine ilişkin ayrıntılı bilgiler açıklanmıştır.

3.3.1.1. Yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler

Araştırmada her katılımcıyla iki yarı yapılandırılmış bireysel görüşme gerçekleştirilmiş ve katılımcılardan araştırma odağına ilişkin derinlemesine bilgi alma amaçlanmıştır. Görüşmeler yoluyla veri toplama nitel araştırmalarda en yaygın biçimde kullanılan veri toplama yöntemi olarak görülmektedir (King ve Horrocks, 2010; Yıldırım ve Şimşek, 2011). Yarı yapılandırılmış görüşmeler katılımcılardan belirlenmiş bir konu hakkında derinlemesine bilgi alma amacıyla gerçekleştirilen ve gerektiğinde araştırmacı tarafından daha derinlemesine bilgi almak amacıyla anahtar soruların da sorulabileceği görüşme türleridir (Adıgüzel, 2016).

İlk görüşmeler her katılımcıyla mesleki deneyimlerinin başında öğretmen vizyonlarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. İlk yıl mesleki deneyimlerinin sonunda da her katılımcıyla kendi öğretmen vizyonlarını belirlemeye yönelik yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. İki görüşme sürecine ilişkin bilgiler aşağıda sunulmuştur.

3.3.1.1.1. Mesleki deneyim sürecinin başında gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler

Veri toplama sürecinin ilk aşamasında katılımcı üç aday öğretmenden göreve başlayıp ilk mesleki deneyimlerini yaşadıkları sürecin başında yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler yoluyla veriler elde edilmiştir. Bu görüşmelerde mesleki deneyimlerinin başında katılımcıların öğretmenlik mesleğine ilişkin vizyonları

belirlenmiştir. Görüşmeler öncesi hazırlık sürecinde Adıgüzel’in (2016) önerdiği yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler için sekiz adımdan oluşan hazırlık aşamaları izlenmiştir. Bu kapsamda öncelikle araştırmacı ve danışman öğretim üyesi tarafından araştırmada kuramsal çerçeve olarak belirlenen öğretmen eğitimi modelinin boyutları dikkate alınarak görüşme soruları hazırlanmıştır. İkinci adım olarak uzman görüşü alma gerçekleştirilmiştir. Bu süreçte öncelikle bir uzman değerlendirme formu hazırlanmıştır.

Hazırlanan form araştırma amacı ile kullanılan öğretmen eğitimi modelinin açıklamalarını içeren bir yönerge ve her bir boyut için hazırlanan oluşturulan görüşme sorularını kapsamaktadır. Ayrıca her görüşme sorusu için uzman değerlendirmesi için

“Uygun”, “Uygun değil” ve “Açıklamalar” bölümü olarak üç alan boş bırakılmıştır.

Uzman değerlendirme formu dört uzmana e-posta yoluyla gönderilmiştir. Uzmanlardan biri tez izleme komitesinde yer alan ve Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Doçent Doktor unvanıyla görev yapan bir öğretim üyesidir. Görüş alınan diğer uzman da tez izleme komitesinde yer almakta ve aynı üniversitenin Eğitim Fakültesinde Yardımcı Doçent Doktor olarak görev yapmaktadır. Bu uzmanlardan öğretmen eğitimi ile nitel araştırmalar konusundaki deneyimleri ve araştırmada kullanılan öğretmen eğitimi modeline ilişkin bilgi sahibi olmaları nedeniyle görüşme sorularına ilişkin görüş alınmıştır. Görüş alınan üçüncü uzman da, aynı fakültede öğretim elemanı olarak görev yapmakta ve eğitim programları ve öğretim alanında doktora unvanına sahiptir. Öğretmen eğitimi ve nitel araştırmalar alanında uygulama ve araştırma deneyimi olması nedeniyle uzman olarak görüşüne başvurulmuştur. Görüşme sorularına ilişkin görüşü alınan dördüncü uzman ise eğitim programları ve öğretim alanında bilim uzmanıdır ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir kurumda rehber öğretmen olarak görev yapmaktadır.

Araştırma yapılacak kurumda uzun süredir görev yapıyor olması, görevi gereği öğretmenlerle uzun süreli etkileşimde bulunmuş olması ve bu alanda bilim uzmanı olması nedeniyle görüşme sorularına ilişkin görüşüne başvurulmuştur. Uzman görüşü almada kullanılan formun yapısı Çizelge 3.2’de gösterilmiştir:

Çizelge 3.2. Uzman görüşü formu

Görüşme Boyutları ve Soruları

Uygun Uygun değil Açıklama Uygulamaya Dönük Araçlar

B.2. Uygulamalarınızda kullanmayı düşündüğünüz öğretime ilişkin araçlar nelerdir?

- Uygulamalarınızda kullanmayı düşündüğünüz öğretim stratejileri nelerdir?

- Uygulamalarınızda kullanmayı düşündüğünüz yöntem ve teknikler nelerdir?

- Derslerinizde ne tür materyaller kullanmayı düşünüyorsunuz? Niçin?

- Hangi değerlendirme araçlarını kullanmayı düşünüyorsunuz?

- Kullanmayı düşündüğünüz diğer öğretim materyallerinden bahsedebilir misiniz?

Çizelge 3.2’de görüldüğü gibi uzmanlara gönderilen formda uzmanlardan her maddenin ait olduğu görüşme boyutuna uygunluğuna ilişkin görüşü ve gerekirse açıklaması istenmiştir. Dört uzman tarafından sunulan öneriler doğrultusunda görüşme formu yeniden düzenlenmiştir.

Hazırlık aşamasının üçüncü ve dördüncü adımlarında sırasıyla uzman görüşleri sonrası oluşan görüşme sorularını içeren görüşme rehberi ve katılımcı onam formu hazırlanmıştır. Bu adımlardan sonra araştırma kapsamında ulaşılan katılımcılarla tekrar iletişim kurulup görüşme zamanı ve yeri birlikte belirlenmiştir. Ortak görüşme zamanı ve yeri belirlendikten sonra araştırmacı tarafından kayıt araç gereçleri hazırlanmıştır.

Katılımcılarla gerçekleştirilecek görüşmeler öncesi son olarak aynı ilde göreve başlayan bir aday öğretmenle pilot görüşme yapılmıştır. Bu görüşmede amaç soruların açıklığı ve anlaşılırlığının denetlenmesi ve ortalama görüşme süresinin belirlenmesi olmuştur (Adıgüzel, 2016). Pilot görüşme sonrası görüşme sorularının amaca yönelik olma durumu araştırmacı ve danışmanı tarafından tekrar gözden geçirilmiştir. Uygun görülen değişiklikler yapıldıktan sonra görüşme formunun son biçimi belirlenmiş (EK-1) ve görüşmelere hazırlık aşaması tamamlanmıştır. Katılımcılarla mesleki deneyim başı

gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış bireysel görüşmelere ilişkin bilgiler Çizelge 3.3’te gösterilmektedir.

Çizelge 3.3. Mesleki deneyim başında katılımcılarla gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin bilgiler

Katılımcı Aday

Öğretmen Tarih / Saat Görüşme Yeri Katılımcının

Öğretmenlik Alanı Görüşme Süresi Pilot Görüşme 18.10.2014 / 10.30 Araştırmacının odası İngilizce 44.09 Ekin 07.11.2014 / 15.00 Araştırmacının odası İlköğretim Matematik 46.33 Nazım 09.11.2014 / 16.00 Araştırmacının odası Türk Dili ve Edebiyatı 01.01.45 Mısra 21.11.2014 / 14.15

Katılımcının görev yaptığı okulun memur odası

Türk Dili ve Edebiyatı 35.08

Mesleki deneyim sürecinin başında yapılan görüşmeler Kasım ayında gerçekleştirilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan öğretmen atamaları genellikle öğretim yılı öncesinde Ağustos-Eylül aylarında gerçekleştirilmektedir.

Araştırmanın yapıldığı 2014-2015 öğretim yılında ise öğretmen atamaları gecikmeli olarak Ekim ayında yapılmıştır. Ataması yapılan öğretmenlerin görevlerine başlamaları da Ekim-Kasım aylarına kadar devam etmiştir. Eskişehir iline atanan aday öğretmenlere ulaşma ve veri toplama sürecinin planlanması sonrası deneyim başı görüşmeler Kasım ayında gerçekleştirilebilmiştir. Ayrıca Nazım ve Mısra öğretmenin göreve başladıkları okulda Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni fazlalığı olduğundan okul yönetimi tarafından göreve başladıkları Ekim ayında kendilerine ders görevlendirmesi yapılmamıştır. Bu süreçte ikisi de aday öğretmen olarak öğrenci devamsızlıklarını e-okul sistemine kaydetme gibi idari görevleri yapmakla görevlendirilmişlerdir. Kasım ayı içerisinde okul yönetimindeki değişiklik olmasıyla birlikte kendilerine ders görevlendirilmesi yapılabilmiştir. Görüşmeler öncesi katılımcılardan ad-soyadı, cinsiyet ve tamamladıkları öğretmen eğitimi programlarına ilişkin bilgilerine yönelik olarak hazırlanmış genel bilgi anketini doldurmaları istenmiştir (EK-2).

3.3.1.1.2. İlk yıl mesleki deneyim süreci sonunda gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler

Araştırma kapsamında katılımcıların ilk yıl mesleki deneyimleri sonunda mesleğe ilişkin vizyonlarına yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla eğitim öğretim yılının

sonunda katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler deneyimlerinin başında gerçekleştirilen çerçeveye benzer şekilde aday öğretmenlerin mesleğe ilişkin vizyonlarına odaklı olarak gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda eğitim öğretim yılının başında kullanılan görüşme formu araştırmacı ve danışman öğretim elemanın tarafından tekrar gözden geçirilmiş ve görüşme soruları aday öğretmenlerin eğitim öğretim yılı içerisindeki yaşantılarına yönelik görüşlerini ifade edebilecekleri bir biçime dönüştürülmüştür (EK-3). Ayrıca bu görüşmelerde katılımcıların ilk yıl mesleki dönemi sürecinde yaşadıkları sorunlara yönelik bir soru sorulmuştur.

Görüşmelerin planlanması aşamasında öncelikle katılımcılarla iletişim kurulmuştur. Görüşme tarihleri için eğitim-öğretim dönemi sonunda yürütülen seminer çalışmaları dönemi seçilmiştir. Bu süre içerisinde öğretmenlerin yılsonu çalışmalarını tamamlamış olmaları nedeniyle onlara daha kolay ulaşılabileceği düşünülmüştür.

Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim-öğretim döneminin son haftasında yayımlanan genelge ile öğretmenlerin seminer çalışmalarını istedikleri illerdeki okullarda yapmaları duyurulmuştur. Bu durumda aday öğretmenlerin de seminer çalışmalarında farklı illere gitme olasılıkları nedeniyle üç katılımcıyla tekrar iletişim kurulmuştur. Mısra öğretmenin seminer çalışmasını farklı bir ilde yapmayı planladığı öğrenilmiştir. Bu nedenle Mısra öğretmenle yapılacak görüşme seminer çalışmaları öncesinde gerçekleştirilmiştir. Ekin ve Nazım öğretmen seminer çalışmalarını kendi okullarında gerçekleştirdikleri için görüşmeler bu dönemde yapılmıştır. Yapılan görüşmelere ilişkin bilgiler Çizelge 3.4’te sunulmuştur:

Çizelge 3.4. Eğitim öğretim yılı sonu katılımcılarla gerçekleştirilen görüşmelere ilişkin bilgiler

Katılımcı Aday Öğretmen

Tarih / Saat Görüşme Yeri Katılımcının

Öğretmenlik Alanı Görüşme Süresi Mısra 10.06.2015 / 12.00 Katılımcının görev yaptığı

okulun kütüphanesi Türk Dili ve Edebiyatı 45.57 Nazım 15.06.2015 / 13.00 Katılımcının görev yaptığı

okulun kütüphanesi Türk Dili ve Edebiyatı 01.07.27 Ekin 18.06.2015 / 10.15 Katılımcının görev yaptığı

okulun toplantı odası İlköğretim Matematik 33.45

3.3.1.2. Açık uçlu anket

Araştırmada katılımcılardan eğitim öğretim yılının ilk dönemi sonunda açık uçlu anket yoluyla veri toplanmıştır (EK-4). Açık uçlu anketler nitel araştırmalarda kullanabilecek veri toplama yöntemleri arasında ifade edilmektedir (Creswell, 2012;

Yıldırım ve Şimsek, 2011). Aday öğretmenlerin tatilde oldukları için farklı illerde bulunmaları, birinci öğretim dönemine ilişkin genel değerlendirme yaparken daha fazla zamana gereksinim duyabilecekleri ve kendilerini yazılı olarak ifade etmelerine olanak sağlama olmak üzere üç ölçüte bağlı olarak veri toplama sürecinde açık uçlu anket tercih edilmiştir. Anket iki temel soruyu içermektedir. İlk soru aday öğretmenlerin mesleki deneyimleri sürecinde birinci dönem yaşadıkları sorunlar ve bu sorunları çözme yollarına yönelik olmuştur. İkinci soru ise aday öğretmenlerin birinci öğretim dönemi boyunca mesleki deneyimlerinden neler öğrendiklerine ve bu süreçte mesleğe ilişkin vizyonlarındaki değişikliklere odaklıdır.

Araştırmacı ve danışman öğretim üyesi tarafından hazırlanan açıklı uçlu sorular eğitim öğretim yılının ilk dönemi sonunda (22.01.2015) e-posta yoluyla katılımcılara gönderilmiştir. Ayrıca aday öğretmenlere telefonla ulaşılarak ankete ilişkin bilgilendirme yapılmıştır. Aday öğretmenlerden anketteki soruları ikinci dönemin ilk haftası sonuna kadar (13.02.2015) yanıtlayarak geri göndermeleri istenmiştir. Katılımcılar belirtilen tarihe kadar ankette yer alan soruları yanıtlamışlar ve araştırmacıya geri göndermişlerdir.

3.3.1.3. Katılımcı gözlemler

Araştırmada katılımcıların öğretmen vizyonlarındaki olası değişimleri ve karşılaştıkları sorunları daha derinlemesine incelemek amacıyla katılımcı gözlem yoluyla veri toplanmıştır. Bu şekilde katılımcıların belirttikleri görüşlerin bulundukları ortamda nasıl yansıdığının belirlenmesi amaçlanmıştır (Glesne, 2010; Merriam, 2009; Yıldırım ve Şimşek, 2011).

Gözlemler araştırmacı tarafından yapılmıştır. Gözlem yapılacak ders ve gözlem zamanları katılımcıların uygun olduğu saatler dikkate alınarak belirlenmiş ve katılımcıların onay vermesi sonrası yapılmıştır. Gözlemler üç katılımcı aday öğretmenin öğretim yaptıkları sınıflarında gerçekleştirilmiştir. Gözlem süreci öncesi araştırmanın kuramsal çerçevesi ve araştırma amaçları doğrultusunda araştırmacı tarafından bir gözlem formu hazırlanmıştır. Gözlem formunun araştırmanın amacına uygunluğuna

ilişkin olarak iki alan uzmanından görüş istenmiş ve uzman görüşleri doğrultusunda gözlem formunun son hali oluşturulmuştur (EK-5).

Gözlem sürecinde verilerin daha sonra da ulaşılabilirliğini sağlamak amacıyla video kaydı yapılmıştır. Gözlem süreci öncesinde katılımcı öğretmenler gözlemlerin amacına ilişkin olarak bilgilendirilmiş ve onam formu aracılığıyla kendilerinden gerekli izin alınmıştır.

Gözlem süreci iki boyutlu olarak planlanmıştır. Birinci eğitim-öğretim döneminde gerçekleştirilen gözlemlerin birinci dönemin sonuna kadar her hafta sürdürülmesi amaçlanmıştır. Ancak kış koşulları nedeniyle il çapında okulların bazı günler kapatılması ve yol durumunun uygun olmaması, okullarda yapılan ortak yazılı sınavların gerçekleştirildiği haftalarda katılımcıların ve sınıfların gözlem için uygun olmaması gibi nedenlerle bazı haftalar gözlem yapılamamıştır. Örneğin dördüncü gözlem haftasında gözlem yapılamamıştır. Bu durumun nedeni araştırma günlüğünde aşağıdaki gibi ifade edilmiştir:

Geçen hafta Mısra öğretmen Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri izinliydi. Perşembe günü ise yılbaşı tatiliydi. Gözlemimi Cuma günü yapmayı planlıyordum ama Başbakanlık genelgesiyle yılbaşı tatili hafta sonuyla birleştirilerek Cuma günü de tatil yapıldı. Bu nedenle geçen hafta Mısra öğretmenin sınıfında gözlem yapamadım (Araştırma günlüğü, Mısra, 1.

dönem 5. gözlem haftası, 05.01.2015).

Araştırma günlüğünde ifade edildiği gibi dördüncü gözlem haftasının ilk üç günü katılımcının izinli olması, son iki günün ise yılbaşı nedeniyle tatil olması nedeniyle gözlem gerçekleştirilememiştir. Bu nedenle Mısra öğretmen birinci öğretim döneminde altı hafta gözlenebilmiştir.

Sonuç olarak eğitim öğretim yılının birinci döneminde Mısra, Nazım ve Ekin’in sınıflarında toplam 23 ders saati gözlem yapılmıştır. Birinci dönem gözlem sürecine ilişkin bilgiler Çizelge 3.5’te sunulmuştur.

Çizelge 3.5. Eğitim öğretim yılının I. döneminde gerçekleştirilen gözlemlere ilişkin

Çizelge 3.5’te görüldüğü gibi birinci dönem yapılan gözlemler 08.12.2014-16.01.2014 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Gözlemler sırasında kamera kaydı yapılmış ve araştırmacı tarafından gözlem formu kullanılarak gözlem notları alınmıştır.

Birinci dönemin sonuna kadar gerçekleştirilen gözlemler sonunda katılımcı öğretmenlerin mesleğe ilişkin vizyonlarının uygulamalarına nasıl yansıdığına ilişkin olarak birçok veri elde edilmiştir. Birinci dönem yapılan gözlemler sonrası araştırmacı ve danışman öğretim üyesi tarafından üç aday öğretmenin sınıflarında ikinci dönem boyunca da aralıklı olarak gözlemlere devam edilmesi planlanmıştır. Bununla birlikte araştırmacı ve danışman öğretim üyesi tarafından birinci öğretim dönemindeki veri yoğunluğu dikkate alınarak veri doyumuna ulaşıldığı belirlenmiştir. Ayrıca araştırmacının ikinci öğretim döneminde de sık bir biçimde katılımcıların sınıflarında gözlem yapmasının katılımcıların rahatsızlık duyma olasılığı dikkate alınarak ikinci öğretim dönemindeki gözlemlerin daha az sıklıkla yapılması uygun bulunmuştur. Böylece hem katılımcıların

öğretmen vizyonlarındaki değişimlerin ve karşılaştıkları sorunların incelenmesine devam etme hem de katılımcıların gözlenme durumuna bağlı olarak hissedebilecekleri kaygının önlenmesi sağlanmıştır. Bu doğrultuda ikinci öğretim döneminde gerçekleştirilen gözlemlere ilişkin bilgiler Çizelge 3.6’da sunulmuştur.

Çizelge 3.6. Eğitim öğretim yılının II. döneminde gerçekleştirilen gözlemlere ilişkin bilgiler toplam 12 gözlem yapılmıştır. Bu süreçte katılımcılar, Şubat-Mayıs ayları arasında her ay bir gözlem olmak üzere dört ders saatinde gözlenmiştir.

3.3.1.4. Yapılandırılmamış bireysel görüşmeler

Araştırma kapsamında gözlem süreci boyunca her gözlem sonrası katılımcılarla yapılandırılmamış bireysel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmelerin amacı aday öğretmenlerin gözlem yapılan derslere ilişkin olumlu ve olumsuz görüşlerini ifade ederek mesleki deneyimlerine ilişkin yansıtma yapmalarını sağlamak olmuştur. Bu görüşmelerin gözlemler yoluyla elde edilen verilerin daha derinlemesine incelenmesine olanak sağlayacağı düşünülmektedir (Yıldırım ve Şimşek, 2011).

Görüşme soruları araştırmacı tarafından gözlem sırasında alınan gözlem notları ve bir önceki gözlem sonrası araştırmacı tarafından yazılan araştırma günlükleri doğrultusunda hazırlanmıştır. Böylelikle aday öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarına ilişkin bakış açıları ve değerlendirmeleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu nedenle her

görüşmede farklı sorular yer almıştır. Mısra öğretmenle gerçekleştirilen bir yapılandırılmamış görüşmeden yapılan alıntı aşağıda sunulmuştur.

Araştırmacı: 5 Ocak 2015. Mısra hocam, az önce iki tane sınıfınızı gözlemledim aynı ders aynı sınıfta. Öncelikle ilk dersle ilgili sorayım. Sınav sonrası notları okudunuz ve sınav kağıtlarını dağıttınız. Bu geribildirimleri sürekli yapıyor musunuz?

Mısra Öğretmen: Her sınıfta yapıyorum, nerede ne yanlış yaptıklarını görsünler istiyorum.

Çünkü puanı e-okuldan öğreniyorlar ama yanlış yaptığı soruyu bilmediği için onu doğru zannetmeye devam ediyor. Bu yüzden görsünler istiyorum.

Araştırmacı: Şimdiye kadar yararını gördünüz mü?

Mısra Öğretmen: Bir sonraki sınavda aynı soruyla karşılaştıklarında doğru yaptıklarını

Mısra Öğretmen: Bir sonraki sınavda aynı soruyla karşılaştıklarında doğru yaptıklarını

Belgede Onur ERGÜNAY Eskişehir 2018 (sayfa 62-106)