• Sonuç bulunamadı

TEKĠRDAĞ GÜZEL SANATLAR VE SPOR LĠSESĠ PĠYANO ÖĞRETĠMĠNDE KARġILAġILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM

ÖNERĠLERĠNE ĠLĠġKĠN ÖĞRENCĠ ANKETĠ

Bu Anket Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Ana Sanat dalında yürütülmekte olan, “Tekirdağ Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi 1.2.3.ve 4.sınıflarında Piyano Öğretiminde KarĢılaĢılan Zorluklar ve Çözüm Önerileri” konulu,Yüksek Lisans düzeyinde araĢtırma kapsamında gerekli verilerin elde edilmesi amacıyla kullanılacaktır. ÇalıĢmanın amacı, Tekirdağ Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi‟nde piyano eğitim ve öğretimi sırasında karĢılaĢılan güçlükleri tespit etmek ve bu güçlüklerin çözümlenmesi konusunda öneriler geliĢtirmektir.Bu nedenle vereceğiniz yanıtlar bu araĢtırmanın doğru verilerle sonuca ulaĢmasında önemli yer tutacaktır. Anketle ilgili vereceğiniz bilgiler bu yüksek lisans araĢtırması dıĢında hiçbir yerde kesinlikle kullanılmayacaktır.

Değerli katkılarınız için teĢekkür eder, saygılar sunarım.

Pelin EREL Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Müzik Ana Sanat Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi

1. Tekirdağ Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi kaçıncı sınıf öğrencisisiniz? Okul döneminde nerde ikâmet ediyorsunuz?

a) Lise 1 b) Lise 2 c) Lise 3 d) Lise 4 2. Okul döneminde nerde ikâmet ediyorsunuz?

a) Ailemle Birlikte kendi evimde b)Akrabamın Yanında

c)Yurtta

d) Diğer... 3. Evinizde piyano var mıdır?

a) Var b) Yok

4. Evdeki ortamınız piyano çalıĢmaya müsait midir?

5. Tekirdağ Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi‟nde eğitim-öğretim görmeye baĢlamadan önce müzik eğitimi aldınız mı?

a) Evet b) Hayır

6. Tekirdağ Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi‟nde eğitim-öğretim görmeye baĢlamadan önce piyano eğitimi aldınız mı?

a) Evet b) Hayır

7. Tekirdağ Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi‟ni tercih etmenizde hangi faktör belirleyici oldu ?

a) Kendi isteğim ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen b) Müzik Öğretmenim ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen c) Ailem ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen d) Çevrem ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen e) Okul Tanıtımı ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen 8. Piyanodan baĢka çaldığınız enstrüman var mı?

a) Keman b) Viola c) Flüt d) Gitar e) Ud-Bağlama

9. Ders harici (hafta içi) okulda piyano çalıĢmanız için imkân sağlanmıĢ mıdır, etüt saati ayrılmıĢ mıdır?

a) Hiç b) Az c) Orta d) Çok e) Tamamen

10. Ders harici (hafta sonu) okulda piyano çalıĢmanız için imkân sağlanmıĢ mıdır, etüt saati ayrılmıĢ mıdır?

a) Hiç b) Az c) Orta d) Çok e) Tamamen

11. Okuldaki boĢ zamanlarınızda piyano çalıĢacak yeterli oda sayısı var mıdır? a) Hiç b) Az c) Orta d) Çok e) Tamamen

12. Okuldaki boĢ zamanlarınızda piyano çalıĢacak yeterli piyano sayısı var mıdır? a) Hiç b) Az c) Orta d) Çok e) Tamamen

13. Sizce aldığınız Piyano Öğretim Programı, sizi hedefinize ulaĢtırmak için yeterli midir?

a) Hiç b) Az c) Orta d) Çok e) Tamamen

14. Güzel Sanatlar Lisesi Piyano Kitabı‟ndaki etüt ve eserlerin seçimi sizi çalıĢmaya motive ediyor mu?

a) Hiç b) Az c) Orta d) Çok e) Tamamen

15. Sınavlarınızdaki “zorunlu parça” uygulaması Piyano çalıĢmanızda motive edici bir faktör müdür?

a) Hiç b) Az c) Orta d) Çok e) Tamamen

16. Piyano dersinde hangi tür çalıĢmalara ağırlık veriliyor. a) Etüd ve teknik çalıĢmalara

b) Müzikal eserlere c) Düzenli biçimde hepsine

17. Piyano eğitiminizde, kendinizde eksik bulduğunuz iĢlevler hangileridir?

a) Sağ-Sol El Koordinasyonu ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen b) Teknik Kazanma ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen c) Nota, Ritim Bilgisi ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen d) Fa Anahtarı Okuyabilme ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen e) Müzikalite-Yorum ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen 18. Piyano dersinde Güzel Sanatlar Lisesi Piyano Kitabı dıĢında baĢka kaynaklardan da faydalanıyor musunuz?

a) Hiç b) Az c) Orta d) Çok e) Tamamen

19. Eğer Piyano dersinde Güzel Sanatlar Lisesi Piyano Kitabı dıĢında baĢka kaynaklardan faydalanıyorsanız, bu kaynaklardaki etüt ve eserlerin seçimi sizi çalıĢmaya motive ediyor mu?

a) Hiç b) Az c) Orta d) Çok e) Tamamen

20. ÇalıĢılan etüd ve eserler üzerindeki yabancı terimleri ders sırasında öğreniyor musunuz?

a) Hiç b) Az c) Orta d) Çok e) Tamamen

21. ÇalıĢılan eserleri öğretmeninizden veya bir kayıttan dinleme imkânı bulabiliyor musunuz?

a) Hiç b) Az c) Orta d) Çok e) Tamamen

22. Piyano çalma performansınıza en çok hangi çalıĢmaların olumlu katkıda bulunduğuna inanıyorsunuz?

a) Parmak Egzersizleri ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen b) Gam ve arpej ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen c) Etütler ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen d) Eserler ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen e) Diğer ... ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen 23. Piyano eğitiminize katkıda bulunacak derslerin önem derecesini belirtiniz a) Solfej ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen b) Ritim ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen c) Armoni ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen d) EĢlik ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen e) Diğer... ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen

24. Piyano eğitiminize katkıda bulunacak derslerde yeterli Ģekilde eğitim alabiliyor musunuz?

a) Solfej ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen b) Ritim ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen c) Armoni ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen d) EĢlik ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen e) Diğer... ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen 25. Piyano çalıĢırken metronom kullanıyor musunuz?

a) Hiç b) Az c) Orta d) Çok e) Tamamen

26. ÇalıĢılan etüd ve eserleri ne derecede temposuna yakın çalmaya özen gösteriyorsunuz?

a) Hiç b) Az c) Orta d) Çok e) Tamamen 27. Haftalık Piyano çalıĢma performansınızı nasıl değerlendirirsiniz? a) Hiç b) Az c) Orta d) Verimli e) Çok 28. Hangi tatillerde ne kadar piyano çalıĢıyorsunuz?

a) Haftasonu ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Verimli ( ) Çok b) Bayram tatilleri ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Verimli ( ) Çok c) ġubat Tatili ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Verimli ( ) Çok d) Yaz Tatili ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Verimli ( ) Çok 29. Piyano eğitiminizi ve performansınızı etkileyen önemli faktörler hangileridir? a) Öğretmene güven ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen b) Metot ve eser seçimleri ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen c) Ders Saati Harici ÇalıĢmalar ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen d) Ders Sayısı ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen e) Diğer Müzik Dersleri ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen 30. Sizi eğiten piyano öğretmeninin faydalı olabilmesi için sergilediği profil nasıl olmalıdır?

a) Destekleyici ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen b) Alanında Yeterli ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen c) Esnek ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen d) AĢamaya Zorlayıcı ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen e) Diğer... ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen 31. Piyano çalıĢmanızı etkileyen psikolojik faktörler hangileridir?

a) BaĢarı Ġsteği-Hırsı ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen b) Müzik Tutkusu ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen c) ÇalıĢma Zorunluluğu ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen d) Öğretmen Sevgisi ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen e) Diğer... ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen

32. Piyano eğitiminin sonunda ulaĢmayı düĢündüğünüz hedef nedir?

a) BranĢ Öğretmeni olmak ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen b) Konser Piyanisti Olmak ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen c) Müzik Öğretmeni olmak ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen d) Eğlence müziği yapmak ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen e) Diğer ... ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen

33. Piyano eğitimine baĢladığınızda hangi fiziksel rahatsızlık faktörleriyle karĢılaĢtınız?

a) Bedensel yorgunluk ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen b) El ve parmak ağrıları ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen c)Kola yayılan bilek uyuĢması ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen d) Omuz ve sırt ağrıları ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen e) Diğer ... ( ) Hiç ( ) Az ( ) Orta ( ) Çok ( ) Tamamen 34. Sanat etkinliklerini izleyebiliyor musunuz?

a) Hiç b) Az c) Orta d) Çok e) Tamamen 35. Bu konserlere izleyici olarak katılıyor musunuz?

a) Hiç b) Az c) Orta d) Çok e) Tamamen 36. Konser vermeye teĢvik ediliyor musunuz?