• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4: LİTERATÜR TARAMA

4.1. Eğitimle İlgili Çalışmalar

Shah ve diğerlerinin (2012: 111) yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, eğitim ve örgütsel performans arasında pozitif ilişki vardır. Çalışanlar özellikle işe yönelik teknik eğitimler aldıklarında performanslarında artışlar sağlanmakta ve performanslarındaki bu artış motivasyonlarını da olumlu yönde etkilemektedir. Noyan (2007: 110) yaptığı araştırmada Ankara Üniversitesi’ nin kurumsal değerlendirme çalışmalarını incelemiştir. Eğitim Bilimleri Fakültesi’ nde uygulanan memnuniyet anketi ile performans düzeyi eğitim-geliştirme planları çerçevesinde incelenmiştir. Eğitim ve geliştirme planlarının hazırlanmasında çalışanların mevcut durumlarının saptanması ve planların bunlara göre yapılması gerektiği belirtilmiştir. Yapılan memnuniyet anketi sonuçları örgüt içinde yapılan eğitim ve geliştirme planlarıyla çalışan performansının arttığını göstermektedir.

Topaloğlu ve Sökmen (2003: 3) ise işe alıştırma eğitimi ile çalışan performansı arasındaki ilişkinin varlığını değerlendirmiştir. İşe alıştırma eğitiminin çalışan performansı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Başka bir çalışmada Uyar (2010: 118) Türkiye’ de telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren dört büyük örgüt çalışanlarının katılımıyla anket gerçekleştirmiş, çalışanların eğitim ve geliştirme faaliyetleri hakkındaki düşünceleri ve performanslarına olan katkıları araştırılmıştır. Sonuçlara göre eğitim ve geliştirme faaliyetlerinin çalışanlara yeni bilgi ve beceriler katmasıyla örgütlerin yüksek performanslı çalışanlara ihtiyaç duyması arasında ilişki vardır. Eğitim geliştirme faaliyetleri sayesinde örgüte duyulan bağlılık ile performans arasında ilişki vardır. Eğitim ve geliştirmenin sağladığı başarı ile eğitimin performansa olan katkısı arasında ilişki vardır. Elde edilen sonuçlarla; eğitim ve geliştirme faaliyetlerinin bireysel performansa olan etkisinin çalışanlar tarafından fark edildiği şeklinde bir karara varılabileceği belirtilmiştir.

Diğer bir çalışmada Kaptangil (2012: 25), büyük ölçekteki işletmelerin insan kaynakları departmanlarında çalışanlarına yönelik olarak uygulamış oldukları eğitim programlarının, eğitim programının hedeflediği amaçların yanı sıra örgütlerdeki farklı performans unsurlarını ne ölçüde etkileyebildiğini ortaya koymayı amaçlamıştır. Belirtilen amaç doğrultusunda büyük ölçekli 350 işletmenin İnsan Kaynakları

140

Yöneticisi ya da Üst Düzey Yöneticilerine anket uygulanmış ve hangi konularda eğitim programlarına ihtiyaç duydukları, bu eğitim programları sonucunda da hangi unsurların amacına ulaşarak performansı etkileyebildiğini belirtmeleri istenmiştir. Elde edilen sonuçlarda ise örgütlerin genel olarak verimliliği arttırmayı, çalışanları geliştirerek iş tatminlerini sağlamayı ve oryantasyonla işe yabancılaşmalarını ortadan kaldırılmayı amaçladığı; performans değerlendirmeleri sonucunda ise çalışanların gelişim ve iş tatminlerinin yanında gelişen teknolojilere uyum sağlamaları gerçekleşmiş ve örgüte olan bağlılıklarının arttığı ortaya konmuştur.

Omar ve diğerlerinin (2009: 1-2) yaptıkları araştırma; İran’ın sağlık sistemiyle ilgili eğitimlerin düzenlenmesiyle ilgilidir. Anketi cevaplayanların beşte dördü sağlık sistemlerini daha derinden ve kapsamlı bir şekilde anladıkları ve bu alanda yeni beceriler geliştirdikleri takdirde işlerini çok daha iyi yapabileceklerini belirtmişlerdir, üçte birine de işletmelerine etkisi olacağı belirtilmek suretiyle iş arkadaşlarına eğitim vermeleri istenmiştir. Yapılan mülakatlar sonucu eğitim alan çalışanların performansının arttığı ortaya çıkmıştır.

Altınışık’ ın (2006: 371) yaptığı araştırmada mesleki eğitim katılımcılarının hizmetiçi eğitimi; örgütsel etkililik ve verimliliği sağlama, kişisel kaliteyi ve performansı yükseltme, iş doyumunu sağlaması açısından genel amaçlı eğitime katılanlara göre daha işlevsel gördükleri belirlenmiştir.

Bilgin ve diğerlerinin (2007: 92) yaptığı araştırmada personel alınan eğitimlerin mevzuatta yaşanılan değişimlerin takibinde kolaylık ve uygulamada kolaylık sağladığını % 65,5 oranında ifade etmiştir. Güncel gelişmelerden haberdar olma, yeni teknolojilerin hizmetlere yansıma ve kullanılması konusunda en çok katkıyı sağladığını belirtmişlerdir. Örgütler ve uzmanlar arası işbirliği ve dayanışma üzerine, iş tekrarlarının engellenmesi ve bürokrasinin azalması üzerine orta düzeyde bir katkı sağlanmıştır. Bunda alınan hizmet içi eğitimlerin örgütsel olması ve diğer belediyelerden gelen kişilerle görüşme imkanı olmaması belli hedef kitleler için verilmiş olması gibi nedenlerin etkili olabileceği belirtilmiştir. Belediyeye ait kaynakların optimum kullanımı, halkın memnuniyetinin artması üzerine de yine çok katkı sağladığını vurgulamışlardır.

141

Yıldız’ ın (2011: 108) yaptığı çalışmanın sonuçlarına göre eğitim ve geliştirme faaliyetlerinin alt boyutları olan algılanan eğitim olanakları, eğitim için algılanan amir desteği, eğitim için algılanan çalışma arkadaşlarının desteği, eğitim programlarındaki öğrenme motivasyonu, eğitimden beklenen bireysel kazançlar ve eğitim ile ilgili kariyer beklentileri ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Nadeem (2010: 206) araştırmasında örgütsel verimlilik üzerinde örgütsel davranışın etkileri üzerine odaklanan bir model öne sürmüştür. Örgütsel davranışın kilit değişkenleri örneğin çalışan bağlılığı, çalışan motivasyonu ve örgütsel verimlilik üzerindeki iş tatmini ilişkisini eğitim yardımıyla incelemiştir. Evvelki çalışmalar ve bu araştırmanın etkili örgütsel davranış ve verimlilik arasında pozitif bir ilişkiyi eğitim yardımıyla ortaya koyduğunu belirtmiştir.

Avcı ve Asunakutlu’ nun (2003: 24) yaptığı araştırma sonuçları; araştırmaya katılan yöneticilerin çoğunluğunun turizm alanında olmasa da alınan eğitimi faydalı bulması, mesleki bilgi yanında yabancı dil vb. diğer disiplinlerinde seyahat acentalarında başarılı şekilde yöneticilik yapabilmede faydalı olabileceği yargısını ortaya çıkarmıştır. Bek’ in (2007: 107) yaptığı çalışmanın amacı personelin verimliliğini arttırmak ve bunun için planlı, programlı çalışmalar hazırlamak ve bu programları hazırlarken çalışanların hayat boyu planlı ve programlı öğrenme alışkanlığı edinmelerini sağlamaktır. Uygulama sonucu tespit edilen eğitim açığını gidermek ve verimliliği arttırmak için personel ve yöneticilerin eğitilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Personel ve yöneticilere yönelik ihtiyaç duyulan konularda eğitim verilmesinin örgütün amacına ulaşması ve personelin yetiştirilmesi açısından önemli olduğu vurgulanmıştır.

Barkurt (1990: 90) yaptığı çalışmada hizmetiçi eğitimin önemi kavranabilirse ve de uygulanabilirse kendini yenileyebilen, değişen çevre koşullarına uyum sağlayabilen, akılcı ve verimli çalışmalar yürütebilecek örgütlere ulaşılabileceğini belirtmiştir. Örgütlerin verimliliğinin yükselmesi ve bu verimliliğin sürekli olabilmesi için, verimlilikle elde edilen ekonomik kazanımlann çalışanlara da aktarılmasının mutlaka gerekli olduğunu belirtmiştir. Aksi takdirde zorlama tedbirlerle verimlilik sağlanmaya çalışılmış olunacağını, bunun da kısa vadeli ve geçici çözümler olacağı belirtilmiştir.

Bayraç’ a (2008: 3) göre, insan kaynaklarının stratejik olarak yönetilmesi ve planlanmasında ilk sırayı eğitim ve geliştirme almaktadır. Çünkü eğitim ve geliştirme

142

olmaksızın örgütün fonksiyonlarının sağlıklı yürütebilmesinin imkansız olacağı vurgulanmıştır. Örgütlerin rekabete ayak uydurabilmek için teknolojik değişikliklere adapte olması gerektiğini ve bu bağlamda çalışanların eğitim ve geliştirmeye tabi tutulması gerektiği belirtilmiştir. Eğitim ve geliştirmenin sürekli olması gerektiği de vurgulanmıştır.

İşcan (2000: 231) yaptığı çalışmada, toplumlarda görülen hızlı ve büyük çaplı değişim ve ilerleme ile birlikte ortaya çıkan yeni yapının işletme yönetimi ve yapısındaki değişimi de zorunlu kıldığı ve bu değişimi yakalamada eğitimin rolünün büyük olduğu; ayrıca işletmenin üstünlüklerini değerlendirip zayıflıklarını gidermenin ve çevresindeki fırsatlardan yararlanıp tehditleri fırsat haline dönüştürmenin eğitimle sağlanabileceği sonucuna varıldığını belirtmiştir.

Kanar’ ın (2011: 418) yaptığı çalışmada; arşivciler hizmet içi eğitimin hem bireysel hem de örgütsel açıdan yararlı olduğunu düşünmektedirler. Onlara göre mesleki yeterliliğin artması, motivasyon, başarı ve memnuniyeti geliştirmesi en önemli bireysel yararlardır. Örgütsel açıdan ise arşivin çalışma verimliliğin ve kalitesinin artması en önemli yararlardır.

Ko, Ko ve Chiu’ nun (2010) yaptıkları araştırmanın sonuçlarına göre; eğitimin kalitesinin örgütsel bağlılıkla büyük ölçüde ilişkisi vardır. İnovasyona ilişkin araştırma sonuçları, eğitim kalitesinin kontrol edilmesine odaklanılmasının, örgütsel bağlılığa fayda sağladığını ve örgütsel gelişime olumlu katkı sağladığını göstermiştir.