• Sonuç bulunamadı

3.3 KULLANILAN BĐLGĐ TOPLAMA ARAÇLAR

4.1. Doğrudan Öğretim Ve Bilişsel Süreç Yaklaşımları Đle Yapılan Öğretimin Etkililiklerine Yönelik Bulgular Ve Yorumlar

Araştırmanın birinci amacında, teşekkür etme ve paylaşma sosyal becerilerinin öğretiminde, doğrudan öğretim ve bilişsel süreç yaklaşımları ile yapılan öğretimden hangisinin daha etkili olduğunu saptama amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak, her bir öğrencinin doğrudan öğretim ve bilişsel süreç yaklaşımı ile yapılan öğretim sırasındaki bulgular Grafik – 1’ de gösterilmiştir.

Grafik – 1’ de görüldüğü gibi bir no’ lu denek, başlama düzeyinin birinci oturumunda teşekkür etme durumlarından, üçünü (%50), ikinci ve üçüncü oturumda birini (% 16,6) bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. Bir no’ lu denek başlama düzeyinde, teşekkür etme becerisini ortalama % 27,7 düzeyinde gerçekleştirmektedir.

Bir no’ lu denek, bilişsel süreç yaklaşımıyla teşekkür etme becerisinin öğretimi sırasında, beşinci oturumda, teşekkür etme becerisini kullanmayı gerektiren 6 durumun birinde (% 16,6) teşekkür etmiştir. Ancak, öğretim oturumları tamamlanıncaya kadar, teşekkür etmeyi gerektiren durumlara % 83,3 düzeyinde sahip olmuştur. Bir no’ lu denek, teşekkür etme becerisi ölçü aracının birebir olarak uygulandığı bağımsızlık yoklamalarında, birinci oturumda altı teşekkür etme durumundan üçünü (% 50), ikinci ve üçüncü oturumda birini (% 16,6) gerçekleştirmiştir.

Sonuç olarak, bir no’ lu deneğin, bilişsel süreç yaklaşımıyla yapılan öğretim sırasında veri eğim yönünün giderek arttığı ve teşekkür etme becerisini %80 ölçüt düzeyinin üstünde kazandığı; ancak bağımsızlık yoklamalarında veri eğim yönünün azaldığı ve başlama düzeyi eğrisi ile çakıştığından, teşekkür etme becerisini kazanamadığı izlenimi edinilmektedir.

Grafik 1’ de görüldüğü gibi bir no’ lu denek, başlama düzeyinin birinci oturumunda paylaşma durumlarından, birini (%16,6), ikinci ve üçüncü oturumda üçünü (% 50) bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. 1 no’ lu denek başlama düzeyinde, paylaşma becerisini ortalama %38,6 düzeyinde gerçekleştirmiştir.

Bir no’ lu denek, doğrudan öğretim yaklaşımıyla paylaşma becerisinin öğretimi sırasında, beşinci oturumda paylaşma sosyal becerisini kullanmayı gerektiren 6 durumun birinde (% 16,6) paylaşmıştır. Ancak, öğretim oturumları tamamlanıncaya kadar, paylaşmayı gerektiren durumlara %100 düzeyinde sahip olmuştur. Bir no’ lu denek, paylaşma becerisi ölçü aracının bire bir olarak

uygulandığı bağımsızlık yoklamalarının üçünde de, paylaşma becerisinin altı durumundan hepsini (% 100) gerçekleştirmiştir.

Sonuç olarak, bir no’ lu deneğin, doğrudan öğretim yaklaşımıyla yapılan öğretim sırasında veri eğim yönünün giderek arttığı ve bağımsızlık yoklamalarında veri eğim yönünün aynı düzeyde olduğu, yani beceriyi %100 düzeyinde kazandığı görülmektedir.

Bir no’ lu denek, doğrudan öğretim yaklaşımıyla yapılan öğretim sonunda, paylaşma becerisini % 100 düzeyinde kazanırken, bilişsel süreç yaklaşımıyla yapılan öğretim sonunda teşekkür etme becerisini %16,6 düzeyinde gerçekleştirmiş yani teşekkür etme becerisini kazanamamıştır. Bir no’lu deneğin, doğrudan öğretim yaklaşımıyla yapılan öğretim sonucunda paylaşma becerisini kazanma düzeyini gösteren veri eğim yolu ve yönü, başlama düzeyi veri eğim yolu ve yönüne göre artış gösterirken; bilişsel süreç yaklaşımıyla yapılan öğretim sonucunda teşekkür etme becerisini kazanma düzeyini gösteren veri eğim yolu ve yönü giderek inişe geçerek, başlama düzeyi eğrisiyle aynı düzeye inmektedir. Sonuç olarak, bir no’ lu deneğe sosyal becerilerin kazandırılmasında, doğrudan öğretim yaklaşımının bilişsel süreç yaklaşımına göre daha etkili olduğu izlenimi edinilmektedir

Grafik – 1’ de görüldüğü gibi iki no’ lu denek, başlama düzeyinde tüm oturumlarda teşekkür etme durumlarından, tüm oturumlarda hiç birisini (%0) gerçekleştirememiştir. Đki no’ lu denek başlama düzeyinde, teşekkür etme sosyal becerisini %0 düzeyinde gerçekleştirmektedir.

Đki no’ lu denek, doğrudan öğretim yaklaşımıyla teşekkür etme becerisinin öğretimi sırasında, beşinci oturumda teşekkür etme becerisini kullanmayı gerektiren durumlardan hiçbirisinde teşekkür etmemiştir (%0). Ancak, öğretim oturumları tamamlanıncaya kadar, teşekkür etmeyi gerektiren durumlara %66,6 düzeyinde sahip olmuştur. Đki no’ lu denek, teşekkür etme becerisi ölçü aracının bire bir olarak

uygulandığı bağımsızlık yoklamalarında, birinci oturumda altı teşekkür etme durumundan beşini (%83,3), ikinci ve üçüncü oturumda hepsini (%100) gerçekleştirmiştir.

Sonuç olarak, iki no’ lu deneğin, doğrudan öğretim yaklaşımıyla yapılan öğretim sırasında, veri eğim yönünün giderek arttığı ve bağımsızlık yoklamalarında da veri eğim yönünün bu düzeyi koruduğu ve teşekkür etme becerisini %80’ lik ölçüt düzeyinin üstünde (%100) gerçekleştirdiği, yani kazandığı izlenimi edinilmektedir.

Grafik 1’ de görüldüğü gibi iki no’ lu denek, başlama düzeyinde birinci oturumda paylaşma durumlarından, birini (%16,6), ikinci ve üçüncü oturumda üçünü (%50) bağımsız olarak gerçekleştirmiştir. Đki no’ lu denek başlama düzeyinde, paylaşma becerisini ortalama %38,8 düzeyinde gerçekleştirmiştir.

Đki no’ lu denek, bilişsel süreç yaklaşımıyla paylaşma becerisi öğretimi sırasında, beşinci oturumda paylaşma becerisini kullanmayı gerektiren 6 durumun hiçbirisinde paylaşmamıştır (% 0). Ancak, öğretim oturumları tamamlanıncaya kadar, paylaşmayı gerektiren durumlara %66,6 düzeyinde sahip olmuştur. Đki no’ lu denek, paylaşma becerisi ölçü aracının bire bir olarak uygulandığı bağımsızlık yoklamalarının üçünde de, 6 paylaşma durumundan hepsini (%100) gerçekleştirmiştir.

Sonuç olarak, iki no’ lu deneğin, bilişsel süreç yaklaşımıyla yapılan öğretim sırasında veri eğim yönünün giderek arttığı ve bağımsızlık yoklamalarında da veri eğim yönünün aynı düzeyde olduğu, yani beceriyi %100 düzeyinde kazandığı görülmektedir.

Đki no’ lu denek, her iki öğretim yaklaşımıyla yapılan öğretim sonunda, teşekkür etme ve paylaşma sosyal becerilerini altı paylaşma ve teşekkür etme durumunda da göstermiş, yani becerileri %100 düzeyinde kazanmıştır. Đki no’ lu

deneğin, her iki öğretim yaklaşımıyla yapılan öğretim sonucunda sosyal becerileri kazanma düzeyini gösteren veri eğim yolu ve yönü, başlama düzeyi veri eğim yolu ve yönüne göre giderek artış göstermiştir. Sonuç olarak, iki no’ lu deneğe sosyal becerilerin kazandırılmasında, doğrudan öğretim ve bilişsel süreç yaklaşımı ile yapılan öğretimin benzer etkililikte olduğu izlenimi edinilmektedir

4.2. Doğrudan Öğretim Ve Bilişsel Süreç Yaklaşımları Đle Yapılan Öğretimin