• Sonuç bulunamadı

5.2. Çalıkuşu Romanı ve Çalıkuşu Dizisinin İçerik Analizi

5.2.3. Zaman ve Mekan

5.2.5.2. Dizide Karakterler

Feride (Çalıkuşu): Anne ve babasını erken yaşta kaybetmiş, Fransız mektebinde yatılı okumuş, siyah gözlü, siyah saçlı, beyaz tenli, güzel bir kızdır. Çocukluk yıllarında Feride, gerek okulda gerekse teyzesinin yanında ele avuca sığmayan, ağaçlara tırmanan, türlü haylazlıklar yapan bir kız olmuştur. Okulda ağaca tırmanan Feride’ye, öğretmeni “Bu kız insan değil “çalıkuşu” diye bağırmış ve o günden sonra Feride’nin adı Çalıkuşu olarak kalmıştır. Küçük yaştan beri teyzesinin oğlu Kâmran’a karşı bir şeyler hisseden Feride, bu hislerin aşk olduğunu ancak yıllar sonra anlamıştır.

Kâmran: Feride’nin, Besime teyzesinin oğludur. Siyah saçlı, siyah gözlü, kibar ve yakışıklı birisi olan Kâmran, aynı zamanda başarılı bir doktordur. Neriman adında bir kadınla ilişki yaşamış, ancak Feride’yi sevdiğini anlayınca, Neriman’dan vazgeçmiştir.

Besime Hanım: Feride’nin İstanbul’da yaşayan teyzesidir. Feride’nin üzerinde büyük emeği vardır. Feride’yi kızı gibi sevmiş, çocuklarından ayırmamıştır. Kâmran ve Feride’nin evlenmesini her zaman hayal etmiştir.

Seyfettin Bey: Kâmran’ın babasıdır. Esnaflık yapmaktadır. Eşine, çocuklarına bağlı; çevresi tarafından sevilen, saygı duyulan bir insandır.

Nemciye: Kâmran’ın kız kardeşidir. Kendisini yalnız ve dışlanmış hisseden Necmiye, Selim’e aşık olur. Bu aşk yüzünden ailesiyle arası açılır ve Necmiye evden kovulur.

Selim: Kâmran’ın hastanedeki doktor arkadaşı, aynı zamanda Levent’in evlatlığıdır. Selim, Feride’ye aşık olur ve Feride’yle evlenebilmek için her yolu kendine mubah sayar. Ancak Necmiye’yle evlenmek zorunda kalır.

Neriman: Besime Hanım’ın arkadaşlarından biridir. Neriman, güzel giyinmesini bilen, süslü, çekici bir duldur ve Kâmran’la ilişkisi vardır.

Münevver: Neriman’ın hizmetini gören, aynı zamanda çöp çatan işiyle uğraşan, aç gözlü, kötü niyetli bir kadındır.

Levent: Çocukları dilendiren, onlara kötülük yapan, kimseye acımayan; para düşkünü, yalancı, iftiracı bir adamdır.

Nizamettin Bey: Feride’nin babasıdır. Bir süvari binbaşısıdır. Güzide Hanım’la evlendikten sonra İstanbul’dan ayrılmış, önce Diyarbakır’a sonrada Musul’a gitmiş ve oradan bir daha da dönememiştir.

Güzide Hanım: Feride’nin annesidir. Zayıf bir bünyesi olduğu için, hastalığa yenik düşmüş ve Feride henüz altı yaşındayken vefat etmiştir.

Ayşe Hanım: Feride’nin Tekirdağ’daki teyzesi, Müjgân’nın annesidir. Lazer Hoca: Kâmran’ın hastaneden hocasıdır.

Doktor Vasfi: Kâmran’ın çalıştığı hastanede doktordur. Gülmisal Kalfa: Besime Hanım’ın konak çalışanıdır. Dilber Kalfa: Besime Hanım’ın konak çalışanıdır. Sütlü Nuriye: Besime Hanım’ın konak çalışanıdır. Sor Aleksi: Feride’nin Fransızca öğretmeni. Sor Matild: Feride’nin müzik hocası. Sor Süperiyör: Feride’nin okul müdiresi

Misel: Feride’nin Fıransız Koleji’ndeki arkadaşıdır.

Mari: Feride’nin Fıransız Koleji’ndeki arkadaşı ve Lazer Hoca’nın kızıdır. Felike: Feride’nin Fıransız Koleji’ndeki arkadaşıdır.

Nebibe: Feride’nin Fıransız Koleji’ndeki arkadaşıdır. Nadide: Feride’nin Fıransız Koleji’ndeki arkadaşıdır.

Kiristiyan Valez: Feride’nin Fıransız Koleji’ndeki arkadaşıdır. Arabacı Cumali: Besime Hanım’ın evinde çalışanıdır.

Yusuf: Arabacı Cumali’nin oğludur. Katina: Panayır şarkıcısı.

Muzaffer: Panayır arabacısıdır. Çarşaf Maruf: Panayır çalışanıdır.

Azelya: Konağı satın alan genç, güzel bir kadındır. Kardeşinin ölümünden Kâmran’ı sorumlu tutan Azelya, Kâmran’dan intikam almaya çalışmaktadır.

Gülce: Feride’nin okul taksitini yatırmak için ders verdiği kız.

Murat Bey: Genç, yakışıklı, zengin bir dul olan Murat Bey, aynı zamanda Gülce’nin babasıdır.

Dizide yer alan ana karakterler romandaki ana karakter ile kıyaslandığında ortak karakterlerin tamamına yakını, dizide değiştirilmiştir. Öncelikle Feride ve Kâmran’ın romandaki karakter tasvirlerine görüntü olarak pek de uymadığını söyleyebiliriz.

Romanda Feride ela gözlü; genç, güzel, çekici, topaç gibi bir kızdır ve gittiği her yerde bu güzellik başına belâ olur. Erkekler adını bilmedikleri Feride’ye “İpekböceği, Gülbeşeker, Fındıkkurdu” gibi adlar takarlar. Dizi ise Feride, siyah gözlü; zayıf, genç ve güzel bir kızdır. Romanda sarışın kıvırcık saçlı, mavi gözlü, nazik ve kibar birisi olan Kâmran, dizide ise siyah saçlı, siyah gözlü, yakışıklı biridir. Dizide Kâmran’ın mesleği de değiştirilmiştir. Romanda Kâmran sefaret kâtibliği yapmaktadır, dizide ise doktordur.

Dizide değiştirilen başka bir karakterde Neriman’dır. Romanda olduğu gibi, dizide de Neriman güzel, giyinmesini bilen süslü, çekici, bir duldur ve Kâmran’la ilişkisi vardır. Ancak romanda; Feride’nin bir gece Neriman ve Kâmran’ı bir ağacın altında öpüşürken yakalaması üzerine, Neriman bir daha köşkte görünmez ve bir mühendisle evlenip İzmir’e yerleşir. Dizide ise Neriman, Kâmran’la uzun bir süre ilişki yaşamış ve bu ilişkiden hamile kaldığını iddia etmiş, Kâmran ve Feride’yi ayırmak için Selim’le işbirliği yapmış ve son olarak da Kâmran’ın babasıyla evlenmiştir.

Dizide Neriman’la aynı kaderi paylaşan bir başka karakterde Necmiye’dir. Romanda annesinin dizinin dibinden ayrılmayan sessiz, sakin ve hastalıklı bir çocuk olarak tanımlanan Necmiye, dizide Selim’e aşık olur ve Selim’i elde etmek için etrafındaki insanlara yalan söyler, onlara türlü türlü kötülükler yapar, sonunda da büyük aşkı Selim’i öldürür.

Dizide değişen diğer bir karakter ise Münevver’dir. Romanda Münevver, Kâmran’ın, Feride ile nişanlıyken Avrupa’da tanışıp ilişki yaşadığı ve daha sonra da evlendiği kadındır. Dizide ise Neriman’ın hizmetini yapan, aynı zamanda çöp çatan işiyle uğraşan aç gözlü, kötü niyetli bir kadın olarak karşımıza çıkmaktadır. Romandaki Münevver karakteriyle hiç ilgisi yoktur.

Romanda Şeyh Yusuf Efendi, Feride’nin Bursa’da görev yaptığı okulda musiki hocalığı yapmaktadır. Verem hastası olan Şeyh Yusuf Efendi, Feride’ye aşık olmuş daha sonrada hayatını kaybetmiştir. Dizide ise arabacı Cumali’nin oğludur, romandaki karakterin aksine, elinde tespihi, belinde çakısı, kolunda dövmesi olan bir kabadayıdır. Feride’ye karşı bir şeyler hisseden Yusuf, Feride’yi korur, kollar ancak daha sonra Müjgan’la evlenir.

Doktor Hayrullah Bey, romanda Feride ile ilk kez Zeyniler’de karşılaşır. Feride’nin aşk acısı çektiğini anlayan Hayrullah Bey, Feride’ye haber vermeden Kâmran’ı araştırır, bulur. Fakat onun Münevver ile evlendiğini öğrenince gayretleri boşa çıkar. Munise’nin ölümünden sonra Hayrullah Bey, Feride’yi kendi evine getirir.

Feride ile kâğıt üzerinde evlenir. Doktor Hayrullah Bey, Feride’ye kendisi öldükten sonra ailesiyle barışmasını, yazdığı bir mektubu da Kâmran’a teslim etmesini vasiyet eder. Dizide ise Doktor Hayrullah Bey, Kâmran’ın doktorluk vazifesine geri dönebilmesi için kurulan heyetin başkanıdır. Neriman, Kâmran’dan habersiz Hayrullah Bey’le birlikte olur ve ondan Kâmran’a yardımcı olmasını ister. Neriman, Doktor Hayrullah Bey’den hamile kalır, ancak herkese bebeğin babasının Kâmran olduğunu söyler.

Romanda Besime Hanım’ın eşi Seyfettin Bey yıllar önce vefat etmiş, Ayşe Hanım’ın eşi, Aziz Bey yaşamaktadır. Dizide ise Aziz Bey yıllar önce vefat etmiş, Seyfettin Bey yaşamaktadır.

Karakterler konusunda diğer bir önemli nokta ise romanda olmayan ancak sonradan diziye eklenen karakterlerdir. Bu karakterlerin en dikkat çekeni ise dizinin kötü karakteri Selim’dir. Selim romanda yoktur, dizide Levent’in evlatlığı, Kâmran’ın iş arkadaşı ve en yakın dostudur. Selim, Feride’ye aşık olur, ancak Necmiye’yle evlenmek zorunda kalır. Bu evlilikten sonrada adeta bir canavara dönüşür. Kâmran ve Feride’yi ayırmak için de her yolu kendine mubah görür.

Levent romanda yoktur, dizide bir yandan çocukları dilendiren, bir yandan da emanetçi dükkanı olan kötü bir karakterdir. Geçmişte Feride’nin annesi Güzide Hanım’a aşık olmuş, Güzide Hanım, Nizamettin Bey’le evlenince de bu olaydan Seyfettin Bey’i sorumlu tutmuştur. Levent, Selim’i de kullanarak Seyfettin Bey’den intikam almaya çalışır.

Doktor Vasfi, romanda yoktur, dizide Kâmran’ın iş arkadaşıdır. Babasına uyguladığı tedavi yüzünden Kâmran’ı kadıya şikayet etmekle tehdit eder, ancak Selim tarafından öldürülür.

Lazer Hoca romanda yoktur, dizide Mari’nin babası ve Kâmran’ın hocasıdır. Felike, Nebibe, Nadide, Muzo ve Kiristiyan romanda yoktur, dizide ise Feride’nin okul arkadaşlarıdır. Özellikle Kiristiyan okulda Feride’yle bir hayli uğraşmıştır.

Azelya romanda yoktur, dizide Besime Hanım’ın köşkünü satın alan genç, güzel, zengin bir kızdır. Kız kardeşinin ölümünden Kâmran’ı sorumlu tutar. İntikam almak için de Kâmran ve Feride’nin arasını bozmaya çalışır.

Murat Bey ve Gülce, romanda yoktur, dizide ise Gülce Feride’nin okul taksitini yatırmak için ders verdiği küçük kız, Murat Bey’de Gülce’nin babasıdır. Murat Bey ve Kâmran arasında Feride yüzünden bir husumet yaşanır. Katina romanda yoktur, dizide

ise panayırda şarkı söyleyen dost canlısı bir kadındır. Kâmran’ın zor zamanlarında ona arkadaşlık eder ve kadıdan kaçmasına yardımcı olur. Daha sonra da Feride’nin okulunda müzik hocası olur.

Muzaffer ve Çarşaf Maruf, ikisi de romanda yoktur, dizide ise Muzaffer panayır arabacısı, Çarşaf Maruf ise panayır çalışanıdır. Muzaffer, iyi niyetli bir insandır, Çarşaf Maruf ise Muzaffer’in aksine kötü bir adamdır.

Roman ve dizi karakterler bağlamında birbirleriyle karşılaştırıldığında dizideki karakterler romandaki karakterlerden tamamen farklıdır.