• Sonuç bulunamadı

Diplomatik İstisna Uygulanan Ülkeler İle Mal ve Hizmetler : İstisna uygulanacak ülkeler ile istisna kapsamına girecek mal ve

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU’NDA DİPLOMATİK İSTİSNA UYGULAMA SÜRECİ

A- Diplomatik Misyona Tanınan İstisna Uygulaması:(KDV Kanun Mad.15-1/a)

2. Diplomatik İstisna Uygulanan Ülkeler İle Mal ve Hizmetler : İstisna uygulanacak ülkeler ile istisna kapsamına girecek mal ve

hizmet-ler Dışişhizmet-leri ve Maliye Bakanlıklarınca müştereken belirlenmiş ve Dışişhizmet-leri Bakanlığı’nca, temsilciliklere istisnadan faydalanacakları mal ve hizmetleri gösteren bir belge verilmiştir.

Ancak, akaryakıt teslimleri için bu Tebliğde öngörülen usul ve esaslar uy-gulanmamıştır.

Kasım-Aralık 2010 3. Diplomatik İstisna Kapsamında Satış Yapabilecek Satıcılar:

Gerçek usulde vergilendirilen katma değer vergisi mükelleflerinin tamamı 1 Temmuz 1997 tarihine kadar istisna kapsamında satış yapmıştır.

Ancak, 1 Temmuz 1997 tarihinden itibaren ise diplomatik istisna kapsa-mındaki satışların, sadece vergi dairelerinden izin almış gerçek usulde katma değer vergisi mükellefleri tarafından yapılması gerektiği belirtilmiştir.

4.Diplomatik İstisnadan Faydalanacak Asgari Tutar:

Karşılıklılık ilkesi çerçevesinde asgari harcama limitleri Dışişleri Bakanlığı’nca belirlenmiş ve bu miktar istisna belgesinde belirtilmiştir.

5.Diplomatik İstisna Uygulaması:

Diplomatik istisna kapsamında yapılacak mal ve hizmet alımları, söz ko-nusu istisna belgesine dayanılarak katma değer vergisiz olarak yapılmıştır.

Dolayısıyla satıcılar tarafından kendilerine ibraz edilen istisna belgeleri ince-lenmiş, satın alınmak istenilen mal ve hizmetlerin istisna kapsamına girip gir-mediği tespit edilmiş, kapsama giren mal ve hizmetlerin satışında düzenlenen faturada katma değer vergisi hesaplanmayarak ve alıcıdan tahsil edilmemiştir.

Bu satışlar için düzenlenen faturaya, alıcı adı ve adresinin yanısıra uyruğu, belgenin tarih ve numarası ile kimlik kartının numarası yazılmıştır.

6.Diplomatik İstisna Kapsamındaki Satışın Beyanı ile İndirilmeyen Verginin Satıcıya İadesi:

Diplomatik istisna kapsamında işlem yapan satıcıların beyanı ve indirile-meyen vergilerin iadesine ilişkin işlemlerde, daha önce 43 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin B/6. bölümünde yapılan açıklamalar esas alın-mıştır.

Ancak, diplomatik istisna kapsamında işlem yapan mükellefler, katma de-ğer vergisi beyannamelerine temsilcilik ve mensuplarına katma dede-ğer vergisi hesaplamadan düzenledikleri faturaların fotokopilerini veya bu faturalara ait listeyi eklemeleri gerekmiştir.

Kasım-Aralık 2010

b)67 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğindeki Düzenlemeler (15.04.1998 tarih ve 23314 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.)(3)

Katma Değer Vergisi Kanununun 15’inci maddesinin 2 numaralı fıkrası-nın Maliye Bakanlığı’na verdiği yetkiye dayanılarak karşılıklılık ilkesi çerçe-vesinde diplomatik istisna uygulamasına ilişkin usul ve esaslar 7 Şubat 1997 tarih ve 229 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 60 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde belirlenmiştir. Sözkonusu Tebliğin 3’üncü bölü-münde, mükelleflerin diplomatik istisna kapsamında satış yapabilmeleri için 1 Temmuz 1997 tarihinden itibaren vergi dairelerinden izin almış olmaları gerektiği açıklanmıştır.

Ancak karşılıklılık ilkesi gözönüne alınarak, diplomatik istisna kapsamın-da satış yapabilecek satıcılar için izin belgesi alınması şartı 67 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile kaldırılmıştır.

Buna göre, bu Tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren gerçek usulde vergi-lendirilen mükelleflerin tamamı daplomatik istisna kapsamında satış yapabil-mişler, Diplomatik istisna kapsamında satış yapan mükellefler, alıcılardan, istisna belgesi kapsamındaki teslim ve hizmetleri dolayısıyla katma değer vergisi tahsil etmemişlerdir. Diplomatik istisna kapsamında yapılan teslim ve hizmetlerle ilgili olup indirilemeyen katma değer vergisi, genel esaslara göre mükelleflere iade edilmiştir.

c)103 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğindeki Düzenlemeler ve KDV Muafiyet Kartı Uygulaması(26.12.2006 tarih ve 23314 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.)

Diplomatik temsilcilikler ve bunların mensuplarına yönelik istisna uy-gulaması karşılıklılık ilkesi çerçevesinde yürütülmekte, istisna uygulanacak ülkeler ile istisna kapsamına giren mal ve hizmetler Maliye Bakanlığı ile Dı-şişleri Bakanlığı tarafından müştereken belirlenmektedir.Bu istisnanın uygu-lanmasına ilişkin usul ve esaslar 60 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde düzen-lenmiş bulunmaktadır.

Yabancı ülkelerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri ve konsolosluk-larının resmi alımlarında istisna uygulamasına 60 Seri No.lu KDV Genel Teb-liğindeki açıklamalar çerçevesinde devam edilmektedir.

Ancak temsilcilik ve konsoloslukların mensuplarına yapılacak teslimlerde

Kasım-Aralık 2010 istisna uygulaması, 1/1/2007 tarihinden geçerli olmak üzere aşağıdaki şekilde yürütülmüştür.

Diplomatik temsilcilik ve konsolosluk mensuplarına 1/1/2007 tarihinden itibaren 60 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde belirtilen istisna belgesi veril-mesi uygulaması kaldırılmıştır.1/1/2007 tarihinden itibaren kaldırıldığı tarih olan 1/1/2010 tarihine kadar istisnadan faydalanan diplomatik kuruluş ve kon-solosluk mensuplarına Dışişleri Bakanlığınca bir banka kartı verilmiştir. Bu kartta, Dışişleri Bakanlığının logosu ve “KDV Muafiyet Kartı” ibaresi yer al-mıştır. İstisna kapsamındaki alışlar münhasıran bu kart kullanılarak yapılmış, mal bedelinin nakit, çek, havale diğer herhangi bir yolla ödenmesi halinde istisna uygulanmamıştır.KDV istisnası sağlayan banka kartları, Türkiye’nin diplomatik temsilcilik mensuplarına bütün mal ve hizmetlerde KDV istisnası sağlayan ülkelerin, Türkiye’deki diplomatik misyon mensuplarına verilebil-miştir. Türkiye’nin diplomatik temsilcilik mensuplarına mal ve hizmetler iti-bariyle sınırlama getiren ülkelerin Türkiye’deki diplomatik misyon mensup-larına bu kart verilmemiştir.Bunların başka bir şekilde diplomatik istisnadan faydalanması da mümkün olmamıştır.

Bu kartlar, ülkeler itibariyle karşılıklılık ilkesine göre Dışişleri Bakanlı-ğınca belirlenen limitler ihtiva etmiştir. Bu limitler bir yıl içinde yapılan alım-lar için geçerli olmakta, yıl sonunda kullanılmayan miktar sıfırlanmıştır. Yıl içinde göreve başlayan misyon mensupları için de yıl sonuna kadar aynı limit geçerli olmuştur. Ülkeler itibariyle belirlenen limitin dolması halinde banka kartının kullanıma kapatılması sağlanmıştır.

Bu kartlarla yapılan her türlü mal ve hizmet alımı, takrir yönteminin uy-gulandığı akaryakıt, motorlu taşıt ve taşınmazlar hariç olmak üzere istisna kapsamına girmiştir.Akaryakıt, motorlu taşıt ve taşınmaz alımlarında eskiden olduğu gibi takrir yönteminin uygulanmasına devam edilmiştir.

Yabancı misyon mensuplarının telekomünikasyon, kablolu tv, elektrik, su, doğalgaz vb. ödemeleri banka kartının yanı sıra banka aracılığıyla da yapıla-bilmiş, Dışişleri Bakanlığınca bu ödemelerin limitten düşülmesi sağlanmıştır.

Satıcılar KDV istisnası sağlayan banka kartının ibrazı üzerine alıcıdan yabancı misyon personeli kimlik kartının da ibrazını istemişler, İstisna kap-samında satın alınmak istenilen mal ve hizmetler için düzenlenen faturada

Kasım-Aralık 2010

katma değer vergisi hesaplanmamış ve alıcıdan tahsil edilmemiştir. Bu satışlar için düzenlenen faturaya, alıcı adı ve adresinin yanı sıra uyruğu, KDV istisnası sağlayan banka kartının ve yabancı misyon personeli kimlik kartının numarası yazılmıştır.

d)113 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğindeki Düzenle-meler (05.12.2009 tarih ve 27423 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.)

1.Kapsam:

KDV Kanununun;

-15/1-a maddesiyle, karşılıklı olmak kaydıyla, yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerine, konsolosluklarına ve bunların dip-lomatik haklara sahip mensuplarına yapılan teslim ve hizmetler,

-15/1-b maddesiyle de uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlara ve bunların mensuplarına yapılan teslim ve hizmetler

KDV’den istisna edilmiş, bu istisnaların uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile istisnanın uygulanacağı asgarî miktarların tespitine Maliye Bakan-lığı yetkili kılınmıştır.

1/1/2010 tarihinden itibaren 103 Seri No.lu KDV Genel Tebliği yürürlük-ten kaldırılmış olup, KDV Kanununun 15 inci maddesi ile Maliye Bakanlığı’na tanınan yetkiye dayanarak ve bu tarihten geçerli olmak üzere;

-Karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilik ve konsoloslukların vergi muafiyetine sahip diplomatik misyon şefleri, diplomasi memurları, konsolosluklarda görevli misyon şefleri, mes-lekten konsolosluk memurlarına,

-Karşılıklı olmak kaydıyla servis pasaportu hamili olan ve Dışişleri Ba-kanlığınca II. sınıf kimlik kartı verilen teknik ve idari personel ile

-Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşların mensuplarına yapılan ve be-deli KDV dahil en az 50 TL olan (elektrik, su ve telekomünikasyon harcama-larında 50 TL şartı aranmaz) teslim ve hizmetlere, KDV Kanununun 15 inci maddesinde yer alan istisna aşağıdaki usul ve esaslar çerçevesinde uygulan-maya başlanmıştır.

Dışişleri Bakanlığı, karşılıklılık ilkesini gözeterek, her ülke itibariyle

Kasım-Aralık 2010 geçerli olacak yıllık kişisel harcamaların üst sınırı ile Türkiye Cumhuriyeti misyon mensuplarına kişisel mal ve hizmet alımlarında 50 TL’den yüksek alt limit uygulayan ülke temsilcilik mensupları için alt sınırı tespit edecek ve bu miktarı ilgili temsilciliğe bildirecektir. Dışişleri Bakanlığı, bu tespiti uluslararası kuruluşların vergi muafiyetine haiz mensupları için de yapacak-tır. Dışişleri Bakanlığı tarafından bu bilgiler ülke/uluslararası kuruluş ve kişi bazında Gelir İdaresi Başkanlığına da iletilecektir. Bu bilgilerde herhangi bir değişiklik olması halinde bu değişiklikler, Dışişleri Bakanlığı tarafından, uy-gulamanın aksamasına neden olmayacak bir sürede Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilecektir.