• Sonuç bulunamadı

Destekleyici, Geliştirici, Paylaşımcı ve Öğretimsel Liderlik Davranışları ile Örgütsel Bağlılık İlişkis

BÖLÜM II. İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK

2. İş tatmini, genel olarak elde edilen kazançların çalışan nezdinde ne ölçüde karşılandığını veya çalışanın beklentilerinin ne kadar üzerine çıkıldığını belirler.

2.7. Liderlik Davranışları ve Örgütsel Bağlılık İlişkis

2.7.3. Destekleyici, Geliştirici, Paylaşımcı ve Öğretimsel Liderlik Davranışları ile Örgütsel Bağlılık İlişkis

Literatürde paylaşımcı, öğretimsel, destekletici ve geliştirici liderlik davranışları gibi eğitim sektöründeki yöneticilerinin liderlik tarzı ile örgütsel bağlılık ve iş tatmini ilişkisini inceleyen çalışmalar da mevcuttur. Bu çalışmalardan; Kolamaz (2007) tarafından destekleyici ve geliştirici liderlik davranışlarının örgütsel bağlılığa etkisinin incelendiği araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde; destekleyici ve geliştirici liderlik davranışlarının örgütsel bağlılığın özdeşleşme ve içselleştirme boyutlarını pozitif yönlü ve anlamlı bir şekilde etkilediği, uyum boyutunu ise negatif yönlü ve anlamlı bir şekilde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Kul (2010) tarafından okul yöneticilerinin liderlik davranışları ile beden eğitimi öğretmenlerinin mobbing yaşama düzeyleri, örgütsel bağlılıkları ve iş tatmini arasındaki ilişkinin incelendiği araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde ise; dönüşümcü liderlik ile uyum alt boyutu arasında negatif yönlü orta düzeyli, özdeşleşme boyutu ile pozitif yönlü orta düzeyli ve içselleştirme boyutu ile yüksek düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Buna ek olarak okul yöneticilerinin işlemci liderlik alt boyutu ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasında yalnızca içselleştirme boyutu arasında yüksek düzeyli ve pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen bir başka bulguya göre ise; okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik davranışları ile öğretmenlerin iş tatmini arasında pozitif yönde, işlemci liderlik davranışları ile ise düşük düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

Yüce (2010) tarafından ilköğretim okul müdürlerinin öğretim liderliği davranışları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelendiği araştırmadan elde edilen bulgular ışığında; öğretimsel liderlik davranışlarının örgütsel bağlılığı olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Okcu (2011) tarafından okul yöneticilerinin liderlik davranışları ve örgütsel bağlılıkla ilişkisi üzerine yapılan araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde ise; okul yöneticilerinin dönüşümcü liderlik davranışları sergilemesinin örgütsel bağlılığı olumlu yönde etkilediği, işlemci liderliğin ise örgütsel bağlılık üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Serin (2011) tarafından ilköğretim kurumlarında öğretimsel liderlik davranışları ve örgütsel bağlılık ilişkisinin incelendiği araştırmadan elde edilen bulgular ışığında ise; öğretimsel liderlik davranışlarından okul amaçlarının belirlenmesi ve paylaşılması

alt boyutu ile düzenli öğretme-öğrenme çevresi ve iklimi oluşturma alt boyutu davranışlarının örgütsel bağlılık üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Cevahiroğlu (2012) tarafından ilköğretim branş öğretmenlerinin algıladıkları liderlik davranışları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelendiği araştırmadan elde edilen bulgular ışığında; öğretmenlerin örgüte genel olarak bağlılıklarının yüksek olduğu, bu durumun ise okul yöneticilerinin liderlik davranışlarının olumlu yönde ve yapıcı olmasından kaynaklandığı sonucuna ulaşılmıştır. Bakır (2013) tarafından özel ve resmi ilköğretim kurumlarında öğretmenlik yapan öğretmenlerin paylaşılan liderlik ve örgütsel bağlılık algıları arasındaki ilişkinin analiz edildiği araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde; özel ilköğretim kurumlarındaki paylaşılan liderlik davranışlarının ve örgütsel bağlılığın resmi ilköğretim kurumlarına göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Buna ek olarak resmi ve özel ilköğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin genel olarak paylaşılan liderliğin tamamına ilişkin algıları ile örgütsel bağlılığa yönelik algıları arasında pozitif yönlü yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Beşiroğlu (2013) tarafından ortaöğretim kurumları yöneticilerinin liderlik stillerinin örgütsel bağlılıkla ilişkisinin incelendiği çalışmadan elde edilen bulgular ışığında; öğretmenlerin okul müdürlerini iyi düzeyde dönüşümcü birer lider olarak algıladıkları, buna ek olarak kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere göre liderlik algılamalarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Gümüş (2013) tarafından ilkokul yöneticilerinde güçlendirici liderlik davranışları ile öğretmenlerde örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelendiği araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde ise; güçlendirici liderlik ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kılınçarslan (2013) tarafından yapılan araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde ise; okul müdürlerinin liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.

Bektaş ve diğerleri (2014) tarafından öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin liderlik tarzlarının örgütsel bağlılık üzerindeki rolünün incelendiği araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde; liderlik stilleri ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişki olduğu, örgütsel bağlılık ile en yüksek düzeyde ilişkili olan liderlik tarzının dönüşümcü liderlik tarzı olduğu bulunmuştur. Didin (2014) tarafından resmi ve özel temel eğitim kurumlarındaki yöneticilerin liderlik stilleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelendiği araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde; okul yöneticilerinin dönüşümcü

anlamlı, devam bağlılığı ile düşük düzeyde negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Karapostal (2014) tarafından İzmir Aliağa ilçesindeki okul müdürlerinin liderlik davranışları ile çalışanların örgütsel bağlılıkları üzerinde yapılan araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde ise; okul müdürlerinin liderlik davranışlarının öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Şirin (2014) tarafından MEB’de yapılan araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde ise; liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Taksim (2014) tarafından bir kamu kuruluşunda liderlik davranışları, örgütsel bağlılık ve iş tatmini ilişkisinin incelendiği araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde; iş tatmini ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu, liderlik davranışlarının geliştirilmesinin örgütsel bağlılık ve iş tatmini üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yalçın (2014) tarafından öğretmenlerin algılarına göre okul yöneticilerinin liderlik stilleri ile öğretmenlerin iş yaşam kalitesi ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelendiği araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde ise; dönüşümcü liderlik tarzı ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Yiğitel (2014) tarafından öğretmen ve akademisyenlerin algıladıkları liderlik tarzları ve örgütsel bağlılıkları üzerine yapılan araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde; algılanan dönüşümcü liderlik davranışlarının duygusal bağlılıkla ilişkisinin etkileşimci liderliğin duygusal bağlılıkla ilişkisinden daha yüksek olduğu, algılanan dönüşümcü liderliğin devam bağlılığıyla ilişkisinin algılanan etkileşimci liderliğin devam bağlılığıyla ilişkisinden daha düşük olduğu ve algılanan dönüşümcü liderliğin minnet bağlılığıyla ilişkisinin etkileşimci liderliğin minnet bağlılığıyla ilişkisinin benzer olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kırsoy (2015) tarafından yapılan bir araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde; öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları ile okul müdürlerinin öğrenen liderlik davranışları ve öğretmenlerin motivasyonu ile okul müdürlerinin öğrenen liderlik davranışları arasında orta düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sarıkaya (2016) tarafından ortaöğretim okulu müdürlerinin liderlik davranışları ve öğretmenlerin örgütsel bağlılığı üzerinde yapılan araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde ise; öğretimsel liderlik davranışlarının öğretmenlerin örgütsel bağlılık alt boyutlarından özdeşleşme ve içselleştirme alt boyutlarını anlamlı bir şekilde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

2.7.4. Otantik, Hizmetkar, Vizyoner, Paternalist Liderlik Davranışları ve Örgütsel