• Sonuç bulunamadı

Demografik ve Sosyo-Ekonomik Değişkenler ile Algılanan Liderlik Davranışı İlişkisiyle ilgili Literatürde Yer Alan Çalışmalar

YAPIYI HAREKETE GEÇİRME

1.9. Demografik ve Sosyo-Ekonomik Değişkenler ile Algılanan Liderlik Davranışı İlişkisiyle ilgili Literatürde Yer Alan Çalışmalar

Literatürde yaş değişkeni ile algılanan liderlik davranışı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar Tablo.5’teki gibidir.

Tablo 5. Yaş ile Algılanan Liderlik Davranışı Arasındaki ilişki

Yaş Değişkeni ile İlgili

Çalışmalar Bulgular

Doğan (2007), Morçin ve Bilgin (2014), Tetik (2014)

Çalışanların yaşları ile dönüşümcü liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Köse (2009) Çalışanların yaşları ile liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Sevinç (2009) Çalışanların yaşları ile stratejik liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Yavuz (2009) Çalışanların yaşları ile liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Yardımcı (2010) Çalışanların yaşları ile paternalist liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Ergen (2011), Kaynak (2011)

Çalışanların yaşları ile stratejik liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Brown ve diğerleri (2005), Uğurlu (2009), Kalshoven ve diğerleri (2011)

Çalışanların yaşları ile etik liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Kılınçkaya (2013), Çoban (2016)

Çalışanların yaşları ile stratejik liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Tuna ve Yeşiltaş (2013), Çalkın (2014)

Çalışanların yaşları ile etik liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Canbolat (2016)

Çalışanların yaşları ile demokratik, otokratik ve serbestiyetçi liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık

bulunmamıştır.

Sezici (2016) Çalışanların yaşları ile yıkıcı liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Literatürde iş yeri tecrübesi değişkeni ile algılanan liderlik davranışı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar Tablo.6’daki gibidir.

Tablo 6. İş Yeri Tecrübesi ile Algılanan Liderlik Davranışı Arasındaki ilişki

İş Yeri Tecrübesi Değişkeni ile İlgili Çalışmalar

Bulgular

Yardımcı (2010) Çalışanların paternalist liderliğe yönelik algıları ile işyerindeki çalışma süreleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Kaynak (2011) Çalışanların stratejik liderliğe yönelik algıları ile işyerindeki çalışma süreleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Çalkın (2014) Çalışanların iş yeri tecrübeleri ile etik liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Morçin ve Bilgin (2014), Bozkır (2015)

Çalışanların dönüşümcü liderliğe yönelik algıları ile işyerindeki çalışma süreleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Canbolat (2016)

Çalışanların demokratik ve serbestiyetçi liderlik davranışlarına yönelik algılarının iş yerindeki tecrübeye göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı, buna karşın otokratik liderlik davranışına yönelik algılarının ise işyerindeki tecrübeye göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Çoban (2016) Çalışanların stratejik liderlik algılamalarının iş yeri tecrübesi değişkenine

göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.

Literatürde sektör tecrübesi değişkeni ile algılanan liderlik davranışı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar Tablo.7’deki gibidir.

Tablo 7. Sektör Tecrübesi ile Algılanan Liderlik Davranışı Arasındaki ilişki

Sektör Tecrübesi Değişkeni ile İlgili Çalışmalar Bulgular Dilek (2005), Kılınçkaya (2013), Morçin ve Bilgin (2014), Tetik (2014)

Çalışanların sektör tecrübesi ile dönüşümcü liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Altınkurt (2007), Sevinç (2009)

Çalışanların sektör tecrübesi ile stratejik liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Köse (2009) Çalışanların sektör tecrübesi ile liderlik davranışlarına ilişkin algıları

arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Sevinç (2009) Çalışanların sektör tecrübesi ile stratejik liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yardımcı (2010) Çalışanların sektör tecrübesi ile paternalist liderlik davranışlarına ilişkin

algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalkın (2014) Çalışanların sektör tecrübesi ile etik liderlik davranışlarına ilişkin algıları

arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayalp ve Keretli

(2016)

Çalışanların sektör tecrübesi ile liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Sezici (2016) Çalışanların sektör tecrübesi ile yıkıcı liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Literatürde maaş değişkeni ile algılanan liderlik davranışı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar Tablo.8’deki gibidir.

Tablo 8. Maaş ile Algılanan Liderlik Davranışı Arasındaki ilişki

Maaş Değişkeni ile

İlgili Çalışmalar Bulgular

Çalkın (2014) Çalışanların maaşı ile etik liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Karakoyunlu (2014) Çalışanların sektör tecrübesi ile destekleyici liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Morçin ve Bilgin

(2014)

Çalışanların sektör tecrübesi ile dönüşümcü liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu bulunmamıştır.

Literatürde iş yeri tecrübesi değişkeni ile algılanan liderlik davranışı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar Tablo.9’daki gibidir.

Tablo 9. Medeni Durum ile Algılanan Liderlik Davranışı Arasındaki ilişki

Medeni Durum Değişkeni ile İlgili Çalışmalar

Bulgular

Köse (2009) Çalışanların medeni durumu ile liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Yardımcı (2010) Çalışanların medeni durumu ile paternalist liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ergen (2011) Çalışanların medeni durumu ile stratejik liderlik davranışlarına ilişkin

algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Tetik (2014), Bozkır

(2015)

Çalışanların medeni durumu ile dönüşümcü liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Canbolat (2016)

Çalışanların medeni durumu ile demokratik, otokratik ve serbestiyetçi liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Literatürde yükselme olanağı değişkeni ile algılanan liderlik davranışı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar Tablo.10’daki gibidir.

Tablo 10. Yükselme Olanağı ile Algılanan Liderlik Davranışı Arasındaki ilişki

Yükselme Olanağı Değişkeni ile İlgili Çalışmalar

Bulgular

Batmaz (2012) Çalışanların yükselme olanağı (statü artışı) ile liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Karakoyunlu (2014)

Çalışanların yükselme olanağı (kariyer ve terfi imkanları) ile teşvik edici liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Çoban (2016)

Çalışanların yükselme olanağı (kadrolu ve kadrosuz çalışma durumu) ile stratejik liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Literatürde öğrenim durumu değişkeni ile algılanan liderlik davranışı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar Tablo.11’deki gibidir.

Tablo 11. Öğrenim Durumu ile Algılanan Liderlik Davranışı Arasındaki ilişki

Öğrenim Durumu Değişkeni ile İlgili Çalışmalar Bulgular Brown ve diğerleri (2005), Uğurlu (2009), Kalshoven ve diğerleri (2011)

Çalışanların etik liderliğe yönelik algıları ile öğrenim durumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Dilek (2005), Doğan (2007)

Çalışanların öğrenim durumu ile dönüşümcü liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Kaplan (2005) Çalışanların öğrenim durumu ile etkileşimci liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Köse (2009) Çalışanların liderlik davranışlarına yönelik algıları ile öğrenim durumları

arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Sevinç (2009) Çalışanların eğitim durumu ile stratejik liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yardımcı (2010) Çalışanların eğitim durumu ile paternalist liderlik davranışlarına ilişkin

algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ergen (2011), Çoban

(2016)

Çalışanların stratejik liderliğe yönelik algıları ile öğrenim durumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Batmaz (2012) Çalışanların eğitim durumu ile liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Tuna ve Yeşiltaş (2013), Çalkın (2014)

Çalışanların eğitim durumu ile etik liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Yılmaz, Çelik ve Ulukapı (2013)

Çalışanların eğitim durumu ile otantik ve dönüşümcü liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Morçin ve Bilgin

(2014), Tetik (2014), Bozkır (2015)

Çalışanların dönüşümcü liderliğe yönelik algıları ile öğrenim durumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Canbolat (2016) Çalışanların demokratik, otokratik ve serbestiyetçi liderliğe yönelik algıları ile öğrenim durumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Sezici (2016) Çalışanların eğitim durumu ile yıkıcı liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Literatürde pozisyon değişkeni ile algılanan liderlik davranışı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar Tablo.12’deki gibidir.

Tablo 12. Pozisyon ile Algılanan Liderlik Davranışı Arasındaki ilişki

Pozisyon Değişkeni

ile İlgili Çalışmalar Bulgular

Arabacı (2002) Çalışanların iş yerindeki pozisyonu ile stratejik liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dilek (2005), Bozkır

(2015)

Çalışanların iş yerindeki pozisyonu ile dönüşümcü liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Altınkurt (2007), Ergen (2011), Çoban (2016)

Çalışanların iş yerindeki pozisyonu ile stratejik liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Köse (2009) Çalışanların iş yerindeki pozisyonu ile liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Yavuz (2009), Ayalp ve Keretli (2016)

Çalışanların iş yerindeki pozisyonu ile liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Yardımcı (2010) Çalışanların iş yerindeki pozisyonu ile paternalist liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Çalkın (2014) Çalışanların iş yerindeki pozisyonu ile etik liderlik davranışlarına ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Derin (2016) Çalışanların iş yerindeki pozisyonu ile demokratik liderlik davranışlarına

ilişkin algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Canbolat (2016)

Çalışanların iş yerindeki pozisyonu ile demokratik, otokratik ve serbestiyetçi liderliğe yönelik algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

Literatürde yer alan bazı çalışmalarda ise katılımcılara yöneltilen tüm demografik ve sosyo-ekonomik değişkenlere ilişkin soruların tümü ile algılanan liderlik davranışı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bu çalışmalardan; Ülker (2009) tarafından Kocaeli ilinde ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yapan 591 birey üzerinde stratejik liderlik algısının incelendiği araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde; okul müdürlerinin stratejik liderlik davranışlarına ilişkin öğretmen algısının demografik değişkenlere göre (yaş, cinsiyet, eğitim durumu, mezun olunan fakülte, okuldaki tecrübesi, eğitmenlik tecrübesi, okul müdürüyle birlikte çalışma süreleri) istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Tetik ve Köse (2015) tarafından çalışanların paternalist liderlik algısı ile öğrenilmiş güçlük düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla 395 iş gören üzerinde gerçekleştirdiği araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde ise; paternalist

liderliğe yönelik çalışan algısının demografik değişkenlere göre (yaş, cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumu, hizmet süresi) anlamlı bir şekilde farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.