• Sonuç bulunamadı

1. Literatür Taraması

1.17 Destek ve Test Ekipmanı (DTE) Tanımlama Süreci

Gereksinim duyulan bakım görevlerinin uygulanması ve iĢletimsel desteğin sağlanması için birçok endüstriyel ürün ve dayanıklı tüketim malları uygun DTE’ye gereksinim duyarlar. Genelde bu destek ve test ekipmanları aĢağıdaki gibi tanımlanır:

Takım ve Avadanlık Kalibrasyon Cihazlar

Performans Gözleme Cihazları Arıza Ġzole Etme Cihazları Malzeme Elleçleme Ekipmanları

Gereksinim duyulan DTE’i her ürün geliĢtirilme ve tedarik programı için özel durum arz eder. Bu nedenle burada yorulacağımız durum genel bir durumu ifade edecek, ancak özel durumlar bunun dıĢında kalmaktadır. Özle durumlar için spesifik yöntemler oluĢturulabilir. Özel DTE’ler maliyet artırıcı faktörler olduğu için mümkün oldukça ekipman üretim ve tasarımı sürecinde özel ekipman gereksinimlerinden kaçınılır.

DTE seçimi tasarım etkiler ve aynı zamanda tasarımda ondan etkilenir. Bu duruma bazı uygulamalar aĢağıda tanımlandığı gibidir:

Eğer DTE tanımlamasında ürün tasarımı etkin faktör ise, DTE seçimi tasarımın donması sürecinden sonra yapılmalıdır.

Tasarım ve üretim sürecinde, DTE belirlenmesi ve tedariki için yeterli bir zaman dilimi programlanmalıdır.

Uygun DTE’nin mevcudiyeti etkin bir bakım programının uygulanma göstergesidir.

DTE’deki değiĢikliler teknik dokümantasyon ve uygulamada birçok değiĢikliklere neden olduğu için pek tercih edilen bir yöntem değildir. Kompleks bir DTE’nin kullanımı özel teknik dokümantasyona gereksinim duyacaktır.

Eğer DTE yeteri kadar kompleks ise kulanım ve bakım eğitimine gereksinim duyulacaktır. Bu durum eğitim maliyetlerini artırdığı için istenmeyen bir durumdur.

DTE tasarım sınırlamaları yüzünden karma bir yapı alabilir ve bu yapıdan dolayı kendi destek sistemine gereksinim duyabilir. Ancak bu destek sistemi tasarım destek sistemini gölgede bırakacak düzeyde olmamalıdır. Böyle bir durumunu oluĢumu aĢağıda tanımlanan önlemlerin alınması ile sağlanabilir.

Erken planlama,

Daha iyi ve detaylı planlama,

LDA sürecinin etkin bir Ģekilde uygulanması.

Temelde DTE belirleme süreci dört temel faktörle ile ilgilenir. Bunlar aĢağıdaki gibidir:

Beli bir ürünün tasarımını destekleyecek DTE’nin seçimi.

ĠĢletim konseptine bağlı olarak kaç tane DTE’ye gereksinim olduğunu belirlemek.

DTE seçimi ve tedariki için yeterli zaman ayarlamasını yapmak. DTE dağıtımını doğru zamanda yapmak.

LDA uzmanları, LDA verilerini kullanarak burada çok önemli bir rol oynayabilirler. LDA uzmanı müĢteri envanterinde mevcut olan DTE’leri belirleyebilir ve bu bilgiyi tasarımcıya sunabilir. Eğer bu iĢlem yeteri kadar erken bir zaman diliminde yapılırsa, tasarım mevcut DTE’leri değerlendirmeye alarak yapılabilir. DTE gereksinimini detaylı anlamak ve bütün mevcut çözümleri değerlendirmek destek maliyetlerini düĢürebilir.

Özet olarak uygun DTE tanımlanması, tedariki ve süreç yönetimi LDA’nın entegre sürecidir. LDA süreci, bu kapsamda toplam maliyetler açısında oldukça etkin bir süreçtir. Süreçte, müĢteri envanterindeki DTE tespit edilir, aynı fonksiyon sahip olan DTE’lerin tekrarları önlenir ve bu bağlamda standardizasyon sağlanır. Aynı zamanda, tasarım mümkün olduğu sürece, mevcut DTE’ler değerlendirmeye alınarak

Tanımlanan DTE ler ile ilgili bakım ve idame iĢlemleri LDA sürecinde tanımlanır. Bu süreçte, DTE’lerin kalibrasyon gereksinimler, kalibrasyon sıklıkları, gerçekleĢtirme merkezleri,bakım ve arıza giderme iĢlemleri tanımlanır ve detaylandırılır. DTE iĢletim eğitimleri planlanır ve uygulanması sağlanır.

LDA sürecinde aĢağıda tanımlanan, Ģekil 20’deki dört risk faktörünün çok iyi yönetilmesi gerekmektedir. Bu süreçte tanımlanamayan veya eksik olarak tanımlanan bu faktörler, iĢletme ve müĢteri için maliyet artırma, memnuniyetsizlik, pazar kaybı gibi istenmeyen olgularla sonuçlanabilir.

ġekil 20 LDA DTE Sürecinde Tanımlanan Dört Ana Risk Faktörü

Kalibrasyon Ekipman kalibrasyona gereksinim duyuyorsa, bu kalibrasyon iĢleminin uygulandığını sağlamak.

Bakım Destek Uygun tamir yedek parçalarının ve DTE’lerin tüm bakım merkezlerinde olduğunu garantilemek.

Dokümantasyon Eğer bir DTE kendi iĢletme ve bakım dokümanına gereksinim duyuyorsa, bu dokümanlar sürekli olarak DTE ile birlikte bulundurulmalıdır.

Bulunabilirlik Mümkün olduğu sürece, müĢteri envanterinde bulunan DTE’yi belirle ve kullan. Destekleme yapısının bu parçası halihazırda mevcut.

Kaynak: Nurettin KARAOSMANOĞLU, TUSAġ uygulamaları.

1.18 Planlama Faktörleri ve Analizler

Bakım ve teĢhis konseptleri, DTE tanımlamada önemli faktörlerdir. Bakım konsepti, bakım seviyesi, bakımın yapılacağı merkezleri ve her bir bakım merkezinde bulundurulacak DTE miktarını ve çeĢidini belirler. TeĢhis konsepti ise, ürün tasarımını etkin bir arıza tespiti ve onarım için tetikler. Otomatik arıza tanımlama bağımlığı ve derecesi, onarımın ne derede etkin yapılacağı, gereksinim duyulan DTE’i türü ve DTE sayısını etkiler. Genelde, tanımlanan teĢhis yöntemi ne kadar az etkin ise, gereksinim duyulacak DTE miktarı da o kadar artar.

Bakım ve teĢhis konseptleri tüm süreçle etkileĢim içindedir. Ürün tasarımı donma noktasına geldikçe, bakım görevleri ve bunların detayları netleĢir. OSA ve Bakım görev analizi birlikte en ekonomik bakım ve onarım seviyelerini tanımlarlar. Bu durum gereksinim duyulacak DTE miktarını en az seviyede maliyet ekin bir Ģekilde belirler. Ayrıca gereksinim duyulan DTE miktarı ve iĢletim maliyetleri de bakım seviyelerini belirlemede etkin bir rol oynar. Diğer taraftan, onarım seviyesi, her bakım merkezinde gereksinim duyulacak DTE miktarını, DTE iĢletimi için gereksinim duyulan insan gücünü, insan gücünü hazırlayacak eğitim ve bu eğitim için gereksinim duyulan teknik dokümantasyon miktarını etkiler.

DTE belirme süreci diğer lojistik faktörlerinden bağımsız iĢlemez. ÖDMA bütün ürün destek faktörlerini değerlendirmeye alır. Bu nedenle DTE süreci ÖDMA’dan bağımsız olamaz. Çünkü ÖDMA, araĢtırma, geliĢtirme, ürün maliyetlerini, iĢletim dıĢı kalma değerlendirmeleri ve iĢletim destek maliyetlerini de içerir. Hata, emniyet ve insan faktörü analizleri de ürün tasarımını desteklenebilirlik açısında değerlendirir. Bu analiz sonuçları sınıflandırılıp, LDA kayıtlarının içine alınır ve destekleme fazlarında

kullanılır. Bu veriler DTE miktarını, tasarımı etkileyerek belirler.

Benzer Belgeler