• Sonuç bulunamadı

ARGE

K Emir Subayı Disiplin Subayı

Hukuk Danışmanı

Komutan

Şekil-1: Deniz Harp Okulu Teşkilatı. urul Öğrenci Alay Komutanlığı I. Tabur K. (4. sınıf) III. Tabur K. (2. sınıf) II. Tabur K. (3. sınıf) IV. Tabur K. (1. sınıf) Savaş Beden Eğitimi Grup Bşk Askeri Eğitim Grup Başkanı Öğretim Başkanı Teknik Bilimler Bölüm Başkanı Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Askeri Bilimler Bölüm Başkanı Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Plan Program Şube Müdürlüğü Öğretim Malzeme Kurmay Ba Şube Müdürü şkanı Karargah Komutanı

Komutan: Deniz Harp Okulu Komutanı, tümen komutanlığı yetki ve sorumluluğuna sahip olup, okulun, eğitim-öğretim, yönetim ve disiplin işlerini yürürlükteki mevzuat çerçevesinde yürütür.

Okul Karargahı: Karargahı bünyesindeki Kurmay Başkanı, ARGE Şube Müdürü ve diğer idari kadrosuyla bütün idari, eğitim-öğretim işlerini, kanun yönetmelik ve talimatlara uygun bir şekilde yürütülmesinde komutana yardımcı olur.

Kurmay Başkanı: Okul Komutanının okulu sevk ve idaresinde kendisine yardım eder.

Karargah Komutanlığı: Öğrenci Alay Komutanlığı başta olmak üzere, okulun diğer bütün ünitelerine gerekli olan hizmet desteğini sağlar. Ayrıca, emniyet ve düzenin sağlanmasından sorumludur.

Öğretim Başkanlığı: Eğitim ve öğretimin planlanmasından, icrasından, hedeflerin belirlenmesinden, koordinasyonun sağlanmasından, her türlü akademik faaliyetin takibinden sorumludur.

Öğrenci Alay Komutanlığı: Öğrenci alayının eğitim, disiplin ve yönetiminden, emrindeki bölük ve tabur personeli aracılığı ile sorumludur. Öğrencinin, askeri kurallar çerçevesinde liderlik ve komutanlık vasıflarını kazanacak yetişmelerini sağlamak görevidir.

Eğitim ve Öğretim

20 Şubat 1974 tarihinde yapılan Yüksek Askeri Şura toplantısında, 1969 yılından itibaren Harp Okullarında uygulanan üç yıllık öğretim süresinin ve bu süre içinde okutulan dersler ile bu derslerin konu ve kapsamlarının; bu günün ve geleceğin subayını yetiştirmede yeterli olmayacağı sonucuna varılmış ve harp okullarında;

- Sosyal bilim dalları açılması,

- Belirli bir üniversitenin programı ile eşdeğerlilik kurulması, - Üniversite elemanlarınca ders verilmesi,

- Harp okulu mezunlarının üniversitelerin ilgili dallarında lisansüstü eğitim yapmasına, karar verilmiş ve Genelkurmay Başkanlığı’nın emri ile 1974-1975 eğitim-öğretim yılından itibaren öğretim süresi dört yıla çıkarılmıştır.

Deniz Harp Okulu’nda okutulmakta olan dallar ise aşağıdadır. ¾ Elektrik-Elektronik ¾ Makina ¾ Yöneylem araştırması/yönetim ¾ Kontrol sistemleri ¾ Gemi inşaa ¾ Oşinoğrafi ¾ Uluslararası ilişkiler

1974-1980 yılları arasında okutulan derslerin bilim dalı olarak yüzde dağılımları. 9 Askeri bilimler %37,5

9 Sosyal bilimler %12,5 9 Fen bilimleri %20 9 Teknik bilimler %30

İlk mezunlar 1977-1978 eğitim-öğretim yılında verilmiştir.

Ancak, 1979-1980 eğitim-öğretim yılından itibaren dal sistemi eğitiminin mezun olan subayların mesleki, askeri eğitim ve disiplin durumları için yeterli olmadığı gerekçe gösterilerek Genelkurmay Başkanlığı’nın direktifleri ile her sınıfta haftada bir saat okutulmakta olan piyadecilik eğitimi haftada beş saat, 1 ve 2 nci sınıfta haftada dört saat süreyle okutulmakta olan yabancı dil dersinin her sınıfta haftada dört saat, yalnızca 4’ncü sınıfta bir yarıyıl haftada iki saat okutulmakta olan inkılap tarihi dersinin her yarıyıl haftada bir saat, haftada bir saat uygulanan savaş beden eğitimi dersinin iki saat, okutulması emredilmiştir (Deniz Harp Okulu komutanlığı, 1992: 1-4).

Bu durumda emredilen ders saatleri; 35 saatlik haftalık eğitimde 10 D/S’lik, dört yıllık akademik eğitimde 1248 D/S saati olup, 4480 saatlik toplam eğitimin %28’ni, diğer bir ifade ile 1.1 yıllık eğitim süresini kapsamıştır. Sadece askeri eğitim ve savaş beden eğitimi derslerine 896 saat ayrılmış olup, bu miktar, harp okulu eğitiminin % 20’81 olmuştur. Böylece harp okullarının akademik öğretim programlarında bilimsel ve teknik derslerden haftada 10 saat alınıp, dört yıllık eğitimde ise 1.1 yıllık eğitim süresi kadar azalma yapılmasına neden olunmuştur.

Bu durum, değişiklikten önceki akademik öğretim düzeyine ulaşmak için, Harp Okulu’nun eğitim süresinin 1.1 yıl uzatılması gibi bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Genelkurmay Başkanlığı harp okulları eğitim-öğretim direktifi uyarınca, 1980- 1981 eğitim ve öğretim yılından itibaren askeri yazışma usulleri, askeri görgü kuralları ve öğretim ilke ve yöntemleri derslerinin de ortak ders olarak okutulması emredilmiştir. Bu durumda derslerin dallara göre dağılımı ve yüzdeleri karşılaştırıldığında, aşağıdaki tablo 8 ortaya çıkmıştır.

Tablo-8: 1974-1975 ve 1980-1981 eğitim öğretim yılları derslerin dallara göre dağılımı ve yüzde karşılaştırması.

BÖLÜMLER YILLAR 1974-1975 1980-1981 ASKERİ BİLİMLER %37,5 %50 SOSYAL BİLİMLER %12,5 %18 FEN BİLİMLER %20 %12 TEKNİK BİLİMLER %30 %16 SERBEST SAAT - %4

Kaynak: Deniz Harp Okulu Eğitim Öğretim Sisteminin Geçmişi ve Bugüne Kadarki gelişmeler, 1992.

1983 yılından itibaren, beş gün, günde altı saat olmak üzere, dört yılda toplam 3840 saat ders uygulamasına başlanmıştır. Böylece harp okullarının eğitim süresinde % 10’luk bir ders kaybı olmuştur. 1970’lerde Deniz Harp Okulu’nda okutulan dersler Ek E’de verilmiştir.

Öğretim elemanı

Bu dönemde dikkat çekici olan gelişme, yurt dışında ya da yurt içinde yüksek lisans eğitimi yapmış subaylar Deniz Harp Okulunda görevlendirilmesidir. Ayrıca üniversitelerden öğretim görevlilerini de bu dönemde derslere görevlendirilmişlerdir. 1977- 1978 eğitim ve öğretim yılında görev yapan öğretim elemanlarının isimleri ve girdikleri dersler Ek F’de verilmiştir.

Öğrenci seçimi

1980-1981 eğitim ve öğretim yılına kadar Deniz Okul ve Eğitim Merkezlerine dış kaynaktan alınan öğrencilerin giriş sınavları ve bu sınavların değerlendirilmesi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında yapılan bir protokolle adı geçen Bakanlık tarafından yapılmıştır.

Genelkurmay Başkanlığı 29 Ağustos 1980’de verdiği emir ile her derecedeki askeri okulların giriş sınavlarının ilgili Kuvvet Komutanlıkları, değerlendirme işlemlerinin de Genelkurmay OBİM tarafından yapılması direktifini vermesi üzerine, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 23 Ekim 1980 tarihinde verdiği emirle Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlığı bünyesinde bir Deniz Okulları Öğrenci Seçim Kurulu (DOSK) teşkil edilmiştir.

Bu tarihten itibaren öğrenci seçim faaliyetleri Ek G’de belirtilen şekilde gerçekleştirilmiştir.

3.4.4. 1984-1991 Yılları

İdari Yapısı ve Yönetimi

Bu yıllarda idari yapıda dikkat çekici bir gelişme olarak okul bünyesinde Rehberlik Kısım Amirliği oluşturulmuştur. Bunun dışında idari anlamda bir değişiklik yoktur.

Eğitim ve Öğretim

1984 yılında yapılan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Eğitim Semineri’nde; eğitim sistemi yeniden değerlendirilmiş ve 1990’ların kuvvet yapısı ve teknolojik gelişmeler dikkate alınarak Yöneylem Araştırması/Yönetim; Makine;

Elektrik/Elektronik (Muhabere-Bilgisayar-Kontrol-Elektrik) bilimsel dallarında eğitim verilmesi kararına varılmış ve Genelkurmay Başkanlığından verilen emirle, 1986-1987 eğitim/öğretim yılından itibaren anılan 3 bilimsel dalda eğitime başlanmıştır (Dz.Harp Okulu Eğitim Öğretim Sisteminin Geçmişi ve Bugüne Kadarki Gelişmeler, 1992).

Harp Okulları Yönetmeliği’nde 15 Kasım 1986 gün ve 19282 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikle; “Askeri derslerin dört akademik yıl içindeki yekunu 1000 saatten az olamaz, Kuvvetlerin yeniden ilavesine veya gerek gördükleri bilim dalları hakkındaki işlem Genelkurmay Başkanlığının onayı ile yürürlüğe girer.” hükmü yer almıştır. Bu durumda, dört yılda Harp Okulu’nda 3840 saatlik ders saatinin 1000 saatinin askeri derslere ayrılması ve programların bu şekilde düzenlenmesi zorunlu olmuştur. Askeri derslere ayrılan zaman toplam Harp Okulu eğitiminin % 27’sini kapsamıştır (Baş ve Küçükoğlu, 2004:III-1-1).

1987 yılında yayınlanan “Harp Okulları Eğitim/Öğretim Direktifi’nde, harp okullarındaki “Öğretim Konuları” için aşağıdaki esaslar getirilmiştir (Deniz Harp Okulu Komutanlığı, 1988: XI):

“Harp okullarında öğrencilerin harp okullarının amaçlarına uygun askeri, sosyal, fen ve teknik bilgileri yeteri kadar öğrenmesi esas alınacaktır. Bu nedenle, Harp Okullarında program yapılması, bilimsel derslerin seçilmesi ve ders dozajlarının saptanmasında eş veya benzer fakülte ve yüksek okullarla eşitlik sağlanması ilkesi güdülmeyecek; programlar, öğrencilerin harp okullarından sonra üniversitelerde tahsile imkan verecek düzeyde yetiştirilmesi için değil, meslek hayatında gerekli ve faydalı olacak dersleri kapsayacak ve kültürlü bir subay olmasına yarayacak şekilde düzenlenecektir.”

Direktifteki bu esaslar doğrultusunda okutulacak derslerin bilim alanlarına göre yüzdeleri şu şekilde tespit edilmiştir:

Askeri Bilim Dersleri % 55 Sosyal Bilim Dersleri %15 Fen Bilimi Dersleri % 15 Teknik Bilim Dersleri % 15

Yukarıdaki yüzdelere göre, akademik program hazırlanırken, ders saatleri yönünden bu yüzdeleri tutturmak ve 1950’li yıllardan beri okutulan teknik derslerin saatlerinden de fedakarlık etmemek yönünde büyük sıkıntılar çekilmiştir. 1978 yılından sonra yapılan değişiklikler, fen dersleri ve teknik dersler aleyhine bir gelişme göstermiştir. Bu açığı kapatmak, teknik ve fen derslerinden fedakarlık etmemek ve direktifteki yüzdeleri de tutturmak amacıyla; bazı teknik dersler, askeri bilim dersleri kategorisi içerisinde gösterilmiş ve bazı derslerin başına da askeri terimler getirilmiştir. Örneğin; deniz hukuku, teknik resim, deniz harp tarihi, meteoroloji, radar, sonar, elektrik I ve II, gemi inşa, elektronik I ve II, enerji dönüşümü, anten propagasyon ve analog bilgisayar gibi dersler askeri bilimler kategorisinde gösterilmiştir (Baş ve Küçükoğlu, 2004:III-1-3).

Zikredilen gelişmeler paralelinde; Harp Okulları Eğitim-Öğretim Direktifi ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın, 18 Temmuz 1986 tarihli emriyle 1986-1987 eğitim/öğretim yılından itibaren Deniz Harp Okulu’nun “yöneylem araştırması/yönelim, makine ve elektrik/elektronik” bilimsel dallarında eğitim/öğretime başlaması uygun görülmüştür (Deniz Harp Okulu Komutanlığı, 1987: ).

Deniz Harp Okulu’nda üç bilimsel dal, programlarına göre öğrenim gören öğrenciler, 1988-1989 eğitim ve öğretim yılında mezun olmuşlardır. 1990 yılının başında, harp okullarında “Lisans Düzeyinde Eğitim” kavramı tartışılmaya başlanmıştır. Bunun üzerine Yüksek Öğrenim Kurumu’nun mühendislik çerçeve programı ile Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi programları da gözden geçirilerek yeniden düzenlenen programlar 1991-1992 yılında uygulanmaya başlanmış ve 1993-1994 yılında ilk mezunlar verilmiştir.

Bu nedenle; harp okullarının amaçları değiştirilmeden kuvvetlerin ihtiyaçlarına ve özelliklerine cevap verecek şekilde; fakülte statüsüne geçirilmesi ve harp okulu mezunlarına lisans diploması verilmesi konusunun, 18 Ocak 1990 tarihinde, Deniz Harp Okulu’nda yapılacak “Harp Okulları Koordinasyon Toplantısı”nda genel esasları ile tartışılarak görüş ve önerilerin oluşturulması Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca istenmiştir (Baş ve Küçükoğlu, 2004:III-1-4).

Bu çerçevede, konu Harp Okulları Koordinasyon Toplantısında incelenmiş ve harp okulunun mevcut statüsünün değiştirilerek öğrencilere mesleki eğitime ilave olarak üniversitelerdeki eğitime eşdeğer bir lisans diploması verilmesinin acilen ele alınmasında yarar olacağı görüşüne varılmıştır (Baş ve Küçükoğlu, 2004:III-1-4).

Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın Genelkurmay Başkanlığı’na görüşlerini bildirmesinden sonra, Genelkurmay Başkanlığı 23 Mayıs 1990 tarihli emriyle “Harp okullarının belirlenen statüye dönüştürülmesi konusunun 07-08 Haziran 1990 tarihlerinde düzenlenecek bir seminerde tartışılması” direktifini vermiştir (Deniz Harp Okulu Komutanlığı, 1992:Ek-İ).

07-08 Haziran 1990 tarihlerinde yapılan seminerin sonuç raporunda; Deniz Harp Okulu’nun bilimsel yapısının kuvvet özelliğine uygun ve yeterli düzeyde olduğu, bu sebeple mevcut statüsünün muhafaza edilmesinin uygun olacağı, emredildiği takdirde, müfredat değişikliği ile muhtelif bölümlerde ilave lisans diplomasının verilebileceği kararına varılmıştır. Bunun için dört yıllık eğitim ve öğretimle, amaç ve hedeflerde değişme olmadan bin ders saatlik askeri eğitim derslerinde yapılacak düzenleme ile mümkün olabileceği, mevcut sistemin devam etmesi, harp okullarına, eşdeğerliği olan bir lisans diploması verilmesi emredildiği takdirde; programların Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca düzenlenmesi şartıyla; yasal, yapısal ve isimsel bir değişikliğe gerek duyulmadan elektrik/elektronik, makine ve yöneylem araştırması/yönetim dalında lisans eğitimi verilebileceği, ayrıca; Amerika Birleşik Devletleri’nde Naval Postgreduate School’a personel gönderilmesine devam edilerek aynı anda ihtiyaç duyulan bazı dallarda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bir

yüksek lisans okulu kurulması, hususları ifade edilmiştir (Baş ve Küçükoğlu, 2004:III-1-4).

Seminer çalışmasından sonra Genelkurmay Başkanlığı’nca 10 Temmuz 1990 tarihinde; “Harp okullarının mevcut olan idari ve öğretim kadroları ile halen uygulanmakta olan; dört yıllık eğitim/öğretimin mezuniyetten sonra Silahlı Kuvvetler dışında herhangi bir fakültede lisans tamamlama eğitimine gerek duyulmayacak şekilde lisans eğitimi verecek” düzeyde olduğu belirtilmiş; bu nedenle, harp okullarındaki

eğitim/öğretimin aşağıdaki maksatlara uygun hale getirilmesi emredilmiştir (Dz.Harp Okulu Komutanlığı, 1992:Ek:K):

1. Kuvvet Komutanlıkları özellik ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, tespit edecekleri bir veya birden fazla bilim dalını esas alacaklardır.

2. Kuvvet Komutanlıkları, seçtikleri bilim dallarına göre, müfredat programlarını inceleyerek, harp okulu eğitiminin lisans üstü eğitim için herhangi bir üniversitede lisans tamamlama eğitimine ihtiyaç duyulmayacak şekilde yeniden düzenleyeceklerdir.

3. Harp okullarının amaçlanan düzeyde eğitim verebilmesi için ihtiyaç duyulan bilimsel konulardaki ilave ders saatleri, mesleki derslerden tasarruf edilerek karşılanacak ve mesleki derslerdeki ağırlık, sınıf/ihtisas okullarında olacaktır.

4. Yapılacak müfredat programlarının geliştirilmesi çalışmalarına paralel olarak; Harp Okulları Kanunu, Yönetmeliği ve Yönergeleri’nde yapılması gerekli görülecek değişikliklere ilişkin teklifler Genelkurmay Başkanlığı’na gönderilecektir.

Bu direktif uyarınca, Elektrik/elektronik, makine ve yöneylem araştırması/yönelim bilim dallarının esas alınması; Deniz Harp Okulu eğitiminin, lisans üstü eğitim için herhangi bir üniversitede lisans tamamlama eğitimine ihtiyaç duyulmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi; Deniz Harp Okulu’nda amaçlanan düzeyde eğitim verebilmesi için ihtiyaç duyulan bilimsel konulardaki ilave ders saatlerinin mesleki derslerden tasarruf edilerek karşılanması; söz konusu tasarrufun; Harp Okulları Eğitim/Öğretim Direktifi’ndeki % 55 olarak belirtilen askeri bilim derslerinden yapılması; bu tasarrufun Deniz Harp Okulu’nun özel amaçları içerisinde yer alan denizcilik yeteneği kazandırmaya yönelik derslerden yapılmamasına özen gösterilmesi 03 Ağustos 1990 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca emredilmiştir.

Emirler uyarınca çalışmalar başlatılmış; lisans düzeyinde, eğitim ve öğretimi gerçekleştirecek şekilde, Deniz Harp Okulu akademik programı hazırlanırken, seminer sonuç raporundaki ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı emirlerindeki hükümlerden hareket edilerek, direktifler gereği programa ithal edilen dersler ile % 55’lik bir dilimi kapsayan

askeri bilimler kategorisindeki dersler; amaç ve müfredat bakımından tek tek gözden geçirilerek, bazıları akademik programdan çıkarılmış, bazıları da birleştirilmiştir. Bu şekildeki tasnifle, yeni akademik programa ithal edilmek üzere, dört yıllık süre içinde toplam 928 saatlik ders saati koyma imkânı yaratılmıştır. Bu zaman yaklaşık bir yılda öngörülen (960 ders saati) ders saatine tekabül etmektedir. Bu şekildeki tasarruf yapılırken deniz subayı için hayati önem taşıyan mesleki derslerden kesinlikle tasarruf yapılmamış, özellikle seyir, donanmaya hazırlık gibi derslerin ders saatleri artırılmış, liderlik dersleri tekrarlan önleyecek şekilde, kendi içinde bütünlük sağlayacak hale getirilmiştir.

Genelkurmay Başkanlığı, üç Kuvvet’ten gelen taslak akademik programları incelemiş; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca önerilen akademik program, Yüksek Öğretim Kurulu’nun “Çerçeve Programı” ile kıyaslanmış ve Deniz Harp Okulu akademik programının yeterli olduğu kanaatine varılmıştır. Bu çalışma sonunda, Genelkurmay Başkanlığı üç harp okulunun önerdiği programları incelenmek üzere Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’na göndermiştir.

17-22 Aralık 1990 tarihleri arasında icra edilen harp okulları arası koordinasyon toplantısında, harp okulları eğitiminin geliştirilmesi konusu ve bugüne kadar yapılmış olan çalışmalar tartışılmıştır. Bu tartışmalar sırasında; Yüksek Öğretim Kurulu başkan yardımcısı ve kurulun iki üyesi de bulunmuştur. Kurul üyeleri; Yüksek Öğretim Kurulu’nun mühendislik öğretim için önerdiği “çerçeve programına” uyulduğu takdirde, programların uygulanması yönünden bir problem olmayacağını, ancak, statü değişikliği için mutlaka yeni bir “Harp Okulları Kanunu’nun hazırlanması gerektiğini belirtmişlerdir.

Öğretim elemanı

Öğretim elemanı istihdamında daha önceki yıllardaki uygulamalara devam edilmiştir. 1985- 1986 eğitim ve öğretim yılında görev yapan öğretim elemanlarının isimleri ve girdikleri dersler Ek H’de verilmiştir.

Öğrenci seçimi

Öğrenci alımlarında genel anlamda bir değişiklik olmamıştır. 1986 yılında Deniz Kuvvetleri komutanlğının direktifi ile DOSK'un görevleri Deniz Eğitim ve Öğretim komutanlığı kuruluşunda yer alan Eğitim Denetleme ve Değerlendirme Grup Başkanlığı'na “Öğrenci Alım ve Değerlendirme Şube müdürlüğü”ne verilmiştir. Ayrıca bu dönemde Deniz Harp Okulu giriş koşullarında “Deniz Harp Okulu/Deniz Piyade ve İstihkam subayı yetiştirmek üzere Kara Harp Okuluna alınacak öğrencilerden ÖSS girme koşulu aranır, kazanma koşulu aranmaz” ibaresi eklenmiştir.

3.4.5. 1991 ve 2006 Yılları

İdari Yapısı ve Yönetimi

Eğitim ve öğretimde yapılan değişikler ile yeni hazırlanan Harp Okulları Kanunun çıkmasıyla, öğretim başkanlığında üniversitelerdeki gibi bir yapılanmaya gidilmiştir. Bu dönemde ayrıca komutana bağlı Araştırma Geliştirme Başkanlığı kurulmuş ancak 2006 yılında yapılan kadro çalışmasında kapatılmıştır. Son olarak okulun idari yapısı ve yönetimi Ek I’daki şeklini almıştır.

Eğitim ve Öğretim

1991-1992 eğitim/öğretim yılında, 1’inci sınıf ve 2’inci sınıfta yeni program uygulanmış, 3’üncü sınıf ve 4’üncü sınıfta eski programa devam edilmiştir.

Deniz Harp Okulu’na yeni düzenlemeler getiren GAYE-2000 programlarının hazırlanmasında; Deniz Harp Okulu’nun lisans düzeyinde bir öğretim vermesinin yanında, Deniz Harp Okulu’nun özel/genel amaçlarından fedakarlık yapılmaması ilkesi gözetilmiş ve deniz subayının mesleki formasyonu için zorunlu mütalaa edilen dersler aynen muhafaza edilmiştir.

Günde 6 saat, haftada 30 saat ders yapılacak ve her yarıyıl 16 haftayı kapsayacak şekilde planlama yapılmıştır. Müfredat programının uygulanabilmesi için daha önce haftada 30 saatlik programa dahil olan eğitim ağırlıklı mesleki derslerden temel askeri eğitim/ temel askeri deniz eğitimi (TAE/TADE) ve savaş beden eğitimi (SBE) dersleri, akademik program dışında mütalaa edilmiş,bunların ders saatlerinin

bitimi olan 15.30’dan sonra 7. ve 8. dersler şeklinde planlanarak uygulanması esas alınmıştır (Deniz Harp Okulu Komutanlığı, 2000:131).

Buna karşılık haftalık ders saati, 15.30’dan sonraki dersler ile fiilen 30 saatten 36 saate kadar yükselmiştir. Deniz Harp Okulu günlük vakit çizelgesi çerçevesinde bu durum, öğrencilerin konferans, kol faaliyetleri, spor takımı çalışmaları ve kurbağa adam kursları gibi ders dışı aktiviteleri olumsuz yönde etkilemiştir. Yapılan çalışmalar sonunda Deniz Harp Okulu’nda intibak dönemi olan 1’inci sınıfta akademik programın 30 saat, diğer üç sınıfın ise haftada 28 saat olarak uygulanabileceği tespit edilmiştir. Böylece 1’inci sınıf hariç tüm sınıflarda SBE derslerinin 15.30’dan önceki zaman dilimine alınması imkanı doğmuştur.

1’inci sınıfın 2’nci yarı yılında okutulmak üzere gemi idaresi dersi konmuştur. 4’üncü sınıfta verilmekte olan deniz gücü/deniz harp tarihi ve askeri strateji dersleri bütünleştirilerek deniz gücü/askeri strateji adı altında verilmeye başlanmıştır.

Öğrencilerin Türkçe’yi iyi bir şekilde kullanabilme yeteneklerini geliştirmek amacı ile, yazılı ve sözlü anlatım konularını içeren Türkçe dersi düzenlenerek 1’inci sınıfta okutulmaya başlanmıştır.

Diğer Harp Okulları’nda da olduğu gibi, öğrencide kapsamlı bir tarih bilinci oluşturulmasına yönelik mevcut inkılap tarihi derslerinden birinin siyasal tarih dersine dönüştürülmüş, mevcut müfredat ise İnkılap Tarihi/Atatürkçülük I-II olarak verilmeye başlanmıştır.

Önerilen program değişikliklerinin hazırlanmasında çevre üniversitelerin öğretim üyeleri ile de koordine kurulmuş, yapılan düzenlemeler sonucunda tüm dallarda ortalama 200 akademik kredi muhafaza edilmiştir. Yapılan çalışmalardan sonra Deniz Eğitim Komutanlığı’nın 26 Ağustos 1991 tarihli emriyle uygulamaya geçilmiş, ilk mezunlar Ağustos 1994’te subay olarak nasb edilmişlerdir.

Deniz Harp Okulu Komutanlığı’nın 29 Aralık 1993 tarihli yazısı ile kontrol ve bilgisayar mühendisliği dalı altında verilen eğitimin, kontrol mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği olarak iki ayrı dalda verilmesi hakkındaki karargah etüdü üst makamlara arz edilmiştir.

Hazırlanan etütte, 1991-1992 eğitim/öğretim yılından itibaren uygulanmasına geçilen yeni lisans programı içerisinde yer alan kontrol ve bilgisayar mühendisliği dalı ders programı İstanbul Teknik Üniversitesi örnek alınarak hazırlanmış olduğu, ancak bilgisayar teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nin bu dalda yeni bir uygulamaya gittiği ve ikinci sınıftan itibaren kontrol mühendisliği ile bilgisayar mühendisliği dallarında ayrı programlar uygulayarak daha yararlı bir ihtisaslaşma başlattığı tespit edilmiştir.

Hazırlanan etütte, 1991-1992 eğitim ve öğretim yılından itibaren uygulanmasına geçilen yeni lisans programı içerisinde yer alan kontrol ve bilgisayar mühendisliği dalı ders programı İstanbul Teknik Üniversitesi örnek alınarak hazırlanmış olduğu, ancak bilgisayar teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nin bu dalda yeni bir uygulamaya gittiği ve ikinci sınıftan itibaren kontrol mühendisliği ile bilgisayar mühendisliği dallarında ayrı programlar uygulayarak daha