• Sonuç bulunamadı

BİLİMSEL DAL ALT BİLİMSEL DAL TOPLAM KREDİ AĞIRLIĞ

3.5.5. Mühendislik Dalları:

Deniz Harp Okulu'nda aşağıdaki mühendislik dallarında öğretim yapılmaktadır. 3.5.5.1. Endüstri Mühendisliği

Amaç :

Deniz subayı olarak mezun olacak öğrencilerimize Yöneylem Araştırması tekniklerini öğretmektir. Bu kapsam; optimizasyon, verimlilik, maliyet-etkinlik analizi, proje yönetimi, harp oyunlarının bilimsel alt yapısı ve deniz harekat nevilerinin matematiksel analizi gibi konular bulunmaktadır. Bunun yanında Yönetim - Organizasyon, Personel Yönetimi, Bütçe-Planlama ve Ekonomik Analiz gibi yönetim ve işletme konuları da öğretilerek yönetici olarak görev aldıklarında faydalanacakları temel bilgileri kazandırmak da amaçlanmıştır.

Programın Yapısı :

Bilimsel dal dersleri ikinci sınıfta Endüstri Mühendisliğine Giriş, İleri Programlama, Olasılık Kuramı, İstatistik Yöntemler, Muhasebe İlkeleri/Maliyet Analizi ve Sayısal Analiz ile başlamaktadır. Üçüncü sınıfta ise Doğrusal Programlama, Tam Sayılı Programlama, Dinamik Programlama, Sistem Benzetimi, Mühendislik Ekonomisi, Bütçe Planlama, Proje Yönetimi ve Üretim Sistemleri konuları okutulmaktadır. Son sınıfta ise Tesis Planlama, Üretim Planlama, Kalite Kontrol, Karar Kuramı/Stokastik İşlemler, Personel Yönetimi, Ergonomi ve İş Etüdü konuları işlenmektedir.

Bilgisayar Uygulamaları :

Öğrencilere bilgisayar okur-yazarlığı kapsamında işletim sisteminin kullanımı, kelime-işlem ve elektronik tablolama programları öğretilir. Ardından Pascal ve C programlama dilleri ve yapısal programlama teknikleri öğretilerek projeler yaptırılır. Daha sonraki aşamalarda ise tüm teknik dersler içerisinde ilgili paket programları öğretilerek teorik konuların uygulamaları bilgisayarda yaptırılır.

3.5.5.2. Makine Mühendisliği Amaç :

Makina Mühendisliği bölümden mezun olacak öğrencilere, mühendisliğin temelleri ile mühendislik uygulamalarına yönelik teorik ve uygulamalı bilgileri kazandırırken, onlara donanma gemilerinde mezuniyet sonrasında alacakları makina bölümü branş subaylığı görevlerinin icrasında yardımcı olacak ve yol gösterecek olan pratik bilgileri de kazandırmayı amaçlamaktadır.

Öğrencilere kazandırılmak istenen en önemli husus, donanma gemilerinde ve askeri tersanelerde karşılaşacakları sayısız mühendislik uygulamalarına ilişkin çözüm üretebilme becerisidir.

Program Hakkında Bilgi :

Makina Mühendisliği öğrencilerine ikinci sınıftan itibaren ortak bir makina mühendisliği programı uygulanmaktadır. İleri seviye ortak dersler ise makina mühendisliğinin, katı mekaniği, ısı mühendisliği, akışkanlar mekaniği ve dizayn gibi ana alt konularını kapsayacak şekilde belirlenmektedir.

Laboratuvar Olanakları :

Makina Mühendisliği uygulamalarına yönelik olarak, teorik derslerde edinilen bilgilerin deneysel ortamda pratik bilgiye dönüştürülebilmesi maksadıyla yararlanılan, mekanik laboratuarlarının yanı sıra gemilerde mevcut makina donanımlarının incelendiği gemi işletme laboratuarları mevcuttur. Mekanik laboratuarlarında, katı mekaniği, malzeme bilimi, akışkanlar mekaniği, ısı mühendisliği ve dizayn konularına yönelik deneyler icra edilmektedir. Gemi İşletme laboratuarlarında ise öğrencilere, gemi

makinalarına ait donanımların çalışma prensiplerine ilişkin pratik bilgiler kazandırılmaktadır.

3.5.5.3. Gemi İnşa Mühendisliği Amaç :

Deniz Harp Okulu Gemi İnşaatı Mühendisliği dalı öğrencileri en yeni mühendislik tekniklerini sanatla birleştirerek deniz sistemlerinin dizaynını yaparlar. Düşüncelerini efektif, fonksiyonel ve ekonomik sistemlere, ürünlere dönüştürmek için gerekli bilgi ve becerilerle donatılırlar. Deniz Kuvvetleri, tarafından kullanılacak, su üstü ve denizaltı savaş gemilerinin, deniz ulaştırma araçları ile gelişmiş deniz araçlarının, gemi destekli hava araçları ve uzay sistemlerinin, savaş, komuta kontrol, elektronik, yardımcı destek vb. sistemlerin, açık deniz yapıları ile sabit ve hareketli sahil olanaklarının; araştırılması, geliştirilmesi, dizaynı, inşası, kullanımı, seçimi, bakım ve tutumu, lojistik desteği ile ilgili her türlü bilim ve sanatın bir sentezi olan gemi mühendisliğinin temellerini öğrenirler.

Program Hakkında Bilgi :

Dört yıllık öğrenim süresince ilk yıllarda alınan statik, dinamik, mühendislik matematiği, mukavemet, temel elektronik, malzeme yapısı temeli gemi üzerine hidrodinamiği, gemi mukavemeti, direç ve sevk gemi hidrostatiği, gemi teorisi, gemilerin hidrodinamik dizaynı, tersane ve fabrika organizasyonu bilgileri inşa edilmektedir. Öğrenciler ileride Deniz Kuvvetlerinde ifa edecekleri görevlere yönelik ağırlık taşıyacak şekilde gemi dizayn yöntemleri, gemi yapısı ve elemanları, makine elemanları ve üretim teknikleri hakkında bilgi ile donatılmaktadırlar. Yukarıda tanımlanan geniş bilgi tabanı, dersliklerde ve gelişmiş bilgisayar ortamında öğrencilere verilmektedir. Öğrenciler son yılda komple bir gemi projesini hazırlamakta, bitirme ödevi olarak gemi inşa konularından birisinde araştırma-geliştirme çalışmaları yürütmektedirler.

Laboratuar Olanakları :

stabilite, yara savunma ilkelerinin yaşayarak öğretildiği bir gemi denge simülatörü ile proje çalışmalarının yürütülmesinde kullanılan bir bilgi işlem laboratuarı ile bir dalga tankı mevcuttur.

3.5.5.4. Elektrik/Elektronik Mühendisliği Amaç :

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı emrinde görev yapacak subayların, gemi ve kara birliklerinde karşılaşacakları elektrik, elektronik sistemlerin yapılarını, çalışma ilkelerini kavrama, sistemlerin amaçlar doğrultusunda en iyi bir şekilde çalıştırılması ve gerektiğinde arıza lokalizasyonu ile temel esasların anlama ve kavrama düzeyinde verilmesi, ayrıca ilgili branşlarda doğrudan yüksek lisans eğitimine olanak sağlayacak yeterlilikte alt yapının kazandırılmasıdır.

Program Hakkında Bilgi :

Elektrik/Elektronik mühendisliği bölümü ders kapsamları; elektrik, elektronik mühendisliği alanlarında zorunlu olarak alınan devre analizi, enerji dönüşümü, elektronik devreleri, elektromanyetik teori, yüksek frekans tekniği sinyaller ve sistemler, iletişim mühendisliği, iletişim elektroniği, kontrol sistemleri, elektronik ölçme ve mikroişlemciler gibi temel derslerin yanında, Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı da göz önüne alınarak, radar ve sonar sistemleri, elektronikte bilgisayar uygulamaları ve güç elektroniği gibi ek dersleri de içermektedir.

Elektronik branşındaki öğrenciler, konularında deneyimli askeri ve sivil öğretim üyeleri tarafından lisans düzeyinde eğitim almaktadır. Teorik kısmın desteklenmesi amacıyla; elektronik mühendisliğinde sayısal yöntemler, elektronik-III, sayısal sinyal işleme gibi derslerde bu amaçla kullanılan PC laboratuarında bilgisayar uygulamaları yaptırılmaktadır.

Elektrik/Elektronik Bölümü öğrencileri 3 ncü sınıfın sonuna kadar ortak programı takip etmekte, son sınıfta ise ikinci sınıfa geçerken yapmış oldukları tercihlerine göre 3 ana bilim dalına ayrılmaktadır. Bunlar;

* İletişim (Muhabere) * Kontrol Sistemleri Laboratuar Uygulamaları :

Deniz Harp Okulu Elektrik/Elektronik Bölümünde; * Enerji Dönüşümü

* Elektronik * Devre Analizi * Mikroişlemciler

* İletişim - Radar laboratuarları bulunmaktadır.

3.5.5.5. Bilgisayar Mühendisliği Amaç :

Bilgisayar mühendisliği branşında eğitim gören öğrencilere Deniz Kuvvetlerindeki uygulamalara yönelik konular vurgulanarak temel bilgisayar bilimleri alanlarında bilgi kazandırılmaktadır. Öğrencilerin mezun olduktan sonra, günümüzün en gelişmiş teknik koşullarına sahip muharip unsurlarında görev alacakları dikkate alınmakta ve uygulanan program ile bu görevler için en iyi şekilde yetiştirilmeleri amaçlanmaktadır.

Program Hakkında Bilgi :

Bu dalda eğitim gören öğrencilere bilgisayar tabanlı otomasyona sahip sistemleri en etkin şekilde kullanabilmeleri için ihtiyaç duyacakları temel bilgisayar kavram ve yöntemleri uygulamalı olarak öğretilmektedir. Bilgisayar mimarisi, veri yapısı ve algoritmalar, bilgisayar matematiği, programlama dilleri gibi temel kavramların yanı sıra ileride kendilerinden beklenebilecek sistem tasarımı ve geliştirilmesi gibi görevleri etkin olarak yerine getirebilmelerine yardımcı olacak sistem yazılımı, veri işleme, derleyici tasarımı, bilgisayar ağları ve güvenliği, Internet teknolojileri, dağıtık sistemler konularını da içeren geniş bir yelpazede eğitim verilmektedir. Ayrıca, günümüzde yaygın uygulama alanlarına sahip grafik ve yapay zeka konularında da temel kavramlar öğrenilen konular arasındadır.

Laboratuar Uygulamaları :

Okulumuzda, Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencileri de dahil olmak üzere, bütün öğrencilerin dersler sırasında kullanımına açık 4 adet bilgisayar dershanesi mevcuttur. Buradaki PC'ler LAN ile birbirine bağlıdır. Sistemlerde eğitim ve derslerle ilgili çeşitli maksatlara yönelik olarak kullanılabilen yazılım geliştirme araçları ve derleyiciler (C++, C, Pascal, Visual Basic vs.) yüklüdür. Ofis programları da bulunmaktadır. Donanım dersleri için ise, 20 adet Pentium-120 makinenin bulunduğu Mikroişlemciler Dershanesi kullanılmaktadır.