• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM IV:YENİ OSMANLICILIK

4.2 Balkanlar'da Yeni Osmanlı Algısı

4.2.2 Darko Tanaskoviç

Neo-Osmanlıcılık, Türk siyasetinde (iç ve dış) büyük oranda varolmakta ve son yıllarda Balkanlarda da görülmektedir. Neo-Osmanlıcılık ve Türk dış politikası ilkesinin, daha çok yönlü ve daha katmanlı yorumu, Prof. Dr. Darko Tanaskoviç tarafından yapılmıştır. Bu ünlü Sırp doğubilimcisi ve diplomat, yakın tarihte Neo- Osmanlıcılık: Türkiye'nin Balkanlara Dönüşü adı altında kısa bir kitap yayınlamıştır. Türk diplomasisinin 21. yüzyıldaki stratejisini çok tartışmalı ve ikna edici bir şekilde mevcut siyasi dinamizminin köklerini oluşturduğunu savunmaktadır.

Bu nedenle ilk olarak Yeni-Osmanlıcılık teriminin neyi kastettiğini belirlemek, daha sonra onun temel ideolojik-politik kaynağı incelemek ve nihai olarak başarısının kapsamını ele almak gerekmektedir. Neo Osmanlıcılık kapsamında, Darko Tanaskoviç, Türk laik toplumunun tedricen yeniden asimilasyonuna ve Kemalizm'in temel varsayımlarının incelenmesine ilişkin belirli bir ideolojik programı ima etmekte, II. Dünya Savaşı sonrası dönemin tarihsel anı ve siyasi koşullarına bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkan Türkiye'nin uluslararası konumunun güçlendirilmesine vurgu yapmaktadır.

160’’Turkish Foregin Policy in the Balkans and Neo-Ottomanisim’’-A personal account, Hajrudin

Böylece, Yeni Osmanlıcık öğretisinin başlıca belirleyicileri ortaya çıkmaktadır: İslamcılık (aynı zamanda pan-Türkizm), pragmatizm ve Türkiye'nin dış politikasında çifte standart ilkeler. Bu ilkeler, (“yumuşak atın çiftesi pek olur” mantığına göre) devletin laik yapısını yıkarak, neredeyse belli belirsiz ama ısrarla ve mutlak olarak, Atatürk İlkeleri’ni sadece yüzeysel bir biçime döndürmektedir. Tanaskoviç, Türk toplumunun yeniden asimilasyonunda Yeni Osmanlıcılığın önemli bir unsur olduğunu vurgulamaktadır.

Yeniden İslamlaşma, yıllarca güçlü bir toplumsal taban ve meşruiyet olmaksızın suni laikliği işler hale getirdiği için, Türkiye'ye verimli bir zeminde gelen bir süreçtir. Bu durum, Balkanlar'ın bu bölümünde böyle hissedilmiş ve 1971'den bu yana Aliya İzettbegoviç'in İslam Deklarasyonu'nda yer alan Bosnalı Müslümanlar'ın radikal İslamlaşması programında kendini göstermiştir. İzettbegoviç, Kemal Paşa'nın seküler düzenini, Türkiye'yi uluslararası ilişkilerde büyük bir siyasi otorite olmaksızın ikinci sınıf bir hale getiren "Avrupa intihali" olarak şiddetle eleştirmiştir.

Darko Tanaskoviç'in bilimsel çalışmasına göre Yeni-Osmanlıcılığın çeşitli özellikleri vardır. İlk özellik, iç ve dış siyasi planın uygulanması, başlıca ilginç olan birkaç ana özellik ile ayırt edildiği için, Yeni Osmanlıcılığın hem genel hem de Bosna-Hersek'le olan ilişkiler açısından ve doğal olarak ve Sırp Cumhuriyeti'ne yönelik olarak işlevselleştirilmesidir.162

Yeni Osmanlıcılık tutumlarından bir diğer özelliği ise eylemin hem iç hem de dış politika alanlarında, taklitçiliğin, anlaşılmaz dönüştürmelerin ve tutuklalamaların belirli bir yönü olan, sürekli kendini tanımlamadır. Bu davranışın özü ve gerçek niyet ve hedeflere aykırı bir izlenim yaratma çabaları, hareketleri hala yeterince güçlü olmasa da, onu baştan çıkarabilecek rakiplerin şüphesini ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.

162 Darko Tanaskovic, Serbs in front of chellenges of neoosmanism, Original scientific work, Fakultet

Bununla birlikte, uluslararası düzlemde, ana hattın bulunduğu ittifak ve ortaklığın yanı sıra, özellikle de Batı'nın gözünde, gelecekteki İslamcı makamların imajı göz önüne alındığında, Yeni Osmanlıcılık retoriğini ana kronizmle meşgul etmek önerilmezken, özellikle Batı ile İslam arasındaki ilişkinin küresel karmaşıklığı ve uluslararası İslamcı terörizm sorunlarının uluslararası dikkatin ön planına çıkması amaçlanmaktadır.163

Bu iki özellik ile beraber, özellikle de ikinci ile ilişkili olarak, Yeni Osmanlıcılığın üçüncü operasyonel özelliği, çifte standartların sistematik olarak uygulanmasıdır. Uluslararası ilişkilerdeki olgu ve durumlarla bağlantılı olarak ikili çevreleme politikalarına ulaşmak, elbette yeni bir şey değildir. Bu durum insanlık tarihi boyunca sayısız kez görülmüştür. Thomas Aquinas bile, teolojik olarak, "adil bir savaş" daki aldatmacaya izin verildiğini açıklamıştır.164Bununla birlikte, son

yirmi yıldaki eski Yugoslav toprağında, çifte standartların uygulanması o kadar sık ve istikrarlı hale gelmiş ki tüm etik ikilemler azalmış, ikili çevreleme politikları "uluslararası toplum" un Yugoslav krizinin problemlerine yaklaşımında tek yıkılmaz gerekçesi olarak düşünülebilir.

Yeni Osmanlıcılık yönteminin dış siyasette tam ifadeye dönüştürülmesinin üç özelliği, Balkan bölgesi ve özellikle Bosna-Hersek, Sırp Cumhuriyeti ve Sırbistan ya da Sırbistan Ulusal Kolorduları ile ilişkilendirilmektedir.

Burada, Tanaskoviç, Türk dış siyasetinin Sırbistan ve Sırp Cumhuriyetinde nasıl algılanadığını açıklamaya çalışmaktadır. Sırbistan'ın Türkiye ile ilişkilerinde başarılı olması, öncelikle kendi mevcut çıkarlarını ve gücünü elde etme kabiliyetine bağlıdır. Bu Yeni Osmanlıcılıkla mücadelede büyük miktarda politik gerçekçilik ve pragmatizm anlamına gelmektedir.

163Aynı yer. 164Aynı yer.

Bütün bunlarda başarılı olursa, çok büyük fayda sağlayabilir. Ancak başarısız olursa, kimse suçlanmayacak çünkü Balkanlar'daki büyük güçler arasındaki ilişkiler tamamen açıktır. Şimdi Sırbistan harekete geçmiştir. Ancak bunun başarılı ve verimli olacağını umut etmekteyiz. Bu, Tanaskoviç'in olağanüstü teşvik edici kitabı hakkında derinden hayal kurmamızı sağlamaktadır.165

Tanaskoviç'in Türkiye Neo-Osmanlıcılık doktrini sunumuyla teşvik edersek, dış politika değerlendirmelerimizin şu noktasına ulaşmamız mümkündür: Türkiye'nin 21. yüzyıla ilişkin yeni diplomatik stratejisi doğrudan Türk toplumunun iç siyasi değişikliklerine dayanır; her şeyden önce form olarak yeniden islamlaşma ve kamu düzeninin istikrarlaştırılması. Atatürk'ün Türkiye'nin iç ve dış politikasındaki siyasi mirası neredeyse bulanıklaşmıştır ama yine de taktiksel ve propaganda nedenleriyle Türkiye'nin uluslararası sahnede ortaya çıkışı için kullanılmaktadır.

Tanaskoviç, Türk ve Amerikan çıkarlarının Balkanlar'da yakınlaşmasının son derece rasyonel bir şekilde görülmesi gerektiğine inanmaktadır:“Türkiye bugün, başta ABD olmak üzere ortaklık ilişkileri de dahil olmak üzere kendi ilgi alanlarına giren konularda amaçları olan, üst düzey bir uluslararası ilişkiler konusudur. Türkiye'nin her geçen gün artan dış siyasi aktivizmini kendi stratejik projeksiyonlarını gerçekleştirme işlevinde ifade etme kabiliyeti her zaman akılda tutulmali ve hafife alınmamalıdır. Bu, Türk diplomasisinin somut hamlelerini geniş kapsamlı ve uzun vadeli anlamda bulmak için ön koşullardan biridir. İlke olarak Türkiye, uluslararası ilişkilerde bağımsız bir faktör olarak görülmeli ve bu varsayıma göre hareket etmelidir.”166

165“Strategijska dubina turske spoljne politike” Miroslav Svircevic- Prikaz knjige: Darko

Tanasković: Neoosmanizam - povratak Turske na Balkan, JP “Službeni glasnik”, 2010, s. 1-109.

166 Darko Tanaskovic, Serbs in front of chellenges of neoosmanism, s. 27.