• Sonuç bulunamadı

Dünyada Taoizm

Belgede Bir din olarak Taoizm (sayfa 85-89)

2.12. Günümüzde Taoizm

2.12.3. Dünyada Taoizm

2.12.3.1. Avrupa ve Amerika’da Taoizm

Taoizm günümüzde sadece Uzak Doğu ülkeleriyle sınırlı kalmayıp, dünyanın dört bir yanında etkili olmaktadır. Taoizm’in popüler uygulamaları dünyaya özellikle internet üzerinden ulaşmaktadır. Son dönemlerde ruhsal yönden kendisini doyuramayan batı insanının çareyi Tao Te Ching ve Chuang Tzu gibi Taocu klasiklerde aradığı gözlenmektedir (http://www.oneworld-publications.com/samples/daoism.htm, 21.01. 2006). Bununla birlikte akupunktur, bitkisel tedavi, fal, meditasyon, astroloji gibi Taoizm’in ön ayak olduğu öğretilerin batıda büyük etkiler yarattığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bütün bunların yanında Dinsel Taoculuk da dünya ülkelerinde bir takım faaliyetler yürütmektedir (http://www.kuranahlaki.com/uzakdogu12.htm, 13.11.2005). Amerika Birleşik Devletleri’nde Taoizm bazı şehirlerde temsil edilmektedir. Arizona’da Zongfu, New York’ta Göksel Kadın, Havai’de Büyük Gizem tapınakları bulunmaktadır. Bu tapınakların rahipleri geçmiş yıllarda Çin’i ve Çin’deki büyük tapınakları ziyaret etmişlerdir. Ayrıca Havai tapınağının yöneticisi 63. Göksel Ustanın kızıdır. Havai Üniversitesinden Prof. Micheal Saso, Tayvan’da Taoizm üzerine eğitim almış ve “Continued Daoist Canon of Zhuanglin” isimli eserini yayınlamıştır.

Kanada’da Toronto şehrinde Penglai Tapınağı vardır. Bu tapınakta zaman zaman Taoist felsefe ve eğitimi üzerine konferanslar verilmektedir. Ching Chung Koon’un Kanada’da branşları vardır.

İngiltere’de binlerce Taoizm hayranı vardır. İngiliz Taoist Birliği 1996 yılında kurulmuş ve “Dragon's Month” isimli dergiyi çıkarmaya başlamıştır.

Fransa’da da bir Taoist kuruluş vardır. Ayrıca, Ecole Pratique des Hautes Etudes de Paris’in bir Taoizm çalışma birimi bulunmaktadır. Bu birim “Thorough Investigation of Daoist Canon” isimli eseri tamamlayarak önemli bir projeyi gerçekleştirmiştir. Bunun yanında Avrupa ve Amerika’dan bir çok öğrenci 1980’den itibaren Çin Sosyal Bilimler Akademisi’ne kayıt olmaktadır. Böylece Taoizm artarak tanınmakta ve anlaşılmaktadır (http://www.eng.taoism.org.hk/general-daoism/development-of- daoism/pg 1-2-8-3-7.asp, 15.01.2006).

2.12.3.2. Uzakdoğu Ülkelerinde Taoizm

Tayvan’ın sadece küçük bir kısmı yerli halk Gaoshan milletindendir. Büyük çoğunluğu ise Fujian ve Guangdong şehirlerinden olan Çinlilerdir. Çinli göçmenler Tayvan’a geldiklerinde beraberlerinde kendi kültürlerini ve dinî inançlarını getirdiler. Tayvan’da genellikle Taoizm uygulanmaktadır. Büyük şehirlerde geniş tapınaklar olduğu gibi köylerde küçük tapınaklar vardır. 1994 kayıtlarına göre Tayvan’da 80 binin üzerinde Taoist tapınak vardır. Tapınakların çoğu Taoist dişi Tanrılar Hsi Wang Mu (Batının Kraliçe Anası) ve Ma-tsu’ya adanmıştır. Tayvanlıların üçte bir Tanrı Hsi Wang Mu’ya tapınmaktadır ve beş yüz tapınak bu Tanrıya adanmıştı (http://www.eng.taoism.org.hk/general-daoism/development-of-daoism/pg1-2-8-2- 3.asp, 15.01.2006).

Taoizm’in gerçek formu şu an Tayvan’da devam ettirilmektedir. Tayvan’da dini hareketlilik 63. Göksel Usta Chang En Pu’un 1949 yılında buraya sığınmasıyla başladı. Taoizm’in Tayvan’da gelişmesinde önemli pay sahibi olan Chang En Pu Taoizm’in spiritüel formunu uyguladı ve batıl inanışlardan uzak durmaya çalıştı (HR, 1971: II, 511). 1970 yılında vefat eden Göksel Usta Chang En Pu’nun yerine oğlu Chang Yuan Hsin geçmiştir (S.B.A, 1991: IV, 71).

Tayvanlı rahiplerin çoğu Ortodoks Birliği Mezhebi’ne bir kısmı ise Tam Üstünlük Mezhebi’ne mensuptur. Tayvan’da iki farklı Taoist birliği vardır. Tayvan’da tapınaklar sosyal hizmetler açısından önemli faaliyetler üstlenmiş durumdadırlar. Tapınaklara bağlı hastaneler, eğlence merkezleri, müzik merkezleri, kütüphaneler, okuma odaları, oyun salonları vardır. Ayrıca tapınaklar geleneksel Çin öğretilerine, sanatlarına ve sağlık bilgilerine yönelik eğitim seminerleri de sunmaktadır. Taoizm Çin’de kök

bulduğu için Tayvanlılar Çin’e hac için gitmektedirler (http://www.eng . taoism. org.hk/general-daoism/development-of-daoism/pg 1-2-8-2-3.asp, 15.01.2006). Taoizm, Tayvan’da geleneksel anlayışlara bağlı olarak yaşanmaktadır. Kalıtsal papalık kurumu ruhları kovan büyücülerden ve coşkun inançlardan etkilenmiş durumdadır.

Chiao adı verilen uzun adak ayinleri orta çağdan beri devam etmektedir.Mushan Mushanve Tainan şehirleri önemli tapınaklarıyla Tayvan’ın önemli inanç

merkezleridir. İki bin yıldır uygulanan Taoist liturjiler devam etmekte ve törenler Taocu rahipler (Tao Shih) tarafından yönetilmektedir (HR, 1971: II, 511). Son yıllarda Tayvan’da yaşanan en ilginç ve önemli olaylardan bir tanesi Hollandalı bilgin K.M. Schipper’in Taoist rahip olarak atanması olmuştur (http://www.gaiaguys.net /taoismarticle.htm, 13.03.2006).

Burma’da bir çok Taoist, Kegin ve Tan gibi Kuzey’deki tarım bölgelerinde yaşamaktadır. Sayıları 400000’i bulan bu bölge nüfusunun % 30’u Taoist, Budist veya Konfüçyanist’tir. Bu bölgede 7 Taoist tapınak ve 200 rahip vardır.

Tayland’da 600,000 Çinli yaşamaktadır ve bunların yaklaşık 150,000’i Taoist’tir. Tayland’ta 9 Taoist tapınak, 5 bin rahip vardır.

Kayıtlara göre 7. yüzyılda Kore’de bir çok Taocu vardı. Tang Hanedanı’nın Gao İmparartoru bundan haberdar olunca Kore’ye Taoist rahipler ve kutsal kitaplar gönderdi. Kore Gaoji Hanedanı döneminde Taoizm’i millî din olarak kabul etti. Çinli Taocu rahipler Kore’ye misyonerlik için geldiler ve Budist tapınakları Taoist tapınaklara çevirdiler. Taocu rahipler Kore’de Konfüçyanistler’den daha üstün tutuldular. Taoculuk günümüze kadar Kore’de artarak devam etti. Bugün Kore’de 11 Taoist tapınak 300 Taoist rahip vardır. Kore tapınakları Çin tapınaklarından biraz farklıdır. Günümüzde Taoizm Kore’de yaşayan ve günlük hayatın içinde bulunan bir dindir.

Taoculuk Japonya’ya 7. yüzyılda geçti. Japon öğrenciler Çin’de Taocu sihir yöntemlerini ve kutsal kitaplarını öğrendiler ve Japonya’ya taşıdılar. Pianan döneminde Taoist Genshen günü inanışı çok yaygınlaştı. Bu inanışa göre Genshen gününde uyuyan insanın içinde bulunan üç kadavra göğe çıkar ve insanın kusurlarını bildirir ve insanın ömrünün kısalmasına sebep olurdu. Bu yüzden kişi Genshen gününde uyumamalıydı. Bununla birlikte Taocu folk inanışlar ve Tanrılar Japonya’ya

geçti. Günümüzde Japonya’da Hakodate, Yokohama, Osaka, Kobe ve Nagazaki şehirlerinde Çinlilerin yaptığı tapınakların yanında Japonların yaptığı tapınaklar bulunmaktadır. Tokyo’da Japonların inşa ettikleri önemli bir Taoist tapınak vardır. Son zamanlarda yüzlerce Japon Taoist Çin’e hac ve biat için gitmektedir (http://www.eng. taoism.org.hk/general-daoism/development-of-daoism/pg1-2-8-3-6.asp, 15.01.2006). Ayrıca Japonya günümüzde Taoizm’in en çok geliştiği ülke olarak gösterilmektedir (S.B.A.,1991: IV, 71).

Taoizm, Singapur’a göçlerle ulaştı. 19. yüzyılda Singapur’da profesyonel Taoist rahip yoktu. 1920’den itibaren Çin’den gelen rahipler Singapur’da sunaklar ve tapınaklar kurdular ve ayinleri yönetmeye başladılar. Singapur kendi ülkesini kurduktan sonra Taoizm daha fala ilerlemeye başladı. 1996 yılında “Singapur Taoist Birliği” kuruldu. Bu kurum Taoizm’i araştırmak ve Taoist kültürü yaymak için bir akademi kurmaya hazırlanmaktadır.

Malezya’nın %30’u Çinlidir ve bunların çoğu geleneksel Çin dinine inanmaktadır. 135 Taoist tapınak ve 12 bin rahip vardır. 1952 yılında Malezyalı Çinliler “Fazilet Dini” adında yeni bir din kurdular. Bu din Taoizm’i, Budizm’i, Konfüçyanizm’i, İslam’ı ve Hıristiyanlığı asimile etti. Laozi ve sekiz ölümsüzü Tanrı olarak kabul eden fazilet dini Taoizm’in bir varyasyonu olarak kabul edilmektedir (http://www. eng.taoism. org.hk/general-daoism/development-of-daoism/pg1-2-8-3-6.asp, 15.01.2006).

Belgede Bir din olarak Taoizm (sayfa 85-89)