• Sonuç bulunamadı

BU DÖNEM İÇERİSİNDE AÇTIĞIMIZ ÖNEMLİ BAZI DAVALAR İLE BUNLARDAN LEHE SONUÇLANANLAR

Belgede tıklayınız. (sayfa 188-190)

II – YÜKSEKÖĞRETİMDE ÖRGÜTLENME FALİYETLERİ, EYLEM VE ETKİNLİKLER YÜKSEKÖĞRETİM BÜROSU FAALİYETLERİ

D) SENDİKA EĞİTİMCİSİ YETİŞTİRME PROGRAM

IV. BU DÖNEM İÇERİSİNDE AÇTIĞIMIZ ÖNEMLİ BAZI DAVALAR İLE BUNLARDAN LEHE SONUÇLANANLAR

Kredi ve Yurtlar Kurumundaki Müfettiş Kayırmacılığına Dava Açtık

6.2.2011 günlü, 27838 sayılı Resmi Gazetede Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Teftiş Kurulu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır. Bu Yönetmelikle, 12.8.1989 gün ve 20250 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin bazı maddelerinde değişiklik yapılmış ve yeni maddeler eklenmiştir. Yönetmeliğe “EK MADDE 1” olarak eklenen madde uyarınca Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunda bölge müdürü, daire başkanı ve daha üst görevlerde en az iki yıl görev yapmış olanlar aylıktan kesme dâhil daha ağır disiplin cezaları almamaları koşuluyla başmüfettişliğe ve müfettişliğe atanabilecektir.

Bu maddeyle Genel ve Katma Bütçeli Kuruluşlar, Bankalar ve İktisadi Devlet Teşekküllerinde mesleğe müfettiş yardımcısı olarak başlayıp, dört yıllık müfettişlik deneyimi bulunan veya davalı yönetim bünyesinde üç yıllık staj dönemini tamamlayarak müfettiş yardımcılığı özel yeterlilik sınavını kazananlara göre başmüfettişliğe atama konusunda bölge müdürü, daire başkanı ve daha üst yönetim görevlerinde bulunanlara ayrıcalık sağlanacaktır. Yine müfettişliğe atama kadro karşılığı ve sınırlı sayıda gerçekleştiğinden, müfettişliğe atama konusunda Genel ve Katma Bütçeli Kuruluşlar, Bankalar ve İktisadi Devlet Teşekküllerinde mesleğe müfettiş yardımcısı olarak başlayıp, dört yıllık müfettişlik deneyimi bulunan veya Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Teftiş Kurulu bünyesinde üç yıllık staj dönemini tamamlayarak müfettiş yardımcılığı özel yeterlilik sınavını kazananlar yerine davalı yönetim bölge müdürü, daire başkanı ve daha üst yönetim görevlerinde bulunanları tercih etme olanağı kazanacaktır. Sendikamız AKP hükümetinin hemen her kamu kurumda olduğu gibi eğitim işkolundaki kurumlarda da azalmaksızın devam eden kadrolaşma çabalarına karşı gerek sendikal, gerek hukuksal yollarla mücadele etmektedir. Bu kapsamda Yönetmelikte yapılan bu değişikliklerin iptali istemiyle sendikamızca dava açılmıştır.

Danıştay, Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezası Alan

Sözleşmeli Öğretmenlerin Sözleşmesinin Feshedilmesini Hukuka Aykırı Buldu

657 sayılı Yasanın 4/B maddesi kapsamında görev yapan sözleşmeli öğretmen bir üyemizin hakkında iki ayrı kademe ilerlemesinin durdurulması cezası tesis edildiği gerekçesiyle sözleşmesi feshedilmiştir. Facebook’ta yazdığı metinde Başbakanın adını vermek suretiyle hakaret içeren ifadeler kullanmak suçlamasıyla üyemiz hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezaları verilmiştir. Bu nedenle sendikamız üyemiz adına sözleşmenin feshine ilişkin kaymakamlık işlemi ile bu işlemin dayanağı olan Milli Eğitim Bakanlığının sözleşmeli öğretmen konulu 4.7.2006 gün ve 2006/58 sayılı Genelgesinin EK-1‘inde bulunan Hizmet Sözleşmesi‘nin 13.maddesinin f fıkrasında yer alan kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiillerin bir defa işlendiği yapılacak disiplin soruşturması sonucunda tespit edilmesi halinde ilgili personelin sözleşmesinin feshedileceğine ilişkin hükmün iptali, yoksun kalınan parasal hakların yasal faiziyle ödenmesi ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştır. Bu davada Danıştay 12.Dairesi 23.3.2011 gün ve E: 2010/8730 sayılı kararıyla sözleşmenin feshine ilişkin işlemin ve dayanağı olan Hizmet Sözleşmesi‘nin 13.maddesinin f fıkrasında yer alan kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiillerin bir defa işlendiği yapılacak disiplin soruşturması sonucunda tespit edilmesi halinde ilgili personelin sözleşmesinin feshedileceğine ilişkin hükmünün yürütmesinin durdurulmasına kararı vermiştir. Bu kararda; “Hizmet sözleşmesinde öngörülen düzenleme

9

9

.

GENE

KUR

9

OLAĞAN

189

ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiillerin devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiillerle eşleştiği görülmüş olup, böylelikle ağırlığı bakımından Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektirmeyecek ancak kademe ilerlemesinin durdurulmasını gerektirebilecek bir eylem nedeniyle ilgilinin sözleşmesinin feshine olanak veren bu düzenlemenin 657 sayılı yasa‘ya uyarlık göstermediği gibi hakkaniyete de aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.” denilmiştir.

YÖK’ün Yurtdışına Gönderilecek Araştırma Görevlileri Arasında Ayrımcılığa Yol Açan Düzenlemesine Dava Açtık

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının web sayfasında 22 Şubat 2011 tarihinde Öğretim Üyesi ve Araştırmacı Yetiştirilmesi Amacıyla Yurtdışına Gönderilecek Öğretim Elemanlarına Sağlanacak Destekler İle Diğer Hususlara İlişkin Esas ve Usuller yayımlanmıştır. Bu düzenlemede doktora eğitiminin tez aşamasında olan araştırma görevlilerinden yalnızca 2547 sayılı yasanın 33/a kapsamındaki araştırma görevlileri yararlanacağı kurala bağlanmıştır. Bu, araştırma görevlileri arasında ayrımcılık anlamına gelmektedir ve Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmaktadır. Bu nedenle sendikamız Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca yayımlanan Öğretim Üyesi ve Araştırmacı Yetiştirilmesi Amacıyla Yurtdışına Gönderilecek Öğretim Elemanlarına Sağlanacak Destekler İle Diğer Hususlara İlişkin Esas ve Usuller’in “Başvuru Şartları” başlıklı 4. maddesinin “Doktora eğitiminin tez aşamasında olanlara ilişkin başvuru şartları” başlıklı 2. fıkrasının a bendinde yer alan “2547 sayılı Kanunun 33/a maddesine göre” ibarelerinin iptali ve öncelikle yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’a dava açmıştır.

Danıştay 8. Dairesi yürütmenin durdurulması istemimizin reddine karar vermiştir. Yürütmenin durdurulması istemimizin reddine ilişkin karara yaptığımız itiraz da Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca reddedilmiştir. Danıştay 8. Dairesi henüz esas kararını vermemiştir.

Norm Kadro Yönetmeliğindeki Değişiklik İçin Dava Açtık

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelikte 22.2.2011 günlü, 27854 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikler yapılmıştır. Bu değişikliklerden hukuka, kamu yararı ve hizmetin gereklerine aykırı olan hükümlerin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtık.

Danıştay 2. Dairesi yürütmenin durdurulması istemimizin reddine karar vermiştir. Yürütmenin durdurulması istemimizin reddine ilişkin karara yaptığımız itiraz da Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca reddedilmiştir. Danıştay 2. Dairesi henüz esas kararını vermemiştir

Norm Kadro Fazlası Öğretmenlere İlişkin Bakanlık Yazısına Dava Açtık

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün “Norm kadro fazlası öğretmenlerin ataması” konulu 11.05.2011 gün ve 31932 sayılı yazısının iptali ve öncelikle yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtık. Bu yazıda Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 41.maddesi uyarınca norm kadro fazlası öğretmenlerin atamasıyla ilgili işlemlerin 1.3.2011 gün ve 13895 sayılı yazıyla durdurulduğu, 20.05.2011 tarihinde il içi atama duyurularının yapılacağından norm kadro fazlası öğretmenlerin işlemlerinin 12.5.2011 tarihinde başlatılarak 17.5.2011 tarihine kadar sonuçlandırılması gerektiği belirtilmektedir.

Ankara 11. İdare Mahkemesince, Bakanlık yazısının bağlayıcı olmadığı, bu konudaki yetkinin il valiliklerine bırakıldığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Karar, sendikamızca, Danıştay’a başvurularak temyiz edilmiştir.

9

9

.

GENE

L

KUR

UL

9

OLAĞAN

190

Eğitim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinin İptali İçin Dava Açtık, Yönetmeliğin Bazı Maddelerinin Yürütmesi Durduruldu

24.06.2011 Günlü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren MEB Eğitim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğiyle; onlarca yıldır denetim elemanı olarak önemli görevlerde bulunmuş kamu görevlilerinin istekleri dışında görev yerlerinin değiştirilmesine olanak tanımakta; denetim elemanlarına, denetim görevleriyle örtüşmeyen görevler yüklemekte; bazı görevleri, hukuk dışı gerekçelerle üzerlerinden almaktadır. Bu gerekçelerle Yönetmeliğin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Sendikamızca Danıştay nezdinde dava açılmıştır.

Danıştay 2. Dairesi 19 Ekim 2011 gün ve E.2011/6458 sayılı kararıyla Yönetmeliğin 7/1-c maddesinde yer alan “Müfettiş yardımcılığı yarışma sınavının açıldığı yılın aralık ayının son

gününde 40 yaşını doldurmamış olmak” ibaresi ile yönetmeliğin 7/1-d maddesinde yer alan

Belgede tıklayınız. (sayfa 188-190)