• Sonuç bulunamadı

Aşağıda belirtilen konularla ilgili olarak çalışmalar yürütülmüştür

Belgede tıklayınız. (sayfa 185-188)

II – YÜKSEKÖĞRETİMDE ÖRGÜTLENME FALİYETLERİ, EYLEM VE ETKİNLİKLER YÜKSEKÖĞRETİM BÜROSU FAALİYETLERİ

D) SENDİKA EĞİTİMCİSİ YETİŞTİRME PROGRAM

III. Aşağıda belirtilen konularla ilgili olarak çalışmalar yürütülmüştür

- KEY ödemeleriyle ilgili olarak düzenli aralıklarla şubelerimiz bilgilendirilmiştir, - Yargı kararları ile ilgili olarak şubelerimiz bilgilendirilmiştir,

- KESK’ten gelen bilgilendirme yazıları gerekli açıklamalarla birlikte şubelerimize iletilmiştir, - Genel merkezimizce açılan ve lehe sonuçlanan davalarla ilgili bilgilendirme yazıları

şubelerimizle paylaşılmıştır,

- Sendikamız ve konfederasyonumuzca alınan eylem kararları öncesi ve sonrasında ifade ve savunma örnekleri hazırlanmış, tüm şube ve temsilciliklerimize gönderilmiştir.

- Milli Eğitim Bakanlığınızca 2011 Yılı Unvan Değişikliği Sınavı Başvuru Kılavuzu yayımlanmış ve bu kılavuzda 3-13 Mayıs 2011 tarihleri arasında başvuruların yapılacağı belirtilmiştir. Anılan kılavuzda başvuru şartları arasında özel şartlar arasında kılavuzda belirtilen kadrolara uygun öğrenim kurumlarından mezun olma şartı yer almaktadır. Bu şart nedeniyle aralarında sendikamızın üyelerinin de bulunduğu çok sayıda bakanlık personeli kılavuzda belirtilen kadrolara uygun öğrenim kurumlarının son sınıf öğrencileri olduğundan başvuru yapamamaktadır. Söz konusu personelin mağduriyetinin önlenmesi için bakanlığa yazılı başvuruda bulunduk.

- Milli Eğitim Bakanlığının 21.7.2010 günlü açıklamasıyla İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesinde yaptığı değişiklikle ilköğretim kurumları 4. ve 5.sınıflarda haftada 2 saat olarak okutulan bilişim teknolojileri dersi kaldırılmıştır. Bu değişiklik, bilişim teknolojileri öğretmenleri ciddi biçimde mağdur etmiş, sendika yöneticilerimizin görüşmelerine karşı bakanlık bir çözüm getirememiştir. Bu nedenle bakanlığa yazılı başvuruda bulunduk.

- Mücadelemiz sonuç verdi; sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirildi. Sendikamız sözleşmeli personelin kadroluya geçirilmesini olumlu bir adım olarak görmekte, ancak esas çözüm için

9

9

.

GENE

L

KUR

UL

9

OLAĞAN

186

4/C dâhil esnek istihdama, güvencesiz çalıştırmaya ilişkin tüm düzenlemelerin yürürlükten kaldırılmasını talep etmektedir.

- Sendikamız 632 sayılı kararnameden yararlanma süresinin uzatılması ve 2011 yılı özür grubu yer değiştirme başvurularında 31 Ağustos yerine 15 Eylül tarihinin ölçü alınması talebiyle Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü‘ne başvuruda bulunmuştur.

- Başta şefler olmak üzere, derse girmediği halde ek ders ücreti alan bakanlık merkez ve taşra teşkilatı personelinin ek ders ücretlerinin kesilmesi ancak kendilerine ek ödeme yapılmamasıyla ilgili olarak yapılan yanlış uygulamadan vazgeçmesi için bakanlığa yazılı başvuruda bulunduk.

- Milli Eğitim Bakanlığı, teşkilat yasasında yapılan değişiklikler de göz önünde bulundurularak İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik çalışması başlattığını bildirerek, eğitim ve bilim hizmetleri hizmet kolunda örgütlü sendikaların görüşüne başvurmuştur. Yönetmeliğe ilişkin eleştiri ve önerilerimiz bakanlığa sunulmuştur.

- 14 Eylül 2011 gün ve 28054 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır. Buna ilişkin ayrıntılı değerlendirmemiz web sitemiz de duyurulmuştur. Bizler yalnızca bir Kanun Hükmünde Kararnamenin çıkarılma biçimini eleştirirken, Hükümete Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi veren Yetki Yasasının iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine yapılan başvurunun reddi üzerine hükümet, Yetki Yasasının son günlerini oldukça iyi değerlendirmiş, 1 Kasım 2011 gün ve 28102 sayılı (Mükerrer) Resmi Gazete ile 2 Kasım 2011 gün ve 28103 sayılı (Mükerrer) Resmi Gazetelerde, , tam 12 (ON İKİ) tane Kanun Hükmünde Kararname yayımlamıştır. Bu Kanun Hükmünde Kararnameler ile yalnız on iki yasada değil, yüzlerce yasada değişiklik yapılmıştır. Bu KHK’larla ilgili genel değerlendirmelerimiz de web sitemizde yayımlanmıştır.

- Kredi ve Yurtlar Kurumundaki İkramiye Mağduriyetinin Önlenmesi İçin Genel Müdürlüğüne Yazılı Başvuruda Bulunduk. Kredi yurtlar kurumu personeline Ocak ayının ilk haftasında ödenmesi gereken ikramiye ödenmemiştir. Aralarında sendikamız üyelerinde de olduğu kurum personeline en geç 14 Ocak 2012 tarihe kadar ikramiye ödemenin Genel Müdürlüğün bağlı yetki kapsamında hukuksal bir yükümlülüğü olduğu, bu yükümlülüğün bireysel yorumlar ve keyfi uygulamalarla ortadan kaldırmanın Anayasa’nın 2. Maddesinde belirtilen hukuk devleti ilkesinin açıkça ihlal edilmesi olacağı, kurum personelinin mağduriyetinin önlenerek söz konusu ikramiyenin ödenmesi konusunda gereğinin yapılması, aksi halde sendikamızın hukuksal yollara başvuracağı bildirilmiştir.

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı, toplu sözleşme hükümlerinin Yükseköğretim Kurumunda uygulanması için, göreve çağırdık. Bilindiği gibi 1 Haziran 2012 gün ve 28310 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu`nun 29.5.2012 gün ve 2012/1 sayılı kararının “Yükseköğretim kurumları disiplin kurullarında sendika temsilcisinin bulunması” başlıklı 20. maddesinde hakkında disiplin soruşturması yürütülen kamu görevlisinin üyesi olduğu sendikanın temsilcisi, yükseköğretim kurumları disiplin ve yüksek disiplin kurullarında yer alacağı kuralına rağmen Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı sendika temsilcimizin kurul üyesi olarak Yüksek Disiplin Kurulunda yer almasını engellemişti. Bu konuda ilk adım olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nı, toplu sözleşme hükümlerinin bir parçası olan Hakem Kurulu kararının Yükseköğretim Kurumunda uygulanması için, göreve çağırdık. Bu konudaki girişimlerimiz sonuç verdi ve bir süredir Yükseköğretim Kurumunda da yüksek disiplin kurulu toplantılarına üye olarak katılıyoruz.

9

9

.

GENE

KUR

9

OLAĞAN

187

- Sendikamıza ve Üyelerimize Hakarette Bulunan Bayrampaşa Şube Müdürü Hakkında Şikâyette Bulunduk.

- 13.8.2009 günlü ve 27318 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yönetici Atama ve Yer değiştirme Yönetmeliği`nin “Atama ve yer değiştirme” başlıklı 23. maddesi uyarınca sınav sonucuna göre yönetici atamalarının Ocak ve Şubat aylarında yapılması kurala bağlandığı, bu kural uyarınca en geç şubat ayı içinde sınava dayalı yönetici atamalarının gerçekleştirilmesi gerektiği, bu atamaya yönelik duyurunun en geç şubat ayı içinde yapılmasının zorunlu olduğu halde bazı valilikler duyuru yapmamış, bazı valilikler ise duyuru yaptıktan sonra atamalarının ertelendiği yönünde açıklama yapmışlardır. Sendikamızın bu valiliklerin bulunduğu yerdeki şubelerinin valiliklere yazılı başvuruda bulunarak sorumlulukları konusunda uyarıda bulunması için yazı yazılmış, buna rağmen görevi yerine getirmeyen valiler hakkında sendikamızın 5237 sayılı Yasanın 257. maddesi uyarınca görevi kötüye kullanma suçlamasıyla suç duyurusunda bulunacağı bildirilmiştir. - Şube müdürlüklerine yapılan görevlendirmelerin geri alınması için bakanlığa başvurduk. - Dönemin Milli Eğitim Bakanı Ömer DİNÇER`in telekonferans yöntemiyle gerçekleştirdiği

konuşmayı protesto ederek dinleyicileri salonun dışına davet eden üyemize verilen disiplin cezası, düşünceyi ifade özgürlüğü ve sendikal hak ve özgürlükleri düzenleyen hukuksal düzenlemelere aykırı bulunarak iptal edildi.

- Orta Doğu Teknik Üniversitesinde 2547 sayılı yasanın 50/d kapsamında araştırma görevlisi olarak görev yapan bir üyemizin görev süresinin uzatılmamasına ilişkin işleminin kendisiyle ilgili bölümünün ve bu işlemin dayanağı olan ODTÜ Üniversite Senatosunun 12 Aralık 2006 tarih ve 2006/13-1 sayılı kararının ve bu kararla kabul edilen 1.10.2002 tarih ve 2002/28-6 sayılı “Araştırma Görevlilerinin Görev Süreleri” ile ilgili Üniversite Yönetim Kurulu Kararının (b) fıkrasının iptali ve öncelikle yürütmenin durdurulması, yoksun kalınan parasal hakların yasal faiziyle ödenmesi istemiyle dava açtık. Adı geçen üniversite üyemizin görev süresinin uzatılmamasına gerekçe olarak senato kararıyla beş yıl içinde tamamlanması gereken doktora süresinin süresinde tamamlanmamasını göstermiştir. Ankara 15. İdare Mahkemesi`nin 18.4.2012 gün ve E.2011/2207, K.2012/563 sayılı kararıyla davayı reddetmesi üzerine bu kararın bozulması istemiyle Danıştay`a temyiz edilmiştir. Danıştay 8. Dairesi 13.03.2013 gün ve E.2012/8534, K.2013/1953 sayılı kararıyla bu kararın bozulmasına karar vermiştir. Anılan kararda görevinde başarısız olduğu yönünde bir tespit bulunmayan davacının görev süresinin mevzuat hükümlerine aykırı olarak senato kararlarıyla kısaltılamayacağı belirtilmektedir. Bu yönüyle söz konusu karar birçok üniversite için emsal oluşturacak niteliktedir.

- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bilim Sanat Merkezlerinde görev yapan eğitim yöneticisi ve öğretmenlerinin norm kadroları, dayanak yönetmeliklerde ve mevzuatta hiçbir değişiklik yapılmadığı halde, keyfi olarak değiştirilmiş/düşürülmüştür. Konuyla ilgili olarak sendikamızca Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü`ne başvuruda bulunulmuş; yapılan yanlışın düzeltilmesi istenmiştir. Ancak bakanlık uygulamanın mevzuata uygun olduğunu bildirmiştir.

- Merkez Eğitim Sekreterimiz Betül Korkut, Milli Eğitim Bakanı Ömer DİNÇER‘e hakaret iddiasıyla yargılandığı davada beraat etmiştir. Karar ifade özgürlüğü açısından örnek oluşturacak niteliktedir. Karar metni sendikamızın internet sitesinde yayımlanmıştır.-

- 17 Aralık 2012 günü yayımlanan 2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu uyarınca YGS ve LYS - 4 Sınavlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının yer alacak olmasını dava ettik.

9

9

.

GENE

L

KUR

UL

9

OLAĞAN

188

IV. BU DÖNEM İÇERİSİNDE AÇTIĞIMIZ ÖNEMLİ BAZI DAVALAR İLE

Belgede tıklayınız. (sayfa 185-188)