• Sonuç bulunamadı

3.6 B REYSEL ISITMA S STEMLER .1 DUVAR T P KOMB C HAZLARI

3.6.1.1 Cihazın Çalı ma Prensibi

Cihaz, elektrik, tesisat ve kullanım suları ile gaz ba lantıları bu servis bülteninde ve kullanma kılavuzlarında belirtilen hususlar dahilinde yapıldıktan sonra çalı maya hazır duruma gelir.

Cihazın çalı tırılması için “Yaz-Kı Anahtarı”nın yaz veya kı konumuna getirilmesi yeterlidir. Cihaz “0” konumunda Stand-by modundadır. Cihazın çalı ma süreci a a ıda belirtildi i ekildedir :

Sisteme su doldurulması veya bo altılması :

• Kullanım suyu devresi ile ısıtma tesisatı devresi arasında bulunan doldurma muslu u ile tesisat devresine su dolum i lemi uygulanır.

• Tesisat devresi gidi ve dönü ü arasında bulunan otomatik by-pass vanası sistemde by-pass yapılması gerekti inde bu i levi otomatik olarak yerine getirmektedir.

• Tesisat dönü ünde bulunan Dü ük Basınç Anahtarı sistemde yeterli basınçta su oldu u sinyalini kontrol kartına gönderir. (Basınç yoksa Dü ük Basınç Anahtarı elektrik devresini keser ve cihaz çalı maz, arıza gösterge panelindeki dü ük basınç gösteren led yanıp söner) Yarı dijital modelde ise ilgili hata kodu ekranda gösterilir.

• Otomatik purjör kapalı devrede biriken havayı atar.

• Cihazın tesisat suyu bo altılmak istendi inde pompanın alt kısmındaki bo altma vanası gev etilir ve su dı arıya bo altılır. (Ortamın kirlenmemesi ve

çevredekiler için tehlike yaratmaması için bo altma vanası üstüne bir hortum ba lanarak akan su gidere verilmelidir.)

Isıtma Talebi :

• Kontrol kartı ısı ihtiyacını de erlendirir. E er primer e anjör çıkı suyu sıcaklı ı ayar de erinin altına dü mü se ve Yaz-Kı anahtarı kı konumunda ise karta "çalı tır" sinyali gönderir. (E er cihaza oda termostatı veya program saati takılmı ise bunlardan da "çalı tır" sinyalinin gelmesi gereklidir)

ekil 22. Kombi Cihazı Kalorifer Isıtma Devresi Durumunda Çalı ma Sistemi (Anonim 2005)

Sıcak Kullanım Suyu Talebi :

• Kullanım suyu ihtiyacı do du unda su akı sensörü yeterli debinin geçip geçmedi ini kontrol eder. E er yeterli debide su akı ı varsa kontrol kartına

"çalı tır" sinyali gönderir. Kontrol kartı, üç yollu vanaya enerji vererek üç yollu vananın tesisat ısıtma konumundan kullanım suyu ısıtma moduna geçmesini sa lar. Yeterli debide akı yoksa 4. maddeye göre sinyaller de erlendirilir.

ekil 23. Kombi Cihazı Kullanım Suyu Devresi Durumunda Çalı ma Sistemi (Anonim 2005)

Brülör Yanması :

• Kontrol kartı sensörler (tesisat ya da kullanım suyu) ve su akı sensöründen gelen "çalı tır" sinyallerini de erlendirir, pompa ve (hermetik tipte) fanı çalı tırır.

• Presostat (Hermetik tipte) yeterli fan çeki inin oldu u bilgisini kontrol kartına gönderir. E er yeterli çeki yoksa cihaz ate leme yapmaz, fakat pompa ve fan (Hermetik tipte) çalı maya devam eder.

• Emniyet termostadı ve baca sensöründen (Bacalı tipte) gelen "emniyet ko ulları uygundur" sinyalleri do rultusunda gaz valfi gaz yolunun birinci kademesini açar ve brülöre gaz gönderir.

• Kontrol kartı ate leme elektrodlarına yüksek voltajlı elektrik göndererek ate lemeyi ba latır. (Hermetik tipte presostatın "yeterli çeki var" sinyalinden 4-5 saniye sonra ate leme gerçekle ir. Bu süre içinde fan hermetik kabin içindeki atık gazları ve yanmamı çi gazları atar-ön süpürme)

• Emniyet termostadı, primer e anjör sıcaklı ının uygun oldu u sinyalini kontrol kartına gönderir. E er e anjör sıcaklı ı limit de erinden fazla ise gaz valfi, gaz yolunu açmaz (Brülör yanmaz) ve arıza durumuna geçer gösterge panelindeki a ırı ısınmayı belirten led yanıp söner, a ırı ısınma durumu ortadan kalkınca cihazın çalı ması için elle resetleme i lemi gerçekle tirilmelidir.

• Baca sensörü bulundu u yerdeki sıcaklı ın uygun oldu u sinyalini kontrol kartına iletir. (E er baca çeki i yeterli de ilse sensörün oldu u yerde sıcaklık artar, baca sensörü sıcaklık artı ını kontrol kartına iletir, kart cihazı kapatır ve cihaz arıza durumuna geçer gösterge panelindeki baca sensörü problemini belirten led yanıp söner, problem ortadan kalkınca cihaz çalı maya ba lar) (Bacalı tiplerde)

• Ate leme elektrodunda olu an kıvılcım ile brülördeki gaz yanar.

yonizasyon elektrodu alevin olu tu unu hisseder ve "yanma olu tu" sinyalini kontrol kartına iletir. Kart bu sinyali aldıktan sonra gaz valfinin ikinci kademesini de açar ve brülör yanar.

• E er program saati veya oda termostadı sistemi durduruyorsa, pompa ve fan son süpürmeyi yaptıktan sonra durdurulacaktır. Son süpürme (10 sn) sonrası üç yollu vana kullanım suyu (DHW) modunda bekleyecektir.

• Kontrol kartı, sensörlerden gelen sinyaller do rultusunda, cihazı modülasyon yaparak kontrolde tutar. Emniyet sensörlerinden bir tanesinin olumsuz sinyali ile gaz valfi gaz yolunu kapatır, cihaz arıza durumuna geçer ve arızanın bulundu u kısım ile ilgili led yanıp söner. Arıza gidirilinceye kadar lamba yanıp söner.

• Ate leme süresi içinde iyonizasyon elektrodu alevi algıladıktan 3 saniye sonra ate leme kesilir.

• Cihazın çalı tı ı konuma göre gösterge ledleri kalorifer tesisatı yada kullanım suyu sıcaklıklarını gösterir.

Arıza Durumları ve Davranı Karakteristi i :

• E er ilgili arıza iyonizasyon hatası, a ırı ısınma veya baca sensörü (Bacalı tiplerde) hatası ise cihazın ‘O’ stand-by konumuna alınıp tekrar eski konumuna dönerek reset edilmesi gerekmektedir.

• Presostat (Hermetik Tipte) hava emi ini yeterli miktarda hissedemez ise gaz valfi gaz yolunu kapatır, brülör söner, fan (Hermetik tiplerde) ve pompa çalı maya devam eder. Cihaz arıza durumuna geçmez.

• Dü ük Basınç Sivici (ya da sensörü) su basıncının azaldı ını hissederse, cihazın elektrik beslemesini keser, gaz valfi kapanır, fan (Hermetik tipte) ve pompa durur. Arıza gösterge panelindeki dü ük basınç gösteren led yanıp söner. Yarı dijital modeldeyse ilgili hata kodu ekranda gösterilir.

• Kullanım suyu alındı ında kontrol kartı su akı sivicinden uyarı alır. Üç yollu vana motoru yardımıyla üç yollu vana, tesisat suyunu ısıtma tesisatı yerine, sekonder e anjörden geçirir. Kullanım suyu alınması bitti i zaman üç yollu vana Tesisat Isıtması konumunu alır. E er kı konumunda ise ve kontrol kartı ısı ihtiyacı bildirirse cihaz 3 nolu dip sivici durumuna göre ya 45 sn. bekler ya da hiç sönmeden ısıtma tesisatına çalı maya devam eder. E er yaz konumunda ise su akı sensöründen "çalı tır" komutu gelene kadar cihaz beklemede kalır.

• Gaz beslemesi ya da iyonizasyon elektrodu probleminden dolayı cihaz sönerse, cihaz 1 dakika aralıklarla iki kez daha ate lemeyi dener. Toplam 3 denemeden sonra ilgili uyarı lambası yanar. Bu durumda cihaz ‘O’ konumuna alınıp daha sonra eski konumuna (yaz ya da kı ) alınarak reset yapılır. Bu

durumda cihaz arıza durumunun ortadan kalkıp kalkmadı ını kontrol eder ve toplam 3 kez daha ate lemeyi dener. E er arıza ortadan kalkmı sa ate leme ba arılı olur ve brülör yanar. Arıza ortadan kalkmamı sa ate leme ba arısız olur arıza lambası tekrar yanar.

• E er Isıtma devresi (CH) sıcaklı ı emniyet termostatına ra men 105oC sıcaklı a ula tıysa, fan Isıtma devresi (CH) sıcaklı ı 100oC’ye dü ünceye kadar çalı acaktır.

• E er ısı ihtiyacı var ve henüz daha brülör ate leme i lemi ba lamadan 15 sn içinde alev algılanıyorsa sistem iyonizasyon arızası ile kalıcı arıza durumuna geçecektir.

• E er alev yoklu u arızası veya a ırı ısınma nedeniyle arızaya geçen olan sistem be kereden fazla reset edildiyse, sistem bir saat içerisinde tekrar reset edilemez. Bir saat sonra ise yalnız bir sefer resetlenebilmektedir. E er tekrar aynı arızaya geçiyorsa sistem kendisini kilitlemekte ve bir saat daha resetlenebilmek için beklemektedir. Bu anlatılan özelli in herhangi bir konumunda kombinin elektrik beslemesi kesilip tekrar verildi inde ve ardından açma/kapama dü mesiyle resetlendi inde, sistem ba langıç konumuna getirilebilmektedir.

• E er kombiye ilk enerji verildi inde baca sensörü açık devre ise, sistem baca sensörü arızası verecek ve baca sensörü kısa devre edildi inde sistem otomatik olarak çalı acaktır. Sonra tekrar baca sensörü açık devre verirse 10 dk. sistem hiç bir ekilde çalı tırılmayacak, bu sürenin sonunda tekrar baca sensörü kontrol edilecek ve problem çözülmü ise sistem çalı acaktır. E er çözülmemi se sistem aynı bekleme süreleri içerisinde 2 deneme daha yapıp arızaya geçecektir.

• E er kombiye ilk enerji verildi inde baca sensörü kısa devre ise ve sonra baca sensörü açık devre verirse 10 dk. sistem hiç bir ekilde çalı tırılmayacak, bu sürenin sonunda tekrar baca sensörü kontrol edilecek ve problem çözülmü ise sistem çalı acaktır. E er çözülmemi se sistem aynı bekleme süreleri içerisinde 2 deneme daha yapıp arızaya geçecek.

• Alev yoklu u ( yonizasyon), a ırı ısınma ve baca arızası için kalıcı olarak arızaya geçme özelli i mevcuttur. (Reset gerektirir)

• Kalıcı arıza durumu reset seçimi ile resetlendi inde sistem, 30 sn bekleme süresinden sonra çalı abilir.

• Sistem her 24 saatte bir kendini reset eden bir özelli e sahiptir.

• Tesisat suyu sıcaklı ı (CH) istenilen de ere ula tı ında ve tekrar tesisat suyu ısı ihtiyacı oldu undaki bekleme süresi olan “Anti-fast cycling time”, oda termostatının veya program saatinin kontaklarının açılıp kapatılmasıyla veya off/reset seçmiyle veya kullanım suyu (DHW) alımıyla resetlenmektedir.

• Arıza durumunda son süpürme sonrası, pompa durdurulmaktadır.

• Reset konumunda cihaz beklerken üç yollu vana Kullanım suyu (DHW) konumunda olacaktır.

• Sistem yaz veya kı seçiminde, Isıtma veya Kullanım suyu (CH veya DHW) modunda çalı ıyorken seçici anahtar reset yapılırsa brülörün susmasıyla beraber fan ve pompa son süpürme zamanlarından sonra kapanacaktır.

• Donma emniyeti ve antiblokaj fonksiyonları reset konumunda da çalı abimektedir.

• E er kombi arızaya geçmesi ve sistem donma emniyetine geçtiyse, sadece pompa sürekli çalı acak.

• Tesisat suyu (CH) sıcaklık sensörü, sıcaklı ın ivmelenmesini =5oC/sn veya brülör kapanıp tekrar çalı maya ba ladı ında brülör kapandı ındaki de erle brülörün çalı maya ba layaca ı andaki sıcaklık de erleri arasındaki farkı 15 oC artan bir sıcaklık de eri olarak algılarsa, sistemde pompa blokajı oldu unu anla ılmaktadır. Bu durumda, CH sıcaklık sensörünün de eri 46oC

‘ye dü ünceye kadar brülör ate lenmemektedir. (Anonim 2005)

3.6.1.2 Çalı ma Prensibine Göre Kombi Tipleri