• Sonuç bulunamadı

Beypazarı Güveci, Beypazarı Dolması, Höşmelim Tatlısı,

Beypazarı 90 katlı baklavası, Beypazarı cevizli sucuğu, Beypazarı kurusu [http://www.beypazari-bld.gov.tr/yoresel_yemekler.htm]

“Şerit” yörede yapılan, bir başka hamur işidir. Yapımı sırasında un, su, tuz, et suyu kullanılmaktadır. Bu malzemelerden, un, su, tuz ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir ve yumurta büyüklüğünde pazılara ayrılır. Bu pazılar, yufka şeklinde açılır ve tandırda pişirilir. Pişirilen yufkalar, üçgen şeklinde altı parçaya bölünür ve et suyuna batırıldıktan sonra tepsiye dizilir. Üstüne tekrar et suyu ilave edilir. Servis sırasında bu üçgen parçalara rulo şekli verilir. “Yarımca” adını taşıyan hamur işi ise, şu şekilde yapılmaktadır: kıyma, tuz, yağ, kırmızıbiber ve karabiber, ince kıyılmış soğanlar bir tavada kavrulur, içine yumurta kırılır ve bu şekilde ocaktan alınır. Un, su, tuz ile hamur yoğrulur, altı parçaya bölünür. Bunlardan küçük küçük yuvarlaklar açılır. Hamurun yarısına ilk olarak iç konur, diğer yarısı da içli olan kısmın üstüne kapatılır. Bunlar tamamlandıktan sonra hazırlanan hamur, tandıra verilir. İki tarafı da pişirilirek hazırlanmış olur. “Ebesüt” ise ince elekten geçirilmiş olan un, yağ ve sütle yapılan ufak somon şeklindeki özel bir ekmektir. Ebesüt, genelde kadınların bir araya geldikleri ev gezmeleri için yapılan bir hamur işidir (Şener, 1997, s 117).

3. BÖLÜM

ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

3.1. Araştırmanın Modeli

Bu araştırmada, tarihi konut işletmeciliğinin kültür turizmine etkilerini ortaya koymak amacıyla, turistlerin ziyaret ettikleri yörede ilgilerini nelerin çektiği, restore edilen konakların kulanım amaçları hakkındaki düşüncelerini, kültür turizmi hakkındaki düşünceleri, yapılan restorasyonlarla ilgili algılamalara ilişkin mevcut durumu belirlemek hedeflenmiştir. Buna göre Beypazarı’na gelen turistlere anket çalışması uygulanmıştır.

Tarihi konut işletmeciliğinin kültür turizmine etkilerinin araştırılmasına yönelik hazırlanan anket formu Beypazarı’nı ziyaret eden turistlerden 385 kişiye uygulandıktan sonra elde edilen bulgular, bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS 13.0 for Windows programı yardımıyla çözümlenerek yorumlanmış ve bu anlamda öneriler geliştirilmiştir. Tarihi konut işletmeciliğinin kültür turizmi ile ilişkisi incelemeye yönelik hazırlanan her bir anket ifadesinin yüzde, frekans ve aritmetik ortalama değerleri analiz edilmiştir. Ankete katılan kişilerin demografik özelliklerine göre verdikleri yanıtlar arasında bir ilişki olup olmadığına yönelik hazırlanan hipotezler için Ki-kare bağımsızlık testi uygulanmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.

3.2. Evren ve Örneklem

Araştırmanın evrenini, Ankara’da iç turizm hareketlerinin özellikle kültür turizminin büyük bir oranda yaşandığı Beypazarı ilçesini ziyaret eden 200.000 turist oluşturmaktadır. Araştırma alanı olarak Beypazarı’nın tercih edilmesinde; Beypazarı’nın yapılan restorasyon çalışmaları ile ülkemizde ve dünyada örnek olması, Ankara’ya yakın olması nedeniyle turizm hareketlerinin yoğun olarak yaşanması, tarihsel - kültürel ve doğal özellikleri ile turizm hareketliliğinin yoğun olarak yaşanması etkili olmuştur. Bunun

yanında, tarihi konakları ile tanınan ilçenin kültür turizmi kapsamındaki faaliyetleri ile kültürü turizmi üzerinde etkili olabileceğinden yola çıkılarak, araştırma alanı olarak Beypazarı ilçesi tercih edilmiştir.

Araştırmada örneklem sayısının belirlenmesinde ise Ryan’ın (1995) geliştirdiği model uygulanmıştır. Ryan’ın geliştirdiği model şu şekildedir;

NPq n= --- (N-1) B²+Pq --- Z²

Formülde yer alan sembollerin anlamları:

n= Örneklem sayısını

N= Araştırmaya konu olan topluluğu P= Topluluk oranını veya tahminini q= 1-P’yi

B= Katlanılabilir hata oranını

Z= İstenilen güven aralığını ifade etmektedir.

Buna göre; N= 200.000 P= 0,5 q= 0,5 B= 0,05 Z= 1,96 200.000 (0,5)(0,5) n= --- (200.000 - 1) (0,05)² + (0,5)(0,5) --- (1,96)²

n= 384 kişi olarak belirlenmiştir.

Yapılan hesaplama sonucunda, araştırmanın örneklemi en az 384 kişiden oluşması gerekmektedir.

3.3. Verilerin Toplanması

Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Hazırlanan anket formunun araştırma amacına uygunluğunu test etmek için, Beypazarı’nı ziyaret eden 50 kişilik bir turist grubunu kapsayan ön anket uygulaması yapılmış ve bu uygulama sonucunda bazı düzeltmeler yapılarak anket formu yeniden düzenlenmiştir. Anket formu ilk olarak, ankete katılanların kişisel bilgilerini (İkamet ettiğiniz yer, Yaş, Cinsiyet, Eğitim Durumu, Çalıştığı İş, Çalıştığı Yer,) saptamak amacıyla hazırlanmış sorulardan oluşmaktadır. Yine araştırmanın amacına uygun olarak, tarihi konut işletmeciliğinin kültür turizmi üzerindeki etkilerini kapsayan, turistlerin ziyaret ettikleri yörede ilgilerini nelerin çektiği için dört, restore edilen konakların kulanım amaçları hakkındaki düşünceleri kültür turizmi hakkındaki düşüncelerini anlamak için dört, yapılan restorasyonlarla ilgili olarak dört son olarak bölgeyi ziyaret etmelerini sağlayan etmenleri anlamaya yönelik dokuz soru yer almaktadır. Ankete katılanların 5’li Likert ölçeğindeki “Kesinlikle Katılıyorum”, “Katılıyorum”, “Kararsızım”, “Katılmıyorum” ve “Kesinlikle Katılmıyorum” seçeneklerinden birini işaretlemeleri istenmiştir.

Anket uygulaması, 2008 yılının Ağustos, Eylül ve Ekim ayları içerisinde, Beypazarı İlçesine bizzat gidilerek yapılmıştır. Çoğaltılıp dağıtılan 385 anketten, %100 oranında geri dönüşüm sağlanmıştır.

Çalışmada veri toplama aracı olarak kullanılan anket, ayrıca güvenilirlik analizine tabi tutulmuş ve Cronbach Alpha=0,84 olarak gerçekleşmiştir. Güvenirlilik analizi, herhangi bir konuda örneklemi oluşturan birimler üzerinden veri toplamak amacı ile geliştirilen ölçme aracını oluşturan ifadelerin (yargı, önerme soru vb.), kendi aralarında tutarlılık gösterip göstermediğini test etmek amacıyla kullanılmaktadır. Ölçme aracını oluşturan ifadelerin birbirleriyle tutarlılık gösterip göstermediği, aralarındaki ilişkinin (korelasyonun) ölçülmesiyle ortaya çıkmaktadır. Güvenilirlik katsayısı 0 ile 1 arasında değerler alır ve bu değer 1’e yaklaştıkça güvenilirlik artmaktadır (Ural ve Kılıç, 2005, s.258).

3.4. Verilerin Analizi

Veri toplamak için hazırlanan anketler Beypazarı ilçesinde, araştırmacı tarafından bölgenin farklı noktalarında turistlere doğrudan dağıtılıp toplanmıştır.

Ankette yer alan ve tarihi konut işletmeciliğinin kültür turizmi ilişkisini belirlemek amacıyla verilen yargılar: 1=Kesinlikle Katılmıyorum, 2=Katılmıyorum, 3=Kararsızım, 4=Katılıyorum, 5=Kesinlikle Katılıyorum olarak puanlandırılmış ve değerlendirmeye alınmıştır. Bölgeyi ziyaret eden turistlerin ankette verilen yargılara verdikleri “Kesinlikle Katılmıyorum” ve “Katılmıyorum” cevapları onların, bu ifadeleri tercih etmedikleri, “Katılıyorum” ve “Kesinlikle Katılıyorum” cevapları onların bu ifadeleri tercih ettikleri şekliyle kabul edilerek yorumlamalar yapılmıştır. Beypazarı’na gelen ziyaretçi turistlerin belirtilen yargılara yönelik “Kararsızım” cevabını işaretlemeleri ise söz konusu ifade ile ilgili kararsız kaldıkları yönünde değerlendirilmiş ve yorumları bu yönde yapılmıştır.

Anket uygulaması gerçekleştirildikten sonra, yukarıdaki puanlama ile değerlendirmeye alınan verilerin, ankette yer alan yöre halkının kişisel özelliklerini belirlemek amacıyla yüzde ve frekans yöntemi kullanılarak çözümlemesine gidilmiştir. Daha sonra tarihi konut işletmeciliğinin kültür turizmi ilişkisini belirlemek amacıyla verilen anket ifadelerine, katılımcıların verdikleri yanıtlara göre yüzde, frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri esas alınarak analiz edilmiştir. Ayrıca, ankete verilen yanıtların, katılımcıların kişisel özelliklerine göre bir farklılık gösterip göstermediğinin test edilmesi amacıyla oluşturulan hipotezler için ki-kare bağımsızlık testi uygulanmıştır.

Ki-kare bağımsızlık testi iki değişkenin çapraz tablo ile verilen kategorilere ilişkin gözlenen frekanslar ile beklenen frekanslar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığını tespit etmek için kullanılır. Ki-kare bağımsızlık testi ile iki değişken arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı, değişkenlerin birbirinden bağımsız olup olmadığı ya da bir değişkene ilişkin verilerin diğer değişkenin farklı düzeylerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği istatiksel olarak test edilir (Ural ve Kılıç, 2005, s.264).

Ki-kare bağımsızlık testinde hipotezler H0 hipotezine göre reddedilir veya re

edilemez. Örneğin:

H0: Bölgeye kültür amaçlı gelen turistler ile cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık göstermez.

H1: Bölgeye kültür amaçlı gelen turistler ile cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık gösterir.

Söz konusu hipotezlere ilişkin karşılaştırmalar 0,05 anlamlılık düzeyinde, diğer bir ifadeyle %95 güven düzeyinde yapılmıştır.

Uygulama ile ilgili yukarıda belirtilen analizler, SPSS 13.0 programı yardımıyla yapılmış olup, amacına uygun olarak yorumlanmıştır.

4. BÖLÜM

ARAŞTIRMA İLE İLGİLİ BULGULAR VE YORUMLAR

4.1. Ankete Katılan Kişilerin Demografik Özelliklerine İlişkin Elde Edilen Bulgular

Burada ankete cevap veren turistlerin kişisel özelliklerine ait (ikamet ettiği yer, yaş, cinsiyet, eğitim durumu, çalıştığı iş, çalıştığı yer) frekans ve yüzde dağılımlarına ilişkin, elde edilen bulgulara yer verilmiştir.

TABLO 4

Ankete Katılanların İkamet Ettikleri Yere Göre Dağılımı

Beypazarı’nı ziyaret eden turistlere uygulanan anket formları, 385 kişi tarafından doldurulmuştur. Tablo 4’de görüldüğü üzere, ankete cevap veren kişilerin %57,7 ‘sini Ankara’da ikamet eden kişiler oluştururken %42,3’ünü Ankara dışından gelen kişiler oluşturmaktadır.

İkamet edilen yer f %

Ankara 222 57,7

Ankara Dışı 163 42,3

TABLO 5

Ankete Katılan Kişilerin Yaş Gruplarına Göre Dağılımı

Ankete cevap veren kişilerin yaş gruplarına göre dağılımının, Tablo 5’de görüldüğü üzere, katılımcıların %32,5’inin 15-20 yaş diliminde; %26,8’inin 21-26 yaş, %20,0’sinin 27-32 yaş diliminde, %16,1’inin 33-38 yaş diliminde son olarak %4,7’sinin ise 39 ve üzeri yaş aralığında oldukları görülmektedir.

Ankete katılanların büyük çoğunluğunu 15-20 yaş dilimindeki gençlerin oluşturması ülkenin demografik yapısını da göstermesi açısından anlamlıdır. Türkiye’nin genç nüfus oranı Türkiye İstatistik Kurumunun nüfus sayımlarında da ortaya çıkmaktadır.

Ankete katılanların büyük çoğunluğunun genç olması bölgeyi ziyaret edenler açısından yapılacak etkinliklerin yönelim noktasının belirlenmesi açısından önemlidir.

Yaş f % 15-20 125 32,5 21-26 103 26,8 27-32 77 20,0 33-38 62 16,1 39 ve üzeri 18 4,7 Toplam 385 100

TABLO 6

Ankete Katılan Kişilerin Cinsiyetlere Göre Dağılımı

Beypazarı’nı ziyaret eden turistler için hazırlanan anket formları, 385 kişi tarafından doldurulmuştur. Tablo 6’da görüldüğü üzere, ankete cevap veren kişilerin %57,1’i erkek ve %42,9’u kadındır.

TABLO 7

Ankete Katılan Kişilerin Eğitim Durumlarına Göre Dağılımı

Tablo 7’den anlaşılacağı üzere, ankete katılan kişilerin eğitim durumu dağılımının %48,8 ile ortaöğretim seçeneğinde yoğunlaştığı görülmektedir. Bölgeyi ziyaret eden

Cinsiyet f % Erkek 220 57,1 Kadın 165 42,9 Toplam 385 100 Eğitim Durumu f % Üniversite 142 36,9 Ortaöğretim 188 48,8 İlköğretim 55 14,3 Toplam 385 100

turistlerden anketi yanıtlayan 385 kişiden 188’i eğitim durumunu ortaöğretim olarak belirtmiştir. Ankete katılan 142 kişide eğitim durumunu üniversite olarak belirtmiştir. Bu kişilerin oranı ise %36,9’dur. Son olarak ankete katılan turistlerden 55’i ise ilköğretim düzeyinde eğitim aldıkları belirlenmiştir. Bu kişilerin ankete katılanlar arasındaki oranı ise %14,3’lük kısmı oluşturmaktadır

TABLO 8

Ankete Katılan Kişilerin Çalıştığı İşe Göre Dağılımı

Tablo 8’de Beypazarı’nı ziyaret eden turistlerden ankete katılan 385 kişinin çalışma durumlarına bakıldığında ankete katılan bölgeyi ziyaret eden turistlerden 180’i öğrencilerdir. Bu kesimin tüm ankete katılanlar arasındaki oranı ise %46,8’lik dilimi oluşturmaktadır. Daimi statüde çalışanların oranın ise %39,2‘dir. Bunu %8,6 ile çalışmayanlar izlemektedir. Son olarak ise %5,5 oranında yarı zamanlı olarak çalışanlar bulunmaktadır. Türkiye’nin mevcut açısından büyük üniversitelerin Ankara’da bulunması ve bölgenin başkent Ankara’ya yakınlığı Beypazarı’nı öğrencilerin uğrak yeri konumuna getirmiştir. Çalıştığı İş f % Çalışmıyor 33 8,6 Öğrenci 180 46,8 Yarı Zamanlı (Partime) 21 5,5 Daimi 151 39,2 Toplam 385 100

TABLO 9

Ankete Katılan Kişilerin Çalıştığı Yere Göre Dağılımı

Tablo 9’da ankete katılan kişilere çalıştıkları kurumun statüsü sorulmuştur. Ankete katılanların %50,6 sı öğrenci, ev hanımı veya işsiz olmaları gibi sebeplerden dolayı çalışmadıklarını ifade etmişlerdir. Tablo 6’da dikkate alınacak olursa ankete ilişkin bu tablo 7’deki değerlerin “çalışmıyor” seçeneğinde yoğunlaşması beklenen bir durum olmuştur. Beypazarı’nı ziyaret eden ankete katılan turistlerden özel bir kurumda çalıştıklarını belirtenlerin oranı ise %29,6’dır. Ankete katılan toplam 385 kişiden 76’sı kamu kurumlarında çalıştıklarını belirmiştir. Kamu kurumların çalıştıklarını belirten bu kişilerin toplamdaki oranı ise % 19,7’dir.

4.2. Tarihi Konut İşletmeciliğinin Kültür Turizmi Arasındaki İlişki İle İlgili Elde Edilen Bulgular

Bu başlık altında; tarihi konut işletmeciliğinin kültür turizmi arasındaki ilişkinin araştırılması amacıyla hazırlanan anket ifadelerine ilişkin, Beypazarı’nı ziyaret eden turistlerin katılım derecelerinin frekans ve yüzde dağılımları ile aritmetik ortalama ve standart sapma değerleriyle ilgili elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Elde edilen sonuçlar,

Çalıştığı Yer f %

Çalışmıyor 195 50,6

Kamu 76 19,7

Özel 114 29,6

tarihi konut işletmeciliği ile kültür turizmi arasındaki ilişki boyutlarında (kültür turizmi hakkındaki düşüncelerini anlamak, yapılan restorasyonlarla ilgili düşüncelerine ilişkin, restore edilen konakların kullanım amaçları hakkındaki düşünceleri turistlerin ziyaret ettikleri yörede ilgilerini nelerin çektiği bölgeyi ziyaret etmelerini sağlayan çekicilik unsurları) açıklanmaktadır.

Beypazarı’nı ziyaret eden turistlerin görüşlerine yönelik toplanan veriler, olumlu veya olumsuz seçenekler üzerinde yoğunlaşmaları ve aritmetik ortalama değerleri esas alınarak yorumlanmaya çalışılmıştır.

4.2.1. Kültür Turizmi Hakkındaki Düşünceleri İle İlgili Elde Edilen Bulgular

Tablo 10’da ankete katılan kişilerin tarihi konut işletmeciliği ile kültür turizmi ilişkisi içerisinde kültür turizmi boyutu ile ilgili görüşlerinin, frekans ve yüzde dağılımları ile aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri verilmiştir.

Tablo 10’da göre verilen her bir ifade ile ilgili görüşler incelendiğinde; “Bölgeye geliş amacım gezip-eğlenmekten çok değişik kültürlere olan merakımdadır” yargısına ankete katılan kişilerin %39,7’si kesinlikle katılıyorum, %34,3’ü katılıyorum, %9,4’ü kararsızım, %8,3’ü katılmıyorum ve %8,3’üde kesinlikle katılmıyorum şeklinde yanıt vermiştir. Ankete katılan kişilerin yarıdan fazlası (%64) katılıyorum ve kesinlikle katılıyorum şeklinde görüş belirtmişlerdir. Buna göre kültürün turizm üzerinde etkisi olduğu görülmektedir.

“Bölgede yapılacak en önemli etkinlik geleneksel el sanatlarını görmek ve almaktır” ifadesine ise katılımcıların %36,4’ü katılıyorum, %27,5’ kesinlikle katılıyorum, %16,1 katılmıyorum, %14,5’i kararsızım ve son olarak %5,5’ide kesinlikle katılmıyorum şeklinde görüş bildirmişlerdir. Katılıyorum ve kesinlikle katılıyorum şeklinde görüş bildirenlerin oranı %63,9 olduğu için bölgede yapılacak en önemli etkinliklerden biri olarak el sanatlarını görmek ve almak diyebiliriz.

TABLO 10

Kültür Turizmi Hakkındaki Düşünceleri İle İlgili Ankete Verilen İfadelere İlişkin Beypazarı’nı Ziyaret Eden Turistlerin Görüşleri

Kesinlikle Katıl ıyoru m Kat ıl ıyoru m Karars ız ım Kat ılm ıyorum Kesinlikle Kat ılm ıyorum 5 4 3 2 1 Toplam Kültür Turizmi Hakkındaki Düşüncelerini Anlamak f % f % f % f % f % f % Ort s.s Bölgeye geliş amacım gezip- eğlenmekten çok değişik kültürlere olan merakımdandır. 153 39,7 132 34,3 36 9,4 32 8,3 32 8,3 385 100,0 3,89 1,25 Bölgede yapılacak en önemli etkinlik geleneksel el sanatlarını görmek ve almaktır. 106 27,5 140 36,4 56 14,5 62 16,1 21 5,5 385 100,0 3,64 1,20 Kültür turizmi bana tarihi konakları hatırlatıyor. 143 37,1 161 41,8 32 8,3 36 9,4 13 3,4 385 100,0 4,00 1,07 Kültür turizmi bana yöresel yemekleri hatırlatıyor. 130 33,8 148 38,4 51 13,2 40 10,4 16 4,2 385 100,0 3,87 1,12

Tablo 10’da göre tarihi konut işletmeciliği ile kültür turizmi ilişkisi içerisinde kültür turizmi boyutu ile ilgili “Kültür turizmi bana tarihi konakları hatırlatıyor” ifadesine katılımcıların %41,8’i katılıyorum, %37,1’i kesinlikle katılıyorum, %9,4’ü katılmıyorum, % 8,3’ü kararsızım ve son olarak %3,4’ü kesinlikle katılmıyorum şeklinde görüş bildirmişlerdir. İfadeye olumlu görüş bildirenlerin oranı %78,9 olması dikkate değerdir. Bu ifadeye verilen yanıtların ortalaması 4,00 ile katılıyorum ifadesine karşılık gelmektedir. Turistlerin, kültür turizmi hakkındaki düşüncelerini anlamak amacıyla oluşturulan ifadeler içerisindeki en düşük standart sapma bu ifade de gerçekleşmiştir. Bu nedenle bölgeyi ziyaret eden turistler kültür turizmi ile tarihi konakları bütünleştirmektedir.

“Kültür turizmi bana yöresel yemekleri hatırlatıyor” ifadesine katılımcıların %38,4’ü Katılıyorum, %33,8’i Kesinlikle katılıyorum, % 13,2’si Kararsızım, %10,4’ü katılmıyorum ve son olarak %4,2’si Kesinlikle katılmıyorum şeklinde görüş bildirmişlerdir. Bu nedenle yöresel yemekler kültür turizminin içerisinde değerlendirilmektedir.

4.2.2. Yapılan Restorasyonlarla İle İlgili Elde Edilen Bulgular

Beypazarı’nda bulunan tarihi evler, tarihi çarşı ve tarihi konaklar restore edilmiştir. Bu bölümde yapılan restorasyonlarla ilişkin görüşler değerlendirilmiştir. Tablo 11’de ankete katılan kişilerin bu görüşlerinin, frekans ve yüzde dağılımları ile aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri verilmiştir.

TABLO 11

Yapılan Restorasyonlarla İle İlgili Ankete Verilen İfadelere İlişkin Beypazarı’nı Ziyaret Eden Turistlerin Görüşleri

Kesinlikle Katıl ıyoru m Kat ıl ıyoru m Karars ız ım Kat ılm ıyorum Kesinlikle Kat ılm ıyorum 5 4 3 2 1 Toplam Yapılan Restorasyonlarla İlgili Düşüncelerine İlişkin f % f % f % f % f % f % ort s.s Bölgedeki geleneksel konutlar çok iyi

korunmuş. 162 42,1 150 39,0 40 10,4 20 5,2 13 3,4 385 100 4,12 1,01 Geleneksel evler bölgenin özelliklerini yansıtacak şekilde restore edilmiştir. 167 43,4 154 40,0 33 8,6 20 5,2 11 2,9 385 100 4,16 0,98

Tablo 11’e göre verilen her bir ifade ile ilgili görüşler incelendiğinde; bölgedeki geleneksel evler çok iyi korunmuş” ifadesine Beypazarı’nı ziyaret eden ankete katılan turistlerden % 42,1 oranında kesinlikle katılıyorum, %39,0 oranında katılıyorum, %10,4

oranında kararsızım, % 5,2 oranında katılmıyorum ve son olarak %3,4 oranında kesinlikle katılmıyorum cevabı alınmıştır. Turistlerin, yapılan restorasyonlarla ilgili düşüncelerine ilişkin oluşturulan ifadelerden koruma ile ilgili ifadenin ortalaması 4,12 olarak gerçekleşmiştir. Bu da turistlerin bu ifadeye çoğunlukla katılıyorum ve kesinlikle katılıyorum cevabı verdiklerini göstermektedir. İfadeye katılan kişilerin %81,1’i olumlu görüş belirtmesi ile ankete katılanların bölgedeki geleneksel konutların çok iyi korunduğu izleniminde olduğu sonucuna varılmıştır.

Ankete katılan turistlerin yapılan restorasyonlarla ilgili düşüncelerine ilişkin, geleneksel evler bölgenin özelliklerini yansıtacak şekilde restore edilmiştir ifadesine %43,4 oranında kesinlikle katılıyorum, %40,0 oranında katılıyorum, %8,6 oranında kararsızım, %5,2 oranında katılmıyorum ve son olarak %2,9 oranında kesinlikle katılmıyorum şeklinde görüş bildirmişlerdir. Restorasyonlara ilişkin bun ifadenin ortalaması ise 4,16 olarak gerçekleşmiştir. Standart sapma ise 0,98’dir. Bu sonuç da göstermektedir ki ankate katılanların büyük çoğunluğu katılıyorum ve kesinlikle katılıyorum yanıtını işaretlemiştir. Tablo 11’e göre ankete olumlu cevap verenlerin oranı %83,4 gibi yüksek bir değerde gerçekleşmiştir. Bu bağlamda yapılan restorasyonların bölgenin özelliğini yansıtacak şekilde yapıldığını söylemek mümkündür.

4.2.3. Restore Edilen Konakların Kullanım Amaçları İle İlgili Elde Edilen Bulgular

Beypazarı’nda bulunan restore edilmiş tarihi konaklar, konaklama tesisi ve yiyecek içecek işletmesi olarak kullanılmaktadır. Bu bölümde yapılan bu düzenlemelere ilişkin görüşler değerlendirilmiştir. Tablo 12’da ankete katılan kişilerin bu görüşlerinin, frekans ve yüzde dağılımları ile aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri verilmiştir.

Tablo 12’ye göre verilen her bir ifade ile ilgili görüşler incelendiğinde; “restore edilen konakların konaklama işletmesi olarak kullanılmasını olumlu değerlendiriyorum” ifadesine %36,9 kesinlikle katılıyorum, %32,2 katılıyorum, %15,6 kararsızım, %8,6 kesinlikle katılmıyorum ve son olarak %6,8 katılmıyorum şeklinde yanıt alınmıştır. İfadeye

katılan kişilerin %68,9 oranında olumlu görüş bildirmesi ile restore edilen konakların otel olarak kullanılmasına katıldıkları görülmüştür.

TABLO 12

Restore Edilen Konakların Kullanım Amaçları İle İlgili Ankete Verilen İfadelere İlişkin Beypazarı’nı Ziyaret Eden Turistlerin Görüşleri

Kesinlikle Katıl ıyoru m Kat ıl ıyoru m Karars ız ım Kat ılm ıyorum Kesinlikle Kat ılm ıyorum 5 4 3 2 1 Toplam Restore Edilen Konakların Kullanım Amaçları Hakkındaki Düşünceleri f % f % f % f % f % f % ort s.s Restore Edilen Konakların Konaklama İşletmesi Olarak Kullanılmasını Olumlu Değerlendiriyorum 142 36,9 124 32,2 60 15,6 26 6,8 33 8,6 385 100 3,82 1,24 Restore Edilen Yiyecek İçecek İşletmesi Olarak Kullanılmasını Olumlu Değerlendiriyorum 145 37,7 136 35,3 47 12,2 29 7,5 28 7,3 385 100 3,89 1,20

Tablo 12’ye göre restore edilen konakların kullanım amaçları ile ilgili olarak “restore edilen yiyecek içecek işletmesi olarak kullanılmasını olumlu değerlendiriyorum” ifadesine ankete katılanların %37,7’si kesinlikle katılıyorum, %35,3’ü katılıyorum, %12,2’si kararsızım, %7,5’i katılmıyorum ve son olarak da %7,3’ü kesinlikle katılmıyorum şeklinde yanıt vermiştir. Bu bağlamda restore edilen konakların yiyecek içecek işletmesi olarak kullanılmasını olumlu değerlendirenlerin oranı %63 olarak gerçekleşmiştir. Bu

Benzer Belgeler