• Sonuç bulunamadı

5.1. Sonuçlar

Ortaöğretimde eğitim amaçlı internet kullanımının incelendiği bu araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşıldığı görülmektedir:

Araştırmaya katılan öğrencilerin okuldaki başarı düzeyinin, internet kullanmalarının okul başarılarını etkilemesine ilişkin görüşlerini, etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuca göre H1 hipotezi reddedilmiştir. Öğrencilerin %60,8’i interneti kullanmalarının

okul başarılarını etkilemediğini %26’sı da olumlu etkilediğini düşünmektedir. Olumsuz etkilediğini düşünenlerin oranı %13,2’dir.

Öğrenci görüşleri açısından internet kullanımı başarılı ve başarısız öğrenci ayrımı olmaksızın ortak bir görüşle, ağırlıklı olarak internetin başarılarına olumsuz bir etkisi olmadığı ve olumlu etkilediği yönündedir.

Araştırmaya katılan öğrencilerin araştırma yaparken tercih ettikleri site uzantılarının internet üzerinden ihtiyaç duyulan bilgiye erişebilme yetilerini, etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuca göre H2 hipotezi reddedilmiştir. İnternette özellikle son

dönemde yaşanan bilgi kirliliği içerisinde ihtiyaç duyulan doğru bilgiye ulaşılması bakımından site uzantıları önemlidir.

Öğrencilerin ihtiyaç duyulan bilgiye erişebilme yetilerinin ortalaması (X=3,98)’dir. Bu sonuçlar doğrultusunda öğrenci kendini ihtiyaç duyulan bilgiye internet üzerinden ulaşmada yeterli görmektedir ancak verilen site uzantılarından kütüphanelerin ve üniversitelerin uzantısı olan edu dışında edinilecek bilgilerin doğruluğuna ve geçerliliğine yüksek oranda güvenilebilecek hiçbir site uzantısı bulunmamaktadır ve araştırmaya katılan 400 öğrenciden hiçbiri edu uzantısını tercih etmemiştir.

Öğrencilerin interneti ödev amaçlı kullanımının okul yaşantısında internetten yararlanma durumlarını, etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuca göre H3 hipotezi

kullananların ortalaması (X=3,45) ile ödev amaçlı kullanmayanların ortalaması (X=3,07) doğrultusunda ödev amaçlı interneti kullananların okul yaşantısında internetten daha fazla yararlandıkları görülmektedir.

İnternete genellikle bağlanılan yerin öğrencilerin bilgi edinme doğrultusunda internete karşı tutumlarını, etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuca göre H4 hipotezi

kabul edilmiştir. İnternete evden bağlananların (X=4,17) kafeden bağlananlara (X=3,79) oranla bilgi edinme doğrultusunda internete karşı daha olumlu bir tutum geliştirdikleri görülmektedir.

Evden internete erişimi kafeye göre daha rahat ve kolay bir internet ulaşımı olarak değerlendirebiliriz. Dolayısıyla bilgi edinme doğrultusunda internete karşı geliştirilen tutumda bilgi kaynağı olması bakımından bir öğretim materyali olarak değerlendirebileceğimiz internetin ihtiyaç duyulduğunda kolayca erişilebilmesinin önemli olduğu görülmektedir.

İnternet kullanımının okul başarısını etkileme düzeyinin internetin öğretim ve öğrenmeye katkısını, etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuca göre H5 hipotezi kabul

edilmiştir. İnternetin okul başarısını olumlu etkilediğini düşünenlerin etkilemediğini ve olumsuz etkilediğini düşünenlere göre internetin öğretim ve öğrenmeye katkısına yönelik daha olumlu bir yaklaşım geliştirdikleri görülmektedir.

Okul başarısının internet yaşantısına ilişkin tutumu, etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuca göre H6 hipotezi kabul edilmiştir. Okul başarıları zayıf ve zayıfsız olan

öğrencilerin teşekkür ve takdir alanlara oranla internetin günlük yaşama göre daha heyecan verici olduğu ve daha fazla özgür oldukları doğrultusunda internet yaşantısına ilişkin daha olumlu bir tutum geliştirdikleri görülmektedir. Dolayısıyla başarı durumu daha düşük olan öğrencilere internet yaşantısı günlük yaşantıya göre daha fazla çekici gelmektedir.

İnternet kullanım saatinin internet yaşantısına ilişkin tutumu, etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuca göre H7 hipotezi kabul edilmiştir. İnterneti 21 saatten fazla

kullananların 1-10 saat arası kullananlara ve 11-20 saat arası kullananlara oranla internet yaşantısına ilişkin daha olumlu bir tutum geliştirdikleri görülmektedir. Dolayısıyla internet yaşantısı günlük yaşantıya göre daha fazla çekici gelen öğrenciler interneti daha fazla kullanmaktadır.

İnternet kullanmanın okul başarısına etkisinin internetin okul yaşantısına katkısını, etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuca göre H8 hipotezi kabul edilmiştir. Olumsuz

(X=2,95), etkilemedi (X=3,20) ve olumlu (X=3,64) doğrultusunda okul yaşantısına katkıya ilişkin tutumlar artış göstermektedir.

Okul yaşantısında internetten yararlanan öğrencilerin internetin başarıya etkisine yönelik tutumu doğru orantılıdır, bu doğrultuda öğrencilerin düşünce ve eylemleri arasında tutarlılık söz konusudur. İnternetin başarısını olumsuz etkilediğini düşünenler okul yaşantısında daha az internetten yararlanmakta olumlu etkilediğini düşünenler ise daha fazla internetten yararlanmaktadır.

Sosyal ağ sitesindeki adresini kontrol sıklığının internetin sosyal iletişim yeteneğine katkısını, etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuca göre H9 hipotezi kabul edilmiştir.

Sosyal ağ sitesindeki adresini her gün kontrol edenler (X=3,92) arada sırada (X=3,50) ve haftada birkaç gün kontrol edenlere (X=3,63) oranla internetin sosyal iletişimine daha fazla katkı sağladığını düşünürler. Bu doğrultuda da sosyal ağ sitelerinde daha fazla zaman geçirmektedirler. Kullanıcıları her geçen gün artan sosyal ağ siteleri öğrencilerin sosyal hayatının birer parçası haline gelmiştir.

Öğrencilerin cinsiyetlerinin internetin kültürel gelişime katkısını, etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuca göre H10 hipotezi reddedilmiştir. Araştırmaya katılan

178 kız 222 erkek öğrencinin arasında interneti kültürel gelişimlerine katkı sağlaması yönünde kullanımında anlamlı bir fark yoktur. Her iki grupta internetin kültürel gelişimlerine katkı sağladığı yönünde görüş bildirmişlerdir.

5.2. Öneriler

 Öğrencilere verilen medya okuryazarlığı dersi içerisinde yer alan internet okuryazarlığının doğru bilgiyi ayırt edip kullanma doğrultusunda geliştirilmesi gerekmektedir. İnternette bilgiye erişimden önce doğru ve güvenilir bilgiyi ayırt etme üzerinde durulmalıdır, özellikle internet üzerinde çok daha yaygın olan bilgi kirliliği içerisinde öğrenciye bilgiyi değerlendirme ve sentezleme yetisi kazandırılmalıdır. İnternet okuryazarlığına bilgi edinme doğrultusunda ağırlık verilmelidir.

 Öğrencinin eğitimi için mutlaka gerekli olan okuldaki eğitim öğretimin yanı sıra hayat boyu öğrenme ve kendini geliştirme noktasında okullarda öğrenmeyi öğrenme kavramına ağırlık verilmelidir. Öğrenmeyi öğrenen birey sınırsız bir bilgi kaynağı olan internet üzerinden her daim kendini geliştirebilir.

 Okullarda öğrencinin bir öğretim materyali olarak internete istediği zaman kolayca ulaşabileceği ortam sağlanmalıdır. Bilgisayar laboratuarları ders dışında da kılavuz öğretmen gözetiminde öğrencinin kullanımına açılmalıdır. Bu doğrultuda öğrencinin özellikle bilgi edinme amaçlı kullanımına yönelik sitelere girilmesine izin verilecek güvenlik filtreleri uygulanmalıdır. Ayrıca rehber öğretmenin de öğrencinin yardım almak istediği konulara cevap verebilecek düzeyde internet bilgisine sahip olması önem arz etmektedir.

 İnternet üzerinden video konferans yoluyla Türkiye genelindeki tüm okullarda eş zamanlı kariyer günleri yapılabilir. Artık hemen hemen her okulda mevcut olan bilgisayar ve internet sistemlerinden yararlanarak görüntülü bağlantı sağlanıp öğrencilerin normalde ulaşamayacağı birçok başarılı insanın kariyer hayatını dinleme ve sorular yöneltme fırsatı bulur. Tabi ki her öğrencinin tek tek soruları yanıtlanamasa da eş zamanlı olarak yapılacak olan yayında sınıfın sorumlusu olan öğretmen tarafından öğrencilerin soruları alınarak sosyal ağlar aracılığı ile iletilebilir. Karşıdaki konuşmacıda ülke genelinde yoğun olarak gelen sorulara ya da kendi seçme yöntemiyle gerekli gördüğü sorulara cevap verebilir.

 İnternetin öğrencilerin hayatında bir yer edindiği görülmektedir ve gelişen teknoloji doğrultusunda internetin yerini alabilecek alternatif uygulamalar gelmediği sürece kolay kolay vazgeçilebilecek bir uygulama olmadığı görülmektedir. Öğrenciler bir şekilde eğitim yaşamlarının içine de kendiliğinden interneti dahil etmişlerdir, bu kaçınılmaz bir sonuçtur dolayısıyla eğitim kurumlarının da gelişen teknolojiye kayıtsız kalmayıp internet eğitim sisteminin içerisine de olabildiğince dahil edilmesi gereklidir.

 Ortaöğretim kurumlarının online kütüphanelere ağırlık verip öğrenci kullanımına açması gereklidir. Öğrencilerin çoğunluğunun ödevlerini internet üzerinden yaptıkları gözlemlenmiştir. Kaynak taraması ortaöğretim kurumlarına göre çok daha kolay ve hızlı yapılabilen online kütüphaneler öğrenciyi araştırmaya teşvik edecektir. Her kurumun bunu kendi başına yapması oldukça maliyetli ve zaman alıcı bir süreçtir. Bu nedenle üniversitelerin online kütüphane oluşumlarındaki gibi konsorsiyumlar kurularak kütüphaneler arası işbirliği ve kaynak paylaşımı yapılma yoluna gidilmelidir.

 Öğretmenlerin okul dışında öğrencinin eğitimine katkı sağlamak amacıyla sosyal ağ sitelerinde oluşturacakları paylaşım gruplarındaki kültürel ya da ders ile ilgili bilgi paylaşımları öğrencinin gelişimine katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda bu grupların öğrencilerin ödev takiplerinde de kullanılması yarar sağlayacaktır. Ders ile ilgili dağıtılacak yazılı materyallerin de bu gruplar üzerinden gönderilmesi maliyeti azaltacaktır.

 Basılı ders kitaplarının yerini online kitaplar almalıdır. Okullarda kullanılan basılı kitapların herhangi bir güncelleştirme olduğunda toplanması ve düzeltme yapılarak tekrar dağıtılması oldukça maliyetli ve uzun bir süreçtir. Ancak online kitaplar üzerinden yapılacak değişiklikler hızlı ve masrafsız bir şekilde gerçekleşmektedir. Öğrencinin buna ulaşması da internet bağlantısı olan her yerden mümkündür. Ortaöğretim kurumlarında uygulanan modül sistemi bu konuda başarılı ve gerekli bir sistemdir. Bunun tüm derslerde kullanılması önem arz etmektedir.

KAYNAKÇA

Acun, R., (2000) “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi'nin İnternete Dayalı Öğretimi” Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Cilt:16, Sayı:47, Temmuz, Ankara http://www.atam.gov.tr/index.php?Page=DergiIcerik&IcerikNo=301

(15.12.2011)

Akın, C., (1996) Her Yönüyle İnternet, Alfa Yayınları, İstanbul

Akınoğlu, O., (2002) “Eğitim ve Sosyalleşme Açısından İnternet Kullanımı”, Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya

Akkoyunlu, B., (2003) Eğitimde İnternet Kullanımı, Ceren Yayın-Dağıtım, İstanbul Akkoyunlu, B.. Sağlam, N. ve Atav, E. (2004) “Öğretmen Adaylarının İnternet

Kullanım Sıklıkları Ve Amaçları“, 4. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyumu, 24-26 Kasım, Cilt 2, s.886-890, Sakarya.

Aksüt, M., Ateş, S., Balaban, S., Çelikkanat, A., (2012) “İlk ve Ortaöğretim Öğrencilerinin Sosyal Paylaşım Sitelerine İlişkin Tutumları”, XIV. Akademik Bilişim Konferansı, Uşak http://ab.org.tr/ab12/ozet/39.html (12.02.2012)

Aküner, C., (2005) “İnternet Üzerinden Eğitim’de Eğitim Platformu Geliştirme Kriterleri Ve Uygulama Örneği” The Turkish Online Journal Of Educational Technology – Tojet January Issn: 1303-6521 Volume 4 Issue 1 Article 18 s. 135-140, Sakarya

Alabay, M, N., (2005) İnternet Programcılığına Giriş, Telgraf Gazetecilik, Ankara Altun, A.S., Altun A., (2002) Milli Eğitim Dergisi “Bir Eğitim Aracı Olarak İnternet”

http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/147/sadegul_files/filelist.xml (25.09.2011) Anameriç, H., Rukancı, F., (2003) “E-Kitap Teknolojisi ve Kullanımı”, Türk

Kütüphaneciliği Dergisi Cilt:17, Sayı:2 s.147-166, Ankara

Ankara Üniversitesi Açık Erişim Sistemi Yayın Dağılımı, http://acikarsiv.ankara.edu.tr/stats/ (12.01.2012)

ANKOS (Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu) http://www.ankos.gen.tr/genel/genel-bilgi-168 (12.02.2012)

Atılgan, D., Zan, B. U., Karasözen, B., (2010) “Türkiye’de Açık Erişim ve Bazı Ülkelerle Karşılaştırma” Türk Kütüphaneciliği Dergisi Cilt:24 Sayı:2, s.235- 257, Ankara

Balay, M., Timuçin, E, T., Çağlar, E., Şentürk, A., Özkılıç, R., (2006) Bilgi Teknolojileri II, Ekin Kitabevi, Ankara

Cisco System, (2004) Internetworking Technologies Handbook, Cisco Press, USA Civelek, M., E., (2009) İnternet Çağı Dinamikleri, Beta Yayıncılık, İstanbul

CNN İnternational, “Knighthood for 'father of the Web” , Wednesday, December 31,

2003 Posted: 1608 GMT http://edition.cnn.com/2003/WORLD/europe/12/31/britain.honors.webman

(28.11.2011)

Çağıltay, K., (1994) Herkes İçin İnternet,Tubitak, Ankara

Çağıltay, N, E., (2001) “Bir Elektronik Kütüphane Projesine Başlarken”, Türk Kütüphaneciliği Dergisi Cilt:15 Sayı:3, s.251-267, Ankara

Çepni, S., (2005) Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş, Üçyol Kültür Merkezi, Trabzon

Daşkıran, L., (2011) “İnternet Tükeniyor Ama Neyse ki Yenisi Hazır”, Bilim ve Teknik Dergisi, Tübitak, Şubat, s. 4-5, Ankara

Demir, S., (2001) “Öğretim Elemanları ve Öğrencilerin İnternetin Öğretim Amaçlı Kullanımına İlişkin Görüş ve Tutumlarının İncelenmesi” Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.

Demirel, Ö., Seferoğlu S.S., Yağcı, E. (2001) Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Pegem Yayıncılık, Ankara

Demirel, Ö., Seferoğlu, S, S., Yağcı, E., (2005) Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Pegem Yayıncılık, Ankara

Demirkol, Z., (2001) İnternet Teknolojileri, Pusula Yayıncılık, İstanbul

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Dokuzuncu Kalkınma Planı (2009) “Eğitim: Okul Öncesi, İlk Ve Ortaöğretim Özel İhtisas Komisyonu Raporu”, Ankara

Doğan, A., Keten, B., (2008) “Açık Erişim Olgusu ve Ankara Üniversitesi” Balkan Ülkeleri Kütüphaneler Arası Bilgi ve Belge Yönetimi ve İşbirliği Konferansı, 5- 7 Haziran, s. 92-100, Edirne

Ekiz, H., Bayam, Y. ve Ünal, H.(2003) “Mantık Devreleri Dersine Yönelik İnternet Destekli Uzaktan Eğitim Uygulaması”, 3. Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyumu, 28-30 Mayıs s.2, Kıbrıs

Elhambra Açık Erişim Deklerasyonu, (2010) Bilimsel Bilgiye Açık Erişim Semineri,

13-14 Mayıs, İspanya

http://oaseminar.fecyt.es/Resources/Documentos/ADeclaration/AD_OA_Turkis h.pdf (15.01.2012)

Ergün, M. (1998) “İnternet Destekli Eğitim” Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal

Bilimler Dergisi, Sayı,1, Afyon http://aerpsite.org/cenkhoca/kaynakvealistirmalar/egitimdebilisimteknolojileri/in

ternetdestekliegitim.doc (25.09.2011)

Ergün, M., Ergün, E., (2008) “ Web Sitelerinin Çeşitli Özellikleri Ve Eğitim Kurumları Web Sitelerine Yansımaları” Kuramsal Eğitimbilim, Cilt 1 Sayı 1, s. 2-19, Afyon

Facebook Kullanıcılarının Ülkelere Göre Dağılımları http://www.nickburcher.com/2012/01/facebook-usage-statistics-by-country.html (10.01.2012)

Gülbahar, Y., Kalelioğlu, F., Madran, O., (2010) “Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı”, XV. Türkiye’de İnternet Konferansı, 2-4 Aralık, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul

Gümüş, Ç., (2003) “İnternet Kafelerin (Dijital Kütüphaneler) Denetlenmesi ve Eğitim Amaçlı Kullanımının Teşviki”, Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.

Gümüştepe, Y., (1999) Bilgisayardan Dünyaya Açılan Kapı İnternet, Türkmen Kitabevi, İstanbul

Gürdal, G., Yanaz, H., Şentürk, E., (2012) “Kullanıcı Merkezli Kütüphane Web Siteleri: İYTE Örneği” XIV. Akademik Bilişim Konferansı, 1-3 Şubat, Uşak http://ab.org.tr/ab12/ozet/138.html (20.02.2012)

Gürdal, O., (2003) “İnternet’te Bilgi Erişim ve Bilgi Erişim Kaynakları”, Ankara Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Bülteni Kasım Sayı:27, s. 1-4, Ankara

Halis, İ., (2002) Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara

IANA (Internet Assigned Numbers Authority), Domain Name System Structure and Delegation http://www.iana.org/domains/root/procedures (25.10.2011)

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), (2011) Internet Protocol (IP) Addresses, USA www.icann.org/en/learning/ip-addresses- beginners-guide-04mar11-en.pdf (19.10.2011)

ISO (International Organization for Standardization) http://www.iso.org/iso/country_codes/iso_3166_code_lists/country_names_and_

code_elements.htm (22.10.2011)

ITU ( International Telecommunication Union ) “The World in 2011 — ICT Facts and Figures” http://www.itu.int/ITU- D/ict/facts/2011/material/ICTFactsFigures2011.pdf (05.11.2011)

ITU Telecom World (2011) Future Thinking, Geneva, 24-27 October 2011 http://world2011.itu.int/daily1 (05.11.2011)

Ivens, K., (2003) Doludizgin İnternet, Arkadaş Yayınevi, Ankara, Çeviren: Osman Batur Ünal

İnaç, H., Güner, Ü., Sarısoy, S., (2010) “Eğitimin Ekonomik Büyüme ve Kalkınma Üzerindeki Etkileri” Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İibf Dergisi, Ekim 2006, Cilt:1 Sayı:2, s.59-70

İnan, A., (1999) İnternet El Kitabı, Sistem Yayıncılık, İstanbul

İşman, A., (2003) Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Değişim Yayınları, İstanbul

Kabakçı, Ş., Taşkın, G., (2003) Ağ Sistemleri İnternet Outlook Express, Yeni Çizgi Yayınları, Ankara

Karakuzu, M., Karaman, S., (2006) “Sınıf İçi Etkinlikleri Desteklemek Üzere Web Sayfalarının Kullanımı” Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:13, s. 326-336, Erzurum

Karasar, Ş., (2004) “Eğitimde Yeni İletişim Teknolojileri-İnternet ve Sanal Yüksek Eğitim” The Turkish Online Journal of Education Technology, volume 3, Issue 4, Article 16, Sakarya

Kaya, A., (2010) “İlköğretim Sosyal Bilgiler Öğretiminde 6. ve 7. Sınıflarda İnternet Kullanımı”, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara

Kaya, Z., (2006) Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, Pegem Akademi, Ankara

Kayaoğlu, D, H., (2006) “Açık Erişim Kavramı ve Gelişmekte Olan Bir Ülke Olarak Türkiye İçin Anlamı”, Türk Kütüphaneciliği Dergisi Cilt:20 Sayı:1, s. 29-60, Ankara

Kısakürek, M. A., (2001) İnternette Eğitim Siteleri, Anı Yayıncılık, Ankara MEGEP, (2006) Bilişim Teknolojileri İnternet Ve E-Posta Yönetimi, Meb, Ankara

MEGEP, (2011) Bilişim Teknolojileri, MEB, Ankara http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/482BK0015.pdf

(22.10.2011)

NTVMSNBC http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/366496.asp Güncelleme: 12:31 TSİ 30 Mart 2006 Perşembe (22.01.2012)

Odabaş, H., (2008) “Bilgi Yönetimi ve Yüksek Öğrenim Kurumlarında Kurumsal Açık Erişim” XIII. Türkiye’de İnternet Konferansı Bildirileri, 22-23 Aralık s. 1-7, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Odabaşı, F., (1998) Çağdaş Eğitimde Yeni Teknolojiler-Bilgisayar Ağları, Aof Yayınları, Eskişehir

Olşen, Ş., (1999) “İnternet Üzerindeki Bilgi Kaynaklarının Seçimi ve Değerlendirilmesi” Türk Kütüphaneciliği Dergisi, Cilt:13, Sayı: 3, s.197-206, Ankara

Orhan, F., Akkoyunlu B., (2004) “İlköğretim Öğrencilerinin İnternet Kullanımları Üzerine Bir Çalışma” H.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:26 s. 107-116, Ankara Özbay, A., Yetişener, F., (2000) İnternet Rehberi, Hayat Yayınları, İstanbul

Polat, C., (2005) “Üniversite Öğrencilerinin Bilgi Okuryazarlığı Becerilerindeki Zorlanma Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma”, Türk Kütüphaneciliği Dergisi, Cilt:19 Sayı:4 s. 408-431, Ankara

Richardson, J., (2009) İnternet Okur Yazarlığı El Kitabı, Çevirenler: Nuran Yardımcı, Pınar Ülkülü, Mehmet Bora Sönmez Açık Erişimli http://www.meb.gov.tr/duyurular/duyurular2009/AvrupaKonseyi/hbk_tu.pdf (02.12.2011)

Sadi, E., “İnternetin Doğuşu ve Gelişimi” http://yunus.hacettepe.edu.tr- /~sadi/dersler/ebb/ebb467-guz2000/umut-p.html (26.09.2011)

Sağıroğlu, Ş., Aktaş, M., (2011) “IPv6:Uluslararası Çalışmalar Ve Türkiye’de Durum”, Ulusal IPv6 Konferansı, 12-13 Ocak, s.5-10, Ankara

Sarıkaya, M., Kara, F. Z. , Erdoğan, M., (2010) “İnternet Ekonomisi ve Kurumsal Sürdürülebilirlik” Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İibf Dergisi, Cilt:5 Sayı:2 s.31‐50, Eskişehir

Schneider G.P.,Evans J., Pinard K.T., (2009) The Internet, Cengage Learning, USA Seferoğlu, S. S., (2008) Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı, Pegem Akademi,

Ankara

Soykan, Ö. N.,, (2010) “Özgür Eğitim”, Uluslararası Eğitim Felsefesi Kongresi, Eğitim-Bir-Sen, Nisan, s.291-295, Ankara

Soysal, T., (2006) “İnternet Alan Adları Sistemi Ve Tahkim Kuruluşlarının Udrp Kurallarına Göre Verdikleri Kararlara Eleştirel Bir Yaklaşım”, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Sayı : 21 s. 481-507, Erciyes

Subaşıoğlu, F., (2001) “Dijital Kütüphaneler: Tanımlama Sorunu” Türk Kütüphaneciliği Dergisi Cilt:15 Sayı:1, s. 45-54, Ankara

Suber, P., (2004) “A Very Brief Introduction to Open Access” , Earlham College, Indiana http://www.earlham.edu/~peters/fos/brief.htm (05.01.2012)

Tanrısever, T., Akçakaya V., (2007) “Eğitimciler İçin Yeni Bir Web Aracı” XII. Türkiye’de İnternet Konferansı 8-10 Kasım, s. 148-157, Ankara

Tavşancıl E. , Keser H., (2002) İnternet kullanımına Yönelik Likert Tipi Bir Tutum Ölçeğinin Geliştirilmesi, Eğitim Bilimleri ve Uygulama, Cilt:1 Sayı:1 s.79-100. TO-KAT (Ulusal Toplu Katalog) http://www.toplukatalog.gov.tr/index.php?cwid=8

(10.02.2012)

Tonta, Y., (1997) “Türkiye'de Bilgi Hizmetleri ve Internet: Temel Sorunlar ve Politika Geliştirme”, Türk Kütüphaneciliği Dergisi Cilt:1 Sayı:3 s.217-232, Ankara Tonta, Y., (2010) “Türkiye’deki Kurumsal Arşivlerin Web Analizi” 2. Uluslararası

Değişen Dünyada Bilgi Yönetimi Sempozyumu, 22-24 Eylül, s. 155-163, Ankara

TÜİK, (2011) “Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması”, Türkiye İstatistik Kurumu Haber Bülteni Sayı: 170, 18 Ağustos 2011, http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=8572 (02.12.2011)

Uçak, Ö, N., Güzeldere, O, Ş., (2006), “Bilişsel Yapının ve İşlemlerin Bilgi Arama Davranışı Üzerine Etkisi” Türk Kütüphaneciliği Dergisi Cilt: 20 Sayı:1 s.7-28, Ankara

ULAKBİM, (2008) http://www.ulakbim.gov.tr/hakkimizda/tarihce/ (15.01.2012)

Ulusal Tez Arşivinde Bulunan Tezlerin Üniversitelere Göre Dağılımı, http://tez2.yok.gov.tr/tezvt/tm_ist_universite.php? (07.01.2012)

Ural, A., Kılıç, İ., (2011) Bilimsel Araştırma Süreci, Detay Yayıncılık, Ankara

Varol, A. ve Alkan, T. (1997) “Eğitimde İnternet’in Yeri”, Türkiye, Türk Cumhuriyetleri ve Asya Pasifik Ülkeleri Uluslararası Eğitim Sempozyumu. 24– 26 Eylül, Elazığ

Vural F. T. Y., (2000) “İnternete Dayalı Asenkron Eğitim ve Yeni Eğitim Yaklaşımları”, Bilişim Teknolojileri Işığında Eğitim Konferansı ve Sergisi, 15-17 Mayıs, Ankara

Waldrop, M., (2008) “DARPA and the Internet Revolution, in DARPA: 50 Years of

Bridging The Gap 83”, http://www.darpa.mil/WorkArea/DownloadAsset.aspx?id=2554

(03.11.2011)

Warfel, K., Barrows, A., Kay, D., Muder, D., Young, L, M., (2000) İnternet Temel Kullanım Kılavuzu, Çevirenler: Mehmet Emin Arı, Erdal Önder, Alfa Yayınları, İstanbul

William F. S., (2002) Internet History and Growth, Chicago Chapter of the Internet Society September, http://www.unc.edu/~tgr/inls572/Slater2002- InternetHistory.pdf (03.11.2011)

Yalçınalp, S., Aşkar, P., (2003) “Öğrencilerin Bilgi Arama Amacıyla İnternet’i Kullanım Biçimlerinin İncelenmesi”, The Turkish Online Journal of Educational Technology, TOJET October 2003 ISSN: 1303-6521 volume 2 Issue 4 Article 15, Sakarya

Yalçınalp, S., Aşkar., P. (2003) “Öğrencilerin Bilgi Arama Amacıyla İnternet’i Kullanım Biçimlerinin İncelenmesi” The Turkish Online Journal of Educational Technology – TOJET vol. 2 Issue 4 Article 15

Yıldırım, S., Karaman, S., Kaban, A., (2008) “Öğrenme 2.0 Yaygınlaşıyor: Web 2.0 Uygulamalarının Eğitimde Kullanımına İlişkin Araştırmalar ve Sonuçları”, XIII. Türkiye’de İnternet Konferansı 22-23 Aralık Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara

Yıldırımoğlu, M., (2009) Her Yönüyle İnternet’in Altyapısı TCP/IP, Pusula Yayıncılık, İstanbul

Yılmaz, İ., (2006) “Eğitim Fakültesinde Eğitim Görmekte Olan Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Ve İnternet Kullanımına Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi”, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa

Yılmaz, M., Akkoyunlu, B., (2005) “Türetimci Çoklu Ortam Öğrenme Kuramı” Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:28, s. 9-18, Ankara

Yolal, M., Kozak, R., (2008) “Bilgiye Erişim Aracı Olarak Öğrencilerin İnternete Yaklaşımı”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı:20 s. 115- 128, Kütahya

Венцислав Джамбазов (Ventzislav Djambazov) (2011) Уеб Базирани Потребителски Интерфейси(Web Tabanlı Kullanıcı Arayüzleri)-Web Bazirani Potrebitelski İnterfeysi, New Bulgarian University, Sofya

EK2: ANKET FORMU

Değerli Öğrenciler,

Bu anket, “Ortaöğretimde Eğitim Amaçlı İnternet Kullanımı”nı değerlendirmek amacıyla yapılan araştırmada veri toplamak üzere geliştirilmiştir. Anket; yöneltilen önermelerin karşısında verilen tercih kutucuklarından uygun olanının ( X ) şeklinde işaretlenmesiyle

Benzer Belgeler