• Sonuç bulunamadı

Aydın Đlinin Dahil Olduğu Kalkınma Ajansları

3.4. AYDIN ĐLĐNDE KÜMELENMEYE DESTEK VEREBĐLECEK KURUM VE

3.4.2. Aydın Đlinin Dahil Olduğu Kalkınma Ajansları

Aydın iline yönelik olarak faaliyette bulunan kalkınma ajansı, “Güney Ege Kalkınma Ajansı” (GEKA)’ dır.

GEKA’nın amacı; Aydın, Denizli ve Muğla illerinden oluşan bölge kaynaklarının etkin kullanımını, yerel potansiyelin harekete geçirilmesini, ulusal ve uluslararası alanda bölgenin rekabet düzeyinin en üst seviyeye çıkarılmasını, istihdam olanaklarının ve yeni sektörlerin desteklenmesi amacıyla şeffaflık, katılımcılık ve eşitlik ilkeleri çerçevesinde tüm paydaşlarla birlikte sürekli ve dengeli kalkınmanın gerçekleştirilmesini, kentsel ve çevresel sorunların üstesinden gelinerek bölge halkının yaşam standardının yükseltilmesini sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda “Güney Ege Bölgesi’nde sürekli ve dengeli kalkınmayı sağlayan, bölgenin gelişmesinde öncü rol üstlenen, ulusal ve uluslararası saygınlığa sahip bir ajans olmak” vizyonu ve “Güney

Ege Bölgesi’nin kaynaklarının yerinde ve etkin kullanımını sağlamak, tüm paydaşlarla birlikte yerel potansiyeli harekete geçirmek ve sürekli kalkınma için girişimcilik, kümelenme ve inovasyon kapasitesinin geliştirilmesini sağlamak suretiyle bölgenin küresel ölçekte rekabet gücünü artırmak ve bölge halkının yaşam kalitesini yükseltmek” misyonuyla hareket etmektedir (http://www.geka.org.tr/icerik/2/138).

Güney Ege Kalkınma Ajansının faaliyetleri şunlardır (http://www.geka.org.tr/ icerik/2/138/anasayfa.htm.):

• Aydın, Denizli ve Muğla illerinin potansiyel, ihtiyaç ve sorunlarının değerlendirilmesi, gelişme stratejilerinin hazırlanması, gelişme yönlerinin belirlenmesi amacıyla Bölge Planı hazırlanması,

• Bölgesel gelişme hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik olarak bölgedeki kamu kesimi, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör arasındaki iş birliğinin ve koordinasyonun geliştirilmesi,

• Girişimciliğin desteklenmesi ve geliştirilmesi,

• Bölgedeki iş ve yatırım imkânlarının araştırılıp ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması,

• Yatırımcıların izin ve ruhsat işlemlerinin tek elden takip edilmesi,

• Bölgenin planlama ve proje geliştirme kapasitesinin geliştirilmesine destek verilmesi,

• Bölgedeki kaynak ve olanakları tespit etmeye, ekonomik ve sosyal gelişmeyi hızlandırmaya ve rekabet gücünü artırmaya yönelik araştırmalar yapılması,

Ajansın teşkilatı, Yönetim Kurulu, Kalkınma Kurulu, ve Genel Sekreterlik’ten oluşmaktadır. Yönetim Kurulu, ajansın karar organıdır ve Aydın, Denizli ve Muğla illerinin Valileri, Merkez Belediye Başkanları, Đl Genel Meclisi Başkanları ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarının oluşturduğu 12 kişilik bir kuruldur. Ajansın danışma organı olan Kalkınma Kurulu, 34’ü Aydın’ı, 34’ü Denizli’yi ve 32’si Muğla’yı temsil eden 100 kişiden oluşan bir kuruldur. Ajansın icra organı olan Genel Sekreterlik ise, Planlama ve Programlama Birimi, Program Yönetimi Birimi, Đzleme ve Değerlendirme Birimi, Ekonomik Araştırmalar ve Dış Đlişkiler Birimi, Yatırım Destek Ofisleri ile Destek Birimleri’nden oluşmaktadır. Planlama ve Programlama Birimi, bölgeye ilişkin

planların hazırlanması, stratejilerin belirlenmesi ve verilecek desteklerin çerçevesinin oluşturulmasından; Program Yönetimi Birimi proje teklif çağrılarının ilan sürecinden başlayıp başarılı bulunan, destek almaya hak kazanan proje sahipleri ile sözleşmelerin imzalanmasına kadar devam eden süreçteki faaliyetlerden; Đzleme ve Değerlendirme Birimi, kabul edilen projelerin ilgili düzenlemeler ve belirlenen çerçeveler kapsamında uygulamasının takip edilmesi ve değerlendirilmesinden; Ekonomik Araştırmalar ve Dış Đlişkiler Birimi ise ekonomik ve sektörel araştırmalar yapmak, diğer bölge ve ülkeler ile ilişkileri geliştirmekten sorumludur. Yatırım destek ofisleri ise; ilgili mevzuattaki başvuru koşulları ile istenen belgeler doğrultusunda yatırımcıya bilgi vermek, yol göstermek ile yatırımcıların başvurularını kabul ve takip etmekten sorumludurlar (http://www.geka.org.tr/icerik/2/138/anasayfa.htm.).

GEKA, bölgenin kalkınma sürecinin hızlandırılması ve bölge için önem arz eden faaliyetlerin hayata geçirilmesi adına “Bölge Plânı” kapsamında belirlenen öncelikli alanlarda bölge aktörlerine finansal ve teknik destek sağlamaktadır.

Genel olarak Bölgesel Kalkınma Ajansları tarafından sağlanan mali destekler; doğrudan finansman desteği, faizsiz kredi desteği ve faiz desteğinden oluşmaktadır. Ancak, halihazırda ajanslar tarafından söz konusu desteklerin hepsi verilmeye başlanmamıştır. Doğrudan finansman desteği, ajansın uygun proje ve faaliyetlere yaptığı karşılıksız yardımlardır ve esas itibarıyla teklif çağrısı yöntemiyle sağlanan desteklerden oluşmaktadır. Bunun yanında ajans doğrudan finansman desteğini, istisnai olarak proje teklif çağrısı yapmaksızın ve proje hazırlığı konusundaki yükümlülüklerinden bazılarını hafifletmek veya proje hazırlık sürecini doğrudan yönetmek suretiyle doğrudan faaliyet desteği ve güdümlü proje desteği şeklinde de sağlayabilmektedir. Faizsiz kredi desteği kapsamında ajans tarafından kâr amacı güden gerçek ve tüzel kişilerin başvuru rehberinde belirtilen nitelikteki projeleri için ilgili aracı kuruluşlar eliyle kredi verilmesini ve bu mali desteğin ajansa faiz ödenmeksizin taksitler halinde geri ödenmesine imkân sağlayan karşılıksız yardımlar yer almaktadır. Faiz desteği ise kâr amacı güden gerçek ve tüzel kişilerin başvuru rehberinde belirtilen nitelikteki projeleri için ilgili aracı kuruluşlardan alacakları krediler karşılığında ödeyecekleri faiz giderlerinin ajans tarafından karşılanmasını sağlayan karşılıksız yardımdır (http://www.geka.org.tr/icerik/2/138/anasayfa.htm.).

Güney Ege Bölgesi gerek antik çağdan beri süregelen tarihi ve kültürel özellikleri, eşsiz doğal varlığı, coğrafi konumu, sahip olduğu biyolojik zenginliği ve girişimcilik ruhu ile dünyada marka olma potansiyeline sahip önemli bir bölgedir.

Bölge Planı’nda belirlenen çerçeve doğrultusunda, bölgede yöresel zenginlik kaynağı olan ürünlerin markalaştırılıp pazarlanması ve bölgenin rekabet gücünün daha üst seviyelere çıkarılması öncelik verilen hedefler arasındadır. Markalaştırılmış bölge ürünlerini pazarlamak için dış ticaret altyapısının geliştirilmesi ve bölgede yoğunlaşmış olan sektörlerin ihracat kapasitesinin artırılması büyük bir önem taşımaktadır.

Sektörel faaliyetler açısından dengeli bir ekonomik yapıya sahip olduğu değerlendirilen bölgede önemli role sahip olan tarım, turizm ile sanayi sektörlerinin verimliliğini ve çeşitliliğini artırmak için tarımda ve sanayide katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ve turizm türlerinin desteklenerek geliştirilmesi hedeflenmektedir (http://www.geka.org.tr/icerik/2/138/anasayfa.htm.).

Bölgedeki sektörlerin sürekli değişen ve gelişen piyasa koşullarına ayak uydurmasında, rekabet edebilirliğinin yükseltilmesinde Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitelerinin geliştirilmesinin önemli olduğu bilinciyle bölgede yenilikçilik bilinci oluşturulması, üniversite-sanayi işbirliğinin bu doğrultuda geliştirilmesi ve teknokentin sanayide etkinliğinin artırılması ajansın hedefleri arasında bulunmaktadır (http://www.geka.org.tr/icerik/2/138/anasayfa.htm.).

Bölgede sürekli ve dengeli kalkınmanın başarılabilmesi ile bölge insanının yaşam kalitesinin yükseltilebilmesi için ekonomik yapabilirliğinin artırılmasının yanında, sosyal kalkınmanın ve çevreyi korumanın da dikkate alınması önemlidir. Bu kapsamda ajans, bölgenin sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasında ülkede en üst sıralarda yer alması için istihdam olanaklarını geliştirerek iş gücüne katılımını artırmayı, sosyal altyapıyı geliştirerek yaşam kalitesini yükseltmeyi ve kültürel altyapıyı güçlendirmeyi de hedeflemektedir (http://www.geka.org.tr/icerik/2/138/anasayfa.htm.).

Ajans tarafından bölgeye yönelik tüm amaç, hedef ve faaliyetler ulusal plan, program ve politikalarla uyumlu olarak belirlenmiş olup, bölgeye yönelik planlanan çalışmaların başarıyla gerçekleştirilmesi sonucunda ülkenin kalkınması ve tanıtımına da katkıda bulunulması beklenmektedir (http://www.geka.org.tr/icerik/2/138/anasayf.htm).