• Sonuç bulunamadı

• Robotu Ba¸slat Bas¸latma ekranına gider, bakın 11.5.

• Dil ve Birimler Kullanıcı arabiriminin dilini ve ¨olc¸ ¨u birimlerini yapılandırın, bakın 15.1.

• Robotu G ¨uncelle Robot yazılımını daha yeni bir s ¨ur ¨ume y ¨ukseltir, bakın 15.2.

• Parola Ayarla Robotun programlama parc¸asının parolasız insanlar ic¸in kilit-lenmesini sa ˘glar, bakın 15.3.

• Ekranı Kalibre Et Dokunmatik ekranın “dokunma” kısmını kalibre eder, bakın 15.4.

• A ˘g Ayarları Robot kontrol kutusu Ethernet a ˘gını ayarlama arabirimini ac¸ar, bakın 15.5.

• Saati Ayarla Sistem saatini ve tarihini ayarlayın ve saatin g ¨or ¨unt ¨ulenme bic¸imlerini yapılandırın, bakın 15.6.

• Geri Hos¸ Geldiniz Ekranına d ¨oner. Telifhakkı©2009-2016,UniversalRobotsA/S.T¨umHaklarıSaklıdır.

15.1 Dil ve Birimler

15.1 Dil ve Birimler

Bu ekrandan, PolyScope’da kullanılan dil ve birimler sec¸ilebilir. Sec¸ilen dil, PolyS-cope’un farklı ekranlarında g ¨or ¨unen metinler ve katıs¸tırılmıs¸ yardım ic¸in kullanılır.

Robot programlarındaki komut adlarının ˙Ingilizce yazılması ic¸in “˙Ingilizce prog-ramlama” sec¸ene ˘gini is¸aretleyin. De ˘gis¸ikliklerin etkili olması ic¸in PolyScope’un ye-niden bas¸latılması gerekir.

Telifhakkı©2009-2016,UniversalRobotsA/S.T¨umHaklarıSaklıdır.

15.2 Robotu G ¨ uncelle

Yazılım g ¨uncellemeleri USB flash bellekten y ¨uklenebilir. Bir USB bellek c¸ubu ˘gunu takın ve ic¸eri ˘gini listelemek ic¸in Ara d ¨u ˘gmesini tıklatın. G ¨uncelleme yapmak ic¸in bir dosya sec¸in, G ¨uncelle d ¨u ˘gmesini tıklatın ve ekrandaki talimatları izleyin.

UYARI:

Bir yazılım y ¨ukseltmesinden sonra her zaman program-larınızı kontrol edin. Y ¨ukseltme, programınızdaki gezingeleri de ˘gis¸tirebilir. G ¨uncellenen yazılım spesifikasyonları, GUI’nin sa ˘g ¨ust k ¨os¸esinde bulunan “?” d ¨u ˘gmesine basılarak bulunabi-lir. Donanım spesifikasyonları aynı kalır ve orijinal kılavuzda bulunabilir.

Telifhakkı©2009-2016,UniversalRobotsA/S.T¨umHaklarıSaklıdır.

15.3 Parola Ayarla

15.3 Parola Ayarla

˙Iki parola desteklenir. Birincisi, robotun ayarının yetkisiz bir s¸ekilde de˘gis¸tirilmesini

¨onleyen iste˘ge ba˘glı bir Sistem parolasıdır. Sistem parolası ayarlandı ˘gında, program-lar parola olmadan y ¨uklenebilir ve c¸alıs¸tırılabilir; ancak programprogram-ları olus¸turmak veya de ˘gis¸tirmek ic¸in kullanıcının do ˘gru parolayı girmesi gerekir.

˙Ikincisi, g ¨uvenlik yapılandırmasını de˘gis¸tirmek ic¸in d ¨uzg ¨un bir bic¸imde girilmesi gereken gerekli bir G ¨uvenlik parolasıdır.

NOT:

G ¨uvenlik yapılandırmasını de ˘gis¸tirmek ic¸in, G ¨uvenlik parolasının ayarlanması gerekir.

UYARI:

Yetkili olmayan personelin robot kurulumunu de ˘gis¸tirmesini ¨onle-mek ic¸in bir Sistem parolası ekleyin.

Telifhakkı©2009-2016,UniversalRobotsA/S.T¨umHaklarıSaklıdır.

15.4 Ekranı Kalibre Et

Dokunmatik ekran kalibrasyonu. Dokunmatik ekranı kalibre etmek ic¸in ekrandaki y ¨onergeleri izleyin. Tercihen, k ¨ut uc¸lu ve metal olmayan bir nesne (ucu kapalı ka-lem gibi) kullanın. Sabır ve ¨ozen, daha iyi bir sonuc¸ alınmasını sa ˘glayacaktır.

15.5 A ˘ g Ayarları

Telifhakkı©2009-2016,UniversalRobotsA/S.T¨umHaklarıSaklıdır.

15.6 Saati Ayarla Ethernet a ˘gını ayarlamak ic¸in kullanılan panel. Robotun temel fonksiyonları ic¸in Ethernet ba ˘glantısı gerekli de ˘gildir ve varsayılan olarak a ˘g devre dıs¸ıdır.

15.6 Saati Ayarla

Sistem saatini ve tarihini ayarlayın ve saatin g ¨or ¨unt ¨ulenme bic¸imlerini yapılandırın.

Programı C¸ alı¸stır ve Robotu programla ekranlarının ¨ust ¨unde saat g ¨or ¨unt ¨ulenir. Saate dokunuldu ˘gunda, kısa bir s ¨ure ic¸in tarih g ¨osterilir. De ˘gis¸ikliklerin etkili olması ic¸in GUI’nin yeniden bas¸latılması gerekir.

Telifhakkı©2009-2016,UniversalRobotsA/S.T¨umHaklarıSaklıdır.

S ¨ ozl ¨ uk

Durdurma Kategorisi 0: Robota giden g ¨uc ¨un hemen kaldırılmasıyla, robot hareketi durduruldu. Her eklem olabildi ˘gince hızlı frenlendi ˘ginden, robotun program-lanan yoldan sapabilece ˘gi kontrols ¨uz bir durdurmadır. Bu koruyucu durdur-ması, g ¨uvenlikle ilgili bir sınır as¸ıldı ˘gında veya kontrol sisteminin g ¨uvenlikle ilgili b ¨ol ¨umlerinde bir hata oldu ˘gunda kullanılır. Daha fazla bilgi ic¸in bakın ISO 13850 veya IEC 60204-1.

Durdurma Kategorisi 1: Durdurmayı gerc¸ekles¸tirmek ic¸in robota gidecek kullanılabilir g ¨uc¸le robot hareketi durduruldu ve ardından durdurma gerc¸ekles¸tirildi ˘ginde g ¨uc¸ kaldırıldı. Robotun programlanan yol boyunca devam edece ˘gi kontroll ¨u bir durdurmadır. G ¨uc¸, robot durur durmaz kaldırılır. Daha fazla bilgi ic¸in bakın ISO 13850 veya IEC 60204-1.

Durdurma Kategorisi 2: Robot ic¸in kullanılabilir g ¨uc¸le bir kontroll ¨u durdurma kalır.

G ¨uvenlikle ilgili kontrol sistemi, robotun durdurma konumunda kalmasını iz-ler. Daha fazla bilgi ic¸in bakın IEC 60204-1.

Kategori 3: “Kategori” teriminin “Durdurma Kategorisi” terimiyle karıs¸tırılmaması gerekir. “Kategori”, belli bir “Performans Seviyesinin” temeli olarak kullanılan mimari tipine is¸aret eder. Bir “Kategori 3” mimarisinin ¨onemli bir ¨ozelli ˘gi, tek bir arızanın g ¨uvenlik is¸levinin kaybına neden olamamasıdır. Daha fazla bilgi ic¸in bakın ISO 13849-1.

Performans Seviyesi: Bir Performans Seviyesi (PL), ¨ong ¨or ¨ulebilir kos¸ullar altında g ¨uven-lik is¸levlerini gerc¸ekles¸tirmek ic¸in kontrol sistemlerinin g ¨uven¨uven-likle ilgili parc¸alarının yetene ˘gini belirtmek ic¸in kullanılan gizli bir seviyedir. PLd, en y ¨uksek ikinci g ¨uvenilirli ˘ge sahip sınıflandırmadır, yani g ¨uvenlik is¸levi c¸ok g ¨uvenilirdir. Daha fazla bilgi ic¸in bakın ISO 13849-1.

Te¸shis kapsamı (DC): nominal performans seviyesine ulas¸mak ic¸in kullanılan tes¸hisin verimlili ˘ginin bir ¨olc¸ ¨us ¨ud ¨ur. Daha fazla bilgi ic¸in bakın ISO 13849-1.

MTTFd: Tehlikeli hataya kadarki ortalama s ¨ure (MTTFd), nominal performans se-viyesine ulas¸mak ic¸in kullanılan hesaplamalara ve testlere dayalı bir de ˘gerdir.

Daha fazla bilgi ic¸in bakın ISO 13849-1.

Entegrasyonu yapan ki¸si: Entegrasyonu yapan kis¸i, son robot kurulumunu tasarla-yan t ¨uzel kis¸iliktir. Entegrasyonu yapan kis¸i, son risk de ˘gerlendirmesini yap-maktan sorumludur ve son kurulumun yerel yasa ve y ¨onetmeliklere uygun olmasını sa ˘glamalıdır.

Risk de˘gerlendirmesi: Bir risk de ˘gerlendirmesi, t ¨um riskleri tanımlamanın ve bunları uygun bir seviyeye indirgemenin genel is¸lemidir. Bir risk de ˘gerlendirmesinin belgelendirilmesi gerekir. Ayrıntılı bilgi ic¸in ISO 12100’e bas¸vurun.

˙I¸sbirlik¸ci robot uygulaması: “˙Is¸birlikc¸i” terimiyle, bir robot uygulamasında operat¨orle robot arasındaki is¸birli ˘gi kastedilir. Hassas tanımlar ve ac¸ıklamalar ic¸in bakın ISO 10218-1 ve ISO 10218-2.

Telifhakkı©2009-2016,UniversalRobotsA/S.T¨umHaklarıSaklıdır.

15.6 Saati Ayarla G ¨uvenlik yapılandırması: G ¨uvenlikle ilgili is¸levler ve arabirimler, g ¨uvenlik yapılandırması

parametreleriyle yapılandırılabilir. Bunlar, yazılım arabirimiyle tanımlanır, bakın b ¨ol ¨um II.

Telifhakkı©2009-2016,UniversalRobotsA/S.T¨umHaklarıSaklıdır.

˙Indeks

Telifhakkı©2009-2016,UniversalRobotsA/S.T¨umHaklarıSaklıdır.

Benzer Belgeler