• Sonuç bulunamadı

2.1. Çevre Politikaları

2.1.2. Bölgesel Çevre Politikaları

2.1.2.1. Avrupa Birliği Çevre Politikası

Avrupa Birliği (AB), dünyadaki yasal ve politik olarak yetkili uluslararası bölgesel örgütlenmelerden biridir. Bugün AB, Avrupa Ekonomik Topluluğu’nu (AET) kuran 1957 Roma Antlaşması’na ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğunu (EURATOM) oluşturan paralel bir Roma Antlaşması’na dayanmaktadır. Üyelik, altı kurucu ülkeden 28 üye ülkeye yükseltilip, 500 milyondan fazla insanı temsil etmekte ve çeşitli AB organları kümesinde işbirliği yapıp kararlar almaktadır. Bu önemli genişlemeye, AB hukukunun niceliği ve kapsamında önemli bir büyüme eşlik etmiştir. Çevre, bu yasal gelişmenin en dikkat çekici ve etkili olduğu çok sayıda AB politika alanı arasında yer almaktadır (Güneş,20015;29-32).Geleneksel olarak, ulus devletlerin davranışlarını düzenlemek için mevcut olan tek yöntem, anlaşmalarda ve sözleşmelerde düzenlenmiş uluslararası bir hukuk sistemi aracılığıyla olmuştur. Yüzyılın başından bu yana, atmosferden ve deniz ortamından doğa koruma ve sınır ötesi suyollarına kadar çeşitli konuları kapsayan 170’ten fazla çok taraflı çevre anlaşması düzenlenmiştir. Bu anlaşmaların büyük çoğunluğu kendi bölgelerini ilgilendirmektedir. Çoğu yalnızca Avrupa’ya uygulanmaktadır (Selin ve Van Deveer, 2015: 310-312).

Resmi AB çevre politikası, dokuz EEC üyesi ülkenin liderlerinin 1972 Paris Zirvesi’ne dayanmaktadır. Modern çevre hareketi ivme kazandığı için düzenlenen bu zirve, aynı yılın başlarında İsveç’in Stockholm kentinde bulunan Birleşmiş Milletler İnsan Çevre Konferansı’nın etkisiyle gerçekleştirilmiştir. Stockholm Konferansı,

endüstriyel kirlilik, deniz ve karasal vahşi yaşam koruması gibi çevresel konularla ilgili siyasi, bilimsel ve teknik işbirliği çağrısında bulunmuştur.1970’lerde ve 1980’lerde birçok çevre kanunu, daha yeşil bir topluluk için açıkça görülebilen veya sistematik bir stratejinin parçası olarak değil, belirli koşullara tepki vererek siyasi ve ekonomik bağlamları değiştirerek istekli bir şekilde kabul edilmiştir. Ancak o zamandan beri, AB organları, üye devletler ve STK’lar sayısız çevresel ve insan sağlığı standartları, çoğu en düşük ortak paydadan yüksekti (Dinan, 2004: 5-8).

Ekolojik ve insan sağlığı konularına daha fazla dikkat ederken, Topluluk organları ve üye devletler aynı zamanda ortak bir pazarın yaratılması yoluyla ekonomik entegrasyonun derinleşmesine ve 1993’te tek pazarın gerçekleşmesini imkân hazırladılar. Bu, ulusal politikaların koordinasyonunu ve çevre kontrolleri de dâhil olmak üzere, üye devletlerarasında malların serbest dolaşımını etkileyen engellerin azaltılmasını gerektiriyordu. Bu çabalara, Avrupa Topluluğu’nu oluşturan 1986 Tek Avrupa Yasası’nın (SEA) kabul edilmesi ve çevresel karar alma süreçlerinde bir dizi önemli değişiklik başlatması ile destek olmuştur. İlk olarak, SEA çevre yasaları, antlaşma maddelerini içermiştir. 1970’lerden başlayarak, Avrupa Birliği Adalet Divanı “Mahkeme”, içtihat yasasına dayanarak Topluluk çevre eylemi için ilk yasal dayanağı oluşturdu. Bu Mahkeme kararlarına dayanarak, SEA, ayrı antlaşma hükümlerine dayanan daha geniş kapsamlı ve katı çevre yasaları benimseme konusunda iddialı bir yaklaşımın başlangıcına işaret etmiştir (Selin ve VanDeveer, 2015: 310-312).

Çevre, 1993’te Avrupa Birliği’ni kuran Maastricht Antlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle ekonomik ve parasal birliğin yanı sıra bir siyasi birlik oluşturarak politika statüsü kazanmıştır. AB’nin çevre politikasının temel ilkeleri şunlardır: “kirleten öder”, “diğer politikalarla entegrasyon”, “yüksek seviyede koruma”, “kaynakta önleme” ve “önlem” olarak ifade edilmektedir.1973’ten bu yana hazırlanan Çevre Eylem Programları, AB’nin çevre politikasının gelişiminde oldukça etkili olmuştur. Bireysel çalışmaların bir veya daha fazla Avrupa entegrasyon teorisi içinde açıkça veya daha az açıkça yazıldığı birçok AB literatürü, AB organlarının, üye devletlerin ve çevresel yönetişimdeki statüsüz olmayan grupların gelişen işlevleri de dahil olmak üzere belirli aktörlere odaklanmaktadır. Bu kısmen birçok sosyal bilim literatürünün aktör merkezli özelliğinin bir sonucudur; Bununla birlikte, AB çevre politikası oluşturma ve uygulama

çalışmaları da çeşitli alanlarda yayılmıştır. Açık bir örgütsel merkezden yoksun bir AB’de, giderek artan sayıda oyuncu bölgesel çevresel hedef belirleme ve karar vermeyi şekillendirmektedir. Beş AB Kurumu en aktif olarak çevre konularında etkilidir. Bunlar Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu, Konsey, Parlamento ve Mahkemedir. Üye devletler, STK’lar gibi diğer AB organlarıda önemli roller üstlenmiştir (Dinan, 2004: 5- 8).

Altıncı Çevre Eylem Programı Temmuz 2012’de sona ermiştir. 31 Aralık 2020’ye kadar olan 7. Çevre Eylem Programı aşağıdaki öncelik hedeflerine sahip olacaktır; (Dinan, 2004: 5-8).

 Birliğin doğal sermayesini korumak, korumak ve geliştirmek;

 Birliği, kaynak verimli, yeşil ve rekabetçi düşük karbonlu bir ekonomiye dönüştürmek;

 Birliğin vatandaşlarını çevre ile ilgili risklerden sağlık ve refaha karşı korumak;

 Uygulamayı iyileştirerek Birlik çevre mevzuatının faydalarını en üst düzeye çıkarmak;

 Birlik çevre politikası için bilgi ve kanıt tabanını geliştirmek;

 Çevre ve iklim politikasına yatırım yapmak;

 Çevrenin diğer politika alanlarına ve politika tutarlılığına entegre edilmesini sağlamak;

 Birliğin şehirlerinin sürdürülebilirliğini artırmak;

 Birliğin uluslararası çevre ve iklim ile ilgili zorlukları çözme konusundaki etkinliğini artırmak.

Günümüzde Avrupa’nın ekonomisi ve çevrenin durumu tüm Avrupalıların yaşamını etkilemektedir. Refahı ve yüksek yaşam kalitesini korumak için temiz ve sağlıklı bir çevre şarttır. AB ekonomisinin büyük bir kısmı çevreye bağlıdır. AB’deki ormancılık ve tarımdan sürdürülebilir inşaat ve turizm sektörünün büyük bölümlerine

kadar birçok iş bir şekilde çevre ile bağlantılıdır. AB çevre politikası, süreçler ve enerji ve kaynak açısından verimli bir ekonomiye geçiş bakımından daha yalın ve daha verimli ürünlerle ilişkili istihdama geçişe katkıda bulunmaktadır. Bu sadece çevre için değil, aynı zamanda ekonomik büyüme ve yeni işlerin yaratılması için de önemlidir (European Environment Agency, 2010: 3-5).

Toplu olarak eko-endüstriyel olarak bilinen çevre teknolojisi endüstrileri, son yıllarda hızlı bir şekilde AB ekonomisinin en büyük sektörlerinden biri haline gelmişlerdir. Çevresel teknolojiler, su, hava ve toprağa çevresel zararın ölçülmesine, önlenmesine ve düzeltilmesine ve atık, gürültü ve ekosistemlerdeki hasar gibi sorunların çözülmesine yardımcı olmaktadır. Bu, AB endüstrisinin daha az emisyon üretmesine, daha az atık üretmesine, maliyetleri düşürmesine ve rekabetçiliği artırmasına yol açmaktadır (European Environment Agency, 2010: 3-5).

AB’deki eko-sanayi 2000’den bu yana yılda % 7 civarında büyümüştür. Avrupa eko-sanayi kirlilik yönetimi ve kaynak yönetimi olmak üzere iki ana alanı kapsamaktadır. Kirlilik yönetimi temel olarak atık yönetimi, hava kirliliği kontrolü ve toprağı temizleme ile ilgili teknolojiler ve hizmetler ile ilgilidir. Kaynak yönetimi altındaki faaliyetler materyallerin geri dönüşümü, yenilenebilir enerji üretimi ve su teminidir. Büyüme, güneş ve rüzgâr enerjisi gibi yeni teknolojilerin kayda değer bir ilerleme kaydettiği kaynak yönetiminde yoğunlaşmıştır (European Environment Agency, 2010: 3-5).

Rüzgar gücü, güneş enerjisi, hidroelektrik ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynakları fosil yakıtlara önemli alternatiflerdir. İklim değişikliğinin zorluklarının üstesinden gelmede ve Avrupa’nın ithal enerjiye bağımlılığını azaltmada önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca yenilenebilir enerji teknolojilerinde yeni işler yaratmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleyen politikalar ekonomiye destek vermek amaçlanmıştır. İklim değişikliğiyle mücadeledeki eyleminin bir parçası olarak AB, 2020 yılına kadar enerji tüketimini yenilenebilir kaynaklardan % 20’ye (bugün yaklaşık% 8,5’ten) arttırmayı taahhüt etmiştir. Bu hedef, 410.000 ek iş sağlamış ve GSYİH’yı % 0,24 oranında arttırmıştır. 2005’te AB’de yaklaşık 1,4 milyon insan yenilenebilir enerji sektöründe çalışmış ve 58 milyar Avro üreterek Avrupa’nın GSYİH’sine yaklaşık % 0,6 katkıda bulunmuştur (EU, 2011: 3-6).

İklim değişikliği, dünya genelinde ekonomileri ve toplumları ciddi boyutlarda etkileyecektir. Eylemsizlik maliyeti, gezegeni ısıtan sera gazı emisyonlarını azaltma maliyetinden çok daha yüksek olacaktır. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini sınırlandırmak ve tehlikeli oranlara ulaşmasını engellemek için, küresel ısınmanın, sanayi öncesi zamanlarda geçerli olan sıcaklığın 2 °C’nin altında tutulması gerekmektedir. 2009 Kopenhag Anlaşması ve 2010 Cancún Anlaşmaları sayesinde, uluslararası toplum bunun amaç olması gerektiğini kabul etmiştir. 2 °C’nin altında ısınmaya devam etmek için bilimsel tahminler, küresel emisyonların en geç 2020 yılına kadar zirveye çıkması ve daha sonra 2050 yılına kadar 1990 seviyelerinin % 50 veya daha altına düşürülmesi gerektiğini göstermektedir. Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, bir AB hedefi olarak onaylamıştır. Bu bağlamda AB, emisyonlarını azaltmak için çeşitli araçlar ve tedbirler uygulamaya koymuştur (Holzinger ve Sommerer, 2914: 118-120).

Avrupa’nın nasıl enerji kullandığı ve ürettiği, sera gazı emisyonlarını azaltmak için çok önemlidir. Bu nedenle AB’nin 2020’de yenilenebilir enerji payını % 20’ye çıkarmayı ve enerji verimliliğini % 20 arttırmayı amaçlamaktadır. İklim değişikliğiyle mücadele, inovasyon gerektirir ve bu, yeni endüstriler, yeni ürünler ve yeni vasıflı işler şeklinde yeni iş fırsatları yaratmıştır. 2005 yılında piyasaya sürülen sistem, Avrupa genelinde yaklaşık 11.000 sanayi tesisinden kaynaklanan karbon salınımını ve fiyatını belirlemiştir. AB’de Çevre vergileri, davranışı değiştirmek ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak için tasarlanmıştır. Geliştirilmiş bir çevre ve daha fazla kamu geliri olan çifte kazanç sağlamaktadır. En büyük çevresel vergi geliri kaynağı petrol ve dizeldir. Şimdiye kadar az miktarda kirlilikten kaynaklanan potansiyel vergiler Çevresel vergilerden elde edilen gelirler işgücü vergilerini azaltmak için kullanılmaktadır (EU, 2011: 3-6)

Çevresel düzenleme verimliliği artırabilirken, endüstri için finansal maliyetleri de olabilir. İşletmeler daha temiz teknolojiler kurmak zorunda kalabilir veya üretebilecekleri şekilde kısıtlanabilirler. Çevre politikası, Avrupa’nın imalat sektörlerinin taşınabilirliğini engellemiyor ya da yer değiştirmeye yol açmıyor gibi görünmektedir. Aksine, iyi çevresel performansın verimliliği artırmanın rekabet açısından iyi olabileceği görülmüştür (EU, 2011: 3-6).

Avrupa Birliği, atık politikası kapsamlı ve gelişen bir sistemdir. Çerçeve düzenlemeleri, diğer alt alanlardan daha önce, özellikle atık çerçeve direktifiyle ve tehlikeli atık direktifiyle onaylanmıştır. Yakma ile ilgili olduğu gibi daha spesifik direktifler takip edilmiştir. Atık yönetimi için, küresel düzeyde daha az düzenlemeler yapılmaktadır, atık gönderimleri uluslararası alana taşınmış tek unsurdur. En önemli uluslararası rejim, UNEP’in 1989 tarihli Tehlikeli Atıkların Sınır aşan Hareketleri Basel Sözleşmesidir. OECD, 1976’da 1992’den sonra daha bağlayıcı hale gelen kapsamlı ancak gönüllü bir atık yönetimi politikası geliştirmiştir. AB direktifleri atık nakliyesi ile ilgili uluslararası anlaşmalar yapmıştır. Bununla birlikte, Avrupa atık politikası üye ülkeleri uluslararası rejimlerden önemli ölçüde etkilemektedir (Holzinger ve Sommerer, 2014: 118-120).