• Sonuç bulunamadı

içerisinde Türkiye’de Atıcılık faaliyetleri ve kurumsallaşması Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı dönemine kadar uzanmaktadır (Fişek, 1998, s. 352-365). Bu tarihten günümüze kadar yapılan spor örgütlenmesi çalışmaları içerisinde Atıcılık faaliyetleri her zaman yer bulmuştur. Günümüzde ise bu faaliyetler "Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Ana Statüsü" gereğince federasyonun teşkilat, görev, yetki ve sorumluluklarının usul ve esasları doğrultusunda faaliyetlerine devam etmektedir (Atıcılık Federasyonu tarihçesi, 2019. https://www.taf.gov.tr/page/tr/4/Tarihce adresinden erişilmiştir). 1923-1973 yılları arasında Türkiye’ye Atıcılık branşında gelen antrenörlerin belirlenmesi süreci Atıcılık Federasyonu tarafından yürütülmüştür.

Tablo 8

Türkiye’ye 1923-1973 Yılları Arasında Gelen Atıcılık Uzmanlarının Listesi.

No Adı Soyadı Ülkesi Cinsiyet Branşı Unvanı Çalıştığı Birim Çalıştığı Yıl Türkiye’ye Geliş

Amacı Görev Yerleri Görevlendirme Kanun Dayanağı

1 Dimitru Pinata Romanya Erkek Atıcılık Antrenör Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü

Atıcılık Federasyonu 1.3.1971-1 yıl Antrenör, Kurs, Seminer

İstanbul, Bursa, Manisa, Ankara, Diyarbakır,

Trabzon

657

Tablo 8 incelendiğinde, Türkiye’de 1923-1973 yılları arasında Atıcılık branşında gelen antrenörün sadece Dimitru Pinata olduğu görülmektedir.

Pinata, Türkiye’de antrenör olarak görev yaparken, düzenlenen kurs ve seminerlerde de eğitmen olarak görev yapmıştır. Pinata, Türkiye’de 657 sayılı “Devlet Memurları Kanunu”na göre istihdam edilmiştir. Dimitru Pinata’nın Türkiye’ye antrenör olarak gelme çalışmaları dönemin Atıcılık Federasyonu Başkanı Hilmi Gürz tarafından başlatılmış ve 1968 yılında yapılan girişimle Dimitru Pinata’nın Türkiye’ye gelerek İstanbul, Bursa, Manisa, Ankara, Diyarbakır ve Trabzon’da yapılacak grup müsabakalarını seyretmesi ve Türk sporcularını çalıştırması planlanmıştır (Romanya’dan bir atıcılık antrenörü getiriliyor. (1968, Mart 1). Cumhuriyet, s. 8).

Dimitru Pinata ile ayrıca 06-17 Ekim 1971 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek Akdeniz Oyunları’na katılacak Türk sporcularını çalıştırmak, Türkiye’de kaldığı süre içerisinde antrenör kursları ve seminerler düzenlemek üzere 1.3.1971 tarihinden itibaren Gençlik ve Spor Bakanlığı, Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü, Atıcılık Federasyonu bünyesinde bir yıllık süreyle görevlendirilmiştir. Dimitru Pinata, Türkiye’de görev yaptığı süre içerisinde 657 sayılı devlet memurları kanununun 4. maddesinin (b) bendine göre görev yapmıştır (Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivi (CDA), Fon Kodu: 30.18.1.2 Yer No:

302.58.7). Yapılan incelemede Türkiye’de görev yaptığı sürede ne tür çalışmalar yaptığı ya da Türk millî takımı üzerine ne tür etkileri olduğu konusunda herhangi bir somut veriye rastlanmamıştır. Ancak Dimitru Pinata’nın Türkiye geliş amacı olan 1971 Akdeniz Oyunları’nda Atıcılık branşı incelendiğinde Skeet kategorisinde Güneş Yunus’un 193 puanla üçüncü olduğu ve bronz madalya kazandığı görülmektedir (Yunus Güneş’in olimpiyat derecesi, 2019. http://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/Olimpiyat-Oyunlari-Sporcu-Listesi/64 adresinden erişilmiştir).

Uzun yılar atıcılık sporuyla ilgilenmiş ve Türkiye’yi birçok uluslararası müsabakada temsil eden eski millî takım sporcusu ve antrenörlerinden Erdoğan Karaöz, Dimitru Pinata ile ilgili şunları söylemiştir;

Dimitru Pinata ile 1968 ve 1971 yılları arasında birçok organizasyonda birlikte olduk. O dönemde Türkiye’de atıcılık branşında teknik eğitim verecek bir Türk yoktu. Pinata geldikten sonra atış nasıl yapılır, atış hakemlikleri nasıl yapılır gibi konularda bilgi aktardı. Bu alanda bir Türk antrenörün olmaması nedeniyle bu antrenörün gelişi atıcılık için çok önemli olmuştur. Biz o dönemde Osmanlı usulü atıcılık yapıyorduk. Uluslararası standartları bilen kimse yoktu.

Teknik olarak pek bir şey bilmiyorduk. Pinata geldikten sonra özellikle bir yarışmanın nasıl yapılacağı, hakemler, hedefler, atıcıların giyeceği kıyafetlerdeki standartların ne olduğunu bize öğretti. Düzenlemiş olduğu kurslarda pek çok arkadaşımız belge aldı. Bende antrenörlük belgemi 28-31 Ağustos 1968 tarihleri arasında Manisa’da düzenlenen ve Pinata’nın yönettiği kursta aldım. O zaman bu kursa katılan arkadaşların bir kısmı hakemlik belgesi alırken bir kısmı da hem antrenör hem de hakemlik belgesi aldılar. Bu kurstan belge alanlar daha sonrada bu branşta çalışmaya devam ettiler. Pinata’ya çok yakın ilgi gösterdik. Pinata Türkiye’de olmaktan çok memnundu. Gayet samimi ve sıcakkanlı bir antrenördü. Biz Balkan Oyunları için Romanya’ya gittiğimizde bize orada da çok yardımcı oldu ve hatta kendi kulübünün atış poligonunda resmi antrenmanlar başlamadan önce bize antrenman zamanı verdi (E. Karaöz, kişisel iletişim, Mart 18, 2020).

Dimitru Pinata’nın Türkiye’de görev yaptığı dönemde düzenlenen kurslara katılarak atıcılık hakem belgesi alan ve Atıcılık Federasyonu bünyesinde en uzun süre hakemlik yapma unvanına sahip olan, 2019 yılında aktif hakemlik hayatına son veren Asım Eren ise Dimitru Pinata hakkında şunları söylemiştir;

1969 yılında Manisa’da Ateşli Silahlar Balkan Şampiyonası yapılacaktı. Bunun için Türkiye’ye geldi. Ben o dönemde Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde öğrenciydim ve okçuluk il temsilcisiydim. Erdoğan Karaöz ve Orhan Karaköse (atıcılık il temsilcisi) bana yabancı bir

antrenör gelecek, senin de İngilizcen var bize yardımcı ol dediler. Tamam, yardımcı olurum dedim fakat Pinata İngilizce bilmiyordu. Kendisi Romence, Rusça ve Fransızca biliyordu.

Fakat ona ben Türkçe öğrettim. Ben de bu dönemde atıcılığı öğrendim. Hakemliğim başladı ve hakemlik yaptım yıllarca ve geçen sene bıraktım. Elimizde o dönem ne yönetmelik var ne de elimizde bir doküman var. Herşeyi Pinata’dan öğrendik. Hatta Pinata ilk geldiğinde havalı silahları da başlattı ve Almanya’ya bir şampiyonaya gittik. 1969 yılında bana bir organizasyon nasıl yapılır, müsabaka nasıl yönetilir, hedeflerin hazırlanmasından, numaralanmasından, seyircilerin puanları görmesi için düzeneklerin hazırlanmasına, değerlendirmenin nasıl olduğunu, hedefte bir üst puanın nasıl verildiğini Pinata’dan öğrendim. Gecemiz gündüzümüz birlikte geçiyordu. Balkan Şampiyonası sırasında Romen sporcular gelmişti. Onları İzmir’e götürdük, orada denize girdiler. O günün şartlarında Türkiye’ye gelmesi doğru bir karardı diye düşünüyorum. Antrenörlük boyutunu bilemiyorum ancak bir organizasyonun nasıl yapılacağı konusunda çok şey öğrendik. O dönemde malzeme konusunda çok sıkıntı çekiliyordu.

Pinata’nın Türkiye’ye bir gelişinde Manisa’da bütün polisler mermi getirdi mermi satıyor diye Pinata’yı takip ediyordu. Bu mermiler Pinata’da yoktu hatta bu durum Türkiye’deki sporcuların lehine olan bir durumdu. Bu mermiler spor dışında bir yerde kullanılmıyordu.

Pinata’ya ben soruyordum kimde var diye, gidip ondan alıyorduk hatta bizdeki bazı sporcular polisti. Sende mermi istiyorsun bak sanada mermi veriyoruz dedim. Takip eden polisleri çekmez misiniz diye rica ettikten sonra polisler çekildi. Mermi alan Türkler mermi aldıkları Romenlere elektronik eşya verirlerdi. Bu işte para yerine takas sistemi kullanılırdı. Romanya o dönem atıcılıkta dünya’da söz sahibi bir ülkeydi ve atıcılık branşında katkıları oldu. Bir gün Pinata’ya kendi ülkesinde sporcuyu nasıl seçtiklerini sordum. Liselerde çocuklara bir karne veriyoruz. Çocuklar bu karnelerle hangi ilde bulunuyorsa o ildeki askeri birliğe giderek atış yapıyor. ve buradaki performanslarıyla federasyon sporcu seçiyor. ve spor lisesi gibi okullarda eğitim görüyorlar cevabını vermiştir (A. Eren, kişisel iletişim, Mart 19, 2020).

Atıcılık branşında Türkiye’de görev yapan Dimitru Pinata’nın Türk atıcılığına önemli hizmetleri olduğu görülmüştür. Türkiye’de atıcılık branşının teknik altyapısının oluşturulması, atıcılık müsabakalarının nasıl yapılacağı ve organizasyonunun ne olduğu, antrenör ve hakem yetiştirme kursları ile Türk spor adamlarının yetiştirilmesiyle atıcılık branşının Türkiye’de yaygınlaşmasına katkı sağlamıştır.

4.11. Atletizm Branşında Gelen Yabancı Uzmanların İstihdamı, Çalışmaları ve

Benzer Belgeler