• Sonuç bulunamadı

Aralık 2008‟de çıkarılan diğer yönetmelikler

3. KĠMYASAL MADDELERLE ĠLGĠLĠ ÜLKEMĠZDEKĠ

3.2. Türkiye‟de kimyasallarla ilgili yönetmelikler

3.2.2 Aralık 2008‟de çıkarılan diğer yönetmelikler

26 aralık 2008‟de yayımlanan bu yönetmelikler 26 aralık 2009‟da yürülüğe girmiĢtir.

Kimyasalların Envanteri ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik

Bu yönetmelik, kimyasalların envanteri oluĢturulmasına ve kontrolüne iliĢkin idari ve teknik usul ve esasları düzenlemek amacıyla yazılmıĢtır ve AB 793/93 Direktifi gereğince çıkarılmıĢtır.

58

Kimyasalların Envanteri ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik genel olarak; tehlikeli maddelerin insan ve çevreye olan risklerini kontrol altına almak için maddeler hakkında veri toplanmasını sağlanması esastır.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten üç yıl öncesine kadar, mevcut maddeleri ve yeni maddeleri yılda bin ton veya üzerinde üretenler veya kendi halinde veya müstahzar içinde ithal edenler, bilgileri Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren on iki ay (Aralık 2009) içerisinde Bakanlığa iletir.

Üretici veya ithalatçı, maddelere göre sağlanan bilgilerin açıklanmasının kendisine endüstriyel veya ticari olarak zarar vereceğini düĢünüyorsa, bu bilgilerin üçüncü kiĢilere açıklanmamasını yazılı olarak Bakanlıktan talep edebilir. Üretici veya ithalatçı daha önce gizli olarak kabul edilmiĢ bilgiyi kendisi açıklarsa, bu durumu Bakanlığa bildirir.

Kimya firmaları, kimyasallar veri bankasına firma kod, kullanıcı kod ve Ģifreleriyle http://www.kimyasallar.çevreorman.gov.tr/kvb/sources linkinden girebilmektedir. Kimyasalların Envanteri ve Kontrolü Yönetmeliği‟ne tabi olarak Envanter Bilgi Sitemine sanayi tarafından kimyasal giriĢleri 26 Aralık 2008 tarihinde baĢlamıĢ olup, 26 Aralık 2009 tarihinde sona erecektir. (bu sürenin 30 Haziran 2010‟a kadar uzatılması düĢünülmektedir). (Tiftik, 2009).

Ayrıca; bu yönetmelik için kimyasalların envanteri ve kontrolü yönetmelik rehberi kimyasallar daire baĢkanlığı sitesinde yayınlanmıĢtır.

Kimyasallar Envanteri ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik Rehber‟de kayıt için HEDSET (Harmonize Elektronik Veri GiriĢ Setine girilecek veriler hakkında bilgi yer almaktadır.

Tehlikeli maddeler ve müstahzarlara ilişkin güvenlik bilgi formlarinin hazirlanmasi ve dağitilmasi hakkinda yönetmelik ve Güvenlik bilgi formlarının düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar tebliği

Güvenlik Bilgi Formları tebliği dayanağı olan tehlikeli kimyasallar yönetmeliği iptal edilmiĢtir.11.03.2002 tarihinde yürürlüğe giren Güvenlik bilgi formlarının düzenlenmesine iliĢkin tebliğ, 26.12.2008 tarihinde tehlikeli maddeler ve müstehzarlara iliĢkin güvenlik bilgi formlarının hazırlanması ve dağıtılması hakkında yönetmelik‟e dönüĢtürülmüĢtür.

Güvenlik Bilgi Formlarının hazırlanmasına yönelik bu yönetmelik REACH Direktifinün Güvenlik Bilgi Formlarına iliĢkin hükümlerine paralel olarak hazırlanmıĢtır ve 26.12.2009‟da yürürlüğe girmiĢtir.

59

Bu yönetmelik, Reach Direktifine paralel olarak insan sağlığı veya veterinerlikle ilgili amaçlar için kullanılan tıbbi ürünler, kozmetik ürünler, atık niteliğindeki madde karıĢımları, gıda maddeleri, hayvan yemleri, radyoaktif maddeler ve radyoaktif madde içeren müstahzarlar haklarında yürürlükteki diğer düzenlemelerde bu Yönetmelikle aynı seviyede bilgi sağlayıcı ve koruyucu hükümler bulunan, invasiv veya insan vücudu ile doğrudan fiziksel temasla kullanılan tıbbi cihazlar haklarında yürürlükteki diğer düzenlemelerde ilgili hükümler bulunan, patlama ya da piroteknik etki yoluyla fiili etki yaratmak üzere piyasaya arz edilen harp levazımatı ve patlayıcıları kapsamamaktadır.

Tehlikeli Maddelerin ve Müstahzarların Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesi Hakkında Yönetmeliğe göre tehlikeli olarak sınıflandırılan bir maddeyi veya müstahzarı piyasaya arz etmekten sorumlu üretici, ithalatçı veya dağıtıcı bu madde veya müstahzarın profesyonel kullanıcısına güvenlik bilgi formu ile bilgi sağlamalıdır.

Güvenlik Bilgi Formlarının içermesi gereken bilgiler yönetmelik EK 2‟de rehber Ģeklinde verilmiĢtir. Yeni yönetmelikle güvenlik bilgi formlarının içerikleri zenginleĢtirilmiĢtir. GBF‟larının REACH‟e uyarlanan yeni formatının gösterildiği EK- 2‟de verilmiĢtir.

Bu yönetmelikteki yeni uygulama güvenlik bilgi formlarının bir elektronik kopyası ÇOB‟a iletilmelidir.

Bazı Tehlikeli Maddelerin, Müstehzarların ve Eşyaların Üretimine, Piyasaya Arzına ve Kullanımına İlişkin Kısıtlamalar Hakkında Yönetmelik

26.12.2008‟de yürürlüğe giren bu yönetmelik ile 11/6/1993 tarihli ve 21634 sayılı Resmî Gazete‟de yayımlanarak yürürlüğe giren Tehlikeli Kimyasallar Yönetmeliği‟nin özel hükme tabi maddeler baĢlıklı yedinci bölümü, geçici 2 nci maddesi ve geçici 4‟üncü maddesi yürürlükten kalkmıĢtır. Bu yönetmelik hükümlerinin uygulanmasında ilgili kuruluĢlar, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı‟dır. Bu Yönetmeliğin amacı; insan sağlığı ve çevrenin korunmasını temin etmek üzere, bazı tehlikeli maddelerin veya madde gruplarının kendi baĢına üretimi ve kullanımı, müstahzar içerisinde veya eĢyada kullanımı ile bunların piyasaya arzına iliĢkin idari ve teknik usul ve esasları düzenlemektir.

60

Bazı Tehlikeli Maddelerin, Müstehzarların ve EĢyaların Üretimine, Piyasaya Arzına ve Kullanımına ĠliĢkin Kısıtlamalar Hakkında Yönetmelik; radyoaktif maddeler, madde gruplarına iliĢkin kısıtlamaları, kozmetik ürünlerinin üretiminde kullanılan maddeler, madde gruplarına iliĢkin kısıtlamaları, atık maddeler, madde gruplarına iliĢkin kısıtlamaları, yürürlükte bulunan diğer düzenlemeler ile üretimi, piyasaya arzı ve kullanımı kısıtlanmıĢ olan maddeler, madde gruplarına iliĢkin kısıtlamaları, yalıtılmamıĢ/soyutlanmamıĢ ara ürün konumunda olan maddeler, madde gruplarına iliĢkin kısıtlamaları, tüm belirtilen madde ve madde gruplarını içeren müstahzar veya eĢyalara iliĢkin kısıtlamaları kapsamamaktadır.

Bu yönetmelik; tehlikeli maddeler, madde grupları veya bunları içeren müstahzar veya eĢyaların demiryolu, karayolu, deniz yolu, içsu yolu veya havayoluyla taĢınmasına iliĢkin kısıtlamayı, herhangi bir muameleye veya üretim iĢlemine tabi tutulmaması koĢuluyla, gümrüklerin gözetimi altındaki antrepolarda ve transit geçiĢ için veya gümrük bölgesi dıĢına yeniden ihracat için ihracat kaydıyla özel depolarda veya serbest bölgelerde depolanan maddeleri, madde gruplarını veya bunları içeren müstahzarları veya eĢyaları kapsamamaktadır.

Bu yönetmelik; 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanununa, 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununa, 4/8/1952 tarihli ve 3/15481 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren Gıda Maddelerinin Umumi Sağlığı ilgilendiren EĢya ve Levazımın Hususi vasıflarını gösteren Tüzüğe dayanılarak ve 76/769/EEC sayılı Avrupa Konseyi Direktifine paralel olarak hazırlanmıĢtır.

Kısıtlamaya tabi madde ve madde grupları ile bunların kısıtlama Ģartları yönetmeliğin Ek-1‟inde verilmektedir. Kısıtlama Ģartlarına uymadıkça yönetmelik kapsamındaki maddeler, madde grupları, müstehzarlar ve eĢyalar piyasaya arz edilemez ve kullanılamaz. Piyasaya arzı ile kullanımları yasaklanan madde ve madde gruplarından herhangi birinin bilimsel araĢtırma ve geliĢtirme amacı ile kullanımlarının söz konusu olması halinde, bu madde ve madde grupları için piyasaya arz ve kullanımı Çevre ve Orman Bakanlığının iznine tabi olarak yapılmalıdır.

Ayrıca; yönetmeliğin ekinde asbest içeren eĢyaların etiketlenmesi hakkında özel hükümler belirtilmiĢtir.

61

3.3 Tehlikeli Kimyasal Maddelerin Yönetiminde T.C Çevre ve Orman Bakanlığı