• Sonuç bulunamadı

Araştırmada verilerin toplanmasında anket tekniği kullanılmıştır. Anket formu, Dwyer ve Kim’in modelindeki faktörlere göre Gomezelc ve Mihalic (2008) tarafından hazırlanan ölçekten yararlanılarak oluşturulmuştur.

Anket formunda rekabet gücünü etkileyen faktörler olan; doğal ve kültürel kaynaklara yönelik 9 ifade, yapay kaynaklara yönelik 23 ifade, destek kaynaklarına yönelik 12 ifade, durumsal koşullara yönelik 12 ifade, talep koşullarına yönelik 4 ifade ve destinasyon yönetimine yönelik 25 ifade yer almaktadır.

Araştırmada kullanılan ankette 5’li Likert tipi ölçek kullanılmıştır. Cevaplar; (1)kesinlikle katılmıyorum, (2) katılmıyorum, (3) kararsızım, (4) katılıyorum ve (5) kesinlikle katılıyorum olarak sıralanmaktadır. Doğal ve kültürel faktörlere yönelik 9 ifade tablo 9’da görülmektedir.

Tablo 9: Doğal ve Kültürel Kaynaklar Boyutu İfadeleri

Alaçatı, oldukça temiz bir turizm yöresidir. Alaçatı ‘nın iklimi turizm için elverişli bir yöredir. Alaçatı doğal çevresi bozulmamış bir yöredir.

Alaçatı‘nın flora ve faunası (doğal çevredeki orman, bitki hayvan çeşitliliği) turizm için oldukça elverişli bir yöredir.

Alaçatı, geleneksel el sanatları gelişmiş bir yöredir.

Alaçatı oldukça çekici sanatsal ve mimari özelliklere sahip bir yöredir. Alaçatı tarihi yerler bakımından zengin ve çekici bir yöredir.

Alaçatı’nın zengin kültürel mirasa (ör. mimari yapılar, heykeller, resimler, arkeolojik eserler, kitabeler, mağaralar, evrensel değerler sahip yapı toplulukları ve SİT alanları) sahip bir yöredir.

Alaçatı yeterli ulusal park alanlarına sahip bir yöredir.

115

Tablo 10: Yapay Kaynaklar Boyutu İfadeleri

Alaçatı, su sporları yapmaya elverişli bir yöredir. (Ör. Rüzgar sörfü, su kayağı, rafting, yelken ve benzeri aktiviteler)

Mevsimsel aktiviteler yapmaya elverişli bir yöredir.

Alaçatı’nın doğal çevresi çeşitli aktiviteler yapmaya elverişli bir yöredir (Ör. doğa yürüyüşleri, av sporları vb.)

Alaçatı, boş zamanların değerlendirileceği rekreasyonel olanaklara sahip bir yöredir.

Alaçatı, spor aktiviteleri için fiziksel olanaklara sahip bir yöredir. (Ör. golf, tenis, basketbol vb.) Alaçatı, macera aktivitelerinin yapıldığı bir yöredir.

Alaçatı, yiyecek içecek hizmetleri bakımından gelişmiş bir yöredir. Alaçatı, çeşitli mutfaklara ait yemek türlerinin bulunabildiği bir yöredir. Alaçatı, turistlerin doğa alanlarına kolaylıkla ulaşabildiği bir yöredir. Alaçatı, kongre turizmi olanaklarına elverişli bir yöredir.

Alaçatı, kırsal turizm olanaklarına sahip bir yöredir. (ör. ev pansiyonculuğu, çiftlik turizmi tesisleri, doğa gezileri, tarihi geziler vb.)

Alaçatı, termal ve kaplıca turizm tesislerine sahip bir yöredir.

Alaçatı, sayı ve kalite bakımından yeterli konaklama tesislerine sahip bir yöredir. Alaçatı, kalite ve kapasite bakımından yeterli olan havaalanlarına yakın bir yöredir. Alaçatı, rehberlik, danışma ve bilgilendirme hizmetleri gelişmiş bir yöredir.

Alaçatı, birçok özel etkinlik ve festivalin düzenlendiği bir yöredir.

Alaçatı, tiyatro, sanat galerisi, sinema vb. kültür ve eğlence olanaklarına sahip bir yöredir. Alaçatı, özel etkinliklerin yerel halk tarafından desteklendiği bir yöredir.

Alaçatı, gece yaşamına yönelik eğlence olanaklarının bulunduğu bir yöredir. (Ör. bar, disko vb.) Alaçatı, kaliteli ve yeterli yerel turizm ulaşım olanaklarına sahip bir yöredir. (Ör. sefer sıklığı, güzergah sayısı ve araçların kalitesi vb.)

Alaçatı, çok çeşitli ve gelişmiş alışveriş olanaklarına sahip bir yöredir. Alaçatı, eğlence parklarının olduğu bir yöredir.

Alaçatı, turistler için birçok turizm etkinliğinin olduğu bir yöredir.

116

Tablo 11: Destek Kaynakları Boyutu İfadeleri

Alaçatı, turistlere yeterli sağlık ve medikal hizmetlerin verilebildiği bir yöredir. Alaçatı, yeterli banka, döviz bürosu ve ATM sayısına sahip bir yöredir. Alaçatı, animasyon faaliyetleri bakımından yeterince gelişmiş bir yöredir. Alaçatı, verilen turizm hizmetleri bakımından genel olarak kaliteli bir yöredir. Alaçatı, turistler için iletişim hizmetleri gelişmiş bir yöredir.

Alaçatı, her tür bilgiye erişilebilir bir turizm yöredir. (Ör. alt yapı, turistik tesis sayısı, ulaşım, rezervasyon pazarlama gibi destinasyon hakkında bilgiye erişilebilirlik vb.)

Alaçatı, halk ve turistler arasında güven duygusu gelişmiş bir yöredir. Alaçatı, yeterli ve nitelikli gümrük personeline sahip bir yöredir.

Alaçatı, olumlu davranışlara sahip gümrük personellerinin olduğu bir yöredir. Alaçatı, turistlere karşı misafirperver halka sahip bir yöredir.

Alaçatı, turist gönderen ana pazarlarla bağlantılı olan turistik bir yöredir. Alaçatı, yabancı turistler için kolay vize koşullarına sahip bir yöredir.

Durumsal koşullara yönelik 12 ifade tablo 12’de görülmektedir.

Tablo 12: Durumsal Koşullar Boyutu İfadeleri

Alaçatı ve çevresi yerel yönetim politikaları açısından istikrarlı bir yöredir. (Siyasi istikrar) Alaçatı, ziyaretçiler için emniyet ve güvenlik sorunu bulunmayan bir yöredir.

Türkiye, ülke genelindeki kamu politikaları bakımından istikrarlı bir ülkedir. (Siyasi istikrar) Alaçatı, turistlerin tüm turistik hizmetler için bölgede yaptıkları toplam harcamaların karşılığını aldıkları bir yöredir.

Alaçatı, turistlerin ödedikleri konaklama harcamasının karşılığını aldıkları bir yöredir. Alaçatı, yetenekli yöneticilerin bulunduğu işletmelere sahip bir yöredir.

Alaçatı, turistlerin alışveriş ürünlerine ödedikleri harcamanın karşılığını aldıkları bir yöredir. Alaçatı, e-ticaret olanaklarının turistik işletmeler tarafından kullanılan bir yöredir.

Alaçatı, ,işletmelerin bilgi teknolojilerini yaygın olarak kullandığı bir yöredir. Alaçatı, kamu ve özel sektörün işbirliği yaptığı bir yöredir.

Alaçatı, yatırımcıların girişim sermayesinden yararlanabildiği turistik bir yöredir. Alaçatı, turistik yatırım ortamının olduğu bir yöredir.

Talep koşullarına yönelik 4 ifade tablo 13de görülmektedir.

Tablo 13: Talep Koşulları Boyutu İfadeleri

Alaçatı, turizm destinasyonu olarak imajı oldukça iyi bir yöredir.

Alaçatı, turistik ürünleri uluslararası alanda bilinen bir yöredir. (Rüzgâr sörfü, mimari yapısı, butik otelleri vb.)

Alaçatı, turistlerin tercihleriyle uyumlu turistik ürünlere sahip bir yöredir. Alaçatı, bir destinasyon olarak uluslararası turizm pazarında tanınan bir yöredir.

117 Stratejik destinasyon yönetimine yönelik 25 ifade tablo 14’de görülmektedir.

Tablo 14: Destinasyon Yönetimi Boyutu İfadeleri

Alaçatı, sürdürülebilir turizm gelişimine önem veren yerel yönetime sahip bir yöredir.

Alaçatı, sürdürülebilir turizm gelişimine önem veren özel sektör işletmelerine sahip bir yöredir. Alaçatı, yerel turizm işletmelerinin girişimci niteliklere sahip olduğu bir yöredir.

Alaçatı, konaklama ve turizm işletmelerinin verimli çalıştığı bir yöredir. Alaçatı, yeterli turizm eğitim programlarının mevcut olduğu bir yöredir.

Alaçatı, turistlerin ihtiyaçlarını dikkate alan turizm eğitim programlarına sahip bir yöredir. Alaçatı, turistlerin değerlerini dikkate alan bir vizyona sahip olan destinasyondur. Alaçatı, yerel halkın değerlerini dikkate alan bir vizyona sahip olan yöredir. Alaçatı, paydaşların değerlerini dikkate alan bir vizyona sahip olan yöredir. Alaçatı, toplumsal değerleri dikkate alan bir vizyona sahip olan yöredir. Alaçatı, yeni turistik ürün ve hizmetlerin geliştirildiği ve pazarlandığı bir yöredir.

Alaçatı, belirgin sosyal turizm politikalarına sahip bir yöredir. (Ör. engelliler, yaşlılar dar gelirliler vb.) Alaçatı, yöresel turizm politikası, planlaması ve gelişimi için yeterli araştırma verilerine sahip bir yöredir.

Alaçatı, turizm ve diğer sektörlerin birlikte geliştiği bir yöredir.

Alaçatı, merkezi ve yerel yönetim politikalarıyla turizmin gelişiminin desteklendiği bir yöredir. Alaçatı, yerel halk tarafından turizm gelişiminin desteklendiği bir yöredir.

Alaçatı, yerel yönetimler tarafından turizm eğitiminin desteklendiği bir yöredir. Alaçatı, özel sektör işletmelerinin turizm eğitimine destek verdiği bir yöredir. Alaçatı, turizm eğitimli sektör çalışanlarının olduğu bir yöredir.

Alaçatı, destinasyon markası olarak etkili gelişim gösteren bir yöredir. Alaçatı, turizm sektörü açısından yabancı yatırımcılar için çekici bir yöredir.

Alaçatı, işletmeler arasında işbirliğinin gelişmiş olduğu bir yöredir. (Ör. antlaşma ve birlikler vb.) Alaçatı, turistlerin sunulan hizmetin kalitesinden memnun olduğu bir yöredir.

Alaçatı, turizm hizmetlerinin kalitesinin yüksek olduğu bir yöredir. Alaçatı, yerel turizm örgütlerinin itibarının yüksek olduğu bir yöredir.