• Sonuç bulunamadı

Bilişsel Alan

Amaç 3. Dikkatini toplayabilme Kazanımlar

1.Dikkat edilmesi gereken nesneyi/durumu/olayı fark eder

2.Dikkatini nesne/durum/olay üzerinde yoğunlaştırır

4. Nesneyi/durumu/olayı ayrıntılarıyla açıklar

Amaç 16. Belli durum ve olaylarla ilgili neden sonuç ilişkisi kurabilme Kazanımlar

1. Bir olayın olası nedenlerini söyleme 2. Bir olayın olası sonuçlarını söyleme

Amaç 18. Problem çözebilme Kazanımlar

1. Problemi söyler

2. Probleme çeşitli çözüm yolları önerir

3. Çözüm yolları içinden en uygun olanlarını seçer 4. Seçilen çözüm yollarını dener

5. En uygun çözüm yoluna karar verir

6. Karar verdiği çözüm yolunun gerekçelerini açıklar

Amaç 21. Olay ya da varlıkları kavrayabilme Kazanımlar

1. Olay ya da varlıklara ilişkin sorulara cevap verir 2. Olay ya da varlıklar ile ilgili gözlemlerini açıklar

Amaç 22. Materyalleri kullanabilme Kazanımlar

3. Materyalleri amacına uygun şekilde kullanır

KAVRAMLAR: Kolay-Zor, Az-Çok ETKİNLİKLER:

Bilim Etkinliği (Gözlem/Deney)-Bir Problemim Var Sanat Etkinliği-Hamuru Değerlendirelim

MATERYALLER:

Tepsi, daire şeklinde büyük bir kap

Un, pirinç, fındık

• Kevgir, huni, kavanoz

EĞİTİM DURUMU Hazırlık Aşaması:

• Eğitimci tepsinin içerisinde un, pirinç ve fındıkları karıştırır. Kevgir, huni ve

kavanozu çocukların göremeyeceği şekilde sınıfın uygun bir yerine yerleştirir. Sınıftaki iki adet masayı birleştirir.

Uygulama Aşaması:

• Eğitimci çocukların yanına heyecanlı bir şekilde gelir ve “Çocuklar size göstermek

istediğim bir şey var. Şimdi sizler masanın etrafına toplanın, bende hemen geliyorum” der. Eğitimci sınıfın dışına çıkar ve tepsiyi alarak çocukların yanına getirir. Tepsiyi masanın üzerine yerleştirir ve “Çocuklar burada ne görüyorsunuz?” diye sorar. Çocukların cevapları alındıktan sonra eğitimci “Peki, acaba burada ne olmuş olabilir? Buradaki problem nedir?” diye sorar. Çocuklar un, pirinç ve fındıkların birbirine karıştığını ifade ettiklerinde eğitimci “Evde kek yapmaya çalışıyordum. Bir anda masamda duran malzemeler tepsinin içerisine döküldü ve unlar, pirinçler, fındıklar birbirine karıştı. Sizden bana yardım etmenizi istiyorum. Hep birlikte bu malzemeleri birbirinden ayırmak için neler yapabileceğimizi bir düşünelim” der. Çocukların

probleme çözüm yolları bulmaları için fırsat verilir. Daha sonra çocukların problem

için buldukları çözüm yollarını paylaşmaları istenir.

• Çocukların ürettikleri çözüm yolları grupla tartışılır. Örneğin; “Arkadaşınız eliyle tek

tek ayırmayı öneriyor. Elimizle tek tek ayırmaya çalışmak ne kadar zamanımızı alır? Bu şekilde unu diğerlerinden ayırmak ne kadar zamanımızı alır? Daha kolay nasıl yapabiliriz? Daha kısa sürede nasıl yapabiliriz? Tepside hangi malzemeden daha çok var? Tepside en az hangi malzeme var?” gibi.

• Eğitimci tartışmalar sırasında çocuklara “İlk önce unu diğerlerinden ayırmak için

neler yapabiliriz? Evde aileniz un ile neler yapıyor?” sorularını sorarak çocuklara ipucu verir. Çocuklar unun diğerlerinden ayrılması için elenmesi gerektiğini ifade

Daha önce gördünüz mü? Ne işe yarıyor olabilir?” sorularını sorar. Çocukların cevapları alınır ve çocuklarla birlikte tepsinin içerisindeki malzemeler daire şeklindeki kaba kevgir yardımıyla boşaltılır. Bu sırada çocukların sırası ile kevgiri sallayarak unun kevgirden geçmesini sağlamalarına rehberlik edilir.

• Unun tamamı tepsiye boşaltıldıktan sonra eğitimci kavanozu çocuklara gösterir ve

“Çocuklar tepsideki unu kavanoza boşaltmak için ne yapabiliriz?” diye sorar. Çocukların ürettikleri çözüm yolları grupla tartışılır. Örneğin; “Arkadaşınız tepsiyi kavanoza yaklaştırarak dökmeyi öneriyor. Bu şekilde unun etrafa dökülmesini nasıl önleyebiliriz? Tepsideki unları daha kolay ve daha kısa sürede nasıl kavanoza boşaltabiliriz?” gibi.

• Eğitimci tartışmalar sırasında çocuklara “Unu kavanoza boşaltmak için bir araç

kullanabilir miyiz? Kendimiz bir araç yapabilir miyiz?” sorularını sorarak çocuklara ipucu verir. Çocuklar unu kavanoza boşlatmak için huni ya da huniye benzer bir araç kullanılabileceğini ifade ettiklerinde eğitimci huniyi çıkartır ve “Bu aracın ismini biliyor musunuz? Daha önce gördünüz mü? Ne işe yarıyor olabilir?” diye sorar. Çocukların cevapları alınır ve çocuklarla birlikte un tepsiden kavanoza huni yardımıyla boşaltılır.

• Un kavanoza boşaltıldıktan sonra eğitimci “Çocuklar sizleri tebrik ederim. Unu diğer

malzemelerden ayırmayı başardık. Peki, fındıklar ile pirinçleri birbirinden nasıl ayırabiliriz?” diye sorar. Çocukların ürettikleri çözüm yolları grupla tartışılır. Örneğin; “Arkadaşınız eliyle tek tek ayırmayı öneriyor. Elimizle tek tek ayırmak ne kadar zamanımızı alır? Daha kolay nasıl yapabiliriz? Daha kısa sürede nasıl yapabiliriz?” gibi.

• Eğitimci tartışmalar sırasında çocuklara “Çocuklar aklıma daha önceden birlikte

yaptığımız bir deney geldi. Acaba pirinçleri ve fındıkları suya atsak ne olur? Hangisi

batar, hangisi yüzer?” diye sorar. Çocukların tahminleri alınır. Eğitimci su dolu kabı getirir ve çocuklarla birlikte pirinç ve fındıklar suya atılır. Çocuklarla birlikte pirinçlerin suda battığı ve fındıkların suda yüzdüğü gözlemlenir. Eğitimci çocukların fındıkları suyun yüzünden alarak bir kaba koymalarına rehberlik eder. Ardından kabın içerisindeki su boşaltılır, pirinçler de başka bir kaba alınır. Eğitimci “Çocuklar sizlere çok teşekkür ederim. Sizin çabalarınızla problemi çözdük. Malzemeleri birbirinden ayırdık” der.

• Eğitimci çocuklara fark ettirmeden içerisinde un olan kavanozun içerisine bir miktar su döker. Daha sonra çocuklara gösterir ve “Çocuklar kavanozun içerisine su dökülmüş, unlar nasıl gözüküyor?” diye sorar. Çocukların cevapları alınır ve “Şimdi bu un ıslandı. Acaba bu unla neler yapabiliriz? Unu nasıl değerlendirebiliriz?” diye sorar. Çocukların tahminleri doğrultusunda etkinlik sürdürülür. Bu sırada

çocuklardan oyun hamuru yapılabilir önerisi gelirse birlikte oyun hamuru yapılabilir.

Değerlendirme Aşaması:

• Eğitimci çocuklara “Bugün neler yaptık? Benim problemim neydi? Tepside hangi

malzemeden daha fazla vardı? Hangi malzemeden daha az vardı? Unu diğerlerinden ayırmak için ne gibi çözümler ürettiniz? Hangi çözüm yolunu denemeyi seçtiniz? Neden? Başka ne gibi çözüm yollarını denemek isterdiniz? Neden? Unu tepsiden kavanoza dökmek için ne gibi çözümler ürettiniz? Hangi çözüm yolunu denemeyi

seçtiniz? Neden? Başka ne gibi çözüm yollarını denemek isterdiniz? Neden?

Pirinçleri ve fındıkları birbirinden ayırmak için ne gibi çözümler ürettiniz? Hangi çözüm yolunu denemeyi seçtiniz? Neden? Başka ne gibi çözüm yollarını denemek isterdiniz? Neden? Islanmış unla neler yaptınız? Başka neler yapmak isterdiniz?” sorularını sorar. Çocukların cevapları alınır.