• Sonuç bulunamadı

Araştırma modelleri oluşturulurken literatür taraması yapılmış ve incelenen yayınlara göre model ve hipotezler oluşturulmuştur.

Çalışmaya ait hipotezler aşağıdaki gibidir:

H1 hipotezi; Firmaların bulunduğu ülkenin firmaların çalışma sermayesi için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H2 hipotezi; Firmaların ölçeğinin firmaların çalışma sermayesi için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H3 hipotezi; Firmaların sektörünün firmaların çalışma sermayesi için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H4.1,2,3,4,5 hipotezleri; Firmaların farklı yasal statüye sahip olmasının (H4.1:BORSAAŞ, H4.2:ANONİMŞİRKET, H4.3:ORTAKLIKŞİRKETİ,

H4.4:LİMİTEDŞİRKET, H4.5:DİĞERSTATÜ) firmaların çalışma sermayesi için dış

finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H5.1,2,3 hipotezleri; Firmaların farklı gruplar tarafından sahip olunmasının (H5.1:YABANCIŞİRKET, H5.2:DEVLETŞİRKETİ, H5.3:DİĞERŞİRKET) firmaların

çalışma sermayesi için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H6 hipotezi; Firmaların yaşının firmaların çalışma sermayesi için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H7 hipotezi; Firmaların ihracat yapmasının firmaların çalışma sermayesi için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H8 hipotezi; Firmaların vadesiz veya vadeli hesabının bulunmasının firmaların çalışma sermayesi için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H9 hipotezi; Firmaların açık kredi kullanma imkanlarının bulunmasının firmaların çalışma sermayesi için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H10 hipotezi; Firmaların en son kredi limiti/kredi borcu aldığı kurumun çeşidinin firmaların çalışma sermayesi için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H11 hipotezi; Son mali yılda firmaların kredi limiti/kredi borcuna başvurmasının firmaların çalışma sermayesi için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H12 hipotezi; Mevcut operasyonlar için firmaların finansmana erişimi engel olarak görmesinin firmaların çalışma sermayesi için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H13.1,2,3,4,5 hipotezleri; En son alınan kredi limiti/kredi borcu için istenen teminatın çeşidinin (H13.1:GAYRİMENKUL, H13.2:MAKİNE, H13.3:STOK,

finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H14.1,2,3 hipotezleri; En son kredi limiti/kredi borcunu aldığı kurumun çeşidinin (H14.1:ÖZELBANKA, H14.2:FİNANSALKURUM, H14.3:DİĞERKURUM) firmaların çalışma sermayesi için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H15 hipotezi; Firmaların bulunduğu ülkenin firmaların yatırım için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H16 hipotezi; Firmaların ölçeğinin firmaların yatırım için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H17 hipotezi; Firmaların sektörünün firmaların yatırım için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H18.1,2,3,4,5 hipotezleri; Firmaların farklı yasal statüye sahip olmasının (H18.1:BORSAAŞ, H18.2:ANONİMŞİRKET, H18.3:ORTAKLIKŞİRKETİ,

H18.4:LİMİTEDŞİRKET, H18.5:DİĞERSTATÜ) firmaların yatırım için dış finansman

kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H19.1,2,3 hipotezleri; Firmaların farklı gruplar tarafından sahip olunmasının (H19.1:YABANCIŞİRKET, H19.2:DEVLETŞİRKETİ, H19.3:DİĞERŞİRKET)

firmaların yatırım için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H20 hipotezi; Firmaların yaşının firmaların yatırım için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H21 hipotezi; Firmaların ihracat yapmasının firmaların yatırım için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H22 hipotezi; Firmaların vadesiz veya vadeli hesabının bulunmasının firmaların yatırım için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H23 hipotezi; Firmaların açık kredi kullanma imkanlarının bulunmasının firmaların yatırım için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H24 hipotezi; Firmaların en son kredi limiti/kredi borcu aldığı kurumun çeşidinin firmaların yatırım için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H25 hipotezi; Son mali yılda firmaların kredi limiti/kredi borcuna başvurmasının firmaların yatırım için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H26 hipotezi; Mevcut operasyonlar için firmaların finansmana erişimi engel olarak görmesinin firmaların yatırım için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H27.1,2,3,4,5 hipotezleri; En son alınan kredi limiti/kredi borcu için istenen teminatın çeşidinin (H27.1:GAYRİMENKUL, H27.2:MAKİNE, H27.3:STOK,

H27.4:ŞAHSİVARLIK, H27.6:DİĞERTEMİNAT) firmaların yatırım için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H28.1,2,3 hipotezleri; En son kredi limiti/kredi borcunu aldığı kurumun çeşidinin (H28.1:ÖZELBANKA, H28.2:FİNANSALKURUM, H28.3:DİĞERKURUM)

firmaların yatırım için dış finansman kaynaklarını kullanması üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H29 hipotezi; Çalışma sermayesinin bankalardan (özel ve devlete ait) alınan borç ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H30 hipotezi; Çalışma sermayesinin banka dışı finansal kurumlardan (Mikrofinans kuruluşları, kredi kooperatifleri, kredi birlikleri veya finans şirketleri) alınan borç ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H31 hipotezi; Çalışma sermayesinin ticari krediler (tedarikçilerden kredi alımları ve müşterilerden avanslar) ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H32 hipotezi; Çalışma sermayesinin diğer (borç verenler, arkadaşlar, akrabalar, vb.) finansal kaynaklar ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H33 hipotezi; Çalışma sermayesinin bankalardan (özel ve devlete ait) alınan borç ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H34 hipotezi; Çalışma sermayesinin banka dışı finansal kurumlardan (Mikrofinans kuruluşları, kredi kooperatifleri, kredi birlikleri veya finans şirketleri) alınan borç ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H35 hipotezi; Çalışma sermayesinin ticari krediler (tedarikçilerden kredi alımları ve müşterilerden avanslar) ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H36 hipotezi; Çalışma sermayesinin diğer (borç verenler, arkadaşlar, akrabalar, vb.) finansal kaynaklar ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H37 hipotezi; Yatırımların sahiplerin katkısı veya yeni hisse senedi ihracı ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H38 hipotezi; Yatırımların bankalardan (özel ve devlete ait) alınan borç ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H39 hipotezi; Yatırımların banka dışı finansal kurumlardan (Mikrofinans kuruluşları, kredi kooperatifleri, kredi birlikleri veya finans şirketleri) alınan borç ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H40 hipotezi; Yatırımların ticari krediler (Tedarikçilerden kredi alımları ve müşterilerden avanslar) ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H41 hipotezi; Yatırımların diğer (borç verenler, arkadaşlar, akrabalar, vb.) finansal kaynaklar ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H42 hipotezi; Yatırımların sahiplerin katkısı veya yeni hisse senedi ihracı ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H43 hipotezi; Yatırımların bankalardan (özel ve devlete ait) alınan borç ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H44 hipotezi; Yatırımların banka dışı finansal kurumlardan (Mikrofinans kuruluşları, kredi kooperatifleri, kredi birlikleri veya finans şirketleri) alınan borç ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H45 hipotezi; Yatırımların ticari krediler (Tedarikçilerden kredi alımları ve müşterilerden avanslar) ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H46 hipotezi; Yatırımların diğer (borç verenler, arkadaşlar, akrabalar, vb.) finansal kaynaklar ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır.

H47 hipotezi; Çalışma sermayesinin bankalardan (özel ve devlete ait) alınan borç ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H48 hipotezi; Çalışma sermayesinin banka dışı finansal kurumlardan (Mikrofinans kuruluşları, kredi kooperatifleri, kredi birlikleri veya finans şirketleri) alınan borç ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H49 hipotezi; Çalışma sermayesinin ticari krediler (tedarikçilerden kredi alımları ve müşterilerden avanslar) ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H50 hipotezi; Çalışma sermayesinin diğer (borç verenler, arkadaşlar, akrabalar, vb.) finansal kaynaklar ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H51 hipotezi; Çalışma sermayesinin bankalardan (özel ve devlete ait) alınan borç ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H52 hipotezi; Çalışma sermayesinin banka dışı finansal kurumlardan (Mikrofinans kuruluşları, kredi kooperatifleri, kredi birlikleri veya finans şirketleri) alınan borç ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H53 hipotezi; Çalışma sermayesinin ticari krediler (tedarikçilerden kredi alımları ve müşterilerden avanslar) ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H54 hipotezi; Çalışma sermayesinin diğer (borç verenler, arkadaşlar, akrabalar, vb.) finansal kaynaklar ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H55 hipotezi; Yatırımların sahiplerin katkısı veya yeni hisse senedi ihracı ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H56 hipotezi; Yatırımların bankalardan (özel ve devlete ait) alınan borç ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H57 hipotezi; Yatırımların banka dışı finansal kurumlardan (Mikrofinans kuruluşları, kredi kooperatifleri, kredi birlikleri veya finans şirketleri) alınan borç ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H58 hipotezi; Yatırımların ticari krediler (Tedarikçilerden kredi alımları ve müşterilerden avanslar) ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H59 hipotezi; Yatırımların diğer (borç verenler, arkadaşlar, akrabalar, vb.) finansal kaynaklar ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık reel satış artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H60 hipotezi; Yatırımların sahiplerin katkısı veya yeni hisse senedi ihracı ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H61 hipotezi; Yatırımların bankalardan (özel ve devlete ait) alınan borç ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H62 hipotezi; Yatırımların banka dışı finansal kurumlardan (Mikrofinans kuruluşları, kredi kooperatifleri, kredi birlikleri veya finans şirketleri) alınan borç ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H63 hipotezi; Yatırımların ticari krediler (Tedarikçilerden kredi alımları ve müşterilerden avanslar) ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.

H64 hipotezi; Yatırımların diğer (borç verenler, arkadaşlar, akrabalar, vb.) finansal kaynaklar ile finanse edilmesinin firmaların performansı olarak alınan yıllık istihdam artışı üzerindeki etkisi; firmaların analiz edilen ülke, ölçek ve sektörde kurulu olması, diğer ülke, ölçek ve sektörde kurulu olmasına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermektedir.