• Sonuç bulunamadı

Özel mülkiyet tekniği kullanılan yaratı̇ı ̈rama etkinliklerinin ve yaratı̇ı yazma teknikleri kullanılan yazma etkinliklerinin öğreṅilerin yazma bėerilerine etkisini ortaya koymak ve el̈e ëilen yazma ürünleri karşılaştırmak bu araştırmanın amȧını oluşturmaktäır. Bu amaçlara ulaşmak için aşağı̈aki sorulara yanıt aranmıştır:

1. İlkokul ̈ör̈üṅü sınıf öğreṅilerin̈en özel mülkiyet tekniğinin uygulan̈ığı ̈eney grubu ile yaratı̇ı yazma etkinliklerinin uygulan̈ığı kontrol grubu arasın̈a yaratı̇ı yazma bėerilerini geliştirmesi bakımın̈an anlamlı bir fark var mı̈ır?

2. Özel mülkiyet tekniğinin uygulan̈ığı yaratı̇ı yazma çalışmalarının, ̈eney grubu öğ- reṅilerinin yaratı̇ılık ve hayal güçlerinin gelişimine etkileri neler̈ir?

3. Yaratı̇ı yazma etkinliklerinin uygulan̈ığı yaratı̇ı yazma çalışmalarının, kontrol grubu öğreṅilerinin yaratı̇ılık ve hayal güçlerinin gelişimine etkileri neler̈ir? 4. Özel mülkiyet tekniği kullanılarak yapılan yaratı̇ı yazma çalışmaları ile ilgili ̈eney

grubu öğreṅilerinin görüşleri neler̈ir?

5. Yaratı̇ı yazma etkinlikleri kullanılarak yapılan yaratı̇ı yazma çalışmaları ile ilgili kontrol grubu öğreṅilerinin görüşleri neler̈ir?

Yöntem

Araştırmanın Modeli

Araştırmäa nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiştir. Yıl̈ırım ve Şimşek’e göre (2011) nitel araştırma; gözlem, görüşme ve ̈oküman analizi gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıl̈ığı, algıların ve olayların ̈oğal ortam̈a gerçekçi ve bütüṅül bir biçim̈e ortaya konmasına yönelik nitel bir sürėin izlen̈iği araştırma olarak tanımlanabilir.

Nitel araştırmäa en yaygın olarak kullanılan üç veri toplama yöntemi var̈ır: görüşme (öak grup görüşmesi ̈âhil), gözlem ve yazılı ̈okümanlar. Nitel yöntemler̈e en sık kullanılan yöntem görüşmëir. Günlük yaşam̈a kullanılan en yaygın iletişim sürėi olan “konuşma” ile veri toplamaya çalışılır. Görüşme yöntemi ken̈i için̈e; açık uçlu veya yapılan̈ırılmış görüşme soruları; bireysel ya ̈a öak grup görüşmesi; katılıṁı olan veya katılıṁı olmayan araştırmȧı gibi alt gruplara sahiptir. Yazılı ̈oküman ve belgelerin analizi, nitel araştırmäa, gerek ken̈i başına gerekse görüşme ve gözlemle el̈e ëilen verilere ̈estek amȧıyla kullanılan bir veri toplama yöntemïir (Yıl̈ırım ve Şimşek, 2011, s.41).

Araştırmäa; öğreṅilerin araştırma öṅesi ve sonrası yaz̈ıkları serbest öyküler, süreç boyuṅa el̈e ëilen yazma ürünleri, öak grup görüşmeleri araştırmanın veri kaynağını oluşturmuştur. Yazılı ürünlerin tümü betimsel analiz, öak grup görüşmeleri ise içerik analizi yoluyla ir̈elenmiştir. Araştırmanın veri toplama araçları ve teknikleri Tablo 1’̈e ifäe ëilmiştir.

Tablo 1. Araştırmanın Nitel Deseni

Grup Ön Ölçüm Araştırma Sürecindeki İşlemler Son ölçümler

Deney Grubu

Araştırma öṅesi yazılan serbest öyküler

Altı yaratı̇ı ̈rama oturumu

uygulaması ve her uygulama sonu̇u el̈e ëilen yazma ürünleri

1.Araştırma sonrası yazılan serbest öyküler

2. Öak grup görüşmeleri ve sonrasın̈a içerik analizi Kontrol

Grubu

Araştırma öṅesi yazılan serbest öyküler

Altı yaratı̇ı yazma tekniği ̈ers planı ve her teknik sonrası el̈e ëilen yazma ürünleri

1.Araştırma sonrası yazılan serbest öyküler

2. Öak grup görüşmeleri ve sonrasın̈a içerik analizi

Araştırmanın Çalışma Grubu

Araştırmanın çalışma grubu 2012–2013 eğitim-öğretim yılın̈a Ankara ili, Keçiören ilçesin̈eki bir ̈evlet ilkokulun̈a öğrenim gören iki ̈ör̈üṅü sınıf şubesinin öğreṅilerin̈en oluşmuştur. Bu sınılar̈an birisi ̈eney grubu, ̈iğeri ise kontrol grubu olmak üzere seçkisiz olarak atanmıştır. Çalışma; ̈eney grubun̈a 26, kontrol grubun̈a 24 öğreṅi olmak üzere toplam 50 öğreṅi ile yürütülmüştür.

Verilerin Toplanması ve Analizi

Araştırmanın kuramsal temelinin oluşturulabilmesi için yerli ve yabaṅı kaynaklar taranmış ve uygulama sürėin̈e farklı kaynaklar̈an bilgi toplamaya ̈evam ëilmiştir. Türkçe Dersi Öğretmen Kılavuz Kitabı’n̈aki yazma bėerisi ile ilgili kazanımlar̈an yola çıkarak özel mülkiyet/ yarım bırakılmış materyal tekniğinin kullanıl̈ığı oturum planları ve yaratı̇ı yazma etkinliklerinin kullanıl̈ığı ̈ers planları hazırlanmış, uzman görüşüne başvurularak bunlara son hâli verilmiştir. Çalışmanın sonun̈a uygulanmak üzere öak grup görüşmesi soruları hazırlanmış, uzman görüşüne başvurularak bu sorulara son hali verilmiştir.

Deney ve kontrol grubunun yazma bėerilerinin hangi ̈üzeÿe ol̈uğunu belirlemek için araştırmaya başlamäan öṅe öğreṅilere serbest öykü yazma ö̈evi verilmiş, çalışma bitimin̈e yine serbest öykü yazma çalışması verilerek son öyküler toplanmıştır.

Araştırma sürėi içerisin̈e ̈eney grubuna her oturumu ̈ört ̈ers saatini kapsayan, altı oturum yaratı̇ı ̈rama planı uygulanmıştır. Dört saatlik oturumların son iki saatin̈e öğreṅilere öykü, şiir, günlük, gazete haberi yazma çalışmaları yaptırılmış ve altı grup yazma ürünü toplanmıştır. Kontrol grubuna ̈a her ̈ers planı ̈ört ̈ers saatini kapsayan; altı yaratı̇ı yazma tekniği içeren ̈ers planı uygulanmıştır. Dört saatlik ̈ers planının son iki saatin̈e öğreṅilere yine öykü, şiir, günlük, gazete haberi yazma çalışmaları yaptırılmış ve sonu̇un̈a altı grup yazma ürünü toplanmıştır.

On iki haftalık çalışmanın sonun̈a ̈eney grubu ikisi sekiz kişilik, biri ̈okuz kişilik üç gruba ayrılarak öak grup görüşmeleri yapılmıştır. Bir saat süren bu görüşmeler vïeo ile kayıt altına alınmıştır. Kontrol grubu ̈a sekiz kişilik üç gruba ayrılarak bir saatlik öak grup görüşmeleri yapılmış ve vïeo ile kayıt altına alınmıştır.

Araştırmanın sonun̈a üç ayrı veri seti el̈e ëilmiştir. Deney grubun̈an gelen 48 tane ilk ve son öyküler ile kontrol grubun̈an gelen 45 tane ilk ve son öyküler biriṅi veri setini oluşturmuştur.

On iki haftanın sonun̈a el̈e ëilen toplam on iki yazma ürünü grubu ikiṅi veri setini, ̈eney ve kontrol gruplarının öak grup görüşmeleri sonu̇un̈a el̈e ëilen altı görüşme ̈ökümü ise üçüṅü veri setini oluşturmuştur.

Araştırmanın, nitel araştırma stratejisinin özelliklerini taşı̈ığı ̈üşünülmektëir. Betimsel analiz̈e el̈e ëilen veriler, ̈aha öṅëen belirlenen temalara göre özetlenir ve yorumlanır. Amaç el̈e ëilen bulguları ̈üzenlenmiş ve yorumlanmış bir biçim̈e, ̈oğrüan alıntılara sık sık yer vererek sunmaktır. İçerik analizin̈e ise temel amaç kavramlara ve ilişkilere ulaşmaktır. Betimsel analiz̈e özetlenen ve yorumlanan veriler analiz ëilir ve toplanan verileri açıklayabilėek kavram ve temalar bu analiz sonu̇un̈a keşfëilebilir. Bu amaçla toplanan verilerin öṅe kavramsallaştırılması, ̈aha sonra ̈a ortaya çıkan kavramlara göre mantıklı bir biçim̈e ̈üzenlenmesi ve buna göre veriyi açıklayan temaların saptanması gerekmektëir ( Yıl̈ırım ve Şimşek, 2011, s.227).

Bu nëenle araştırmanın başın̈a ve sonun̈a yazılan serbest öykülerin ir̈elenmesin̈e betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sürėi içerisin̈e ̈eney grubuna yaz̈ırılan öykü, şiir, günlük, gazete haberi türün̈e altı grup yazma ürünü toplanmıştır. Kontrol grubun̈an ̈a yine öykü, şiir, günlük, gazete haberi türün̈e altı grup yazma ürünü toplanmıştır. El̈e ëilen toplam on iki yazma ürünü seti ̈e betimsel analiz yöntemi ile ir̈elenmiştir.

Deney ve kontrol grubu ile yapılan öak grup görüşmeleri sonun̈a el̈e ëilen vïeo kayıtlarının ̈ökümleri yapılarak içerik analizi ile çözümlenmiştir. İçerik analizi sonu̇un̈a kölar tespit ëilmiş, el̈e ëilen kölar̈an araştırma ile ilgili temalara ulaşılmıştır. Araştırmanın geçerliliği ve güvenirliliğini sağlamak amȧıyla ilk öak grup görüşme ̈ökümü yaratı̇ı ̈rama alanın̈a yüksek lisans yapan bir Türkçe öğretmeni ve bir sınıf öğretmeni tarafın̈an kölanmıştır. El̈e ëilen üç ayrı kö grubu karşılaştırılarak aynı kölara ulaşılıp ulaşılmäığı tespit ëilmiştir.

Bulgular

Yazılı Anlatım Ürünlerinin Betimsel Analizi

On iki hafta boyuṅa “Parktaki Sırt Çantası, Kaybolan Dağ̇ı, Uçak Bileti, Kırık Tablet, Süper Kahraman, Orman̈aki Kulübe” başlıklarını taşıyan yaratı̇ı ̈rama atölyeleri ve Türkçe ̈ersi etkinlikleri yapılmıştır. Bu atölyeler̈en “Parktaki Sırt Çantası, Kaybolan Dağ̇ı, Uçak Bileti, Orman̈aki Kulübe” atölyelerin̈e ̈eney grubuna özel mülkiyet tekniği; kontrol grubuna ise beyin fırtınası, zihin haritası ve söżük sepeti, görsel̈en yola çıkarak yazma ve öykü tamamlama teknikleri uygulanmıştır. “Kırık Tablet, Süper Kahraman” atölyelerin̈e ise ̈eney grubuna yarım bırakılmış materyal tekniği; kontrol grubuna ise söżük ağı ve işbirliğine ̈ayalı yazma teknikleri uygulanmıştır. Öğreṅilerin atölyeler ve ̈erslerin sonun̈a yaz̈ıkları yazma ürünlerinin betimsel analizi yapılmış, her iki grubun ürünlerin̈e en çok göze çarpan özellikler ve içerikler ifäe ëilmeye çalışılmıştır. Öğreṅi ürünlerin̈en örnekler verilirken rastgele seçilmiş ve ürün özgün hâliyle, hiçbir ̈üzeltme yapılmäan yazılmıştır.

Parktaki Sırt Çantası

“Parktaki Sırt Çantası” başlığını taşıyan ilk özel mülkiyet tekniği atölye çalışması sonu̇un̈a ortaya çıkan yazma ürünlerinin giriş bölümün̈e öğreṅilerin çoğunluğu Minik, annesi ve ağabeyinin betimlemelerine yer vermişler̈ir.

“Bir zamanlar sevimli bir genç kız varmış. Bu kız telefonla konuşmayı, bilgisayar oynamayı, parka gitmeyi çok severmiş. Bu kızın adı Minik’miş. Minik ağabeyiyle, annesiyle, babasıyla minik bir evde yaşarmış. Minik’i herkes çok beğenirmiş. Çünkü uzun sarı saçları, turkuaz mavisi gözleri varmış.”

Yazma ürünlerinin tamamın̈a giriş, gelişme ve sonuç bölümüne yer verilirken gelişme bölümün̈e ̈ört ürün̈e sebep sonuç ilişkisine rastlanmıştır. Aşağı̈a sebep sonuç ilişkisine yönelik bir örnek verilmiştir:

“Uyandı, kahvaltısını yaptı. Hala sevinçliydi. Bunun nedeni sürpriz parti değildi. Bunun

nedeni ağabeyinin oynayacağı futbol maçıydı.”

Ayrı̇a yazma ürünleri içerisin̈e “korkudan dona kalmak, kestirip atmak, umurunda

olmamak, umudunu yitirmek, güle oynaya…” gibi ̈eyimler kullanılmıştır.

“Parktaki Sırt Çantası” başlığını taşıyan ve yaratı̇ı yazma tekniklerin̈en beyin fırtınasının kullanıl̈ığı öğreṅi grubunun yazma ürünleri ̈eğerlen̈iril̈iğin̈e ise giriş bölümün̈e kahraman, yer ve zaman bilgilerine yer veril̈iği görülmüştür:

“Bir varmış, bir yokmuş. Sonbahar ayıymış. Her yer yapraklarla kaplıymış. Bir memur olan Gökhan… Mutlu Park adında bir park varmış. Gökhan patronundan izin istemiş.”

Yazma ürünlerin̈en altı tanesin̈e öykünün gelişme bölümün̈e ̈iyaloga yer veril̈iği görülmüştür. Bu ̈iyaloglar̈an biri öğreṅi ve öğretmeni arasın̈a geçmektëir:

“-Çantan nerede? Dedi öğretmeni. -Ha! Dedi kız.

-Unuttum, dedi kız.

-Ama öğretmenim, bankta otururken sırtımdaydı”

Ayrı̇a yazma ürünleri içerisin̈e “umudunu kesmek, içi ürpermek, ısrar etmek, fark etmek,

sular seller gibi… ” gibi ̈eyimler kullanılmıştır. Kaybolan Dağcı

“Kaybolan Dağ̇ı” başlığını taşıyan ikiṅi özel mülkiyet tekniği atölye çalışması sonu̇un̈a öğreṅiler̈en 100 yıllık böur ağȧı aramak için Valla Kanyonu’na tek başına giren ve kaybolan bir ̈ağ̇ının rolüne girip onun günlüğünü yazmaları istenmiştir. Ortaya çıkan yazma ürünlerin̈e öğreṅilerin tamamının günlüğü “ben” ̈iliyle yaz̈ığı bu nëenle ürünlerin iç ve ̈ış yapı olarak günlük yazma ̈iline uygun ol̈uğu söylenebilir.

“24.06.2003

Kanyona geldim. Burası harika bir yer. Şimdi haritaya göre bir mağra(mağara) bulmalıyım. Bu arada kötü bir şey oldu. Arkadaşlarıma telsiz ile her gün iyi olacağımı(olduğumu) söyleyecektim.

Günlükler̈e “mağara äamı, mağaralar, gizli geçitler, vahşi hayvanlar, ̈ağ̇ılık malzemeleri, kanyon ̇ü̇eleri, harita, ̈olan̈ırı̇ı” söżükleri ̈ağ̇ının başına gelenleri anlatmak için kullanılan söżükler̈ir.

“Orada bir in vardı. İçine bir bakayım. Ne hayvan vardı, ne insan. Çok yorulmuştum. Sırtıma duvara yasladım, bir kapı açıldı. İçine girdim. Ağaç oradaydı. Evet onu bulmuştum.”

Atölyëe hëef olarak verilen 100 yıllık böur ağaç çoğunlukta bulunmuştu. İki öğreṅi bul̈ukları ağȧı bir müzeye bağışlarken, säėe sekiz tanesin̈e “kaybolan ̈ağ̇ı” arkäaşları veya AKUT ekibi tarafın̈an bulun̈u.

“ Düşüṅe ̈olu üçüṅü gün 22.03.2000 Hala haber bekliyorum. Durun! Bir ses ̈uÿum. AKUT beni bul̈u. Aaaa! Değilmiş. Arkäaşlarım ver̈iğim notu bulmuş müur? Bir ̈akika! Beni bul̈ular. Ama bul̈uğum köpeği ̈e getirmëen olmaz! Kurtul̈um!”

“Kaybolan Dağ̇ı” başlığını taşıyan ve yaratı̇ı yazma tekniklerin̈en zihin haritası ve söżük sepeti etkinliğinin kullanıl̈ığı çalışmäa öğreṅiler̈en kaybolan bir ̈ağ̇ının rolüne girip onun günlüğünü yazmaları istenmiştir. Öğreṅi grubunun yazma ürünleri ̈eğerlen̈iril̈iğin̈e on öğreṅinin günlük ̈ilini kullanmak yerine ̈ağ̇ının öyküsünü yaz̈ıkları görülmüştür. Altı öykü̈e/ günlükte ̈ağ ̇anavarın̈an söz ëilirken, “orman, orman yangını, mağara, mağara äamı, kar̈elen, bisiklet, paraşüt, kar fırtınası, çığ, gizli geçit” söżükleri ̈ağ̇ının başına gelenleri anlatmak için kullanılan söżükler̈ir.

“ Birinci Gün: Kaybolan dağcı dağdaki bir ağacın altına oturmuş, ateş yakmaya çalışıyormuş. Bir türlü ateş yakamamış. Ama hiç usanmadan ateşi yakmaya devam etmiş. Sonunda yakmış. Isınmış. Ateşin üzerinde birkaç yiyecek kızartmaya çalışmış. Ama yiyeceği kızartamamış. Bunda pes etmiş. Ağaca dayanarak uyumaya başlamış

21.03.2013

Uyandığımda kar altında kalmıştım. Ayağa kalktım ve üstümdeki karları temizledim, dağın aşağısına doğru inmeye başladım. Bir ara büyük bir patırtı koptu. Arkama baktığımda çığ düşüyordu, neyseki paraşütüm vardı. Uçurumdan atladım. Bir süre sonra paraşütümü açtım ve yere indim. Artık ormanın içindeydim.

Uçak Bileti

“Uçak Bileti” başlığını taşıyan üçüṅü özel mülkiyet tekniği atölye çalışması sonu̇un̈a öğreṅiler̈en istasyon çalışması yoluyla şiir yazmaları istenmiştir. Öğreṅilerin yaz̈ıkları şiirler̈e, babasını çok özleyen Güneş’le ̈uygüaşlık kurabil̈ikleri, ̈eyimler (yolunu gözlemek, ̈ört gözle beklemek, ̈üşlerine girmek, aklın̈an hiç çıkmamak) yoluyla Güneş’in özlemini ifäe ettikleri, aṅak istasyon çalışması nëeniyle şiirler̈e anlam bütünlüğünün eksik kal̈ığı görülmüştür:

“Her gece rüyama giriyorsun Aklımdan hiç çıkmıyorsun

Seni çok özlüyorum babacığım Denizdeki kabuklarla

Kolye yaptın bana

Seni hatırlatmamı kolaylaştırdın O güzel kolyem benim

Uğurumdur benim

Hep onu boynuma taktım”

Görsel̈en yola çıkarak yaratı̇ı yazma tekniğinin kullanıl̈ığı üçüṅü çalışmäa öğreṅiler̈en göl kenarın̈a oturan anne ve kız fotoğrafını iṅelemeleri, bu fotoğrafın öyküsünü keşfetmeleri istenmiştir. Sürėin sonun̈a öğreṅilerin sıra arkäaşları ile ikili grup olarak ortak bir şiir yazmaları istenmiştir. Yazılan şiirler̈e öğreṅilerin anlamı güçlen̈irėek ̈eyimlere (kalbi güm güm atmak, elin̈en gitmek, hüzünle ̈olmak, ne söyleyėeğini bilememek, ̇esaretini toplamak) yer ver̈ikleri görülmüştür. Bu çalışma sırasın̈a öğreṅilerin şiir yazarken işbirliğine ̈ayalı yazmaktan hoşlanmäıkları gözlenmiştir.

“Anneciğim sen benim her şeyimsin Ellerimin arasından süzülüp gitme Sensiz hayat sürdürülmez

Sen olmadan hayatın dağlarını yıkıp aşamam. Seni çok severim.

Babam gibi seni de kaybetmek istemem Benim canım anneciğim

Sensiz hayat geçmez. Sensiz hayat sürdürülmez Seni görmeyince

Benim can dostum Benim can meleğim.” Kırık Tablet

“Kırık Tablet” başlığını taşıyan ̈ör̈üṅü atölye çalışmasın̈a yarım bırakılmış materyal tekniği kullanılmıştır. Atölye sonun̈a öğreṅiler̈en bu kırık tableti tamamlayıp hangi tarihî esere ait ol̈uğu konusun̈a tartışmaları ve bir gazete haberi yazmaları istenmiştir. Ortaya çıkan yazma ürünlerin̈e genel olarak ne, nerëe ̇evaplarının veril̈iği, betimlemelerin yer al̈ığı ̈okuz gazete haberi yazılmıştır. Bu ̈okuz gazete haberin̈en üç tanesin̈e ise kim sorusunun ̇evabı ̈a verilmiştir. Bir öğreṅi gazete haberin̈e küçük bir özete yer verirken, bir öğreṅi ̈e atölyëe yapılan ̇anlan̈ırmäan yola çıkarak haberini yazmıştır. Beş gazete haberin̈e ise atölyëe yer alan yaşantılara yer verilmiştir:

Geçmişi Aydınlatan Rosetta Taşı

Mısır’da kale yapımındaki bir kazı sırasında rastlantı eseri bulunmuştur. Demotik, Hiyeroglif ve Antik Yunanca dillerinde yazıldığı görülmüştür.

Yüzyıllardır çözülemeyen bir sır olarak kalan Hiyeroglif yazısı bu taş sayesinde çözülmüştür. M.Ö. 196 yılında yazıldığı tahmin edilen bu taş 760 kg ağırlığında,114 cm uzunluğunda, 72 cm genişliğinde, 28 cm kalınlığındadır. Üç ayrı dilde yazılmış olması araştırmacıların dikkatini çekmektedir.

Rosetta Taşı’nı merak edenler, görmek isteyenler için bu taş İngiltere’nin Londra şehrindeki British Museum’da sergilenmektedir.”

“Kırık Tablet” başlığını taşıyan ve yaratı̇ı yazma tekniklerin̈en, söżük ağı tekniğinin kullanıl̈ığı çalışmäa öğreṅiler̈en tavan arasın̈aki bir tahta kutüa resmi bulunan tarihî eser, yani kırık tablet parçasın̈an yola çıkarak bir gazete haberi hazırlamaları istenmiştir. Öğreṅi grubunun yazma ürünleri ̈eğerlen̈iril̈iğin̈e ne, nerëe, kim ve nasıl sorularının yanıtlarının yer al̈ığı kırık tablete ait betimleme olan gazete yazıları yazılmıştır. Üç öğreṅinin yazısı gazete haberi formatına uygun yazılmışken ̈iğer yazılar̈a öykü ̈ili kullanılmıştır:

Kırık Tablet

Şok şok şok! Kazı bilimciler bir tabletin dörtte birini buldular. Bu tablette kazı bilimciler (arkeologlar) özel malzemelerini kullanarak (çekiç), büyük bir özenle çıkardılar.

Kazı bilimciler hazinenin orda bulunmayan ama o parçalar gibi değerli bir şey olduğunu düşünüyorlar.”

Süper Kahraman

“Süper Kahraman” başlığını taşıyan beşiṅi atölye çalışmasın̈a yarım bırakılmış materyal tekniği kullanılmıştır. Atölye çalışmasın̈a öğreṅiler̈en iki boyutlu basit bir insan igürünü süper kahraman özellikleri ile ̈onatmaları ve kostüm çizmeleri istenmiştir. Çalışma grup olarak yapılmıştır. Canlan̈ırmaların ar̈ın̈an öğreṅiler̈en bireysel olarak ken̈i kahramanlarını ̈üşünmeleri ve süper kahraman öyküsü yazmaları istenmiştir.

Öyküler iṅelen̈iğin̈e 13 öğreṅinin giriş, gelişme ve sonuç özellikleri taşıyan öyküler yaz̈ıkları, bu öyküler̈en üç tanesinin ben ̈iliyle yazıl̈ığı görülmüştür. Öyküler̈en 5 tanesi atölyëeki ̇anlan̈ırmalar̈an yola çıkarak yazılırken, sekiz öykünün özgün ol̈uğu görülmüştür. Öykülerin giriş bölümün̈e genellikle süper kahramanın nasıl süper özelliklere sahip ol̈uğu açıklanmıştır.

Süper kahramanların biri kanatlı, biri pelerinli çizilmiş, aslan suratlı, maskeli ve taşıtı olan kahramanlar hayal ëilmiş; kahraman kostümlerinin hepsinin göğsüne bir sembol-harf yerleştirilmiştir. Kahramanların üstün özellikleri olarak ışın atma, buza çevirme, saçıyla yakalama, ateş atma, yumruk atma özellikleri ̈üşünülmüştür.

“Çok uzaklarda bir yerde Jack adında 17 yaşında bir çocuk varmış. 18 yaşına gireceği gün mor renkli bir şimşek şeklinde yağmur yağmış. Jack yağmurda dışarıdaymış. Önce teni ve saçı mor

ve siyaha büründü. Öyle kaldığı zamanda Jack babasının eski evine yerleştiği için kendi kimliğini saklamış. Adını Rayt Man koymuş. Buz üleme, ışın atma, görünmezlik, zaman durdurma, saçlarıyla yakalama gibi süper özellikleri varmış.

Bir ara meditasyon yaparken görev yazıcısı çalışmış. Görevi etçil bir bitkiyi öldürmekmiş. Ekip arkadaşları Yumruk Adam, Kaptan Kara Fırtına, Orman Adam ve Aslan Adamı çağırmış. Rayt bitkiyi kesmiş. Yumruk Adam gövdeyi yakmış. Fırtına onun başını döndürmüş, Aslan Adam ve Orman Adam da ot yiyen hayvanları çağırmış. En sonunda tohumu bilim adamına verip imzalı fotoğraf çektirmişler.”

“Süper Kahraman” başlığını taşıyan, yaratı̇ı yazma tekniklerin̈en işbirliğine ̈ayalı yazmanın kullanıl̈ığı ve karakter oluşturma etkinliği yapılan çalışmäa öğreṅiler̈en bir süper kahraman öyküsü yazmaları istenmiştir.

“Bolt, Kaptan Kur̈ela, Kasırga, Süper Kripto ve Taş Äam” genel olarak kullanılan kahramanlar olmuştur. 12 çalışma giriş, gelişme ve sonuç bölümlerin̈en oluşan öykü formatına uygun yazılmış, öykülerin giriş bölümün̈e kahraman tanıtılıp betimlenmiş, gelişmëe bir olay anlatılmış ve sonuçta toplumun memnuniyeti/kahramanın amȧı vurgulanmıştır. Birkaç öykü̈e kahramanın ̈uygusal ol̈uğu vurgulanmış aṅak ̈uygusal ifäelere yer verilmemiştir. Kahramanlara kostüm giÿirilmemiş, onların säėe üstün özellikleri görünür kılınmıştır. Kahramanların ellerin̈en ateş çıktığı, ağır nesneleri kal̈ırabil̈iği resimlenmiştir. Süper kahramanların aksesuarlarına säėe