• Sonuç bulunamadı

4. BÖLÜM ÖRNEK UYGULAMA

4.3. Uygulama

4.3.3. Araştırma Bulgularının Değerlendirilmesi

4.3.3.5. Araştırma Bulgularının Genel Değerlendirilmesi

Bu bölümde, Konya Ticaret ve Sanayi Odalarına kayıtlı işletmelerden elektrik elektronik sektöründe faaliyette bulunan işletmelere yönelik yapılan teknoloji ve yenilik araştırmasının genel bulguları yer almaktadır.

Araştırmada yer alan işletmelerin çalışan sayıları 3 ila 40 kişi arasında değişmektedir. Bu bağlamda işletmelerin çalışan sayılarına göre bir sınıflandırma yapıldığından tamamının küçük ölçekli işletmeler olduğu söylenebilir. İşletmelerin faaliyet sürelerine bakıldığında en genç işletmenin üç yaşında olduğu ve en uzun süredir sektörde olan işletmenin ise 15 yıldır faaliyet gösterdiği görülmüştür.

Araştırmada yer alan işletmelerin faaliyet yıllarına bakıldığında, en genç işletmenin üç yaşında olduğu ve en uzun süredir sektörde olan işletmenin ise 15 yıldır faaliyet gösterdiği görülmüştür.

Araştırmada yer alan işletmeler, büyük oranda nihai tüketicilere hitap etmektedirler. Hitap ettikleri pazarlarda ise, işletmelerin sadece yurtiçi pazarlarda değil, ayrıca yurtdışı pazarlara da hitap ettiği görülmüştür.

Araştırmada yer alan işletmelerin üretim şekilleri değerlendirildiğinde ise, %44,3’ünün seri üretim, %26,2’sinin proje tipi üretim yaptığı görülmektedir.

İşletmelerden %21,3’ü sipariş tipi üretim yapan işletmeler iken, karma tipi üretim yapan işletmelerin oranı da %8,2 olarak görülmektedir.

Araştırmada yer alan işletmelerin teknoloji geliştirmek ve yenilik yapmak için bir Ar-Ge birimine sahip olma durumları incelendiğinde işletmelerin %57,4’ünün Ar-Ge birimine sahip oldukları, %42,6’sının da Ar-Ge birimine sahip olmadıkları görülmektedir.

İşletmelerin daha çok uygulamalı araştırma faaliyetleri gerçekleştirdikleri, daha sonra geliştirme, daha sonra ise temel araştırma faaliyetlerini gerçekleştirdikleri görülmektedir. Bu bağlamda genel bir değerlendirme olarak araştırma kapsamındaki işletmelerin Ar-Ge birimlerinde yürüttükleri faaliyetlerin düşük yoğunluklu faaliyetler olduğu ileri sürülebilir. Bu durum işletmelerin küçük ölçekli olmaları ile bağlantılı olarak değerlendirilebilir.

Araştırmada yer alan işletmelerin teknoloji geliştirme durumlarına bakıldığında, hiçbir işletmenin sadece teknoloji üretimi yapmadığı görülmektedir. Sadece teknoloji transferi yapan işletmelerin oranı %54,1, hem teknoloji üretimi hem de teknoloji transferi yapan işletmelerin oranı da %45,9’dur. Bu işletmelerin teknoloji geliştirme düzeylerine bakıldığında ise, işletmelerin %60,7’sinin orta düzeyde, %16,4’ünün çok düşük düzeyde, %11,5’inin düşük düzeyde oldukları görülmektedir. Yüksek düzeyde teknoloji geliştiren işletme bulunmazken,

işletmelerin %11,5’i de çok yüksek düzeyde teknoloji geliştirdikleri görülmektedir. Bu durumdan da anlaşıldığı gibi, bu işletmelerin küçük ve orta ölçekli işletmeler olduğu görülmektedir.

İşletmelerin son 5 yılda yaptıkları yeniliklere ilişkin sınıflandırmada, en fazla süreç yeniliği faaliyetlerinin, daha sonra ürün yeniliği faaliyetlerinin, sonrasında radikal yenilik faaliyetlerinin ve en son olarak da kademeli yenilik faaliyetlerinin gerçekleştirildiği görülmektedir. Bu bağlamda genel bir değerlendirme olarak araştırma kapsamındaki işletmelerin daha çok ürün yeniliği ve süreç yeniliği faaliyetleri üzerine odaklandıkları görülmektedir.

Tablo-4.24: İşletmelerin Üretim Şekillerine Göre Genel İşletme Performansı Hipotez

No:

Hipotez Sonuç

1 İşletmelerin hitap ettikleri tüketicilere göre yenilik yapma

düzeyleri arasında fark vardır.

Kabul

2 İşletmelerin faaliyette bulundukları pazarlara göre yenilik

yapma düzeyleri arasında fark vardır.

Ret

3 İşletmelerin üretim şekillerine göre yenilik yapma düzeyleri

arasında fark vardır.

Kabul

4 Tüketicilerin istek ve gereksinimlerindeki değişimler

işletmelerin yenilik yapmasında önemli bir faktördür.

Kabul

5 Teknolojik gelişmelerin ortaya çıkardığı değişimler

işletmelerin yenilik yapmasında önemli bir faktördür.

Kabul

6 Sahip olunan kaynakların verimli kullanılması isteği

işletmelerin yenilik yapmasında önemli bir faktördür.

Kabul

7 İşletmelerin faaliyette bulundukları pazarlara göre genel

işletme performanslarında fark vardır.

Ret

8 İşletmelerin üretim şekillerine göre genel işletme

performanslarında fark vardır.

Kısmen Kabul

Araştırmada yer alan işletmelerin hitap ettikleri müşterilere göre yenilik yapma düzeylerinin farklılaştığı görülmektedir. Her bir yenilik türü incelendiğinde endüstriyel tüketicilere hitabeden işletmelerin yenilik yapma düzeylerinin diğer gruplara göre daha yüksek olduğu söylenebilir. Oluşan gruplara göre sonuçlar istatistiksel bakımdan Anova testine göre anlamlı olup sonuçların bu anlamlılığı

“işletmelerin hitap ettikleri tüketicilere göre yenilik yapma düzeyleri arasında fark vardır” şeklindeki -1- numaralı hipotezi desteklemektedir.

İşletmelerin faaliyette bulundukları pazarlara göre yenilik yapma düzeylerinin farklılaşmadığı görülmektedir. Oluşan gruplara göre sonuçlar istatistiksel bakımdan Bağımlı İki Grup t testine göre anlamlı olmayıp “işletmelerin faaliyette bulundukları pazarlara göre yenilik yapma düzeyleri arasında fark vardır” şeklindeki -2- numaralı

hipotezi desteklememektedir. Bu durum faaliyette bulunulan pazarın işletmelerin

yenilik faaliyetleri üzerinde doğrudan bir etkisinin olmadığı şeklinde yorumlanabilir.

Araştırmada yer alan işletmelerin üretim şekillerine göre yenilik yapma düzeylerinin farklılaştığı görülmektedir. Her bir yenilik türü incelendiğinde proje tipi üretim yapan işletmelerin yenilik yapma düzeylerinin diğer gruplara daha yüksek olduğu söylenebilir. Oluşan gruplara göre sonuçlar istatistiksel bakımdan Anova testine göre anlamlı olup sonuçların bu anlamlılığı “işletmelerin üretim şekillerine göre yenilik yapma düzeyleri arasında fark vardır” şeklindeki -3- numaralı hipotezi desteklemektedir.

İşletmelerin izlemiş oldukları yenilik stratejilerinde en yüksek düzeyde bağımlı yenilik stratejisidir. Daha sonra saldırgan yenilik stratejisi ve elde etme stratejisi gelmektedir. Daha düşük düzeyde ise savunmaya yönelik strateji ve fırsatları izleme stratejisi bulunmaktadır. En düşük düzeyde ise geleneksel yenilik stratejisi ve taklitçi yenilik stratejisi olduğu görülmektedir.

Araştırmada yer alan işletmelerin performans kriterleri ölçüm durumları incelendiğinde etkinlik kriterini işletmelerin %65,6’sı öçlerken, %34,4’ü ölçmemektedir. Verimlilik kriterini işletmelerin %85,2’si ölçerken, çok düşük oranda %14,8’i ölçmemektedir. Kalite kriteri incelendiğinde işletmelerin %i86,9’u ölçerken, %13,1’lik kesim ölçmemektedir. İşletmelerin performans kriterlerinden karlılık/bütçeye uygunluk kriterini ölçme oranının ise %100 olduğu görülmektedir.

İşletmelerin faaliyette bulundukları pazarlara göre genel işletme performanslarının farklılaşmadığı görülmektedir. Oluşan gruplara göre sonuçlar istatistiksel bakımdan Bağımlı İki Grup t testine göre anlamlı olmayıp “işletmelerin faaliyette bulundukları pazarlara göre genel işletme performanslarında fark vardır”

şeklindeki -7- numaralı hipotezi desteklememektedir. Bu durum işletmelerin hem yurt içi hem de yurt dışı için aynı düzeyde bir performansa sahip oldukları şeklinde değerlendirilebilir.

Araştırmada yer alan işletmelerin üretim şekillerine göre işletme performanslarının bazı kriterlerinde farklılık olduğu görülmektedir. İşletmelerin etkinlik ve verimlilik kriterlerinde üretim şekillerine göre Anova testine göre istatistiksel bakımdan anlamlı bir farklılık olduğu ancak kalite ve karlılık/bütçeye uygunluk kriterlerinde istatistiksel bakımdan anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmektedir. Bu sonuçlara göre “işletmelerin üretim şekillerine göre genel işletme performanslarında fark vardır” şeklindeki -8- numaralı hipotezi kısmen desteklemektedir.

SONUÇ

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi küresel rekabeti arttırmış, bu rekabet ortamında ayakta kalabilmek ise, bir yandan isletmelerin hem çevresel değişimleri mümkün olduğu ölçüde öngörmesine ve hızlı tepkiler verebilmesine hem de her alanda kendisine rekabetçi üstünlükler sağlayacak üretim teknikleri geliştirmesine veya bu tür teknikleri kullanabilmesine diğer yandan da tüketici istek ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek ürünler üretip pazara uygun fiyatla sunabilmesine bağlıdır. Bu amaçla işletmeler teknolojik gelişmeler çerçevesinde uygulayacakları yenilik stratejileri belirlemekte ve bu doğrultuda hareket etmektedirler.

Teknolojik gelişmeler; teknolojinin araştırma ve geliştirme sürecidir. Teknolojik gelişme genellikle icat ile başlayan, yenilik ile devam eden ve ürünün standartlaşmasıyla son bulan bir devam sürecidir. Yenilik ise, bir işte fayda sağlamak için işletme tarafından veya takım çalışanları tarafından, o iş için yeni olan kasıtlı girişimler ve başvurular, süreçler ve uygulamalardır. Yenilik stratejisi, işletmenin performansını artırmak için hangi yeniliği, hangi yolda kullanacağını ve yeniliğin derecesini belirlemesini sağlayan stratejilerdir.

Gelişmiş ekonomilerin, bilgi teknolojisindeki ilerlemelerden ortaya çıkan değişikliklere maruz kaldığı açıktır. Var olan baskın yenilik stratejisi rekabette bir önermedir.

Yenilik bireysel ve toplumsal ihtiyaçların daha iyi bir düzeyde karşılanmasını sağlar. Yenilik, sunulan ürünlerde fark yaratan önemli bir unsurdur ve işletmeler yenilikçi olmaya çalışarak hem marka imajlarını iyileştirmeye çalışmakta hem de sundukları yeni ürünlerle talebi canlı tutmayı hedeflemektedirler. Bunun yanında işletmelerin ve ülkelerin ekonomik büyümelerinde de yeniliğin önemi büyüktür. Ekonomik büyüme sayesinde istihdam da arttırılabilmektedir. Bunun yanında insanların yaşam kalitelerinin yükseltilmesinde de yeniliğin etkisi büyüktür.

Küresel, bölgesel, ulusal ve yerel rekabet düzleminde kurumsal yenilik üretimi entelektüel sermayeye, Ar-Ge faaliyetlerine ve dolayısıyla etkin bir yenilik stratejisine bağlıdır. Bu bağlamda, sıra-dışı düşünce ve tasarımlarını yenilik ve buluşa dönüştürmeyi hedefleyen firmalar, örgüt-içi esnek bir örgütsel davranış ortamı oluşturmalı, yenilik ve buluş yönetimine teknolojik, örgütsel ve sunumsal boyutlarıyla bütüncül biçimde yaklaşmalı ve yenilikçilik konusunda üst-düzey yönetimin liderliği sağlanarak örgütsel paydaşlardan kaynaklanması muhtemel dirençlerin önüne geçilmelidir.

Çalışmanın uygulama bölümünün önemli sonuçlarından birisi, önemli bir sektör olan elektrik elektronik sektöründe yer alan Konya’daki firmaların yeniliğe, teknolojiye ve Ar-ge’ye henüz yeterince önem vermediklerini göstermektedir. Bu firmaların çoğunun önemli bir birim olan Ar-Ge birimine sahip olmadıkları ve bu neticede teknoloji ve yenilik geliştirme durumlarının bir hayli düşük olduğu ve teknolojiyi ve yeniliği dışarıdan transfer etmek zorunda kaldıkları görülmektedir.

Ayrıca bu firmalardan Ar-Ge birimi bulunanların yenilik yapmada da yetersiz kaldıkları görülmektedir. Bu firmaların bir kısmı daha çok ürün yeniliklerini geliştirmeyi tercih ederken, büyük bir kısmı da yeniliklerini taklit etmeyi tercih etmektedirler.

Bu firmaların yenilik yapma nedenlerinde önemli bir kısım değişen müşteri istek ve ihtiyaçları iken, azımsanmayacak bir kısım ise geçerli teknolojilerin gelişmesidir. Bu durumda firmaların yenilik yapmak için teknolojinin önemini kavradıklarını görmekteyiz.

Bu araştırmanın sonucunda görüyoruz ki, firmalar genel olarak bağımlı yenilik stratejisini benimseyerek, kendilerinden güçlü, yenilikçi, lider firmalar ile çalışarak, pazarın risklerinden korunmaya çalışmaktadırlar. Ürünlerde, süreçlerde bir yeniliğe müşteri istek ve ihtiyaçlarındaki değişmelere göre yönelmektedirler. Ancak, Ar-ge birimine sahip firmalar ise, saldırgan yenilik stratejisini benimsemekte ve pazara yeni

ürünler sürerek, artık küreselleşen rekabet ortamında sektörde belirli bir yere sahip olmak istemektedirler.

Sonuç olarak elektrik elektronik sektöründe Konya Ticaret ve Sanayi Odalarına kayıtlı olan firmaların, henüz tam olarak yeniliğin öneminin farkında olmadıkları görülmektedir. Yeniliğin bilincinde olan firmaların ise yetersiz Ar-Ge çalışmaları ve gelişen teknolojiyi yakından takip edememeleri nedeniyle günümüz rekabet ortamında sadece sektörde var olabilme çabası içersinde olup, sektörde lider firma olmaktan uzak oldukları görülmektedir.

KAYNAKÇA KİTAPLAR

Akal, Zühal. (2000). İşletmelerde Performans Ölçümü ve Denetimi (4. Baskı). Ankara: Mert Matbaası.

Barutçugil, İsmet. (2009). Ar-Ge Yönetimi (1. Baskı). İstanbul: Kariyer Yayıncılık,

İletişim, Eğitim, Hiz. Ltd.Şti.

Barutçugil, İsmet. (2002). Performans Yönetimi (1. Baskı). İstanbul: Kariyer Yayıncılık, İletişim, Eğitim, Hiz. Ltd.Şti.

Chell, Elizabeth. (2001). Entrepreneurship: Globalization, Innovation And

Development (1. Baskı). Ankara: Bıçaklar Kitabevi.

Durna, Ufuk. (2002). Yenilik Yönetimi (1. Baskı). Ankara: Nobel Yayınları.

Dülger, İlhan. (1991). Teknoloji Üretimi: İcat, Buluş ve Yenilik Araştırmalarının

Artmasında İktisadi Politikanın Etkisi. Ankara: DPT.

Eren, Erol. (1992). İşletmelerde Yenilik Politikası – Kuram ve Uygulamada

Yenilik. İstanbul: Formül Matbaası.

Ertürk, Mümin. (2001). İşletme Biliminin Temel İlkeleri (5. Baskı). İstanbul: Beta Yayınları.

Freeman, Chris ve Soete Luc. ( 2003). Yenilik İktisadı (4. Baskı). (Çeviren: Ergun Türkcan). Ankara: TÜBİTAK.

Güleş, Hasan Kürşat ve Bülbül, Hasan. (2004). Yenilikçilik İşletmeler İçin

Harvard Business Review. (2003). Yenilikçilik. İstanbul: Mess Yayınları

Janszen, Felix. (2000). The Age Of Innovation (1. Baskı). Ankara: Bıçaklar Kitabevi.

Kırım, Arman. (2005). Mor İnek Nasıl Büyüsün? (1. Baskı). İstanbul: Sistem Yayıncılık Bayii ve Kitabevleri.

King, Nigel ve Anderson, Neil. (2002). Managing Innovation and Change: A

Critical Guide For Organizations (2. Baskı). London: Thomson.

Korkmaz, Nuray. (2004). Sorularla Yenilikçilik (İnovasyon) (1. Baskı). İstanbul:

İstanbul Ticaret Odası.

Lowe, Robin ve Marriott, Sue. (2006). Enterprise: Entrepreneurship And

Innovation. Concepts, Contexts and Commercialization (1. Baskı). Oxford:

Elsevier Linacre House.

Luecke, Richard. (2008). İş Dünyasında Yenilik ve Yaratıcılık (1. Baskı). (Çeviren: Turan Parlak). İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları.

Maital, Shlomo ve Seshadri D.V.R. (2009). Innovation Management. Strategies,

Concepts and Tolls For Growth and Profit. New Delhi: Response Books.

Mytelka, Lynn Krieger. (1999). Competition, Innovation and Competitiveness In

Developing Countries. Development Centre Studies.

Nyström, Harry. (1993). Technological and Market Innovation Strategies For

Product Company Development (1. Baskı). Ankara: Bıçaklar Kitabevi.

O’Sullivan, David ve Dooley, Lawrence. (2009). Applying Innovation (1. Baskı). California: Sage Publications.

Öğüt, Adem. (2001). Bilgi Çağında Yönetim. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Polenske, Karen R. (2007). The Economic Geoghraphy Of Innovation. Oress: Cambridge University.

Ruttan, Vernon W. (2001). Technology, Growth, and Development (1. Baskı). New York: Oxford Universty Press.

Scotchmer, Suzanne. (2005). Innovation and Incentives (1. Baskı). Cambridge: The MIT Press.

Stieglitz, Nils ve Heine Klaus. (2009). Innovations And The Role Of

Complementarities In A Strategic Theory Of The Firm (1. Baskı). Wiesbaden :

Gabler Edition Wissenschaft.

Strecker, Nanja. (2009). Innovation Strategy and Firm Performance, An

Empirical Study of Publicly Listed Firms (1. Baskı). Wiesbaden: Gabler Edition

Wissenschaft.

Şen, Asım. (1982). Science, Technology and Development: Lessons From Japan

For Developing Nations (1. Baskı). Ankara: ODTÜ.

Tekin, Mahmut ve Ömürbek, Nuri. (2004). Küresel Rekabet Ortamında

Teknolojik İşbirliği ve Otomotiv Sektörü Uygulamaları (1. Baskı). Ankara:

Günay Ofset.

Tekin, Mahmut, Güleş, Hasan Kürşat ve Öğüt, Adem. (2006). Değişim Çağında

Terwiesch, Christian ve Ulrich, Karl T. (2009). Innovation Tournaments: Creating

and Selecting Exceptional Opportunities. Harvard Bussiness Review.

Woy, Jean. (2001). Economics (3.Baskı). Boston: Houghton Mifflin Company.

MAKALELER

Arslan, Ahmet. (2002). Kamu Harcamalarında Verimlilik, Etkinlik ve Denetim. Maliye Dergisi,140,

http://portal1.sgb.gov.tr/calismalar/maliye_dergisi/yayinlar/md/md140/Kamu%20Ha rcamalari%20_A.%20ARSLAN_.pdf, Erişim Tarihi: 09.08.2010.

Arslantaş, Cem Cüneyt. (2009). Girişimcilikte Yaratıcılık ve Yenilik. www.iie.istanbul.edu.tr/ydsy/MakaleGöstergesi. aspx?m=247, Erişim Tarihi: 19.01.2009.

Aydoğan, Enver ve Semiz, Süleyman. İşletmelerde Teknoloji Yönetimi

Bağlamında İleri Üretim Teknolojileri Ve Otomotiv Sektöründe Bir Uygulama.

http://www.sosyalbil.selcuk.edu.tr/sos_mak/makaleler/Enver%20AYDOĞAN%20- %20Süleyman%20SEMİZ/İşletmelerde%20Teknoloji%20Yönetimi%20Bağlamında. ..%20(E.Aydoğan-S..pdf, Erişim Tarihi: 09.05.2010.

Bakan, İsmail ve Eyitmiş, A. Melih. (2008). İşletmelerde Teknoloji Yönetimi

Bağlaminda Teknolojiye Yapilan Yatirima Bakiş Açilarinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştirma

.

www.mskongre.org/doc/ismailbakan.doc. Erişim Tarihi: 24.05.2010

Batmaz, Nihat ve Özcan, Abdulvahap. (2008). Yeniliği Etkileyen Unsurlar Ve

Toplumsal Refah İlişkisi.

http://www.kenancelik.com/documents/iiid3NIHAT_BATMAZ.pdf, Erişim Tarihi: 02.05.2010.

Bayındır, Süleyman. (2007). Yenilik Çalışmalarında Dış Kaynak Kullanımı. Selçuk Üniversitesi Karaman İ.İ.B.F. Dergisi Yerel Ekonomiler Özel Sayısı. http://iibfdergi.kmu.edu.tr/userfiles/file/mayis2007/21.pdf, Erişim Tarihi: 02.05.2010.

Bercovitz, Janet and Feldman, Maryann. (2005). Fishing Upstream Firm

Innovation Strategy and University Research Alliances

http://www2.druid.dk/conferences/viewpaper.php?id=2796&cf=18, Erişim Tarihi: 27.06.2010.

Bulu, Melih, Eraslan, İ. Hakkı ve Kaya, Hüseyin. (2006). Türk Elektronik

Sektörünün Rekabetçilik Analizi. İstanbulTicaret Üniversitesi Sosyal Bilimler

Dergisi Sayı 9. http://www.iticu.edu.tr/kutuphane/dergi/s9/m01132.pdf Erişim Tarihi: 04.06.2010.

Chaudhuri, Saikat. (2004). Can Innovation Be Bought? Managing Acquisitions in

Dynamic Environments.

http://www.hbs.edu/units/tom/seminars/2003/schaudhuri.pdf, Erişim Tarihi: 27.06.2010.

Ciptono, Wakhis Slamet. (2006). A Squential Model Of Innovation Strategy –

Company Non-Financial Performance Links.

http://bai2006.atisr.org/CD/Papers/2006bai6183.doc, Erişim Tarihi: 04.11.2008.

Coşkun, Ali. (2006). Büyük Sanayi İşletmelerinde Kurumsal Performans Ölçüm

ve Yönetim Uygulamaları. http://www.alicoskun.net/Pablications/MDB-2006-

7_19%20A.Coskun-performans.pdf, Erişim Tarihi: 04.08.2010.

Demir, Halis ve Okan, Tarhan. (2009). Teknoloji, Örgüt Yapısı ve Performans

Arasındaki İlişkiler Üzerine Bir Araştırma. Doğuş Üniversitesi Yayınları, 10(1),

http://journal.dogus.edu.tr/13026739/2009/cilt10/sayi1/M00210.pdf, Erişim Tarihi:10.08.2010.

Demirkaya, Hülya. (2000). Performans Ölçüm Rehberi.

http://www.sayıstay.gov.tr/yayin/yayiniverik/aras07perolcrehberi.pdf, Erişim Tarihi:10.08.2010.

Elçi, Şirin, Karataylı, İhsan ve Karaata, Selçuk. (2008). Bölgesel İnovasyon

Merkezleri: Türkiye İçin Bir Model Önerisi.

www.tusiad.org.tr/FileArchive/bimrapor.pdf, Erişim Tarihi: 03.04.2010.

Elçi, Şirin. (2005). Rekabet Gücünün Anahtarı: İnovasyon. www.focusinnovation.net, Erişim Tarihi: 09.05.2010.

Elitaş, Cemal ve Ağca, Veysel. (2009). Firmalarda Çok Boyutlu Performans

Değerleme Yaklaşımları: Kavramsal Bir Çerçeve.

http://www.sayistay.gov.tr/yayin/yayinicerik/aras28SayPerOlcArsRap.pdf, Erişim Tarihi: 09.08.2010.

Er, Alpay. (2009). Tasarım, Teknoloji ve İnovasyon.

www.tusiad.org.tr/FileArchive/AlpayER_8TK.pdf, Erişim Tarihi: 02.05.2010.

Ersoy, Bernur Açıkgöz ve Şengül, Canan Muter. (2008). Yenilikçiliğe Yönelik

Devlet Uygulamaları ve AB Karşılaştırması. Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F.

Yönetim ve Ekonomi 1(15),

http://www2.bayar.edu.tr/iibf/dergi/pdf/C15S12008/59_74.pdf, Erişim Tarihi: 24.04.2009.

Faems, Dries, looy, Bart Van ve Debackere, Koenraad. (2005). The role of Inter-

Organizational Collaboration Within Innovation Strategies Towards a Portfolio Approach. https://lirias.kuleuven.be/bitstream/123456789/118280/1/OR_0354.pdf,

Erişim Tarihi: 27.06.2010.

Goldberg, David. (1998). The Race, the Hurdle, and the Sweet Spot: Lessons

Creativity.http://74.125.155.132/scholar?q=cache:eiPb-WVz

SIJ:scholar.google.com/+design+innovation&hl=tr&as_sdt=2000, Erişim Tarihi: 09.05.2010.

Gökten, Kerem. (2006). İktisatta Evrim Teknolojisi Ve İktisatın Teknolojiye

Yaklaşımı. Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (11).

http://www1.akdeniz.edu.tr/iibf/dergi/Sayi11/05gokten.pdf, Erişim Tarihi: 09.05.2010.

Günday, Gürhan, Ulusoy, Gündüz, Kılıç, Kemal ve Alpkan, Lütfihak. (2009).

Effects Of Innovatıon Types On Fırm Performance.

https://research.sabanciuniv.edu/.../Gunday_et_al_Effects_of_Innovation_on_Firm_P erformance.pdf, Erişim Tarihi: 09.08.2010.

Gümüşoğlu, Lale. (2009). İnovasyon Ve Liderlik.

www.ssm.gov.tr/anasayfa/kurumsal/.../2009-3/37-42.pdf, Erişim Tarihi: 09.02.2010.

Gürak, Hasan. (2008). Küresel Teknoloji Transferi Ve Örtülü Maliyetler. www.hasmendi.net/makale_gurak/Teknoloji_transferi_maliyeti.pdf, Erişim Tarihi: 04.01.2009.

Işığıçok, Erkan. (2009).Performans Ölçümü, Yönetimi Ve İstatistiksel Analizi. http://www.ekonometridernegi.org/bildiriler/o24s3.pdf, Erişim Tarihi: 06.08.2010.

Kim, Yoon Hee. (2009). The Effeect Of Operations Strategy On Supplier

Customer Relationships And The Suppliers' Financial Performance.

http://lallyschool.rpi.edu/files/yoonpaper.pdf, Erişim Tarihi: 27.06.2010.

Öğüt, Adem, Akgemci, Tahir, Şahin, Emrah, ve Kocabacak, Ayşe. (2007).

İşletmelerde Düşünce aşamasından Patent Aşamasına Uzanan Süreçte Yenilik Stratejileri ve Buluş Yönetimi.

www.sosyalbil.selcuk.edu.tr/sos.../ÖĞÜT,%20ADEM%20VD.pdf, Erişim Tarihi: 20.11.2008.

Öğüt, Adem. (2000). Bilgi Organizasyonlarında Hizmet kalitesi Ve Kurumsal

Etkinlik Açısından Bilgi ve Teknoloji Yönetimi.

.www.sosyalbil.selcuk.edu.tr/dergi/sayi1-8/5/1.pdf, Erişim Tarihi: 09.05.2010.

Özer, M.Akif. (2009). Performans Yönetimi Uygulamalarında Performansın

Ölçümü ve Değerlendirilmesi. Sayıştay Dergisi,73.

www.sayistay.gov.tr/dergi/Default_4_Yazdir.asp?id=578, Erişim Tarihi: 02.08.2010.

Polat, Mustafa ve Öner, M. Atilla. (2000). Firmalarda Yenilik Yönetimi

Teknikleri. www.maoner.com/2000_firmalarda_yenilik.pdf, Erişim Tarihi: 02.05.2010.

Popadiuk, Silvio. (2004). Innovation and Knowledge Creation How Are These

Concepts Related?. http://choo.fis.utoronto.ca/visitingscholars/popadiuk.pdf, Erişim

Tarihi: 27.06.2010.

Por, Gerorge ve Bekkum, Erik Van. (2004). Liberating the Innovation Value Of

Communities Of Practice.

http://partnership.esflive.eu/files/Liberating_innovation_ns.pdf, Erişim Tarihi: 27.06.2010.

Raghunath, S. Ve Joseph, Thomas. (2009). Sustaining Competitiveness Through

Alliances and Innovation: The Impact Of Alliance Management Issues On Learning Skills And Competencies From Partner(s).

http://dspace.iimk.ac.in/bitstream/2259/492/1/349-358+.pdf, Erişim Tarihi: 27.06.3010.

Riederer, John P., Baier, Melanie ve Graefe, Gernot. (2005). Innovation

lab.de/fileadmin/redactors/data/Services_Downloads/C-LAB_Reports/C-LAB-TR- 2005-3_Innovation__Management.pdf, Erişim Tarihi: 27.06.2010.

Samson, Danny, Terziovski, Mile ve Lai, Amy. (2005). Intellectual Propert

Strategy And Business Strategy Connections Through Innovation Strategy.

http://www.ipria.org/publications/wp/2005/IPRIAWP08.2005.pdf, Erişim Tarihi: 27.06.2010.

Savaşçı, İpek ve Kazançoğlu, Yiğit. (2004). Firmaların Yenilik Yaratma

Sürecinde Serbest Bölgelerin Rolü. iibf.ogu.edu.tr/kongre/bildiri/12-03.pdf, Erişim

Tarihi: 27.01.2010.

Sayıştay. (2003). Sayıştayın Performans Ölçümüne İlişkin Ön Araştırma

Raporu. http://www.sayistay.gov.tr/yayin/yayinicerik/aras28SayPerOlcArsRap.pdf,

Erişim Tarihi: 03.08.2010.

Semiz, Süleyman, Okay Şenol ve Emirza, Emin. (2008). İşletmelerde Teknolojik

Değişim Ve Bir Alan Çalışması.

akademikdizayn.pau.edu.tr/index.php/ad/article/view/80/96, Erişim Tarihi: 02.09.2010.

Stathel, Stephan, Finzen, Jan, Riedl, Christophe ve May, Norman. (2008). Service