• Sonuç bulunamadı

Araştırma Bulgularının Değerlendirilmesi

I. BÖLÜM

5.7. Araştırma Bulgularının Değerlendirilmesi

İşletmeler birer açık sistem olarak dışarıya açılmak zorundadır. Günümüzde işletmeler sadece üretim ve satış yapmaktan çıkmış, toplumun istek ve beklentilerine cevap veren kuruluşlar haline gelmiştir. Buna bağlı olarak da toplum sadece alışveriş çabası göstermemekte, karşı karşıya kaldığı kuruluşu tanıma ihtiyacı duymaktadır. Böyle bir durumda işletmeler için önemli olan “firma imajı” belirmekte. Kuruluşlar,

toplumla içiçe olmak ve iletişim kurmak kaydıyla saygınlık kazanacak ve yaşamlarını sürdürebileceklerdir.

Bu bölümde yapılan anketlerin genel olarak değerlendirilmesi yapılacaktır. Anketimizde cevap veren kişilerin M1 Tepe A.V.M. çalışanı olmaması anketin doğruluk oranını göstermektedir. Anket çalışması uygulanan kişilerin hepsi M1 Tepe A.V.M.’nden alışveriş yapmaktadır. Bu da merkezin her kesime hitap ettiğini göstermektedir. Çalışmada kişilerin alışveriş merkezine ne kadar uzaklıkta oturduğunun hiçbir önemi olmadığını görüyoruz. Bu durum şirketlerin üretim ve satış yapmaktın çıkmış olup toplumun istek ve beklentilerine cevap veren kuruluşlar haline geldiğinin göstergesidir. Bunu şirket müşterilerine servis hizmeti sunarak da göstermektedir. Çalışmaya katılan kişilerin %81’i de bu durumdan etkilenmektedir.

Yapılan çalışma insanların %52’si M1 Tepe A.V.M.’ni ürünlerinin kaliteli oluşundan tercih ettiğini göstermektedir. Bunu %16’yla reklamlar, %29’la ürünlerin ucuz oluşu ve %20 oranla diğer sebepler oluşturmaktadır. Diğer sebepler; ürün çeşitliliği, her ihtiyacın bir arada bulunması, nezih ortam gibidir.

Günümüzde, teknolojinin gelişmesi, piyasa şartlarının değişmesi, kalitenin artması, üretimin gelişmesi ve bu paralelde tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarının değişmesi işletmeleri yeni arayışların içerisine itmiştir. Bunlar halkla ilişkiler yöntem ve araçları adı altında toplanmıştır. Halkla ilişkiler yöntem ve araçlarının M1 Tepe A.V.M.’nde etkin kullanımı araştırmaya katılan kişilerin verdiği cevaplar bunun göstergesidir.

Yapılan çalışmada insanların %98’i medyayı takip etmektedir. Medyayı takip eden kişilerin %21.43’ü radyoyu, %45.92’si televizyonu, %20,41’i gazeteyi, %12.24’ü de diğer araçları takip etmektedir. Bu kişilerin %45.92’si M1 Tepe A.V.M. ile ilgili reklamları yerel basında izlerken, %54.08’i de ulusal basında izlemektedir. Bu durum medya araçlarının ne kadar geniş bir kitleye ulaştığının ve insanları ne ölçüde etkilediğinin göstergesidir.

ÖZET

Halkla ilişkilerin temel hedefi tanımak ve tanıtmaktır. Bu yolda gösterdiği çabalar halkla ilişkiler işlevini oluşturur. Ancak işletmelerde halkla ilişkiler birimleri hedeflerini yerine getirirken iletişim yöntem ve araçlarından yararlanmak zorundadırlar. Aksi takdirde işletmeler çevrelerini tanıyamaz ve örgütler gruplarla etkileşiminde başarılı olamazlar.

İşletmeler birer açık sistem olarak dışarıya açılmak zorundadır. Günümüzde işletmeler sadece üretim ve satış yapmaktan çıkmış, toplumun istek ve beklentilerine cevap veren kuruluşlar haline gelmiştir. Buna bağlı olarak da toplum sadece alışveriş çabası göstermemekte, karşı karşıya kaldığı kuruluşu tanıma ihtiyacı duymaktadır. Böyle bir durumda işletmeler için önemli olan “firma imajı” belirmekte. Kuruluşlar, toplumla içiçe olmak ve iletişim kurmak kaydıyla saygınlık kazanacak ve yaşamlarını sürdürebileceklerdir.

Günümüzde haberleşme alanındaki yeni teknolojik gelişmeler, insanların bilgi alma ve haberleşme ihtiyaçlarını karşılama yönünden de önemli bir gelişmedir. Kablolu televizyonların ve peykler aracılığıyla yayınların ortaya çıkışı çeşitli programların dünyanın birçok bölgelerinde izlenmesi imkânını sağlamaktadır. Bu durum çeşitli ülkelerin geleneksel kültür ve becerilerinin yayılmasına da yaramaktadır. Bu da uluslararası düzeyde kurumlar ve toplumlararası etkileşimi sağlamaktadır.

Yapılan anket çalışmasında herkesin M1 Tepe A.V.M.’nden alışveriş yaptığını görmekteyiz. Bu durum şirketin hedef kitlesinin ne ölçüde geniş olduğunun bir göstergesidir. İnsanların %24’ü merkeze çok yakın, %39’u yakın, %17’si uzak, %20’si de çok uzak oturmaktadır. Bu durum şirketin insanları ne ölçüde etkilediğini göstermektedir. Kişilerin %81’i şirketin servis hizmetinden etkilenmekte iken %19’u ise etkilenmemektedir.

Çalışmamız dahilindeki kişilerin %98’i medyayı takip etmektedir. Bunlardan %21.43’ü radyo, %45.92’si televizyon, %20.41’i gazete, %12.24’ü diğer araçları tercih etmektedir. Ayrıca bu kişilerin %45.92’si M1 Tepe A.V.M. ile ilgili reklamları yerel basında izlemekteyken, %54.08’i ulusal basında izlemektedir. Bu durum işletme tarafından kullanılan medya araçlarının etkinliğini göstermektedir. Bunun

yanı sıra merkezin reklamlarında kullanılan radyo cingılları kişileri %67 oranla etkilemektedir.

Çalışmamıza katılan 100 kişi arasında %54’ü M1 Tepe A.V.M.’nin yayınladığı dergileri takip etmekte iken, %46’sı takip etmemektedir. Ayrıca çalışmamızda yer alan bireylerin %66’sı şirketin yaptığı aktivitelerden etkilerken, %34’ü etkilememektedir. Katılanların %46’sı mağaza içinde dağıtılan el ilanlarından, %87’si kritik noktalara yerleştirilen billboardlardan, %51’i şirketin banka kartlarıyla yaptığı taksit anlaşmalarından büyük ölçüde etkilenmektedir. Ayrıca merkezde mağazaların bulunması katılanların %89 oranla alışverişlerini etkilemektedir.

Yapılan çalışmada M1 Tepe A.V.M.’ nin kullandığı halkla ilişkiler yöntem ve araçlarının etkinliği görülmektedir. Bu sonuç, araçların kişiler tarafından benimsendiğini göstermektedir. Dolayısı ile şirket yoğun rekabet ortamında ayakta kalabilmek ya da arzulanan kar hedeflerine ulaşabilmek için halkla ilişkiler yöntem ve araçlarından etkin bir şekilde yararlanmak zorundadır. Böylece daha geniş kitleye ulaşma imkanı bulacaktır. Günümüzde işletmeler sadece üretim ve satış yapmaktan çıkmış, toplumun istek ve beklentilerine cevap veren kuruluşlar haline gelmiştir. Buna bağlı olarak da toplum sadece alışveriş çabası göstermemekte, karşı karşıya kaldığı kuruluşu tanıma ihtiyacı duymaktadır. Bu durum kuruluşun halkla ilişkiler biriminin ne ölçüde önemli olduğunu göstermektedir, çünkü müşteri memnuniyeti halkla ilişkilerle başlar ve biter.

SONUÇ VE ÖNERİLER

İşletmeler birer açık sistem olarak çevreye açılmak, çevreyle girdi ve çıktı ilişkilerine girmek zorunda olan kuruluşlardır. Toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel yapısından soyutlanmayan işletmeler yaşamlarını sürdürebilmek için değişen yeni koşullara uymak ve içinde bulundukları toplumla iki yönlü ve anlamlı ilişkiler kurmak zorundadırlar. Bu nedenle, işletme toplumun yapısını, özelliklerini, özlemlerini gelenek ve alışkanlıklarını tanımak ve kendisini de topluma tanıtmak gereğini duyar. Sosyal sorumluluk yönünde harcanan bu çabalar ise işletmelerin büyük ölçüde halkla ilişkiler işlevinin önemli bir bölümünü oluşturur.

Bir örgütün çevresiyle bütünleşmesinde, halkla ilişkiler program ve politikaları önemli bir yer tutmaktadır. Örgütün ve onun hizmetinin tanıtımı, çevresel koşullar, grubun özellikleri, oluşturulacak karar ve stratejilerin saptanması ve kitlelere duyurulması, halkla ilişkiler programlarını belirlemektedir. Bu programların çeşitli tekniklerle uygulanması halkla ilişkilerde kullanılan yöntem ve araçları göstermektedir. Bu bağlamda, halkla ilişkiler birimlerinin işlevlerini yerine getirirken tüm bu yöntem ve araçları etkin bir şekilde kullanmak zorundadırlar.

Günümüzde haberleşme alanındaki yeni teknolojik gelişmeler, insanların bilgi alma ve haberleşme ihtiyaçlarını karşılama yönünden önemli bir gelişmedir. Kablolu televizyonların ve peykler aracılığıyla yayınların ortaya çıkışı çeşitli programların dünyanın birçok bölgelerinde izlenmesi imkânını sağlamaktadır. Bu durum çeşitli ülkelerin geleneksel kültür ve becerilerinin yayılmasına da yaramaktadır. Bu da uluslararası düzeyde kurumlar ve toplumlararası etkileşimi sağlamaktadır.

Bu durum gösteriyor ki, işletmeler yaşamlarını sürdürebilmek için alışagelmiş yöntem ve araçlar dışında, haberleşme alanındaki yeni araçlardan da faydalanmalıdır. Zaten günümüzde toplumlar bu araçlara daha çok önem vermektedir. Bu noktada halkla ilişkiler birimlerine düşen görev iletişim dünyasındaki yeni gelişmeleri izlemek ve etkinliği arttırmak için de uygulamaya koymaktır. Bu da halkla ilişkilerin başarısı olacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki, halkla ilişkiler birimlerinin başarısı en üst kademedeki yöneticinin başarısıyla sağlanmaktadır.

Benzer Belgeler