• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM IV: BULGULAR VE YORUM

4.3. AraĢtırma Sonucunda Ortaya Çıkan Uygulamaların Değerlendirilmesi:

Bu bölümünde 20. Yüzyıl sanat akımlarının aktif öğrenme yöntemleriyle öğretimini içeren eylem araĢtırması sonucunda araĢtırma grubu tarafından ortaya çıkarılan çalıĢmaların, özgünlük, konu seçimi, estetik bütünlük, malzeme ve teknik seçimi ve uygulanması açısından genel bir değerlendirme yapılmıĢtır.

Eserinin ismi : Sevimli VahĢi (ÖB.E)

Tekniği : Karton üzerine karakalem, kuru boya ve kolaj tekniği (KarıĢık Teknik) Ebatları : 35x50cm

Tarihi : 28.12.2016

ÖB.E kodlu öğrencinin çalıĢması öğrencinin araĢtırmacı tarafından ve öz değerlendirme formu dikkate alınarak incelendiğinde; fikir ve akım olarak sürrealizm akımından yola çıktığı gözlenmekte. Konu olarak hayvan portresi seçen öğrenci, çalıĢmasını 35x50 cm siyah fon kartonu üstüne; malzeme olarak kara kalem, renkli kuru boya, keçeli kalem ve iğne oyadan yapılan el iĢi dantellerini kolaj olarak seçip uygulamıĢtır. Öğrenci yaptığı çalıĢmanın arkasına aynı zamanda soyut dıĢavurumculuk etkilerini de eklemiĢtir

Malzeme ve teknik açıdan baĢarılı sayılabilecek bir çalıĢma gerçekleĢtirilmiĢtir. Estetik açıdan incelendiğinde renk ve biçimsel açıdan uyumlu bir çalıĢma olarak değerlendirilebilir. Aslan gibi vahĢi bir hayvanın çizimde yumuĢak tüylerin ve narin çiçeklerin seçilmiĢ olması da güzel bir zıtlık yaratmıĢtır. Bu açıdan da estetik bir bütünlük meydana getirmiĢtir.

Eserinin ismi : Farklı Çiçekler (ÖE.A)

Tekniği : Tual üzerine akrilik boya ve kolaj tekniği (KarıĢık Teknik) Ebatları : 50x70cm

Tarihi : 28.12.2016

ÖE.A kodlu öğrencinin çalıĢması öğrencinin araĢtırmacı tarafından ve öz değerlendirme formu dikkate alınarak incelendiğinde; fikir ve akım olarak pop-artın ve kübizmin kolajlarından ve puantizmin noktasal çalıĢmalarından yola çıktığı gözlemlenmektedir. Konu olarak natürmort seçen öğrenci, çalıĢmasını 50x70 cm tual üstüne; malzeme olarak da akrilik boya, renkli kumlar ve gazete ile kredi kartlarını kolaj olarak seçip uygulamıĢtır. Malzeme ve teknik açıdan baĢarılı sayılabilecek bir çalıĢma gerçekleĢtirmiĢtir.

Öğrencinin çalıĢması renklerin uyumu ve kolajların yüzey üzerine uygulanıĢı açısından da belli bir düzen içinde olması çalıĢmayı baĢarılı kılmıĢtır. Üç soğuk renkten zemin hazırlayan öğrenci bunların da kendi içinde bütünlük yaratmasını sağlayacak ön yüzeyde ki renklerin seçimine dikkat etmiĢtir.

Eserinin ismi : Sanat Gülü (ÖF.Y)

Tekniği : Strafor üzerine akrilik boya ve kolaj tekniği (KarıĢık Teknik) Ebatları : 35x70 cm

Tarihi : 28.12.2016

ÖF.Y kodlu öğrencinin çalıĢması öğrencinin araĢtırmacı tarafından ve öz değerlendirme formu dikkate alınarak incelendiğinde; fikir ve akım olarak kavramsal sanat akımından etkilendiği özellikle de Daniel Buren adlı sanatçının “rüzgar çanları” adlı eserinden ve George Rickey, Uzay Atığı, yola çıktığı belirtilebilir. Aynı zamanda kavramsal sanat çalıĢmasına değiĢik sanat akımlarını da yüzeye uygulayan öğrenci kinetik sanat akımının hareket ettirebilir temasını da çalıĢmasına uygulamıĢtır. 35x70 cm sert strafor üzerine akrilik boya, pipet ve rüzgar güllerinin oluĢumu için kağıt ve onların üstüne kolaj ve guaj boyadan oluĢan çalıĢma oldukça etkili bir örnek teĢkil etmektedir.

Öğrencinin çalıĢması renklerin uyumu ve rüzgar güllerinde ki değiĢik sanat akımlarından izleriyle baĢarılı bir çalıĢmadır.

Eserinin ismi : ġeritler (ÖT.ġ)

Tekniği : Tual üzerine akrilik boya ve kolaj tekniği (KarıĢık Teknik) Ebatları : 35x50 cm

Tarihi : 28.12.2016

ÖT.ġ kodlu öğrencinin çalıĢması öğrencinin araĢtırmacı tarafından ve öz değerlendirme formu dikkate alınarak incelendiğinde; fikir ve akım olarak pop-art ve kübizm akımlarındaki kolajlardan ve soyut sanattan etkilenerek yola çıktığı söylenilebilir. 35x50 cm tual üstüne yapılan çalıĢmada akrilik boya ve dergi kağıtları bükülerek kompozisyon oluĢturulmuĢ ve soyut geometrik bir anlatıma yer verilmiĢtir. Koyu zemin tercih etmesi çalıĢmanın daha dikkat çekici olmasını ve ön yüzeydeki kolaj parçalarının ön plana çıkmasını sağlamıĢtır. Kolaj parçalarında da farklı renklerin oluĢması çalıĢmaya güzel bir hava katmıĢtır.

Eserinin ismi : Mondrian‟ın Sanat Ağacı (ÖĠ.Y)

Tekniği : akrilik boya, ağaç dalları, yün ip, karton kağıt (KarıĢık Teknik) Ebatları : 50x158 cm

Tarihi : 28.12.2016

ÖĠ.Y kodlu öğrencinin çalıĢması öğrencinin araĢtırmacı tarafından ve öz değerlendirme formu dikkate alınarak incelendiğinde; fikir ve akım olarak soyut sanatçılardan Mondrian‟ın izlerini taĢıdığını ve aynı zamanda hem kavramsal sanattan hem de kinetik sanatın hareket olgusundan yola çıktığı söylenilebilir. ÇalıĢma 50x158 cm boyutlarında olup, malzeme olarak akrilik boya, ağaç dalları, yün ip, karton kağıt ve saksıdan oluĢturulmuĢtur.

Öğrenci çalıĢmasında fikir olarak etkilendiği sanatçının renklerini kullanmayı tercih etmiĢ böylelikle sıcak ve soğuk renk zıtlığını çalıĢmasına taĢımıĢtır. ÇalıĢma aynı

zamanda kinetik sanattan yararlanılarak yapıldığı için dallardaki yaprak ve çiçeklerin hareket ettirilebiliyor olması esere güzel bir hava katmıĢtır ve eser daha etkili bir anlatıma kavuĢmuĢtur.

Eserinin ismi : Renkli Yağmurlar (ÖÖ.O)

Tekniği : Kağıt üzerine sulu boya ve kolaj tekniği (KarıĢık Teknik) Ebatları : 35x50 cm

Tarihi : 28.12.2016

ÖÖ.O kodlu öğrencinin çalıĢması öğrencinin araĢtırmacı tarafından ve öz değerlendirme formu dikkate alınarak incelendiğinde; fikir ve akım olarak fotorealist akımdan ve aksiyon paint akımından etkilenerek oluĢturulmuĢtur. Öğrenci Jakson Pollack‟ın resimlerinden etkilendiğini dile getirmiĢtir. 35x50 cm canson kağıt üstüne yapılan çalıĢmada öğrenci kendi fotoğrafını kullanmıĢ ve sulu boya ile de yağmur görüntülerini elde etmeye çalıĢmıĢtır. Renk seçimlerinde kullandığı sıcak ve soğuk

renkler zıtlık içinde bütünlük oluĢturmuĢtur. Kendi fotoğrafını siyah-beyaz kullanıp arka planda renklere yer vermesi çalıĢmayı etkili hale getirmiĢtir.

Eserinin ismi : Benim Balerinlerim

Tekniği : Strafor üzerine akrilik boya ve kolaj tekniği (KarıĢık Teknik) Ebatları : 40x65 cm

Tarihi : 28.12.2016

ÖH.T kodlu öğrencinin çalıĢması öğrencinin araĢtırmacı tarafından ve öz değerlendirme formu dikkate alınarak incelendiğinde; fikir ve akım olarak empresyonizm sanatçısı E. Degas‟ın balerinlerinden ve Eleanor Antin‟in “Balerin” adlı çalıĢmasından etkilendiği söylenilebilir. Öğrenci çalıĢmasında kullandığı üç boyutlu heykellerini aynı zamanda soyut heykellerden esinlenerek oluĢturduğunu dile getirmiĢtir. 40x65 cm ölçülerinde yapılan çalıĢmada malzeme olarak sert strafor, akrilik boya, simli ip, peçete kağıtları ve tel kullanılmıĢtır. Renk seçiminde arka ve alt zeminde mavi ve açık pembe renklerine yer veren öğrenci heykel ve arka planda

ki balerinlere vurgu yapmak için daha sert renkleri seçerek çalıĢmayı ön plana çıkartmaya çalıĢmıĢtır.

Eserinin ismi : Bin Bir Surat (ÖM.S)

Tekniği : Yüz üzerine akrilik boya ve performans sanatı fotoğrafları Ebatları :

Tarihi : 28.12.2016

ÖM.S kodlu öğrencinin çalıĢması öğrencinin araĢtırmacı tarafından ve öz değerlendirme formu dikkate alınarak incelendiğinde; fikir ve akım olarak pop-art ve performans sanatından etkilendiği görülmektedir. Öğrenci çalıĢmasına baĢlarken, Andy Warhol‟un” Marilyn Monroe” adlı çalıĢmasından çok etkilendiğini ve bunu çalıĢmasına yansıtmak istediğini belirtmiĢtir. Ġnsanın gün içinde yaĢadığı duygu

değiĢiklileri üzerine yoğunlaĢan öğrenci bunun için performans sanatının etkilerini kullanarak anlık görüntüler vermiĢ ve bunları fotoğraflamıĢtır. Sonrasında bir yüzey üzerinde birleĢtirdiği fotoğrafları bizlere sunmuĢtur. Öğrenci pop-art tablolarından etkilenerek yüzüne yaptığı resimde akımın renlerini tercih etmiĢ ve kendi kıyafetini de koyu renk seçerek dikkati yüze yoğunlaĢtırmıĢtır. Verdiği duygu halleri de çalıĢmayı etkili bir hale getirmiĢtir.