• Sonuç bulunamadı

AraĢtırma Süreci ve Sonrası Alt Problemlere ĠliĢkin Bulgu ve Yorumlar

BÖLÜM IV: BULGULAR VE YORUM

4.2. AraĢtırma Süreci ve Sonrası Alt Problemlere ĠliĢkin Bulgu ve Yorumlar

AraĢtırmacı, öğrencilerin kiĢisel bilgi formunu ve ön görüĢme sorularına verdiği cevapları araĢtırma öncesi değerlendirmiĢtir. Böylece sonraki etkinliklerine yön vermeye çalıĢmıĢ ve eksiklikleri gidermeye çalıĢmıĢtır. Sonrasında konu anlatımlarına geçilmiĢtir. Konu anlatımlarına 2 hafta, uygulamaya da 3 hafta olmak üzere toplam 5 haftalık süre verilerek araĢtırma neticelendirilmiĢtir. Teorik sunumlar ilk 2 hafta aktif öğrenme yöntemleri ile uygulanmıĢ, öğrenciler uygulama sürecine geçtiğinde de sohbet ve tartıĢma gibi yöntemlerle de desteklenmiĢtir. AraĢtırma sonrası öğrencilerin 28.12.2016 tarihli yarı-yapılandırılmıĢ görüĢme formu (Ek 10), son görüĢme formu (Ek 11) ve öğrenci öz değerlendirme formunu (Ek 13) cevaplandırılmaları istenmiĢ, böylelikle araĢtırma da öğrencilerin edindikleri bilgiler ve yorumları ortaya konmaya çalıĢılmıĢtır.

Bu bölümde araĢtırma sonrası her bir alt probleme iliĢkin veri toplama araçları ile elde edilen bulgulara ve yorumlara yer verilmiĢtir.

Aktif Öğrenme Yöntemleriyle 20. Yüzyıl Sanat Akımları Konusunun Öğretimi, Öğrencilerin Akademik BaĢarıları ve Bilgiyi Edinme ve Kullanabilme Becerileri Üzerinde Nasıl Bir Etkisi OlmuĢtur?

AraĢtırmanın birinci alt probleminde aktif öğrenme yöntemleriyle anlatılan 20. yüzyıl sanat akımlarının öğrencilerdeki akademik baĢarıyı etkileyip etkilemediği ölçülmeye çalıĢılmıĢtır. AraĢtırmanın ilk alt probleminde bunun ölçülmeye çalıĢılmasının nedeni öğrencilerin ilk baĢta sanatı anlamlandırmaları ve modern ve çağdaĢ sanat akımlarını iliĢkilendirebilmeleri ve farklı teknik ve malzemeyle anlatım zenginliğini özümseyebilmelerini sağlamaktır. Bu deneyimlere ulaĢabilmeleri kısa sürede gerçekleĢemeyeceği için araĢtırmaya 5 haftalık süre ayrılmıĢtır. Akademik baĢarılarının bu konuda artması için her hafta mutlaka tartıĢmalara yer verilmiĢ ve konunun anlamlandırılabilmesi sağlanmaya çalıĢılmıĢtır. AraĢtırmanın bu bulgu sorusunun cevabı için 30.11.2016 ve 07.12.2016 tarihli ders verilerinden ve bu haftalara ait görüĢme, gözlem ve günlüklerden faydalanılmıĢtır. AraĢtırmaya katılan 8 öğrenciye de yöneltilen yarı-yapılandırılmıĢ görüĢme formları ve gözlem, günlük inceleme doğrultusunda elde edilen verilere göre öğrencilerin bu konu hakkında akademik bilgiye ulaĢtıkları analiz edilmiĢtir. Elde edilen veriler betimsel analiz yolu ile çözümlenmiĢ ve aĢağıda özetlenmiĢtir. Verilerden yola çıkılarak “çağdaĢ, sanat, çağdaĢ sanat, bilgi değiĢim, araĢtırmaya etki, yönlendirme” temaları oluĢturulmuĢtur.

I. hafta öğrenci görüĢme soruları Tema Kodlama 1. Sizce çağdaĢ nedir?

2. Sizce sanat nedir?

3. ÇağdaĢ sanat dendiğinde ne anlıyorsunuz?

4. Dersin iĢleniĢi sırasında kullanılan öğretim yöntemi hakkında ne düĢünüyorsunuz?

5. Aktif öğrenme yöntemiyle iĢlediğiniz 20. yüzyıl sanat akımları konusunda bilgi ve tutumlarınızın ne yönde değiĢtiğini düĢünüyor musunuz?

6. Aktif öğrenme yöntemiyle iĢlediğiniz 20. yüzyıl sanat akımları konusunun, araĢtırma becerinize/merakınıza olan etkisini nasıl değerlendirirsiniz?

7. Derste edindiğiniz bilgiler sizi hangi teknik ve

malzemeleri kullanabileceğiniz ya da tasarımlarınızı nasıl oluĢturabileceğiniz konusunda yönlendirici oldu mu?

1. ÇağdaĢ 2. Sanat 3. ÇağdaĢ sanat 4. ĠĢleniĢ yöntemi 5. Bilgi değiĢim 6. AraĢtırmaya etki 7.Yönlendirme 1. ÇağdaĢ 2. Sanat 3. ÇağdaĢ sanat 4. iĢleniĢ yöntemi 5. Bilgi değiĢim 6. AraĢtırmaya etki 7.Yönlendirme

Tablo 4: 30.11.2016 Tarihli Aktif Öğrenme Yöntemleri Ġle 20. Yüzyıl Sanat Akımları

Konusu ĠĢleyiĢ Sürecine ĠliĢkin I. Hafta GörüĢme Soruları

Tablo 4‟de öğrencilere yöneltilen sorulardan (1-3) bunlara verilen cevaplardan bazıları Ģu Ģekildedir:

ÖB.E: “Bence sanat: İnsanın iç dünyasındaki duyguları, farklılıkları, düşünceleri ve hayallerini çeşitli biçimlerde dışa yansıtmasıdır.”

ÖH.T: “Bence sanat: Düşüncelerimizin ve duygularımızın çizgi renk, biçim, söz, ritim gibi unsurlarla güzel ve özgün bir biçimde ifade edilmesidir.”

ÖÖ.O: “Bence çağdaş: zamanla beraber ilerlemek, her şekilde değişmek, gelişmek ve farklılaşmaktır. Bulunduğumuz zamanın koşullarına göre kendimizi ifade edebilmektir.”

ÖT.Ş: “Bence Çağdaş: zamana , yaşam biçimine düşünsel ve duygusal olarak ayak uydurmaktır.”

Öİ.Y: “Bence çağdaş sanat: tarihsel olarak baktığımızda 1945 ve 50‟lili dönemlerde ortaya çıkan, 1960‟lı yıllarda ilerleyen ve 2000‟li yıllara kadar süregelen dönemi kapsar. Estetik kaygı bu dönemde tamamen geriye itilmiştir. Çeşitli teknik ve malzemeler ve değişik kompozisyonlar bu dönem işin içine girmiştir. Sanatçı için hiçbir kısıtlama yoktur.”

ÖM.S: “Bence çağdaş sanat: bulunduğumuz zaman dilimine göre duygu ve düşüncelerimizin değişik ve çeşitli bir biçimde ifade edilmesidir.yenilikçi düşüncelerin ışığında gelişen sanattır.”

ÖE.A: “Bence çağdaş sanat: sanatçının yeni bir stil ve çizgi oluşturması, yeniliklere öncü olup, güncel kalabilmesidir

ÖF.Y: “Bence çağdaş sanat: günün koşullarına ayak uyduran, dönemin sosyal ve toplumsal olaylarından etkilenen bir dönemdir. Sürekli gelişim bu sanatın özünde vardır.

ÖB.E: “Bence çağdaş sanat: tarih olarak 1945‟lerden neredeyse 2000‟lere kadar olan dönemdir. II. Dünya savaşı sonu ortaya çıktığı için toplumsal karmaşadan oldukça etkilenilen bir dönemdir. Geleneksel sanatı reddeder ve estetik kaygı sanatta önemsenmez. Anlatılmak istenen her şekilde her malzeme ile kompozisyon ile anlatılabilir. Çünkü anlam önemlidir.”

Sanat akımları ile ilgili ders eylemi gerçekleĢmeden önce öğrencilerin, sanat, akım, çağdaĢ sanat gibi kavramları yorumlarken bocaladıkları görülmekteydi. Özellikle modern sanat ve çağdaĢ sanat bilgilerinde kafa karıĢıklığı içinde oldukları tespit edilmiĢti. 30.12.2016 tarihinde bu verilerden yola çıkılarak planlanan ders etkinliği

sonucunda öğrencilerin bu kavramları yerine oturtabildikleri ve farklılıkları kavrayabildikleri sonucunu ortaya koymuĢtur.

Tablo 4‟de öğrencilere yöneltilen sorulardan (4-7) edinilen bulgulara göre öğrenciler uygulamaların daha kalıcı olduğunu, akılda kaldığını, konuyu kavramalarını sağladığını ve eğlenerek iyi bir öğrenmenin gerçekleĢtiğini ve öğrendiklerini pekiĢtirebildiklerini dile getirmiĢlerdir. Bu sonuçlara ulaĢılmasını sağlayan bazı görüĢler Ģunlardır:

ÖM.S: 4. Soru “derste kullandığımız yöntem çok etkiliydi. Derse bu kadar dahil olmak çok eğlenceliydi. Öğretmenimiz sürekli bizi işin içine kattı. Özellikle bulmaca etkinliğimiz ve nesi var oyunumuz çok güzeldi.”

ÖT.Ş: 4. Soru “ilk defa bu kadar çok şeyin kafamda kalıcı olabildiğini hissettim. Bu yöntem çok iyiydi. Genel olarak derslerde hep öğretmenlerimiz anlatıyor ve bu da bir süre sonra sıkıcı olmaya başlıyor. Dikkatimizi toplamakta güçlük çekiyoruz. Ama bu yöntem sürekli işin içine bizi kattığı için aklımız sürekli öğrendiklerimizde oluyor. Hem eğlenip hem de öğreniyoruz. Bu çok keyifli”

ÖÖ.O: 5. Soru “ aslında bu dersten önce ne kadar az sanat akımı ve sanatçı tanıdığımı keşfettim. Sanat gerçekten de uçsuz bucaksız bir kuyu gibi. Elbette bu ders sayesinde birçok sanatçı ve eserini tanıma olanağı buldum ve bu ders sayesinde sanata bakış açım değişti.”

ÖH.T: 5. Soru “bilgilerimin fazlasıyla değiştiği ve geliştiği kesin bir sonuç. Aslında ne kadar az dönem biliyormuşum bunu anladım ve tabi sanatçı. Bu ders sayesinde farklı materyaller kullanarak da sanat eseri üretebileceğimizi sanatın sadece kağıt ya da tual üstüne resmedilmesi gereken bir alan olmadığı bilincine vardım.”

Ö.E.A: 6. Soru “işlediğimiz derste öğretmenimiz bizi işin içine hep dahi etti. Bu da bizim konuyu daha yakından kavramamıza neden oldu. Önceki derslerde hep dinleyici modunda oluyorduk. Böyle olunca bir şey araştırmak öğrenmek pek de eğlenceli olmuyordu. Ama şimdi öğrendiğim bu akımları bende gerçekten daha yakından tanımak ve keşfetmek istiyorum. Öğretmenimin tavsiye ettiği videoları da mutlaka izleyeceğim.”

ÖF.Y: 6. Soru “ elbette etkisi oldu. Hiç bu kadar eğlenmemiştim bir dersi işlerken. Videoları sanal müzeleri mutlaka daha ayrıntılı gezeceğim. Özellikle land art çok ilgimi çekti. Eve gidip daha yakından incelemek istiyorum.”

ÖB.E: 7. Soru “evet oldu. Çünkü 20. yüzyıl sanat akımları ışığında birçok tekniğin varlığını öğrendim ve hepsi çok güzel. Bu da bana kendi tasarımımı gerçekleştirirken yol gösterecektir.

ÖH.T: 7. Soru “ evet kesinlikle farklı şeyeler denemeyi düşünüyorum. Çünkü sanatın bildiğimden çok daha fazlası olduğunu görmüş oldum. Belli akımları kendime daha yakın buldum ve yeni teknikler denemeyi düşünüyorum.

AraĢtırmacının gözlem bulgularına ve kendi ve öğrenci günlüklerine dayalı olarak bulguları, ders sırasında öğrencilerin eğlenerek öğrendiği ve sıkılmadan etkin öğrenebildiklerini göstermektedir. Ayrıca öğrencilere ders içeriğinde sunulan bol görsel, video, bulmacalar, eĢleĢtirmeler, kavram haritaları verilen bilgilerin çabuk kavranmasını ve öğrencilerin edindikleri bilgileri çabuk unutmamasını sağlamıĢtır. Elde edilen sonuçlara göre 20. yüzyıl sanat akımları konusunun öğrenilmesine yönelik oluĢturulan etkinliklerin öğrencilerin kavramsal anlamalarında olumlu yönde değiĢiklikler sağladığı ve bilgilerinin arttığı yönündedir.

Aktif öğrenme yöntemleriyle 20. yüzyıl sanat akımları konusunun öğretimi, öğrencilerin sanatsal çalıĢmaları sorgulama ve analiz edebilmeleri açısından nasıl bir etkisi olmuĢtur?

Öğrenci Günlüğü

Bu hafta genel olarak modern ve çağdaĢ sanat akımlarını öğrendik, empresyonizm dahil dallara ayrıldığını ve sanat kavramının geniĢliğinin ne kadar büyük olduğunu görme fırsatı buldum. En çok hoĢuma giden akım ise Dadaizm oldu. Burada insanların geleneksellikten uzaklaĢtığını görmüĢ olduk.

Bu dersin genel olarak okullarda daha uzun zaman tanılarak verilmesini isterdim. Çünkü toplumun sanata karĢı olan yargılarını yıkardık böylelikle. Örneğin soyut bir resim görüldüğünde “bu nedir, sanat mı Ģimdi bu?” gibi yargıları yıkılırdı böylelikle. Benim de bu ders sayesinde önyargılarımın kırıldığı doğrudur. KeĢke daha çok insana ulaĢabilse bu tarz dersler. Öğrendiklerimin benim için bakıĢ açımın değiĢmesinde çok büyük etkisi oldu. Ayrıca hiçbir derste bu kadar eğlenmemiĢtim(ÖM.S 30.11.2016)…

AraĢtırmanın ikinci alt probleminde aktif öğrenme yöntemleriyle anlatılan 20. yüzyıl sanat akımlarının öğrencilerin sanatsal çalıĢmaları sorgulama ve analiz edebilmeleri açısından nasıl bir etkisi olduğu ölçülmeye çalıĢılmıĢtır. Bu alt problemin sorgulanmasının nedeni 20. yüzyıl sanat akımlarını öğrenen bireyin sanat eserlerini sorgulamadan, analiz edemeden uygulamaya geçilmek istenmemesidir. 07.12.2016 tarihli ders planında yani II. Hafta modern sanat akımlarının baĢlangıcı kabul edilen empresyonizmden postmodern sanat akımına kadar sanat akımlarından örnek sanat eserleri incelenmiĢ (Ek 2) sanat eleĢtirisi tarzında tartıĢma yöntemi ile bu eserlerin analizi yapılmıĢtır.

II. hafta öğrenci görüĢme soruları Tema Kodlama 1. Modern ve çağdaĢ sanat akımları eserlerini ayrıntılı bir Ģekilde

incelemenin, bu eserleri anlayabilmek ve yorumlayabilmek açısından ne gibi yararları olduğunu düĢünüyorsunuz?

2. Farklı teknik ve malzeme kullanımının sınırsız olması sanata ve sanat yapıtına sizce neler kazandırır?

3. Modern ve çağdaĢ sanat akımları yapıtlarında dikkatinizi çeken yön nelerdir?

4. Edindiğiniz bilgilerin size tasarımlarınızı oluĢturabilmeniz ve farklı teknik ve malzemeyi kullanabilmeniz açısından yeni fikirler oluĢturabilmenize teĢvik ettiğini düĢünüyor musunuz?

5. Aktif öğrenme yöntemleri ile iĢlediğimiz 20. yüzyıl sanat akımları konusunda teorik sunumlara ayrılan sürenin yeterli olduğunu düĢünüyor musunuz?

1. eser inceleme 2. Farklı teknik 3. dikkat çeken yön 4.yeni fikir 5.süre 1. eser inceleme 2. Farklı teknik 3. dikkat çeken yön 4.yeni fikir 5.süre

Tablo 5: 07.12.2016 Tarihli Aktif Öğrenme Yöntemleri Ġle 20. Yüzyıl Sanat Akımları

Konusu ĠĢleyiĢ Sürecine ĠliĢkin II. Hafta GörüĢme Soruları

AraĢtırmanın ikinci alt problemine iliĢkin verileri elde edebilmek için 07.12.2016 tarihinde II. Hafta ders eylemi gerçekleĢtirilmiĢ ve ardından o haftaya ait görüĢme formları öğrenciler tarafından cevaplandırılmıĢtır. Bu alt probleme iliĢkin verileri elde edebilmek için (1-4) arası sorulara verilen cevaplar analiz edilmiĢ ayrıca gözlem formu ve günlüklerde incelenip bulgular elde edilmiĢtir. Bu sorulara verilen öğrenci cevaplarından bazıları Ģunlardır.

ÖB.E: 1. Soru “evet, birçok örnek görmek ve onu irdelemek öğrendiklerimi daha iyi anlamamı sağladı ve daha kalıcı oldu. Bu yüzden yararlı olduğunu düşünüyorum.” ÖH.Z: 1. Soru “elbette yararlı buluyorum, çünkü yapıtların nasıl yapıldığını, ne anlatmak istediğini, hangi dönemde çıktığını ve en iyi örneklerini görmek başka

tarzlarda ve bu tarzlardaki yapıtlara bakış açımızı belirliyor ve onları daha iyi anlamamızı sağlıyor.”

ÖÖ.O: 1. Soru “bu akımları detaylı şekilde incelemek çok yararlı çünkü, bir tasarım yapmak istediğimizde ve zorlandığımızda farklı akımların farklı tarzları olduğunu bilmek ve malzeme çeşitliliği hakkında bilgi sahibi olmak bizim de üretirken bunu tasarımlarımıza yansıtabilmemizi sağlar.”

ÖF.Y: 2. Soru “ anlamı derinleştirdiğini, anlamı tamamladığını ve etkileyici kıldığını düşünüyorum.”

Öİ.Y: 2. Soru “ bana göre de sanat zaten belli malzeme ve tekniklerle sınırlı kalmamalı. Bu yüzden malzeme çeşitliliğinin ve farklı tekniklerin sanat eserini daha ilgi çekici hale getirdiğini düşünüyorum.”

ÖM.S: 2. Soru “farklı açılardan bakıp o akıma dair yeni pencereler açtığını düşünüyorum. Materyaller çoğaldıkça fikirler çoğalır, zenginleşir. Yapıta ön beğeni kazandırır. Her yeni malzeme yapıtın konusunu alır ve başka başka köşelere bizi taşır; böylece sanat yapıtı bittiğinde fikirler köşegenine rastlamamız olasıdır.” ÖT.Ş: 3. Soru “modern sanatta da farklı bakış açıları olsa da geleneksellikten çok fazla kopamadıkları görülüyor. Oysa çağdaş sanat uçsuz bucaksız çöl gibi. Herşey içinde saklı.”

ÖE.A: 3. Soru “modern sanatta sürrealizm çok dikkatimi ve ilgimi çekti. Ama herşey bu dönemlerde kağıt ya da tual üstünde. Çağdaş sanatta farklı tekniklerin ve öylesine bir objenin alınıp bile sanat eseridir denilmesi fazlasıyla dikkatimi çekti.”

ÖB.E: 4. Soru “insan sanat akımlarını ayrıntılı incelediğinde ve anlamlandırdığında hayata karşı duruşu da farklı oluyor. Bu da bizim yeni fikirler edinebilmemize ve üretebilmemize olanak tanıyor.”

ÖÖ.O: 4. Soru “ tabi ki bana yardımcı olduğunu düşünüyorum. Bana en yakın olan sanat akımı üzerinde yoğunlaştım ve tasarımında onun izlerini yansıtmaya çalışacağım.”

ÖH.T: 4. Soru “bu dersimizde öğretmenimiz bol örnek göstererek akımları daha ayrıntılı öğrenmemizi sağladı. Dolayısı ile incelediğimiz örnekler sayesinde kafamda yapmak istediğim tasarımlar canlanmaya başladı. Farklı tarzdaki örnekler ve uygulamalar yeni çalışmalar yapmamıza büyük bir etki oluşturdu.”

Alınan cevaplar doğrultusunda öğrencilerin bir sanat eserini sorgulayıp analiz edebilecek kazanıma sahip oldukları bulgusu elde edilmiĢtir. Aktif öğrenme yöntemleriyle 20. yüzyıl sanat akımları konusunun öğretimi, öğrencilerin sanatsal çalıĢmaları sorgulama ve analiz edebilmeleri açısından olumlu bir sonuç doğurmuĢtur. Öğrenci günlükleri ve araĢtırmacı günlüğü de incelendiğinde aynı sonuca ulaĢılmıĢtır. AĢağıda bir öğrencinin ve araĢtırmacının 07.12.2016 tarihine ait günlüğünden kesitler verilmiĢtir:

Öğrenci Günlüğü

Bu hafta sanat akımlarını örneklerle öğrenerek yeni bakıĢ açıları edindim. Hareket öğelerinden yola çıkarak resim ve heykel yapılabileceğini, resimlere eleĢtirisel bakıĢ açıları kazandırılabileceğini ve bunun sanata yeni bir boyut ve farklı bakıĢ açıları kazandırabileceğini düĢünüyorum. Bu öğrendiklerimin bana neler kazandırdığına gelecek olursak güzel gözüken bir resmin kötü yorumlanabileceğine, çirkin bir resmin ise iyi yorumlanabildiği sanat platformunda değiĢen sanat anlayıĢları içinde zamana direnen, anısı yaĢayan resimlerin olduğunu fark ettim. Artık resimleri olduğu gibi değil, gözükmeyen, kapalı anlamlarıyla değerlendiriyorum (ÖB.E 07.12.2016)…

AraĢtırmacı Günlüğü

Bu hafta öğrencilerime geçen hafta ayrıntılı Ģekilde incelediğimiz sanat akımlarından bol görseller eĢliğinde eser analizi yaparak dersimizi iĢledik. Öğrencilerim gerçekten harika. Hepsi aktif olarak derse katılıyor ve gerçekten öğrenmek için çabalıyorlar. Onlara sürekli sorular soruyorum. “Bu eser de ne görüyorsunuz, hangi malzemeler kullanılmıĢ, siz olsaydınız ne tercih ederdiniz, sanatçılar neden farklı teknikler tercih ediyorlar?” gibi. Alınan cevaplar oldukça güzel. Mesela neden farklı teknikler tercih ediyorlar sorusuna ÖÖ.O adlı öğrencim tekdüzelikten eseri kurtarabilmek ve farklılık yaratmak için diye cevap verdi. Gösterdiğim her eser karĢısında ĢaĢkınlıklarını gizleyemediklerini söyleyebilirim.12. sınıf öğrencilerimle geçen yıl müfredatımızda bu konunun olmasından kaynaklı modern sanata ait bilgilerinin var olduğunu gözlemliyorum. ÇağdaĢ sanatın uçsuz bucaksız eserleri karĢısında değiĢik yorumlar da alıyorum. Fakat genel olarak baktığımda bu ders sonunda gerçekten öğrencilerim genel hatlarıyla eser analizi yapabilir konuma gelecekler (N.Y.KORDE 07.12.2016)…

Öğrenci ve araĢtırmacı günlüklerinde de sürecin olumlu devam ettiği söylenebilir. Öğrenci günlükler incelendiğinde sanat yapıtlarını anlamlandırabildikleri ve analiz edebildikleri sonucuna ulaĢtıkları görülmektedir. Bu anlamda bu haftaki dersi yararlı ve anlamlı bulduklarını da göstermektedir.

Aktif öğrenme yöntemleriyle 20. yüzyıl sanat akımları konusunun öğretimi, öğrencilerin kendi tasarılarını oluĢtururken farklı teknik ve materyaller kullanmalarında etkili olmuĢ mudur?

AraĢtırmanın üçüncü alt probleminde tespit edilmeye çalıĢılan, aktif öğrenme yöntemleriyle anlatılan 20. yüzyıl sanat akımlarının öğrencilerin kendi tasarılarını oluĢtururken farklı teknik ve materyaller kullanmalarında nasıl bir etkisi olduğudur. Bu alt problemle ölçülmeye çalıĢılan I. ve II. Haftalarda iĢlenilen derslerin öğrenci tasarımlarına nasıl yansıdığıdır ve fikirlerindeki değiĢim ve geliĢmelerdir.14.12.2016 tarihli derste öğrencilerden edindikleri bilgiler doğrultusunda tasarımlar yapmaları istenmiĢtir. III. haftaya kadar öğrencilere aktif öğrenme yöntemleri ile yalın ve anlaĢılır sunumlar yapılmıĢ, detaylı örnek eser incelemelerle de konunun daha verimli olması sağlanmaya çalıĢılmıĢtır. III. hafta da esnasında sürekli olarak iĢbirliği yapılmıĢ ve yine sohbet ortamı tarzında bir tartıĢma ortamı oluĢturulmuĢtur. Öğrenciler III. hafta ders süresince diğer hafta gerçekleĢtirmeye baĢlayacakları çalıĢmaların tasarımlarını yapmıĢlardır. Dersin sonunda, yaratıcı fikirlerle çeĢitli teknik ve malzemelerin kullanıldığı, kendilerine ait fikirlerin oluĢtuğunu görebilmek hedeflenmiĢtir. Bu durumu yakından ölçebilmek için öğrencilere dersin sonunda görüĢme formları (Ek 8) doldurtulmuĢtur. Aynı zamanda ders içeriği yine gözlem ve günlüklerle de yakından takip edilmiĢtir.

III. hafta öğrenci görüĢme soruları Tema Kodlama 1. Önceki haftalarda aktif öğrenme yöntemleri ile iĢlenilen

dersler kapsamında edindiğiniz bilgilerin, tasarımlarınızı oluĢturmada ne gibi yararları olduğunu düĢünüyorsunuz? 2. Tasarımlarınızı oluĢtururken en çok nelerden

yararlandınız?

3. Sanat akımları konusunda yapılan öğretim aktivitelerinin, sizi yeni tasarımlar yapmanız ve farklı teknik ve malzemeler kullanabilmeniz konusunda yönlendirici olduğunu düĢünüyor musunuz?

4. Tasarımlarınızı oluĢtururken herhangi bir problem yaĢadınız mı? Problem yaĢadıysanız buna nelerin sebep olduğunu düĢünüyorsunuz? 1. Tasarı oluĢturma 2.Neden yararlanıldı 3.Yönlendiricilik 4.Problemler neler 1. Tasarı oluĢturma 2.Neden yararlanıldı 3.Yönlendiricilik 4.Problemler neler

Tablo 6: 14.12.2016 Tarihli Aktif Öğrenme Yöntemleri Ġle 20. Yüzyıl Sanat Akımları

Konusu ĠĢleyiĢ Sürecine ĠliĢkin III. Hafta GörüĢme Soruları

Tablo 6‟da öğrencilere yöneltilen sorulardan edinilen bulgulara göre öğrenciler tasarımlarını oluĢtururken edindikleri bilgilerin yararları olduğunu, farklı teknik ve materyal sınırsızlığının eserlerini üretmede ve tasarlamada kendilerine esin kaynağı oluĢturduklarını dile getirmiĢlerdir. Bu sonuçlara ulaĢılmasını sağlayan bazı görüĢler Ģunlardır:

ÖB.E: 1. Soru “aktif öğrenme yöntemleri ile teorik sunumlarda elde ettiğimiz bilgiler, sanatçıların çok değişik malzeme ve teknikler kullanarak anlatmak istediklerini ifade edebildiklerini bize gösteriyordu. Bu doğrultuda ben de tasarımlarımı yaparken özgürce hareket edebildim.”

ÖH.T: 1. Soru “sanat akımlarının genişliği ve sanatçıların sınırsız malzeme ve teknik kullanıyor olması elbette bizim de tasarımlarımıza yön verdi.”

ÖÖ.O: 2. Soru “soyut dışavurumculuk akımından etkilendim ve bunu fotorealist akımla beraber kullanmaya karar verdim.”

ÖF.Y: 2. Soru “ kavramsal sanat akımından yararlandım ama aynı zamanda değişik akımları da tasarımımın içine dahil etmeye çalıştım.”

Öİ.Y: 3. Soru “ elbette yönlendirici oldu. Çünkü sürece sürekli olarak dahil olduk. Aktif olarak dersin içindeydik. Bu da öğrendiklerimizin kalıcı olmasını sağladı. Böylelikle tasarımlarımızı gerçekleştirirken yönümüzü daha rahat çizebildik.”

ÖM.S: 4. Soru “ çok büyük bir problemle karşılaşmadım. Performans ve pop sanattan yararlanarak bir tasarım düşünüyorum. Kendimi model olarak

kullanacağım. Belki boyama kısmı biraz sıkıntı teşkil edebilir. Ama hiç problem