• Sonuç bulunamadı

Acne Studios Sonbahar 2016 Unisex Hazır Giyim Kapsül Koleksiyonu,

SEMBOLLERİ: EMOJİLER

Görsel 13. Acne Studios Sonbahar 2016 Unisex Hazır Giyim Kapsül Koleksiyonu,

Görsel 13. Acne Studios Sonbahar 2016 Unisex Hazır Giyim Kapsül Koleksiyonu,

https://www.vogue.fr/fashion/fashion-news/diaporama/say-it-with-emojis-the-fun-new-collection-from-acne-studios/36481, Erişim Tarihi: 02.05.2020.

2.6. Philipp Plein Resort 2016 Koleksiyonu

2016 sezonunda çağdaş sanatın popüler kültürü benimseme biçimden ilham alan bir diğer tasarımcı Philipp Plein, o da kendi tarzında feminen siluetler üzerinde emojileri Swarovski taşlarla, parlak kumaşlara işlemiştir. Plein, baş parmak yukarı işaretlerinden gülen yüzlere kadar her bir emojiyi bomber ceketlerde, mini eteklerde, elbiselerde baskı ve nakış deseni olarak kullanmıştır.

Görsel 14. Philipp Plein Resort 2016 Koleksiyonu’ndan emoji baskı ve işleme deseni görünümleri, https://www.vogue.com/fashion-shows/resort-2016/philipp-plein, Erişim Tarihi: 02.05.2020.

2.7. Versace Shares Love Kapsül Koleksiyonu

Marka, 14 Şubat 2016’da Sevgililer Günü'nden ilham alan emoji uygulaması Versac-emoji’yi

#VersaceSharesLove etiketliyle paylaştığında uygulamanın tanıtımı için; güneş gözlüklü ve gözlerinden kalp saçan emojilerin nakış işlemeli Versace emoji tişört koleksiyonunu, siyah ve beyaz renk seçenekleriyle unisex bir kapsül koleksiyon olarak sunmuştur (Harpers Bazaar, Magazine https://www.harpersbazaar.com.sg/fashion/you-can-now/).

Marka, ‘Young Versace’ etiketli bebek ve çocuk koleksiyonlarında 2020 yılında da medusa emojilerini desen olarak zıbın, tişört mont ve çanta tasarımlarında kullanmaya devam etmektedir.

Görsel 15. #VersaceSharesLove kapsül koleksiyonundan emoji baskı ve nakış işleme deseni görünümleri, https://www.harpersbazaar.com.sg/fashion/you-can-now/, Erişim Tarihi: 02.04.2020.

2.8. Viktor and Rolf 2020 Sonbahar Couture Koleksiyonu

Hollandalı moda tasarımcılarıViktor Horsting ve Rolf Snoeren, Covid-19 pandemisi süresince hazırladıkları 2020 Sonbahar Couture koleksiyonlarında; koronovirüsün karantina sürecini temsil eden haute couture tasarımlar sunmuşlardır. Karantina süreci, ev yaşantısı ve giyimine özgü gecelikler, sabahlıklar ve sosyal mesafeyi korumayı temsil eden uzun, geniş etekli paltoların tasarımlarında; dijital iletişimin görsel sembolleri emojileri, karmaşık duygu durumlarımızı ve sevgiye olan ihtiyacımızı anlatmak için aplike kumaş desenleri olarak kullanmışlardır. Koleksiyondaki dokuz couture kreasyona ait tasarımlarda saten, şönil, dantel, kapitone gibi kumaşları seçerken Amsterdam'da yerel tedarikçilerle çalışmışlar ve kendi kumaş stoklarından faydalanmışlardır (Vogue Magazine, https://www.vogue.com/fashion-shows/fall-2020-couture/viktor-rolf).

Görsel 16. Viktor Horsting ve Rolf Snoeren, (2020). “Viktor and Rolf Sonbahar 2020 Couture Koleksiyonu”, Verner, A. (2020), https://www.vogue.com/fashion-shows/fall-2020-couture/viktor-rolf, Erişim

Tarihi:08.07.2020

36 SONUÇ

Bildiride incelenen tüm mobil emoji uygulamalarının etiket kullanımlarının izlenebilme özelliğiyle, markaların popülerlik ve alaka düzeyini ölçmesine ve simgeleri buna göre gerçek zamanlı olarak güncellemesine olanak tanıdığı bildirinin bulgusu olarak değerlendirilebilir. Dijital medyanın sunduğu bu özellikten faydalanması gereken markalar; giderek daha fazla insanın mesajlaşma uygulamalarını birincil iletişim aracı olarak seçtiklerini dikkate almalı ve daha fazla marka mesajlaşma platformlarının pazarlama potansiyelini keşfetmeye başlamalıdır önerisi sunulabilir.

Bazaar-Emojis uygulaması IOS işletim sistemiyle, EmotiKarl uygulaması ise Android işletim sistemi ile uyumlu olarak tasarlanmakta ve emojiler ancak e-posta, SMS, Facebook ve Co. aracılığıyla resim dosyası olarak dışa aktarılabilmektedir. Versac-emoji, emoji çıkartmaları, arka planlar, filtreler ve metin rengi seçenekleri ile kullanıcıların kendi fotoğraflarını süslemek veya orijinal kompozisyonlar oluşturmaları için kullanılması amacıyla yeni medya uygulamalarına uygun tasarlanmıştır. Coach, web sitesini mobil uyumlu hale getirmek için yenilemiş ve mobil katılımı artırmak için Coachmoji adlı bir iMessage uygulaması başlatmıştır. Coachmoji uygulaması ile IOS 10 yazılım sisteminin bir parçasını oluşturan iMessage özelliklerini benimseyen ilk premium markalardan birisi olarak markanın emojilerini kullanıcıların Apple'ın klavyesine eklemeyi başarmıştır. Coach’un stratejisi, markaların sanal varlık oluşturma ve gelişmekte olan platformlarda müşterilere ulaşma eğilimini yansıtmaktadır.

Coach'un mobil kullanıcı davranışındaki gerçeği yansıtan bir mobil strateji benimsemiş olması övgüye değer görülmektedir. Kenzo x H&M uygulaması, tüketicilerin kendilerini Emotikenzo simgeleri aracılığıyla ifade etmelerine izin vermekte, bu uygulama çıkartma seçeneği aracılığıyla Apple iMessage ile senkronize olmaktadır. Emotikenzo uygulaması hem Apple iOS hem de Android cihazlarda kullanılabilmektedir. Comme des Garçons ‘Holiday Emoji’ ve Chanel Emoji Set uygulamaları da iMessage klavyelerine uyumludur.

Sonuç olarak; lüks hazır giyim markalarının yeni jenerasyon (Millennials & Gen Z) hedef kitlelerine ulaşmak konusunda dijital medyanın görsel iletişim sembolleri olan emojileri hem moda tasarımlarında hem de markalarının mobil uygulamalarında etkin biçimde kullanmalarının, markaların tasarım ve görsel iletişimlerinde rol oynadığı tespit edilmiştir. Bu bağlamda tasarım konseptini bütünsel bir dijital tüketici stratejisi ile entegre etmenin, markanın popülerliğini koruması için kapsamlı bir marka iletişimi yaklaşımı sağlayacağı önerisi getirilmektedir.

KAYNAKLAR

Bocock, R. (1993). Consumption Chapter 1: The Emergence of Modern Consumerism. London:

Routledge.

Daşkıran, L. (2015). “Dünyada herkesin anlayacağı ortak bir dil doğuyor: Emoji”. Bilim ve Teknik, 48 (572), 74-81.

Evans, D. (2008). Social Media Marketing: An Hour a Day, Sybex.

Kalb, J. (2015). The Brooklyn Rail: Big Talk, Small Talk, “Why people who read should care about Emoji’s”. http://www.brooklynrail.org/2015/09/art/big-talk-small-talk-why-people-who-readshould-care-about-emojis, 22.03.2019.

Özant, N., Kelleci, M. (2017). “Dijital İletişimde Sözel Olmayan İpuçları: Emojilerle Etkileşim ve Duygulanım”, Moment Dergi - Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Kültürel Çalışmalar Dergisi, 2017, 4(2): 396-417.

Seargeant P. (2019). The Emoji Revolution: How Technology is Shaping the Future of Communication, Cambridge University Press.

Şeberoğlu A. (2020). “Yeni Medya ve Etkileşimli Yeni Sinema”, Yeni Medya Hakemli Akademik e-dergi, Sayı: 8, Bahar: 2020, E-ISSN: 2587-1285, https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1193176, Erişim tarihi: 09.09.2020.

Verner, A. (2020), Vogue Magazine, https://www.vogue.com/fashion-shows/fall-2020-couture/viktor-rolf, erişim tarihi:08.07.2020.

https://ipglab.com/2016/10/11/why-coach-ditched-its-ios-app-for-an-imessage-app/, 24.03.2020.

Görsel 1: Harper’s Bazaar Emojis App. adlı uygulamasında yer alan 36 adet moda emojisi, https://www.harpersbazaar.com/fashion/trends/g3339/bazaar-emojis/, Erişim Tarihi:

22.03.2020.