• Sonuç bulunamadı

4.3. Araştırmanın Üçüncü Alt Amacına Yönelik Bulgular ve Yorum

4.3.2. ABD Lisansüstü Eğitim Programlarının Misyonları

Eğitimle ilgili kritik konulardaki liderlik konumunu korumak ve geliştirmektir. Lider olarak, temel eğitimden liseye eğitim alanındaki en son gelişmeleri kullanarak öğretmenleri hazırlamak, aynı zamanda üniversitemizde ve diğer üniversitelerde akademisyen veya okul yöneticisi, eyalet ve ulusal seviyede eğitim politikalarını belirleyecek pozisyonlarda görev almayı düşünen liderler yetiştirmek.

Illinois eyaleti ve ulusal anlamda öğretmenlerin profesyonel gelişimi için alternatif sertifika programları da içeren sürekli eğitim, okulöncesi düzeyden lise düzeyine kadar (k-12) olan okullara, eyalet yönetimine, yüksekokullara, sivil toplum örgütlerine ve özel şirketlere hizmet sunmaktır (ILU3, 2013).

Indiana Üniversitesi Eğitim Fakültesi Misyonu:

Global, çeşitli, hızlı değişen ve artarak teknolojik toplum içinde öğretim, öğrenme ve insan gelişimini ilerletmektir. Seçtikleri uzmanlık alanında liderlik yapacak yansıtıcı, şefkatli ve ileri düzeyde becerili eğitim uygulayıcıları ve bilim insanları yetiştirmek. Eğitim teori ve uygulamasını araştırma ile desteklemek ve yerel, ulusal ve dünya çapında ilgililer ile ortak çalışmalar yapmak.

Çekirdek Değerler;

Toplulukların, eyaletin, ulusun ve dünyanın eğitim ve araştırma ihtiyaçlarını tahmin ederek lider olarak hizmet sunan eğitim fakültesi, en ileri araştırmaları, bilimsel çalışmaları ve yaratıcı aktiviteleri sürdürür.

Böylece Okul; Mükemmelliği, dürüstlüğü, çeşitliliği, hesap verilebilirliği, kullanışlılığı, saygıyı ilerletmeye çalışır.

Indiana Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından kabul edilen “mükemmellik vizyonu” temelinde beş amaç belirlenmiştir.

Eğitim Fakültesinin en önemli önceliği olarak mükemmel öğretmenleri yetiştirmek ve en kaliteli lisans ve lisansüstü eğitimi sunmaktır.

Öğrenci merkezli ajanslar ve P-12 okullar ile ortak çalışmalar yürütmek

Eğitim teori ve pratiğini aydınlatarak ve geliştirerek; titiz, yenilikçi araştırma ve profesyonel eğitim yoluyla alanında yarının liderleri hazırlamak.

Öğretim, araştırma ve öğrenme deneyimlerini geliştirmek için teknolojinin uygun kullanımı ile ilgili örneklendirme ve liderlik sağlamak

Eğitim fakültesi ve çevresindeki toplulukların çeşitliliğini benimseyerek, çeşitliliğe saygı duyan onurlandıran ve kucaklayan bir öğrenme, araştırma ve diğer hizmetleri sunmak için çeşitli ve kapsayıcı bir çevre oluşturmak (INU5, 2013).

Pennsylvania Devlet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Misyonu:

En iyi eğitimciler, bilim adamları, araştırmacılar yetiştirmeye ve eğitim alanının ilerlemesine yardımcı olmak. Genel ifade ile bilim ve öğrenme - öğretme sanatı üzerine araştırma, klinik verilerin uygulanması, teknolojinin etkili kullanımı ve eğitim politikaları ve liderliğin gelişimi ve analizi.

Amaçlar: Öğretim, araştırma, bilim, hizmet, sosyal ve liderlik alanlarında kalite ve önemi tanınan eğitim uzmanları yetiştirmeye yardımcı olmak.

Öğretimin, öğrenmenin geliştirilmesi ve eğitim çıktılarının değerlendirilmesine yönelik olarak yaşam süresi boyunca araştırma, bilim ve teknoloji kullanmaya yönelik geniş anlamda kabul edilen liderlik sağlamak.

Öğretim elemanlarını, idari personelin ve öğrencilerin; çeşitlilik, sosyal adalet ve demokratik vatandaşlığın önemine olan bağlılığını geliştirmek.

Okullarda, topluluklarda ve işyerlerinde eğitimin iyileştirilmesine odaklı okullar, kuruluşlar diğer kurumlarla işbirliğine dayalı profesyonel ilişkiler geliştirmeye yönelik liderlik sağlamak.

Fakülte içerisinde ilgili destekleyici kurum kültürünü sürdürmek. Fakültenin etkin ve verimli bir şekilde yönetimini geliştirmek.

Değerler: Akademik mükemmellik ve bütünlük, Olağanüstü öğretim ve servis, Akademik araştırmalar ve profesyonel liderlik, Öğretim, araştırma ve hizmetlerin entegrasyonu, Bireysel ve kolektif mükemmellik, Farklılık, eşitlik ve sosyal adalet, Hayat boyu bireylerin eğitimi, Mesleki işbirliği ve uyum.

İnançlar: Demokratik toplum için okumuş ve eğitimli vatandaşlık çok önemlidir (PSU4, 2013).

Türkiye ve ABD Üniversitelerinin Eğitim Fakülteleri ve Eğitim Programları ve Öğretim ana bilim dallarının misyon ve amaçları ile ilgili bilgiler nitelik yönünden analiz edilerek elde edilen bulgular tema ve kodlama yapılmıştır. Elde edilen bulgular Tablo 18’de sunulmuştur.

Tablo 18: Programların Misyon veya Amaçlarının Karşılaştırması

Yetiştirme Nitelikler Hizmet Sunma Yönetim

AÜ Öğretmen Uzman Akademisyen Mesleki yeterlilik, Etik sorumluluk Bilimsel düşünme, kamusal yararları gözeten, yaratıcı ve eleştirel düşünebilen, Araştırma Özgür öğrenme ortamları Kuram ve uygulamayı ilerleten eğitim hizmeti sunmak Dürüst, açık, demokratik ve katılımcı yönetim GÜ Öğretmen Uzman Akademisyen Cumhuriyet’in temel değerlerine bağlı, yeniliklere açık, eleştirel düşünen, topluma rehber, gelecek kaygısından uzak,

kendi ile barışık

Bilimsel araştırma ve geliştirme,

Ulusal–Uluslararası İlişkiler,

Kuram ve uygulamayı ilerleten eğitim hizmeti İÜ Öğretmen Uzman Akademisyen İdeal meslek, Yaşam biçimi, Nitelikli Bilimsel Çalışma ILU Öğretmen, Eğitim liderleri Akademisyen

Kamu ve özel kurumlara sürekli eğitim sunmak

INU Eğitim uygulayıcıları Bilim insanları Lider, yansıtıcı, şefkatli, becerikli,

Ülke ve dünya ölçeğinde, Öğretme-öğrenme üzerine araştırma, Bilimsel araştırma, Yaratıcı aktivite Mükemmel, dürüst, hesap verebilir, çeşitliliğe saygı duyan PSU Eğitimciler Bilim insanları Araştırmacılar Akademik mükemmellik, Profesyonel liderlik,

Eğitim alanını ilerletmek, Öğrenme-öğretme sanatı üzerine araştırma, Klinik verileri uygulama, Teknolojiyi etkili kullanma

Etkin yönetim, çeşitlilik, sosyal adalet, demokratik vatandaşlık, Kurum kültürü

Yapılan analiz sonucunda dört boyut ile ilgili temalar belirlenmiş. Bu temalar doğrultusunda benzerlikler ve farklılıklar belirlenmiştir. Bunlar, eğitim ve öğretim ile ilgili olarak “yetiştirme”, yetiştirilen bireylere kazandırılmak istenen özellikler

“nitelikler”, toplum yönelik görevleri yerine getirme ile ilgili “hizmetler” ve son olarak okulun idaresi ile ilgili “yönetim” temalarıdır.

Yetiştirme ile ilgili, Türkiye üniversitelerinin üçü de ortak olarak “öğretmen, uzman ve akademisyen” (AÜ, GÜ, İÜ) yetiştirme misyonunu üstlendikleri anlaşılmaktadır. ABD üniversitelerinde benzer misyonlar üstlendikleri ancak aynı anlama gelen farklı kelimeler tercih ettikleri anlaşılmaktadır. Öğretmen yetiştirmek için, ILU, INU, PSU “Öğretmen, eğitim uygulayıcıları, eğitimciler” yetiştirmek şeklinde ifade etmişlerdir. Yine akademisyen yetiştirmek anlamında; akademisyen (ILU), bilim insanları (INU, PSU), araştırmacılar (PSU) yetiştirmek şeklinde ifade etmişlerdir. Eğitim uzmanı yetiştirme için “eğitim liderleri” (ILU), yetiştirmek şeklinde ifade edilmiştir.

Üniversitelerin eğitim fakültelerinin temel misyonu olarak, öğretmen yetiştirmek, akademisyen (araştırmacı, bilim insanı) yetiştirmek ve eğitim uzman veya liderleri yetiştirmek şeklinde üç temel misyon ifade edilmiştir. Bu misyon üniversitelerin eğitim-öğretim görevi ile ilgilidir. Yetiştirme ile ilgili Türkiye ve ABD eğitim fakülteleri ve EPÖ programlarının misyon ve amaçlarının benzer olduğu anlaşılmaktadır.

Üniversitelerin öğretmen, uzman ve akademisyen yetiştirme misyonu yerine getirilirken bu bireylere kazandırılması amaçlanan “nitelikler” ise şu şekilde ifade edilmiştir:

Türkiye Üniversiteleri; Cumhuriyet’in temel değerlerine bağlı, (GÜ), insana, topluma, ve doğaya duyarlı (AÜ), kendini geliştiren (AÜ, GÜ), eleştirel düşünen (AÜ, GÜ), yeniliklere açık (AÜ) ve yaratıcı (AÜ) niteliklere sahip bireyler yetiştirmek şeklinde belirlenmiştir.

ABD üniversitelerine bakıldığında; lider (INU, PSU), yansıtıcı, şefkatli, becerikli (INU), mükemmel (PSU) kavramları ile ifade etmişlerdir.

Nitelikler ile ilgili ifade edilen kavramlarda Türkiye ve ABD eğitim fakülteleri arasında farklılıklar olduğu görülmektedir. Türkiye eğitim fakülteleri nitelikleri ifade ederken daha spesifik kavramlar tercih ederken, ABD Eğitim fakülteleri daha genel kavramlar kullanmışlardır.

Üçüncü boyut olarak belirlenen “hizmetler” boyutu ile ilgili yapılan karşılaştırma şu şekildedir. Üniversitelerin öğretmen, uzman, akademisyen yetiştirme misyonu yanında diğer misyonları da yerine getiriler. Bunlar, araştırma (AÜ, GÜ), bilimsel çalışma (İÜ), kuram ve uygulamayı ilerletme (AÜ, GÜ), özgür öğrenme

ortamları (AÜ) ve ulusal-uluslararası ilişkiler (GÜ). Bu açıklamalardan ulusal- uluslararası ilişkiler ile bilimsel araştırmalar yürütmek araştırma bulguları ile eğitim alanında kuram ve uygulamayı geliştirerek topluma hizmet sunma misyonu yerine getirilmektedir.

Benzer şekilde ABD üniversiteleri; a) öğrenme-öğretme üzerine araştırma yapmak (PSU, INU), b) araştırmaya dayalı “klinik uygulamalar” yapmak (PSU), “eğitim teori ve pratiğini aydınlatmak” (INU), klinik veriler ile “eğitim alanını ilerletmek” (PSU), teknolojinin iyi kullanımını örneklendirme (INU), c) kamu ve özel sektöre eğitim hizmeti sunmak (ILU) şeklinde eğitim fakültelerinin ikinci misyonu açıklanmaktadır. Yani üniversitelerin “bilimsel araştırma yapma” görevi eğitim fakültelerinde genel anlamda eğitim ile ilgili sorunlar özel anlamda “öğrenme-öğretme” sürecine yönelik araştırmaların yapılması, bu araştırmalar sonucunda elde edilen bulguların klinik uygulamalarının yapılması ve son olarak bu uygulama sonuçlarını kamu ve özel eğitim kurumları ile paylaşmak şeklinde ifade edilebilir. Türkiye ve ABD eğitim fakültelerinin “hizmetler” başlığı altında belirlenen misyonların ABD’de öğrenme-öğretme ile ilgili teori ve uygulama geliştirme daha açık ve üzerine vurgu yapılmışken Türkiye üniversitelerinde daha genel kavramlar kullanılmıştır.

Üniversitelerin misyon ifadelerinden çıkarılan dördüncü tema ise “yönetim” boyutudur. Türkiye’den AÜ yönetim misyonunu, “dürüst, açık, demokratik ve katılımcı yönetim” şeklinde ifade etmiştir. Diğer eğitim fakültelerinin misyonlarında “yönetim” ile ilgili açıklama mevcut değildir.

ABD Üniversitelerinde ise; “mükemmel, dürüst, hesap verebilir, çeşitliliğe saygı duyan” (INU), “etkin yönetim, katılımcı, sosyal adalet, demokratik vatandaşlık ve kurum kültürü” (PSU) kavramları ile okul yönetimi ile ilgili yönetim niteliklerini ifade etmişlerdir.

Türkiye ve ABD eğitim fakültelerinin “yönetim” ile ilgili misyonlarında “dürüst, katılımcı, demokratik” kavramları ortak olarak ifade edilirken, ABD’de bunlara ek olarak; “mükemmel, hesap verebilir, çeşitliliğe saygı (kültürel çeşitlilik), sosyal adalet, kurum kültürü” kavramların ifade edilmiştir. Burada “hesap verebilir” kavramı ABD’de devlet kurumlarının vatandaşlarına hesap verme yani halkın vergileri ile sunulan hizmetin niteliği her yönü ile halka açıklanması gereği ile ilgilidir. Türkiye’de de kamu kurumları ve eğitim kurumlarının kalite değerlendirme çalışmalarını iç ve dış denetim ile gerçekleştirmeleri ve halka hesap verebilir niteliğe kavuşması gerekir.