• Sonuç bulunamadı

1.   BÖLÜM ESER TANITIMI

1.7.   Eserin Bölümleri

1.7.4.   Zhen Shun 贞顺

Bölüme ismini veren Zhen, kadınlar için kullanıldığında kelime olarak sadık, iffetli, saf ve bakire anlamlarına gelmektedir (Hui, 2002, s. 2070). Zhen kelimesi Shiji eserinin Tian Dan Lie Nü bölümünde şöyle bir cümle ile geçer; 忠臣不事二君,贞 女不更二夫 (Xü, A, 2004: 1069). Bu cümlenin anlamı, “sadık devlet memurunun ikinci hükümdarı, sadık kadının ikinci kocası olamaz” şeklindedir. Burada Sima Qian, kocaları olsa da olmasa da kadınlar için başka bir erkeği düşünme fikrinin yanlış olduğuna vurgu yapmıştır. Bölümde kocaları öldükten sonra başka bir evlilik yapmayan kadınlardan övgü ile söz edilmiştir. Shun kelimesi ise itaat etmek, biat etmek, aynı yöne doğru takip etmek anlamlarında kullanılmaktadır (Hui, 2002, s.

1520). Yine bu bölüm evli kadınların ritüellerde üstlerine düşen sorumluluklarını konu alır. On beş biyografinin çoğu, iffetli davranış sergileyen, yeniden evlenmeyi reddeden, ev dışı alanlarda doğru davranışlar sergileyen kadınları övmüştür. Diğer biyografiler ise nişan ve düğün öncesi yerine getirilmesi gereken ritüellere bağlılıklarını gösteren ve evliliğin kutsallığına derin inancı olan kadınlara yer vermiştir.

•   Bölümün ilk biyografisi, evlilik öncesinde erkek tarafının ritüelleri tam olarak yerine getirmediği için evliliği reddeden kadını (4-1) konu almıştır.

•   İkinci kadın da (4-2) ritüellere uymayan anne babası ve eşine baş kaldırır.

•   Üçüncü biyografi Wei beyinin kadını (4-3), bey öldükten sonra kendi evine dönmeyi reddeder, yas dönemi bittikten sonra beyin erkek kardeşi tahta geçer ve yengesine aynı mutfağı paylaşmayı teklif eder. Anne ve babası kabul etmesine rağmen kadın bu teklifi kabul etmez.

•   Dördüncü biyografideki kadının kocası, kötü bir hastalığa yakalanır.

Kadının annesi, ona eşini terk etmesini ve kendisine başka bir eş bulmasını teklif eder. Ancak kadın (4-4), hasta eşine bakmaya devam eder ve başka bir adam ile evlenmeyi reddeder.

•   Beşinci biyografide Li beyi ile evlenen kadın (4-5), beyin kendisini odasına çağırmasını bekler ancak bey onu çağırmaz. Dadı, onun kocasından ayrılması uyarısında bulunsa da o asla kabul etmez ve beyin onu çağırmasını beklemeye devam eder.

•   Altıncı biyografi ritüellere bağlı bir kız (4-6) anlatılır. Kendi gibi geleneklerine bağlı bir koca ile evlenmek istemektedir. Qi Beyi Xiao, kadının namını duyar ve onunla evlenir. Tören tam olarak ritüellere uygun bir şekilde gerçekleştirilir.

•   Yedinci biyografide Chu beyliği, Xi beyliğine saldırır ve savaşı kazanır.

Chu beyi, Xi beyini kapı muhafızı olarak görevlendirir. Xi beyinin eşini de (4-7) karısı olarak alır. Bir gün Chu beyi seyahate çıktığında, kadın kocasının yanına giderek başkasının kadını olmayı reddettiğini söyler ve kendini öldürür.

Bunun üstüne Xi beyi de kendini öldürür. Chu beyi döndükten sonra onurlu davranışlarından dolayı onları ritüellere uygun bir cenaze töreni ile uğurlar.

•   Sekizinci biyografide savaşta kocasını kaybeden bir kadın (4-8), kocasının öldüğü şehrin surlarına giderek ölünün başında ağlar. O kadar çok ağlar ki surlar yıkılır. Daha sonra dayanamayıp kendini nehre atar ve ölür.

•   Dokuzuncu biyografi Chu ve Wu beylikleri arasında geçen savaştan sonra Chu beyliğinin yenilmesi ve beyin kaçmasını anlatır. Chu beyinin tüm kadınlarına el koyan Wu beyini, lafları ile utandıran Chu beyinin karısı (4-9), Wu beyinin geri çekilmesini sağlar.

•   Onuncu biyografide Chu Beyi Zhao, karısı (4-10) ile birlikte gezintiye çıkar. Bey, karısını su kenarındaki bir çadırda bırakıp gezmeye gider. Suların yükseldiğini gören bey, emri altındaki ulağa kadını getirmesini söyler. Ulak yanında emir mektubunu götürmeyi unutur. Mektubu görmeyen kadın, ulak ile gitmeye razı olmaz. Ulak mektubu almaya döndüğünde artık çok geçtir; çadır sular altında kalır ve kadın hayatını kaybeder. Ritüellere uyduğu için öldükten sonra bu kadına unvan verilir.

•   On birinci biyografi, kocası öldükten sonra birçok hediye ile kendisine evlenme teklif eden asilzadeyi kibar bir dille reddeden kadını (4-11) ve ölmüş kocasına olan sadakatini konu alır.

•   On ikinci biyografide Qin Beyliği, Wei beyliğine saldırır. Wei Beyi Ling öldüğünde, geride çocuğu olmayan resmi karısı (4-12) ve beyden oğlu olan bir cariye kalmıştır. Cariye, çocuğu olmamasına rağmen beyin karısına hizmet etmekte kusur etmez. Ancak kadın bu durumdan rahatsız olur ve evden ayrılmak ister. Cariye ise bunu kabul etmez ve yaptıklarının kendisinin görevi

olduğunu ifade etse de kadını ikna edemeyince kendini öldürmeye kalkışır.

Beyin karısı orada yaşamaya devam eder.

•   On üçüncü biyografi, kocası öldükten sonra küçük çocuklarına bakabilmek için çalışan kadının (4-13) hikâyesidir. Bu kadının namını duyan bir adam onunla evlenmek ister. Kadın ondan kaçamayacağını anlar ve evlenmek istemediğini anlatan bir şiir yazar. Bu şiiri okuyan adam kadını elde edemeyeceğini anlar.

•   On dördüncü biyografi kocası öldükten sonra gelen evlilik tekliflerini reddeden kadını (4-14) anlatır. Bir sonraki evlilik teklifi bir derebeyinden gelince reddedemeyeceğini anlar ve olayı çözmek için burnunu keser. Bu durumu, kocasının ölümünden sonra kendinin de ölmesinin en doğru davranış olduğunu ancak kocasından kendine kalan çocuklara bakmakla sorumlu olduğunu söyleyerek açıklar.

•   On beşinci biyografide, kocası öldükten sonra ona olan sözünü tutan kadının (4-15) hikâyesi anlatılır. Kadın, çocuğu olmamasına rağmen kocası öldükten sonra yaşlı kayınvalidesine bakmaya devam eder ve tüm sorumluluklarını yerine getirir. Kendi ailesinin yanına gidebilecekken ölen kocasına olan sorumluluğunu yerine getirmesi övgüye değer bulunmuştur. (Lü J. , 2014, s. 153-192)

Bu bölümün biyografilerinde de kadınlar farklı statülerde ve rollerde bulunmaktadır. Kadınlardan biri cariye, diğer on dördü ise eş rolündedir. Statülerine

göre ise altı kadın halktan, dokuz kadın asil olarak tasniflenmiştir. Sadakat ve bağlılığın örnekleri bir araya getirilmiştir.