• Sonuç bulunamadı

1.   BÖLÜM ESER TANITIMI

1.7.   Eserin Bölümleri

1.7.7.   Nie Bi 孽嬖

Nie kelimesi, şeytan ve sadakatsiz anlamlarına gelmektedir (Hui, 2002, s.

1162). Bi kelimesi ise gözde ve favori anlamlarında kullanılmaktadır (Hui, 2002, s.

83). Bu bölüm isminden de anlaşılacağı gibi hanedanlıkları yıkıma uğratan ya da hanedanlıklara zarar veren kadınları konu alır. Diğerlerinden farklı olarak bu bölümde, örnek alınmaması gereken kadınlara yer vermiştir.

İlk dört biyografi, Xia, Shang ve Batı Zhou Hanedanlıklarının gerilemesini körükleyen kadınlardan bahseder. İlk biyografilerin anlatıları, Shijing, Guoyu ve Zuozhuan gibi klasikler içerisinde de mevcuttur. Diğer biyografilerde, veraset işlerine karışan kadın örneklerine daha çok rastlanmaktadır. İlkbahar-Sonbahar, Savaşan Beylikler ve Batı Han dönemlerinden alıntılanan kayıtlarda hükümdarlar, beylikler ve toprak sahiplerinin veraseti üzerindeki kanlı ihtilafları anlatmaktadır. Bu ihtilafların en büyük sebebi çok eşliliktir. Cinayet, iftira, zina, kadınların güç ve konum elde etmek için sıkça kullandıkları yöntemlerdir.

•   İlk biyografi, Xia hanedanı Jie’nin eşi Mo Xi’nin (7-1) kötü kalpliliği ve erdemsiz davranışlarından bahseder. Jie’nin karısına ve zevke olan düşkünlüğünün hanedanlığa yıkıma uğrattığı vurgulanır.

•   İkinci biyografi Zhou’un kadını Da Ji’yi (7-2) anlatır. Zhou, müzik ve eğlenceye düşkünlüğü ile tanınan bir hükümdardır. Da Ji’yi de asla yanından ayırmaz. Zhou, isyancı derebeylerini kendine has yöntemlerle cezalandırır;

ölmek üzere olan insanların çığlıkları ise Da Ji’yi mutlu ederdi. Hanedanlığın kötü yönetimine bir son vermek isteyen Bey Wu, Zhou’a saldırır ve onu yener.

Zhou kendini öldürür. Bey Wu, Zhou’u bu hale getirenin Da Ji olduğunu düşünür ve onun kafasını kestirir.

•   Üçüncü biyografi Zhou hanedanı You’un kadını Bao Si’yı (7-3) konu alır. You’un, Bao Si’ya olan zaafından dolayı hanedanı yıkıma uğrattığından bahseder.

•   Dördüncü biyografi Qi beyliğinden Xuan Jiang’ı (7-4) anlatır. Xuan Jiang, Wei Beyi Xuan ile evlenir ve ona Shou ve Shuo adlarında iki erkek çocuk verir. Ancak veliaht, Xuan’in ilk ve ölmüş olan karısından olan Jizi’dır.

Oğullarından birisini veliaht yapmak için çevirmiş olduğu entrikaları konu alır.

Bu entrikalar sonucunda beylik bir kaosa sürüklenir.

•   Beşinci biyografi Lu beyi Huan’ın karısı Wen Jiang’dan (7-5) bahseder.

Wen Jiang’ın, Lu beyliğine gelin gitmeden önce abisi Xiang ile ilişkisi vardır.

Huan, bir gün görevli olarak Qi beyliğine giderken beraberinde karısını da götürür. Huan, kardeşler arasındaki devam eden ilişkiyi öğrenince çok öfkelenir. Ancak karısını bu ilişkiyi bitirmeye ikna edemez. Sonunda Huan, Wen Jiang’ın abisi tarafından öldürtülür.

•   Altıncı biyografi Lu beyi Zhuang’ın karısı Ai Jiang’ın (7-6) sadakatsizliğini anlatır. Ai Jiang, beyin diğer iki kardeşi olan Qingfu ve Ya ile de ilişki yaşamaktadır. Bey öldükten sonra Ai Jiang ve Qingfu, Qingfu’nun tahta geçmesini sağlamak için çeşitli entrikalara başvurur ancak başarılı olamaz ve ölüm cezasına çarptırılırlar.

•   Yedinci biyografi Jin beyi Xian’ın kadını Li Ji’yi (7-7) anlatır. Xian, Li Rong topraklarını savaşla alır ve Li Ji’yi kendi kadını yapar. Xian’in önceden üç oğlu vardır. Li Ji’den de iki oğlan çocuğu daha olur. Li Ji kendi oğlunu veliaht yapmak için bazı entrikalar çevirerek Xian’i ikna eder ve üvey oğullarının başka topraklara gönderilmesini sağlar. Li Ji, veliaht sanki babasını öldürecekmiş gibi bir kurgu yaratır ve Xian’i bu komploya inandırır. Bunun üzerine veliaht kendini asar ve diğer iki üvey oğlu ise başka beyliklere kaçarak kurtulur. Li Ji’nin entrikalarla veliaht ilan edilen öz oğlu, bey öldükten sonra tahta çıkar ancak beyliğin kaosa sürüklenmesinin önüne geçemezler.

•   Sekizinci biyografi Lu Beyi Xuan’in karısı Mu Jiang’dan (7-8) bahseder. Mu Jiang’ın Qiaoru adında bir adam ile ilişkisi vardır ve birlikte bazı soylu ailelerin gücünü azaltarak iktidarın gücünü zayıflatmayı planlarlar.

Ancak istedikleri şeyler gerçekleşmeyince Qiaru, Qi beyliğine kaçar. Mu Jiang, ölene kadar doğu sarayına kapatılır.

•   Dokuzuncu biyografi, asil bir aile olan Chen’lerin kızı Xia Ji’nin (7-9) tehlikeli güzelliğinden bahseder. Tüm beyler ve asiller, Xia Ji ile birlikte olabilmek için birbirleri ile yarış içindedir. Biyografide, birden fazla kişi ile ilişkisi olan kadının, beylikleri nasıl tehlikeye soktuğu anlatılır.

•   Onuncu biyografi, asil bir aile olan Lu’ların kızı, Qi Beyi Ling’in karısı Sheng Ji’yi (7-10) konu alır. Sheng Ji’nin, Başka bir asil olan Qing Ke ile ilişkisi vardır. Sheng Ji’nin, bu ilişkiyi öğrenen Bai Qian ve Guo Zuo’yu komplolarla görevlerinden aldırarak Qi beyliğini nasıl tehlikeye attığı anlatılır.

•   On birinci biyografi Tang beyinin karısı Dongguo Jiang’ın (7-11) sadakatsizliğinden bahseder. Tang beyi öldüğünde başsağlığına giden Cui Zhu,

Jiang’ı beğenir. Dongguo Jiang’ın kardeşi, Cui Zhu’nun arabacısıdır ve kendisine ablasını beğendiğinden, evlenmek istediğinden bahseder. Dongguo Jiang ve Cui Zhu evlenirler. Dongguo Jiang, kocasının yanına gelen bey Zhuang ile yasak ilişki yaşamaya başlarlar. Bunu öğrenen Cui Zhu, bey Zhuang’ı öldürür.

•   On ikinci biyografi Wei beyliğinde yaşamış Nan Zi ve Bo Ji’den (7-12) bahseder. Her iki kadın da ortak noktası eşlerine karşı sadakatsizlikleri ve hikayelerinin ölümle sonuçlanmasıdır. Biyografide, onların beş nesil boyunca beyliğe düzensizlik getirdiği yazılmıştır.

•   On üçüncü biyografi Zhao hanedanı Ling’in ikinci kadını Meng Yao’dan (7-13) bahseder. Meng, He adında bir oğlan çocuğu doğurduktan sonra Ling’e, ilk karısı ve veliahdı için imalarda bulunur. Bunun üzerine Ling, ilk karısını ve veliahdını azleder ve Meng Yao’u ilk kadın, He’yı da veliahdı ilan eder. Ancak bu olay Ling’in sonunu getirir.

•   On dördüncü biyografi Zhao beyliğinden Li Yuan’in kız kardeşi, Chu beyi Kao’un eşi Li’yi (7-14) konu eder. Li Yuan ve kız kardeşi çevirmiş oldukları entrikalarla hanedanlığı ele geçirmeye çalışırlar. Ancak biyografinin sonunda yalanları ortaya çıkar ve bedelini canlarıyla öderler.

•   Son biyografi, şarkıcılıktan hanedan eşliğine yükselen kadının (7-15) hikayesini anlatır. Zhao hanedanı Daoxiang, güzelliğinden etkilendiği şarkıcıyı karısı olarak alır. Daoxiang’ın ilk eşinden olma Jia adında bir veliahdı vardır.

Şarkıcı saraya geldikten sonra Qian adında bir erkek çocuk dünyaya getirir.

Şarkıcı, veliaht Jia ve annesine iftira atar. Bunun üzerine hanedan Jia’yı azleder

ve Qian’i veliahtı yapar. Ancak bu olay Zhou Hanedanlığının yıkılmasına Qin Hanedanlığının kurulmasına sebep olur. (Lü J. , 2014, s. 305-353)

Bu bölümde ele alınan on beş kadın da eş rolündedir. Bu kadınların statüsü;

biri köle, biri sıradan vatandaş, biri şarkıcı ve diğer on ikisi asil olarak tasniflenmiştir.

2.   BÖLÜM

HANEDANLIKLAR VE KADINLAR

Bu bölümde, Çin tarihinde efsanevi Wu Di döneminden Batı Han Hanedanlığına kadar geçen süre içerisinde, hanedanlıklara göre tasnif edilmiş kadınlar tarihi, kronolojik sıra ile anlatılacaktır. Dönemin önemli olaylarına vurgu yapılırken kadınların biyografilerinde geçen tarihi şahsiyetlerle bağ kurulmaya çalışılmış, böylelikle biyografilerin anlamını genişletilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda ilk olarak efsanevi beş imparator dönemi anlatılacaktır.