• Sonuç bulunamadı

8. ÖRNEK SAĞLIK VE GÜVENLĠK PLANI

8.7. ġantiye Kontrolü

Bu bölümde Ģantiyeye gelen ziyaretçilerle ilgili uygulanacak prosedürlere, iĢyeri ortamı düzenlemelerine, Ģantiye etkilerinden halkın ve çevrenin korunmasına, Ģantiye güvenliğinin sağlanmasına ve çalıĢanlar için oluĢturulmuĢ sosyal tesislerle ilgili bilgilere yer verilmiĢtir.

8.7.1. Ziyaretçiler

Uygun KKD kullanmak Ģartı ile yetkili bir kiĢi tarafından görevlendirilmedikçe veya kendisine yetkili bir kiĢi eĢlik etmedikçe ziyaretçilerin inĢaat sahalarına girmesi yasaktır (ILO, 2005).

Ziyaretçilerin Ģantiye içinde yalnızca güvenli yolları kullanması sağlanacaktır.

8.7.2. ÇalıĢma ortamı organizasyonları

 YerleĢik alanlarda araç ve yaya trafiği boyunca yer alan inĢaat alanları yetkisiz kiĢilerin giriĢini önlemek için çevrelenecektir.

 ĠĢyerlerindeki trafiğe açık yolların kesiĢtikleri yerler uygun Ģekilde kırmızı renkte ıĢıklandırılacaktır.

 ġantiye araç ve yaya yolları vaziyet planı üzerinde gösterilecektir.

 Yapı alanı içindeki tehlikeli kısımlar, açıkça sınırlandırılacak ve buralara görünür Ģekilde yazılmıĢ uyarma levhaları konulacak ve geceleri kırmızı ıĢıklarla aydınlatılacaktır (ÇSGB, 1974 (b)).

 ĠĢyerinde yapılacak ortam ölçümlerini iĢ güvenliği uzmanı organize edecek ve raporlarını idareyle paylaĢacaktır.

 ġantiyedeki periyodik kontrol, bakım ve test gerektiren her türlü araç gereç ve ekipmanın iĢlemlerini iĢ güvenliği uzmanı organize edecektir. Bu iĢlemler için ayrı ayrı listeler oluĢturarak yapılan iĢlemleri kayıt altına alacaktır.  Acil kaçıĢ rotaları hareket algılayıcılı lambalarla aydınlatılmıĢtır. Acil kaçıĢ

rotalarında güvenlik ve sağlık iĢaretlemeleri yönetmeliğine göre yönlendirme yapılacaktır.

 ĠĢ ekipmanlarının muhafaza edildiği yerlere sadece ekipmanları kullanmakla görevli kiĢiler giriĢ yapabilir.

 Boyaların depolandığı yerlere sadece boya iĢinde görevlilerin giriĢ yapması sağlanacaktır. Bu yerlerin dıĢına girilmez tabelaları konulacaktır.

8.7.3. Halkın ve çevrenin korunması

ĠĢyerinde kurulu iskelenin bir cephesi Ģantiye dıĢında, halkın kullandığı kaldırımın üzerine doğru uzanmaktadır. Ġskelenin kaldırıma bakan cephesi tamamen sık aralıklı file malzemelerle kapatılarak malzeme düĢmesi engellenecektir. Ayrıca Ģantiye sınırlarından kaldırımın üzerine doğru tehlikesiz bir yükseklikten tahta perdeler uzatılarak kaldırımda bulunabilecek kiĢilerin tam olarak korunması sağlanacaktır.

ġantiyede oluĢan çöpler kesinlikle Ģantiye dıĢına bırakılmayacak, belirli yerlerde depolanacak ve belediyenin temizlik yetkilileri ile görüĢülerek bu atıkların çevreyi rahatsız etmeden Ģantiye içerisinden alınması sağlanacaktır.

ġantiyede oluĢan moloz ve benzeri atıklar yalnızca belediye tarafından gösterilen moloz boĢaltma yerlerine bırakılacaktır.

8.7.4. ġantiye güvenliği

ġantiyede 2 güvenlik görevlisi bulunacak, çalıĢma saatleri dıĢında da Ģantiyenin güvenliğini sağlayacaklardır. ÇalıĢma saatleri dıĢında izinsiz ve yetkisiz kimsenin sahaya girmesine izin vermeyeceklerdir. Gece nöbetlerinde dönüĢümlü olarak görevlendirileceklerdir. Güvenlik görevlilerinin bilgileri Çizelge 8.6‟ya girilecektir.

Çizelge 8.6. Güvenlik görevlileri ile ilgili bilgiler

ġantiye Güvenlik Görevlisi Adı – Soyadı ve Ġrtibat Bilgileri

ġantiye Güvenlik Görevlisi Adı – Soyadı ve Ġrtibat Bilgileri

8.7.5. Sosyal tesisler

ÇalıĢanlar için temizlik ve yıkanma olanakları olan soyunma odaları, elbise kurutma odaları ve vestiyerleri olan, yemekhanesi, iĢ aralarında oturabilecekleri dinlenme yerleri olan sosyal bir tesis kurulmuĢtur. Bu tesisin temizliğinden ……… sorumludur. Ayrıca evlerinden uzakta olan iĢçiler için, inĢaat sahasında uygun kalacak yerler oluĢturulmuĢ, kadın ve erkek iĢçiler için ayrı yatakhane, tuvalet ve lavabo tahsis edilmiĢtir.

8.8. KiĢisel koruyucu donanımlar

Proje boyunca kullanılacak olan tüm kiĢisel koruyucu donanımlar KiĢisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği‟ne uygun olacaktır.

Tüm kiĢisel koruyucu donanımlar çalıĢanlara zimmet karĢılığı planın ekler kısmındaki form doldurularak verilecektir. ÇalıĢanlar kendi KKD‟lerinin bakım ve muhafazasından sorumludurlar. Kendilerine verilen dolaplarda KKD‟lerini temiz bir Ģekilde saklayacaklardır.

ÇalıĢanlara KKD‟lerin kullanımlarının anlatılmasından iĢ güvenliği uzmanı sorumludur. KKD eğitimlerinde iĢyeri hekimi tarafından meslek hastalıkları ile ilgili bilgilendirmeler de yapılacaktır. Tüm KKD‟ler Türkçe kullanım kılavuzlarıyla beraber çalıĢanlara teslim edilecektir.

KKD‟lerin seçiminden iĢ güvenliği uzmanı sorumludur. KiĢisel koruyucu donanımları seçerken uygun ürün olması konusunda gerekli hassasiyet gösterilecektir. Özellikle yüksekten düĢme gibi riskli iĢlerde çalıĢanların uygun ürünü doğru bir Ģekilde kullandığından emin olunacaktır.

ÇalıĢanlara KKD‟nin ergonomik ve boyut olarak uygunluğunu kontrol etmek iĢ güvenliği uzmanının sorumluluğundadır. ĠĢyerinde yapılan denetimlerde çalıĢanların KKD kullanımları ile ilgili denetimleri, ĠSG sorumluları ve denetçiler gerçekleĢtirecektir. Ġhlaller iĢ güvenliği uzmanına bildirilecek, iĢ güvenliği uzmanı bu konudaki kayıtları tutacak ve istendiğinde idare ile paylaĢacaktır.

Proje süresince yapılacak iĢlerde kullanılacak KKD‟lerin listesi:

 DüĢen ya da havada duran nesnelere ve diğer nesnelere çarpma tehlikesine karĢı baĢlarını korumak için baret,

 UçuĢan tozlardan, parçacıklardan, zararlı madelerden, ısıdan, alev ile kesme, kaya delme, beton karıĢtırma ya da diğer tehlikeli iĢleri yaparken gözlerini ve yüzlerini korumak için renkli ya da renksiz gözlükler, siperlik veya benzeri yüz koruyucular ya da uygun baĢka bir KKD,

 Koruyucu eldivenler, uygun el kremleri ve uygun kıyafetler ile elleri ve tüm vücudu, ısıya karĢı koruyacak ya da tehlikeli ya da yaralanmaya sebep olabilecek diğer maddeler ile çalıĢırken koruyucu kıyafetler,

 DüĢme ve takılma tehlikesi olan yerlerde tabanı kaymaz özellikte, ağır parçaların düĢebileceği bulunduğu iĢlerde çelik burunlu, sivri uçlu aletler ya

da çivilerin bulunduğu yerlerde çelik burun ve çelik tabanlı ayakkabı ve botlar,

 ĠĢçilerin havaya karıĢan toz, kül, buhar ve gazlardan havalandırma veya diğer yollarla korunamayacağı yerlerde, solunum koruyucu donanımlar,  Oksijeni az ortamlarda çalıĢırken solunum besleyici sisteme sahip solunum

koruyucular,

 Kötü hava koĢullarında soğuğa karĢı koruyan ve su geçirmez giysiler ve baĢlıklar,

 DüĢmelere karĢı toplu korunma ile önlem alınamıyorsa, paraĢüt tipi emniyet kemerleri ve cankurtaran halatları,

 Suya düĢme tehlikesi olan yerlerde can yelekleri,

 Hareketli araçların olduğu yerlerde, kendini belli eden bir kıyafet yada göze çarpıcı, görünür malzemeler, ya da yansıtıcı cihazlar.

KiĢisel koruyucu donanımların kullanılmasının gerekli olduğu yerlere ġekil 8.10‟da yer alan zorunluluk iĢaretlerinden ilgililer yerleĢtirilecek, iĢçiler bu konuda eğitimlerde bilgilendirilecektir.