• Sonuç bulunamadı

Üniversitelerin Halkla İlişkiler ve Tanıtım Faaliyetlerinde Kullanılan

2.3. Üniversitelerde Kurumsal İmaj Oluşumundaki Ana Etkenler ve Kurumsal

2.3.9. Üniversitelerin Halkla İlişkiler ve Tanıtım Faaliyetlerinde Kullanılan

2.3.9.1. Fuarlara Katılım

Fuarlar, kuruluşların ürünlerini halka ve ilgililere tanıtım fırsatıdır sergiler ise bir kuruluşun tanıtımını yapmak ve prestijini artırmak ve alıcılara bilgi vermek amacı ile kurulurlar. Fuarlar ve sergilerin başarısı kuruluşun stadına hedef kitlenin gelmesini sağlamakla mümkündür. Bu nedenle stand ziyaretçisinin ilgisini çekecek broşürler,

hediyeler, ilginç dekorlar, görüntülü şovlar ile ünlü kişilerin belirli günlerde standa davet ederek ilgi çekilmeye çalışılabilir (Budak, 1992, s.115).

Kurumların hizmet ya da ürünlerini akılda kalıcı teknikler kullanarak tanıtma amacıyla gerçekleştirilen organizasyonlar sergilerdir. Beğenilen ve ilgi gören sergiler, kurumların imajını olumlu ya da olumsuz anlamda etkilemektedir. Halkla ilişkiler aracı olan sergiler kuruluşun tarihsel süreci içerisinde nereden nereye geldiğini fotoğraf ve diğer görsel malzemelerle ortaya koymaktadır (Bülbül, 1991, s.82).

Ayrıca akademik kurumlar olan üniversiteler öğrencilerinin iş bulma imkanı yaratmada istihdam fuarlarından yararlanabilirler böylece öğrencilerin sanayicilerle tanışmalarını sağlamış olurlar.

İstihdam Fuarlarının amacı; üniversite gençlerine işgücü piyasası ile ilgili bilgiler aktarmak, tanıtmak, onları çalışma hayatına hazırlamak, mezun olma durumunda olanlara çalışabilecekleri işyerleri konusunda bilgi sağlamak ve rehberlik etmek, staj ve mezuniyet sonrası istihdam olanakları hakkında bilgilendirmektir. Son yıllarda bazı işletmelerin, geçmiş yıllardaki iş başvurularını değerlendirerek işe aldıkları yeni mezun gençler de referans kabul ederek, üniversitelerin belirli fakülte veya bölümlerine özel ilgi gösterdikleri, bazı durumlarda kendi bölgelerindeki üniversiteler bünyesinde açılan İstihdam Fuarları yanında diğer şehirlerde düzenlenen fuarlara da katıldıkları gözlenmektedir. Böylece bu fuarların en önemli yararlarından biri de yerel üniversitelerin bölge ve ülkede tanınması olmakta, üniversite-sanayi işbirliği için önemli bir aşama kaydedilmektedir (Fırat, 2003).

2.3.9.2. Broşürler

Broşürleri ilgili kuruluş hazırlayıp dağıttığı için tamamen denetim altındadır ve gazete ve dergilerden ayrılan farkı budur. Genelde küçük bir dergi ebadında, az sayfalı tanıtım aracıdır.16 sayfadan çok sayfa yer alıyorsa bullara el kitabı denir (Bülbül, 2000, s.69-71). Broşür daha çok kurumu tanıtan özlü bilgiler içerir. Kurumun sosyal tesislerinden renkli görüntüler verir. Kuruluşundan bugüne dek gelişmeler grafikler ve çizelgeler

üzerinde gösterilir ve ülke ekonomisine katkısı belirtilir. Broşürler kuruma yeni gelen ve kurumu tanımak isteyen kişiler için hazırlanmıştır (Sabuncuoğlu, 1997, s.141).

2.3.9.3 Yayınlar

Broşürlerin yanı sıra tanıtım ve halkla ilişkilerde birçok yayın aracı kullanılmaktadır. Bülten:“Konuyla ilgili olan kişilerin olanlardan sürekli bilgi sahibi olmaları için belirli zamanlarda yayınlaman çok sayfalı mektuplar” olarak tanımlanır (Asna, 1993, s.118) Bültenler örgütün çalışanlarla iletişim kurması amacını da taşırlar. Böylece çalışan yapılan çalışmalardın ve alınan kararlardan haberdar edilirler. Çoğaltılarak örgüt dışına da dağıtılan bültenler örgüt imajı üzerinde olumlu etki yaratılarak halkla ilişkiler amacına ulaşmada önemli bir araç oluşturur.

Üniversiteler hazırladıkları bu tip yayınları özellikle yönetim kadrosu içersinde dağıtmakta böylece uygulama ve yönetimdeki yeniliklerden, değişikliklerden onları haberdar etmektedir. Daha çok bilimsel yayınları takip eden öğretim kadrosu böylece çalıştığı üniversite hakkında da bilgi sahibi olmaktadır.

2.3.9.4. Tanıtım CD’leri

Gelişen teknoloji ile daha kalıcı ve uzun ömürlü tanıtım araçları artmıştır bunlardan biri de tanıtım CD’leridir. Bu araçlar özel olarak hazırlanmış görüntüleri içerir özellikle şehir dışındaki okullara yollanan tanıtım CD’lerinde Üniversitelerin binaları, sosyal tesisleri, sağlık hizmetleri, yurt imkanları, daha önceden yapmış oldukları faaliyetlerden görüntüler Üniversiteyi tanıtan bir metin eşliğinde veya daha etkin olan bir marş veya slogan ile birlikte sunulmaktadır. Ayrıca tanıtım CD’lerinin içeriğinde eğitim faaliyetleri, öğretim kadrosu ve dersliklerde gösterilmektedir.

2.3.9.5. İnternet

Internet'in giderek büyümesi ve vazgeçilmez hale gelmesi, söz konusu aracın farklı alanlarda kullanılmasını da gündeme getirmektedir. Son yıllarda Internet, pazarlama amaçlı olarak kullanılmaktadır. Internet’in kendine has özellikleri ve sağladığı yararlar pazarlama dünyasında bir devrim olarak nitelendirilmektedir. Internet’in pazarlama bağlamında getirmiş olduğu yararlara bakıldığında pazarlama karmasının değişmez elemanı olan tanıtım için çok uygun bir ortam olduğu görülmektedir. Elektronik postanın pazarlamada kullanımının yanı sıra pazarlama amaçlı davranışların en yoğun biçimde web aracılığıyla gerçekleştirildiği gözlenmektedir (Ekinci, 2000, s.25). Web geleneksel

pazarlama kanallarından farklı olarak satış işlemini yapmak isteyenle alıcı arasında tek yönlü iletişimin dışında daha detaylı ve kişisel bir iletişime olanak sağlamaktadır (Herbig ve Hale, 1997, s.96).

Bilgisayar sektörünün her geçen gün gelişme gösterdiği ülkemizde halkla ilişkiler ve tanıtım faaliyetlerinin bilgisayar üzerinde de yürütüldüğü görülmektedir. Üniversitelerin hemen hemen hepsinin web sayfaları açtıkları görülmektedir. Sayfaların içersinde öğrencilerin not bilgileri ders notları aktarılmaktadır. Kurumu tanıtıcı bilgiler üniversite de bulunan bölümler, üniversitenin sunduğu her türlü burs, yurt spor ve sosyal tesis imkanları yazılı, sesli, görüntülü bir şekilde geniş bir hedef kitleye aracı olmaksızın iletilmektedir. Hatta fakültelerde görev alan eğitim kadrosu, bölümlerde okutulan dersler ve ders içeriklerine kadar bilgi aktarıldığı görülmektedir.

İnternet’i kullanan üniversitelerin özelliklerine bakıldığında karşımıza çıkan olgular: bilgi sunma, yoğun iletişim ve karşılıklı etkileşimdir. Internet’in bilgi sağlamayı amaç edinen bir yapıda olması, vakıf üniversitelerinin kendilerini ve hizmetlerini tanıtan web sitelerini oluşturmalarına zemin hazırlamaktadır. Internet uygulamaları arasında önemli bir yer tutan e-posta, potansiyel müşteriler ile üniversiteler arasındaki iletişimde yoğun olarak kullanılmaktadır. Günden güne üniversiteler, öğrencilerine ait e-posta veri tabanları oluşturmaktadırlar. İnternet’in getirmiş olduğu karşılıklı etkileşim özelliği sayesinde üniversite hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlamakta, geri bildirim olayı devreye sokularak pazarlama çabalarının etkinliği artırılmaya çalışılmaktadır (Kırçova 1999, s.29- 32).

2.3.9.6. Yüzyüze Görüşmeler ve Geziler

Halkla ilişkilerin temeli beşeri ilişkilerdir. Bu nedenle iyi bir halkla ilişkicinin, görüntüsünden konuşmasına, tutum ve davranışlarından psikolojik yapısına kadar daha önceden incelenmelidir. Yüz yüze konuşmalarda mesaj hem vücut dili yardımı ile hedefe aktarılmaktadır (Budak ve Solakoğlu, 1992, s.92).

Halkla ilişkilerde yüz yüze görüşme, kurumu temsil eden kişilerin halk gurupları arasında yapılan konuşmalardır. Yüz yüze yapılan görüşmeler yazılı iletişimden daha fazla sonuç verir. Çünkü yazılı iletişim daha çok tek yönlü işler, oysa sözlü iletişim iki yönlü çalışır. Bu durumda verici konumunda olan kişi durumu algılama, davranış ve tepkileri anında saptaya bilir. Bu sayede yüz yüze yapılan iletişimde alıcı yada hedef kitle olumlu bir

izlenim edinmişse bu izlenimlerini başkalarına aktararak kurum adına bir hizmet getirmiş olur (Sabuncuoğlu, 1997, s.143).

2.3.9.7. Başarı Bursları ve Maddi Yardımlar

ÖSS’ de genellikle ilk 5 bin içinde yer alacak öğrencilere yönelik vaatler de devlet ve vakıf üniversiteleri birbirleriyle yarışmaktadır. Özellikle ilk 100’e girecek öğrencilere sunulan olanaklar ve burs miktarları daha da artmaktadır. Bunun yanı sıra, üniversiteler başarılı ancak maddi imkanları kısıtlı öğrencilere de nakit bursun yanı sıra ders kitabı, yemek ve barınma gereksinimlerinde destek sağlamaya çalışmaktadır.

2.3.9.8. Sponsorluk ve Hediyeler

Sponsorluk İngilizce bir kavramdır. Türkçe karşılığı destek, himaye koruma, kefil olama gibi anlamlara gelir. Sponsorluğun temeli mesenciliğe dayanır. Sanatçıları ve eserlerini koruyan kimselere “mesen” denilmektedir. Avrupa’da sanat koruyuculuğunun tarihi oldukça eskidir. Pazarlama ve reklâm alanında ilk sponsorluk 2. Dünya savaşından sonra ABD’de kullanılmış, 1970’ten sonrada Avrupa’da yaşama geçirilmiştir. Günümüzde giderek yaygınlaşan tanıtım yöntemleri içerisinde yer alan sponsorluk uygulamaları hemen hemen bütün dallarda görülmektedir. “Bir kuruluş ya da kişilerin, kendi uzmanlık alanı dışındaki herhangi bir olay yada etkinliğe herhangi bir yarar yada kar amacı güderek destek sağlamsıdır(Bülbül, 2000, s.86).

Belirli bir etkinliğin sponsorluğunu üstlenen kuruluş ya da kişi, uygulamalarda kendine ait logosunu da yerleştirerek, adını geniş kitlelerle duyurabilmekte, bir anlamda reklamını yapabilmektedir. Bir kurumun imajının yerleşmesinde, kamuoyunda öne çıkmasının sağlanmasında sponsorluk, pazarlama, reklâm ve halkla ilişkiler çalışmalarının önemi asla göz ardı edilemez (Bülbül, 2000, s.87).

Sponsorluk etkinlikleri kurumlara ve kişilere çeşitli kazanımlar sağlar. Bazı büyük kuruluşlar oluşturdukları sosyal içerikli vakıflar ve yardımlarla ve yardımlaşmalarla ön plana çıkarak güven olgusunu pekiştirir. Toplumda güven yaratırken, kurumun yapısını da sergilemiş olmaktadır. Bu bakımdan kurumlar, Kendi imajlarına uygun alanda sponsorluk üstlenmelidirler (Bülbül, 2000, s.89).