• Sonuç bulunamadı

açıdan güçlü olması, fiziksel ve sosyal imkânların yanı sıra olumlu bir imaja sahip olması gibi kriterler aramaktadırlar. Bu anlamda kurumlar için büyük önem taşıyan kurumsal imaj çalışmaları ve bu çalışmaların öğrenciler üzerindeki etkisine yönelik ulusal, uluslararası alanda yapılmış çalışmaların bazılarına aşağıda değinilmiştir.

Ivy (2001), yapmış olduğu çalışmasında, sektör üzerinde giderek artan rekabet ortamının yükseköğretim kurumlarını birbirinden farklılaştıran etmenler üzerinde durmuştur. İngiltere’deki eski ve yeni üniversiteler ile Güney Afrika’daki geleneksel ve teknik üniversiteler arasında inceleme yapmıştır. Yapmış olduğu çalışma sonucunda üniversitelerin tercih edilmesinin kamuoyunda oluşturduğu güvenilir bir

31

kurum olma özelliğinin ve olumlu bir kurumsal imaj oluşturma etkisinin önemini vurgulamıştır.

Cerit (2006), yapmış olduğu çalışmasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde okuyan öğrenciler içerisinden örneklem seçimi yapmıştır. Cerit çalışmasında, öğrencilerin görüşlerine dayalı olarak üniversitenin kurumsal imaj düzeyini incelemiştir. Sonuç olarak öğrencilerin kurumsal imaj algılarının bölümlere göre farklılık gösterirken, cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit etmiştir. Ayrıca akademik çevre, fiziksel ve sosyal çevre boyutlarında öğrencilerin kurumsal imaj algılarının sınıf değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.

Marangoz ve Biber (2007) yapmış oldukları çalışmada vakıf ve devlet üniversitelerinin iktisadi ve idari bilimler fakültesinde okuyan öğrenciler üzerinde, kurumsal imaj ve kurumsal ün ile müşteri bağlılığı arasındaki ilişkiyi araştırmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, kurumsal imajın ve kurumsal ünün müşteri bağlılığını olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Yani müşteri bağlılığı oluşturmada kurumsal imaj ve kurumsal ünün etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Alves ve Raposo (2010), yapmış olduğu çalışmasında Portekiz’deki bir devlet üniversitesinin öğrenci davranışları üzerinde üniversite imajının etkilerini incelemek amacıyla bir araştırma yapmışlardır. Üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bu araştırmanın sonucunda üniversite imajının öğrenci memnuniyeti sağlamada büyük etkisi olduğu ve yine imaj ile öğrenci sadakatinin ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Polat (2011), yapmış olduğu çalışmasında üniversite öğrencilerinin görüşlerine dayalı olarak üniversitenin kurumsal imajını tespit etmeyi amaçlamıştır. Araştırmanın örneklemini Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi’nde okuyan öğrencilerin içerisinden seçmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilere göre üniversitenin kurumsal imajının orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin kurumsal imajın alt boyutlarından genel görünüm ve altyapı imajını, sosyal ortam imajını, program imajı ile eğlence imajını orta düzeyde algıladığı görülürken, spor imajını ve barınma- beslenme imajını düşük düzeyde algıladıkları saptanmıştır.

32

Şişli (2012), “Kurum Kültürü Ve Kurumsal İmaj İlişkisi: Devlet ve Vakıf Üniversiteleri Üzerinde Bir Uygulama” isimli bir çalışma yapmıştır. Çalışmada üniversite öğrencilerinin kurum kültürü ile kurumsal imaj algıları ve bu iki kavram arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. İzmir ve Manisa illerinden ikisi devlet (Celal Bayar Üniversitesi ve Ege Üniversitesi) ikisi vakıf (Yaşar Üniversitesi ve Ekonomi Üniversitesi) olmak üzere toplamda dört üniversitenin öğrencileri içerisinden örneklem belirlenmiştir. Gerçekleştirilen araştırma sonucunda, öğrencilerin üniversitelerine yönelik kurumsal imaj ve kurum kültürü algılarının cinsiyete, okudukları üniversite türüne ve okudukları bölümlere göre farklılık göstereceği yönündeki hipotezler kabul edilmiştir. Erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre, vakıf üniversitelerindeki öğrencilerin devlet üniversitelerindeki öğrencilere göre, üniversitelerine yönelik gerek kurum kültürü gerekse kurumsal imaj algılarının anlamlı bir biçimde yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Kaya (2013), tarafından yapılan “Üniversitelerde İmaj Planlaması: Bozok Üniversitesi Kurumsal İmajının Öğrenciler Açısından Ölçülmesi” adlı çalışmada Bozok Üniversitesi’nin lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerinin, üniversitenin imajını genel olarak nasıl algıladıkları ve bu algıların hangi düzeyde olduğu incelenmiştir. Çalışmada, öğrencilerin üniversite tercihlerini daha çok hangi kriterlere göre yaptıkları sorgulanmış ve okuduğu bölümden memnuniyet derecesi ölçülmüştür. Bozok Üniversitesi’nin kurumsal imajının öğrenciler açısından ölçülmesi amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Anket formunda beşli likert ölçeği kullanılmış, açık ve kapalı uçlu sorular sorulmuştur. Tanımlayıcı istatistiklerden faydalanılmış, aritmetik ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Öğrenciler, yurt, yemekhane, barınma, temizlik hizmetleri, sosyal ve kültürel etkinlikler ile boş zamanları değerlendirebilecekleri fiziki mekânların yetersiz olduğunu düşünmekte, iş dünyasını tanıtma ve iş bulma aşamasında kendilerine yardımcı olunması gibi taleplerinin karşılanmasını talep etmektedirler. Bozok Üniversitesi’nin etkili bir kurumsal imaja sahip olabilmesi için kaliteli eğitimle birlikte, üst yönetim ve akademisyenlerin yanı sıra üniversitede öğrenim gören öğrencilerin de görüşleri alınarak üniversitenin diğer üniversitelere nazaran öne çıkarılması eksik yönlerinin giderilmesi gerektiği belirtilmiştir.

33

Taşkıran (2016) tarafından yapılan, Üniversitelerde İmaj Pazarlaması: Bir Vakıf Üniversitesi Örneğinde İnceleme konulu yüksek lisans tezinde öğrencilerin fikir ve değerlendirmeleri alınmıştır. Öğrenciler açısından prestijli bir üniversitede okumanın çok önemli olduğu, olumlu bir kurumsal imajın üniversiteyi hem öğrenciler hem de öğretim elemanları bakımından alımlı hale getirdiği belirtilmektedir. Çalışmanın yapıldığı vakıf üniversitesinde kültürel faaliyetlerin yeterli olması, yabancı dil saatlerinin iyileştirilmesi, kütüphane kaynaklarının zenginleştirilmesi, öğrencinin iş dünyasına hazırlanması, öğrenci şikâyetlerinin dikkate alması, etkinliklerden öğrencinin haberdar edilmesi, öğretim elemanlarının öğrenciyi derse motive etmesi konusunda iyileştirilmeler yapılması, mezun öğrencilere iş bulma konusunda destek olunması, üniversite için harcanan zamanın, masrafın karşılığının alınması için kariyer merkezinin aktif hale getirilmesi taleplerinin karşılanmasının, üniversite imajını daha da güçlendireceği tespitinde bulunulmuştur.

Örer (2016), yapmış olduğu çalışmasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin kurumsal imajını ortaya çıkarmaya ve bu üniversitenin öğrenci gözünde nasıl algılandığını ölçmeye yönelik bir anket uygulaması yapmıştır. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dördüncü sınıf öğrencilerinin görüş ve değerlendirmelerinin ele alındığı bu çalışmada iyi bir üniversite imajı yaratmak için yapılması gerekenler hakkında öneriler sunulmuştur. Ayrıca pozitif üniversite imajı ve öğrencilerin üniversiteden memnuniyet dereceleri arasında doğru orantılı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

Çetiner (2016), Üniversitelerde Kurumsal İmaj Oluşumu: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nin Kurumsal İmajının Öğrenciler Açısından İncelenmesi konulu bir çalışma yapmıştır. Literatürde son araştırmalar arasında yer alan çalışmada üniversitelerde kurumsal imaj oluşumu incelenmiş, öğrencilerin gözünde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nin nasıl bir kurumsal imaja sahip olduğu ölçülerek değerlendirilmiştir. Yüksek lisans tezi olan bu araştırmada 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İ.İ.B.F. öğrencilerinden belirlenen örneklem grubuna anket uygulanmıştır. Çalışma sonucunda Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nin kurumsal imajının orta düzeyde olduğu

34

tespit edilmiştir. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nin öğrenciye verdiği destek ile öğrencinin örgütsel bağlılığı arasında orta düzeyde, pozitif yönlü, anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğrencilerin üniversitelerine yönelik kurumsal imaj algılarının cinsiyete göre farklılık göstermediği belirlenmiştir. Ayrıca imaj algısının dinamik bir yapıya sahip olduğu, belirli aralıklarla iç ve dış hedef kitleye yönelik farklı açılardan üniversitenin imaj algısının sürekli ölçülmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

35

İKİNCİ BÖLÜM

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE KURUMSAL İMAJ YÖNETİMİ