• Sonuç bulunamadı

3.6. AraĢtırmanın Betimsel Çerçevesi

3.6.3. Örneklem ve Odak

Bu araĢtırmada öğretmen adaylarının teknolojik pedagojik alan bilgileri teknoloji destekli öğretimler ile derinlemesine incelenmiĢtir. Bu nedenle araĢtırmaya katılacak öğretmen adayları amaçlı örnekleme yöntemine göre belirlenmiĢtir. GörüĢme ve gözlem yapılacak öğretmen adaylarının belirlenmesinde Genel Fizik I-II, Bilgisayar I-II, Öğretim Teknolojileri ve Materyal GeliĢtirme ders notları, ön test olarak uygulanan TPABÖGÖ, BYÖYÖ ve KĠT‟ten aldıkları puanlar ve araĢtırmaya katılmaya gönüllü olmaları dikkate alınmıĢtır. AraĢtırmada öğretmen adaylarının bilgisayara yönelik öz yeterlik inançlarını, TPAB öz güvenlerini ve teknoloji ile ilgili sahip oldukları kavramların geliĢimini (KĠT) belirlemek üzere 30 öğretmen adayına odaklanılmıĢtır. Öğretmen adaylarının teknolojik pedagojik alan bilgileri belirlenen kategoriler altında incelenmiĢtir. Burada da üç öğretmen adayı ile ayrı ayrı görüĢmeler, gözlemler yapılmıĢtır.

Bu araĢtırma, bir büyükĢehir üniversitesinin Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı‟nda "Seçmeli II: Teknoloji ve Proje Tasarımı" dersini alan son sınıf öğretmen adaylar ile yürütüldü. Bu ders araĢtırmacı tarafından yürütüldü. Böylece öğretmen adaylarının derse daha etkin ve samimi katılımı sağlandı. Aynı zamanda, öğretmen adayları, bu ders sürecinde bir araĢtırma sürecine dâhil olduklarının farkındaydılar. Sonuç olarak, araĢtırma çoğunlukla doğal bir bağlamsal kurgu içerisinde gerçekleĢmiĢtir.

3.6.5. Zamansal Kurgu

Bu araĢtırmada veri toplama süreci pilot çalıĢmalar dahil olmak üzere veri toplama araçlarının uyarlanması ve analizlerin yapılması ile birlikte toplam 24 ay sürmüĢtür. Bu nedenle bu araĢtırma zamana yayılmıĢ bir özellik göstermektedir.

Bu araĢtırma, bir eğitim öğretim dönemi boyunca toplam 14 haftalık bir süreyi kapsamaktadır. Ġlk hafta, öğretmen adaylarına veri toplama araçları ön test olarak sunulmuĢ ders içeriği hakkında bilgi verilmiĢtir. Takip eden beĢ hafta fen eğitiminde animasyon, simülasyon ve videolarla ilgili Ġnternetten örnekler verilmiĢtir. TTnet Vitamin‟den her bir öğrenciye Ģifre verilmiĢtir. Yedi hafta boyunca teknoloji destekli öğretim yapan öğretmen adaylarının teknoloji destekli öğretimleri video kaydına alınmıĢtır. Bunun sebebi ise nitel çalıĢma yapılan üç öğretmen adayının kameradan etkilenmemesini sağlamaktır. Uygulamanın beĢinci haftasında odak öğrenci olarak seçilen üç öğretmen adayı ile ara görüĢmeler yapılmıĢtır. ÇalıĢmanın son haftası son testler ve son görüĢmeler uygulanmıĢ ve her öğretmen adayına 28 açık uçlu sorudan oluĢan teknoloji destekli öğretimi değerlendirme formu sunulmuĢtur. Görüldüğü gibi araĢtırma, zamansal açıdan bir eğitim-öğretim dönemi süresince gerçekleĢtirilmiĢtir (bkz. Tablo 3.9).

Tablo 3.9. AraĢtırmanın Uygulama ve Veri Toplama Süreci

Hafta Tarih Ġçerik Veri Toplama

1 18/02/10

* Teknoloji destekli öğretim yapılacak konuların dağıtımı

*Derse katılan her öğrenciden Vitamin‟e verilmek üzere TC kimlik numaralarının alımı

Ön Test *TPABÖGÖ *BYÖYÖ *KĠT

*GörüĢme yapılacak öğrencilerin ortalamalarının tespiti

2 24/02/10

*Bilgisayar ve temel unsurlarının tanıtımı *Teknoloji nedir? Eğitim Teknolojisi nedir? Öğretim teknolojisi nedir? Bilgi ve ĠletiĢim Teknolojileri (BĠT)

*Eğitimde Öğretim Materyallerinin Özellikleri * Web 2.0 teknolojileri nedir? Eğitim amaçlı nasıl kullanılır?

*Ön görüĢmelerin yapılması

3 03/03/10

*Bilgisayara dayalı öğretim *Bilgisayar destekli öğretim(BDÖ) *Eğitimde Bilgisayarları Neden ve Nasıl Kullanmalıyız?

*BDÖ yapılan sınıflar ve öğretmen-öğrencinin görevi

4 10/03/10

*Ġnteraktif/etkileĢim nedir? *Animasyon, simülasyon nedir? *Fen eğitiminde etkileĢimli eğitim yazılımlarını gözden geçirilmesi

* Ġyi ve kötü olan örnek animasyonların ve testlerin incelenmesi

* Adobe Flash CS3 programı tanıtımı * Adobe Flash CS3 ile bazı uygulamalar(bir daireyi hareket ettirmek, zıplayan top yapmak, buton oluĢturmak, göz kırpma animasyonu oluĢturmak)

5 17/03/10

*Vitamin‟in fen ve teknoloji ünitelerinin tanıtımı (Vitamin görevlisinin derse katılımı) *Her grubun ödevi konusu ile ilgili bulduğu animasyonların incelenmesi

*Ara görüĢmelerin yapılması

6 24/03/10

PowerPointte köprü vererek etkileĢim yapma ve modül tasarlama

Teknoloji destekli öğretim: örnek bir uygulama va tartıĢma

7 31/03/10 Teknoloji destekli öğretimler Video kaydı (gözlem)

8 31/03/10 Teknoloji destekli öğretimler Video kaydı (gözlem)

7 31/03/10 Vize haftası

9 21/04/10 Teknoloji destekli öğretimler Video kaydı (gözlem)

10 28/04/10 Teknoloji destekli öğretimler Video kaydı (gözlem)

11 05/05/10 Teknoloji destekli öğretimler Video kaydı (gözlem)

12 12/05/10 Teknoloji destekli öğretimler Video kaydı (gözlem)

13 26/05/10

Son-Test *TPABÖGÖ *BYÖYÖ *KĠT

* Teknoloji destekli öğretimi değerlendirme formlarının uygulanması

*Son görüĢmelerin yapılması Teknoloji destekli öğretim için hazırlanan ders planı ve modül teslimatı

3.6.6. Ġncelemenin Derinliği

Bu araĢtırmada, öğretmen adaylarının teknolojik pedagojik alan bilgilerini derinlemesine inceledim. Öğretmen adaylarının teknolojiyi fen öğretimlerinde kullanmalarını belirlemek amacıyla farklı veri toplama araçları (bkz. kısım 3.3) kullandım. Kavramlar ile ilgili ağı tespit etmek için de kelime iliĢkilendirme testinden faydalandım.

3.6.7. Veri Biçimi

Öğretmen adaylarından toplanan veriler çoğunlukla; gözlem, görüĢme ve dokümanları içeren nitel verilerden oluĢturmaktadır. Ancak bunun yanında uyarlanan iki ölçek ve kelime iliĢkilendirme testleri de araĢtırmanın nicel verilerini oluĢturmaktadır. Ayrıca teknoloji destekli öğretimi değerlendirme formunda öğretmen adaylarının teknoloji destekli öğretimleri konusunda kendi bakıĢ açılarını ifade etmelerinde etkili olmuĢtur.

3.6.8. Verilerin Analizi

Bu araĢtırmada, nitel ve nicel veriler aynı zamanda ayrı ayrı toplanmıĢtır ve nicel veriler nitel verileri desteklemek için kullanılmıĢtır. Fakat çoğunlukla nitel veri analizi yapmıĢtır ve analizler tek bir zamanda gerçekleĢtirilmiĢtir. Bulgular literatür çerçevesinde yorumlanmıĢtır. AraĢtırmacı doktora süresince nitel araĢtırma derslerini almıĢtır ayrıca nitel veri analizi için nitel analiz kursuna katılmıĢtır.