• Sonuç bulunamadı

Bu çalışmada elde edilen bulgular ve sonuçlardan hareketle şu öneriler sunulabilir:

• Ders planlanmadan önce kavram haritası kullanımının faydaları ve kullanırken karşılaşabilecekleri zorluklar öğrencilere anlatılabilir. Öğrenciler yeni bir konu, yöntem ya da yeni olan herhangi bir şey öğrendiklerinde "Bu benim ne işime yarayacak?" gibi bir düşünce içine girmektedirler. Bu sebepten dolayı yeni karşılaşılan şeylerin onlara sağlayacakları yararları önceden söylemek konu öğretimi sırasında öğrenmelerine yarar sağlayabilir. Bunun yanında karşılaşabilecekleri zorluklardan bahsetmek bir engelde takılmamalarını ve önceden bir senaryo hazırlama imkanı sunduğundan olumsuzluklardan etkilenmemeyi sağlayabilir. Örneğin, kavram haritaları söz dizimine uygun okunmadığında anlam karmaşası yaşanabilir ve öğrenci tarafından yanlış öğrenmelere sebep olabilir. Böyle bir öneride bulunmamın sebebi, öğrenci görüşleri kısmı incelendiğinde bazı öğrencilerin başlangıçta kavram haritası uygulamalarını anlamadıklarını ancak ilerleyen uygulamalarda kavram haritalarını nasıl okumaları gerektiğini öğrendikleri için anladıklarını belirtmişlerdir.

• Kullanılan farklı yöntemler öğretilmek istenilen konunun nasıl en iyi şekilde öğretilmesi düşüncesinden ileri gelmektedir. Bu yüzden sadece yöntem hususuna takılmayıp öğretilecek konuya da çok önem verilmelidir. Öğretilecek konunun özellikleri çok iyi belirlenebilir ve konuya uygun olabilecek etkili yöntemler seçilebilir. Çünkü MEB tarafından belirlenen süre zarfında en etkili yöntem bulunmaya çalışılırken konunun özellikleri göz ardı edilebiliyor. Dolayısıyla hem yöntem hem de konunun özellikleri aynı doğrultuda değerlendirilerek etkinliklere yön verilmelidir.

• Yapılacak etkinliklerle ilgili olarak, sınıfta ilgi çekici ve merak uyandırıcı bir giriş yapılabilir. Kullanılan yöntem, teknik, materyal ve etkinlikler ne olursa olsun etkili

80

bir giriş, öğrencilerin merak duygularını tetikledikleri için öğrencilerin aktif katılımını ve konuyu öğrenmedeki arzularını diri tutabilir. Örneğin, kavram haritaları hem öğrencinin dinlemesi gereken hem de aktif olarak katılması gereken uygulama etkinliklerini içermektedir. Aktif katılım sağladıkları kısımlarda ilgilerini kaybetmemektedirler ancak dinleyici oldukları kısımda ilgileri canlı tutabilmek için merak duygularını sürekli tetiklemek gerekebilir.

• Öğrenciler arası ve öğrenci öğretmen arası iletişimin daha iyi olabileceği eğitim öğretim ortamları planlanabilir. Kavram haritaları öğrencilerin aktif oldukları öğrenme ortamları saylayabilir. Öğrencilerin aktif olduğu bir ortamda iletişim iyi olduğunda daha verimli öğrenmeler gerçekleşebilir.

• Kavram haritalarıyla ilgili olarak hazırlanan çalışma kağıtlarının nasıl ve hangi amaçlar için kullanılacağı hakkında öğrencilere bilgilendirme yapılabilir. Bu sayede öğrenciler materyallerin kullanımı sonunda ne gibi yararlar sağlayacaklarını bilirlerse etkinliklere katılım sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilir.

• Novak (1991)' de kavram haritalarının her bilim dalı için uygulanabileceğini savunmuştur. Nitekim, öğreticiler/ araştırmacılar kavram haritası ile ilgili materyaller hazırlarken daha girişken davranabilirler.

• Kavram haritaları oluşturulurken karşılaşılan bazı zorluklar vardır. Örneğin, öğretici/araştırmacı kavram arasındaki ilişkileri yeterince iyi anlamadıysa yanlış kavram haritaları oluşturabilir. Bu nedenle kavram haritasıyla etkinlikler, materyaller oluşturacak öğreticilere/ araştırmacılara etkinlikleri daha bilinçli bir şekilde hazırlamaları için bilgilendirici ve eğitici seminerler verilebilir.

• Öğrencilerden kavram haritalarının bilgileri bir bütün olarak sunduğu ve konuyu özetlemek bakımından oldukça yararlı olduğu gibi görüşler alınmıştır. Bu veriler ışığında öğrencilerin ve öğretmenlerin rahatlıkla kullanabileceği şekilde MEB ders kitaplarında kavram haritası içeren etkinliklere yer verebilir. Bu sayede konuya girişte, konu öğretimi sırasında ve konu sonunda özetleme kısmında kavram haritaları kullanılarak oluşturulan etkinlikler, başka bir kaynağa gerek duyulmadan kullanılabilir.

81

KAYNAKLAR

Ahlberg, M. & Ahoranta, V. (2008). Concept maps and short- answer tests: Probing

pupıils' learning and cognitive structure. Proceedings of the 3rd International Conference

on Concept Mapping, Tallinn, Estonia & Helsinki, Finland.

Aktaş, Ö. (2012). İlköğretimde kavram ve zihin haritaları ile desteklenmiş fen ve teknoloji

eğitiminin öğrenme ürünleri üzerindeki etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül

Üniversitesi, İzmir.

Akyürek, S. (2003). Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde kavram haritalarının kullanımı. Değerler Eğitimi Dergisi, 1(3), 65- 85.

Alakoç, Z. (2003). Matematik Öğretiminde Teknolojik Modern Öğretim Yaklaşımları. The

Turkish Online journal Of Educational Technology, 2(1), 43- 49.

Alaylı, F., Türnüklü, E. & Akkaş, E. (2013). İlköğretim matematik öğretmen adaylarının dörtgenlere ilişkin algıları ve imgelerinin incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim

Bilimleri ( Educational Sciences: Theory & Practice), 1213- 1232.

Altınok, H. & Açıkgöz , K.(2006).İşbirlikli ve bireysel kavram haritalamanın fen bilgisi dersine yönelik tutum üzerindeki etkileri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

(H.U. Journal of Education), 30, 21- 29.

Altun, M. (2001). Matematik öğretimi. Bursa: Alfa Kitabevi

Anderson, L. W., Krathwohl, D. R., Airasian, P. W., Cruikshank, K. A., Mayer, R. E., Pintrich, P. R., Raths, J. & Wittrock, M. C. (2010). Öğrenme öğretim ve değerlendirme ile

ilgili bir sınıflama (A taxonomy for learning, teaching and assessing). (D. A. Özçelik,

82

Anderson-Inman, L. & Ditson, L., (1999), Computer-based Cognitive Mapping: A Tool for Negotiating Meaning, Learning and Leading Technology, 26, 6- 13.

Ata, N. & Adıgüzel, T. (2011). Matematik öğretiminde kavram haritalarının farklı kullanım biçimlerinin öğrencilerin kavram haritası yapabilme düzeyi ve akademik başarılarına etkisi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2), 803- 823.

Ausubel, D. P. (1968). The psychology of meaningful verbal learning. New York: Grune & Stratton, Inc.

Ayvacı, H. Ş. & Türkdoğan, A. (2010). Yeniden Yapılandırılan Bloom Taksonomisine Göre Fen ve Teknoloji Dersi Yazılı Sorularının İncelenmesi. Türk Fen Eğitimi Dergisi,

7(1), 13- 25.

Baki, A. & Mandacı Şahin, S. (2004). Bilgisayar destekli kavram haritası yöntemiyle öğretmen adaylarının matematiksel öğrenmelerinin değerlendirilmesi. TOJET, 3(2), 91- 104.

Baki, A. (2006). Kuramdan Uygulamaya Matematik Eğitimi. İstanbul: Bilge.

Bal, A. (2012). Öğretmen Adaylarının Geometrik Düşünme Düzeyleri ve Geometriye Yönelik Tutumları. Eğitim Bilimleri araştırmaları Dergisi, 2(1), 17- 34.

Barenholz, H & Tamir, P.(1992). A comprehensive use of concept mapping in design instruction and assesment. Research in Science& Technological Education, 10(1), 37- 52. Bartels, B. (1995). Promoting mathematics connections with concept mapping.

Mathematics Teaching in the Middle School, 1, 542- 549.

Başbay, M. (2007). Yenilenmiş taksonomiye göre düzenlenmiş öğretim tasarımı dersinde projeye dayalı öğretimin öğrenme ürünlerine etkisi. Ege Eğitim Dergisi, 8(1), 65- 88. Batdı, V. (2014). Kavram haritası tekniği ile geleneksel öğrenme yönteminin kullanılmasının öğrencilerin başarıları, bilgilerinin kalıcılığı ve tutumlarına etkisi: Bir Meta-analiz Çalışması. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 42, 93- 102. Bayındır, P. (2006). İlköğretim altıncı sınıf sosyal bilgiler dersi coğrafya konularında

kavram haritalarının öğrenci başarısına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

83

Baykul, Y. (2002). İlköğretimde matematik öğretimi (6–8. sınıflar için). Ankara: Pegem. Baykul, Y. (2005). İlköğretimde matematik öğretimi (1–5.Sınıflar İçin). Ankara: Pegem. Bektüzün, B. (2013). Ortaöğretim biyoloji öğretiminde canlıların sınıflandırılması ve

biyolojik çeşitlilik ünitesinin kavram haritası ile öğretiminin öğrencilerin akademik başarı ve tutumlarına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü,

Ankara.

Berkün, M. (2011). İlköğretim 5 ve 7.sınıf öğrencilerinin çokgenler üzerindeki imgeleri ve

sınıflandırma stratejileri. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri

Enstitüsü, İzmir.

Birgin, O. & Gürbüz, R. (2009). İlköğretim II. Kademe Öğrencilerinin Rasyonel Sayılar Konusundaki İşlemsel ve Kavramsal Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi. Eğitim Fakültesi

Dergisi, 22(2), 529-550.

Bolte, L. (2006). Reflections on using conceptmaps in teaching mathematics/ Matematik

öğretiminde kavram haritalarının kullanımı üzerine derin düşünme. Paper presented in

Eastern Washington University, USA.

Borg, W. R. & Gall, M. D. (1971). Educational research an introduction. Second ed. McKay.

Budak, S. (2010). Çokgenler konusunun bilgisayar destekli öğretiminin 6. sınıf

öğrencilerinin akademik başarılarına ve bilgisayar destekli geometri öğretimine yönelik tutumlarına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri

Enstitüsü, Eskişehir.

Buldu, M. & Buldu, N. (2010). Concept mapping as a formative assessment in college classrooms: Measuring usefulness and student satisfaction./ Üniversitede süreç değerlendirmesi olarak kavram haritalarının kullanışlılığının ve öğrenci memnuniyetinin incelenmesi. Procedia Social and Behavioral Sciences, 2(2), 2099– 2104.

Burger, W. F. & Shaughnessy, J. M. (1986). Characterizing the van Hiele Levels of Development in Geometry, Journal for Research in Mathematics Education, 17(1), 31-48.

84

Bütüner, S. Ö. (2006). Açılar ve üçgenler konusunun ilköğretim 7.sınıf öğrencilerine Vee

diyagramları ve zihin haritaları kullanarak öğretimi. Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir

Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.

Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2008).

Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem.

Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem.

Canbolat, S. (2008). Fen ve teknoloji dersinde kavram haritası kullanmanın öğrencilerin

başarıları ve tutumlarına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri

Enstitüsü, Ankara

Cohen, R. J. & Swerdlik, M. E. (2013). Psikolojik test ve değerleme- Psychological testing

and assessment (E. Tavşancıl, Çev.). Ankara: Nobel.

Çakmak, M. (2010). An examination of concept maps created by prospective teachers on teacher roles/ öğretmen adayları tarafından öğretmen rolleri üzerine oluşturulan kavram haritalarının incelenmesi. Procedia Social and Behavional Sciences 2. 2464- 2468.

Çepni, S., Bayrakçeken, S., Yılmaz, A., Yücel, C., Semerci, Ç., Köse, E., Sezgin, F., Demircioğlu, G. & Gündoğdu, K. (2008). Ölçme ve değerlendirme. Ankara: Pegem.

Çoban, B., Devecioğlu, S. & Coşkuner, Z. (2008). Öğretim tekniği olarak kavram haritalarının "sporda beslenme" dersinde kullanılması. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler

Dergisi, 2, 141- 146.

Çolak, R. (2010). Kavram haritalarının sosyal bilgiler eğitimi çerçevesinde tarihsel

kavramların öğretiminde kullanılması: kavram haritası ile yapılan öğretim ile tutum, başarı ve kalıcılık arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara

Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

De Villiers, M. D. (2003). Rethinking Proof with Sketchpad. 4. Key Curriculum Press, USA.

Dumanlı, E. (2001). Kavram haritalarının erişi ve kalıcılığa etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Duru, M. K. & Gürdal, A. (2002). İlköğretim Fen Bilgisi Dersinde Kavram Haritasıyla Ve Gruplara Kavram Haritası Çizdirilerek Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi. V. Ulusal Fen

85

Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi. Ankara: ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi. 12-

18 Eylül 2002.

Erdoğan, Y. (2000). Bilgisayar Destekli Kavram Haritalarının Matematik Öğretiminde

Kullanılması. Doktora Tezi. Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Ergün, S. (2010). İlköğretim 7.sınıf öğrencilerinin çokgenleri algılama, tanımlama ve

sınıflama biçimleri. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri

Enstitüsü, İzmir.

Fidan, N. (1986). Okulda öğrenme, öğretme, kavramlar, ilkeler ve yöntemler. Ankara: Alkım.

Foster, L. J. (2001). Is concept mapping an effective tool for evaluation of student learning

in science. Thesis (M.A.), California State University, San Bernardino.

Gaines, B. & Shaw, M. (2002). Conceptmaps as hypermedia component. http:ksi.cpsciucalgary.ca sayfasından erişilmiştir.

Gul, R. & Boman, J. (2006). Concept mapping: A strategy for teaching and evaluation in nursing education. Nurse education in Practice, 6, 199- 206.

Göksu, F. (2014). Doğrular, acılar ve çokgenler konularının kavram karikatür destekli

yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına göre işlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale

Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Denizli.

Güçlüer, E. (2006). İlköğretim fen bilgisi eğitiminde kavram haritaları ile verilen bilişsel

desteğin başarıya hatırda tutmaya ve fen bilgisi dersine ilişkin tutum etkisi. Yüksek Lisans

Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.

Gündüz, M. (2015). Kavram haritalarının kullanımına yönelik öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi. International Periodical For The Languages, Literature and History of

Turkish or Turkic, 10(3), 513-528.

Güneş, T., Dilek, N., Demir, E., Hoplan, M. & Çelikoğlu, M. (2010). Öğretmenleri kavram öğretimi, kavram yanılgılarını saptama ve giderme çalışmaları üzerine nitel bir araştırma.

International Conference on New Trends in Education and Their Implications, 936- 944.

Gürbüz, R. (2006). Olasılık konusunun öğretiminde kavram haritaları. Yüzüncü Yıl

86

Gürbüz, R. (2006). Olasılık kavramlarıyla ilgili geliştirilen öğretim materyallerinin öğrencilerin kavramsal gelişimine etkisi. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi

Dergisi 20, 59-68.

Hagemans, M. G., Meij, H. & Jong, T. (2013). Theeffects of a concept map- based support tool on simulation-based in quiry learning. Journal of Educational Psychology, 105(1), 1– 24. doi: 10.1037/a0029433.

Haugwitz, M., Nesbit, J. & Sandmann, A. (2010). Cognitive ability and the instructional efficacy of collaborative concept mapping. Learning and Individual Differences, 20, 536–

543.

Hegarty-Hazel, E., Prosse, M. (1991). Relationship between studies in knowledge and study strategies student learning in physics. International Journal of Science Education,

13, 303- 312.

Hiebert, J. & Carpenter, T. P. (1992). Learning and teaching with understanding. In D.A. Grouws (Ed.), Handbook of research on mathematics teaching and learning, 65-97. Hoeft, R. M. & diğ. (2003). TPL-KATS-concept maps: A computirezed knowledge assesment tool. Computers and Human Behavior, Elsevir Science, USA.

Hoffman, E., Trott, J. & Patterson N. K. (2002). Concept mapping: A tool to bridge the disciplinary divide. Am. J. Obstet Gynecol, 187(3), 41-43.

Horton, P. B., McConey, A. A., Gallo, M., Woods, A. L., Senn, G. J. & Hamelin, D. (1993). An Investigation of the effectiveness of concept mapping as an instructional tool.

Science Education, 77(1), 95-111.

Hsu, L. & Hsieh, S. (2005). Concept maps as an assessment tool in a nursing course/ hemşirelik derslerinde değerlendirme aracı olarak kavram haritalarının kullanımı. Journal

of Professional Nursing, 21(3), 141- 149.

Huitt, W. (2009). Bloom et al.'s taxonomy of the cognitive domain. Educational

Psichology Interactive. Valdosta, GA: Valdosta State University. http://www.edpsycinteractive.org/topics/cogsys/bloom.html sayfasından erişilmiştir.

87

İnce, E., Güven, E. & Aydoğdu, M. (2010). Fen Bilgisi laboratuar uygulamaları dersinde kavram haritası ve V Diyagramının akademik başarı ve kalıcılığa etkisi. Ç. Ü. Sosyal

Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(2), 378- 394.

İngeç, Ş. (2008). Kavram haritalarının değerlendirme aracı olarak fizik öğretiminde kullanılması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 35, 195- 206.

Jin, H. & Wong, Y. (2010). Training on concept mapping skills in geometry./ Geometride kavram haritalama becerileri üzerine bir çalışma. Journal of Mathematics Education, 3(1), 104- 119.

Jonassen, D. H. & Grabowski, B. (1993). Handbook of Individual Differences, Learning,

and Instruction. Hillsdale. NJ: Lawrence Erlbaum & Associates.

Jones, B. F., Palincsar, A. S., Ogle, D. S. & Carr, E. G. (Ed.) (1987). Strategic teaching

and learning: Cognitive instruction in the content areas. Alexandria, VA: Association

for Supervision and Curriculum Development.

Kabaca, M. (2003). Kavram haritalarının matematik öğretiminde ölçme ve değerlendirme

aracı olarak kullanımının incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim

Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Kaptan, F. & Korkmaz, H. (2001). İlköğretim fen bilgisi öğretimi, ilköğretimde etkili

öğretme ve öğrenme el kitabı. T.C. MEB Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı.

Karasar, N. (1999). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel. Karasar, N. (2011). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel.

Kaşlı, A. F. & diğ. (2002). Kavram haritaları. Ege Eğitim Dergisi, 1, 127- 136.

Kavak, S. (2009). İlköğretimde 8. sınıf fen ve teknoloji dersi maddenin halleri ve ısı

ünitesinde kavram haritası tekniği kullanımının öğrenci başarısına, bilgilerin kalıcılığına ve fene karşı tutumlarına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri

Enstitüsü, Ankara.

Kaya, O. (2003). Fen eğitiminde kavram haritaları. Pamukkale Üniversitesi Eğitim

88

Kazancı, M., Atılboz, G., Bora, N. & Altın, M. (2003). Kavram haritalama yönteminin lise 3. sınıf öğrencilerinin genetik konularını öğrenme başarısı üzerine etkisi. Hacettepe

Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25, 135-141.

Kendirli, B. (2008). Fen ve teknoloji dersinde kavram haritası kullanımının öğrenci

tutumu, başarısı ve bilgi kalıcılığına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim

Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Kılıç, E. (2009). Fen ve teknoloji konularını öğrenme, bilgi kalıcılığı ve tutumda kavram

haritası tekniği ve cinsiyet etkilerinin karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Gazi

Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Kılınç, A. (2007). Bir öğrenim stratejisi olarak kavram haritalarının kullanımı. Yüzüncü Yıl

Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(2), 21-48.

Kırkkılıç, A., Maden, S., Şahin, A. & Girgin, Y. (2011). Kavram haritalarının okuduğunu anlama ve kalıcılık üzerine etkisi. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 1(4), 11- 18.

Korucu, S. (2009). Çokgenler konusunda karikatür ve bilgisayar destekli öğretim

yöntemlerinin karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim

Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Köğce, D., Aydın, M. & Yıldız, C. (2009). Bloom taksonomisinin revizyonu: Genel bir bakış. İlköğretim Online, 8(3), 1-7.

Köksal, N. & Demirel, Ö. (2008). Yansıtıcı düşünmenin öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulamalarına katkıları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34, 189- 203.

Kubiszyn, T. & Borich, G. (2003). Education Testing and Measurement (7th ed.), Hoboken: John Wiley.

Kurada, K. (2006). Lise II Tarih Dersinin Öğretiminde Kavram Haritası Kullanımının

Öğrenmeye Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü,

İstanbul.

Kurnaz, M. & Pektaş, M. (2013). Fen ve teknoloji öğretmenlerinin ölçme- değerlendirmede kavram haritası kullanım durumları. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi

89

Laçin, F. (2014). Kavram haritası ve vee diyagramının ilköğretim 8.sınıf istatistik ve

olasılık konusunda öğrenci başarısına ve tutumuna etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Zirve

Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Gaziantep.

McClure, R. J., Sonak, B. & Suen, K. H. (1999). Concept map assesment of classroom learning Reliability, Validitiy and Logistical Practicality. Journal of Research in Science

Teaching, 36(4), 475- 492.

Merrienboer, J. J. G. & Kirschner, P. A., (2001), Three Worlds of Instructional Design: State of Art and Future Directions. Instructional Science, 29(4-5), 429-441.

MEB (2005), Ortaokul Matematik Dersi (5,6,7 ve 8.sınıflar) Öğretim Programı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara.

MEB (2013), Ortaokul Matematik Dersi (5,6,7 ve 8.sınıflar) Öğretim Programı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Ankara.

Müjdeci, S. (2009). Matematik öğretiminde alternatif bir ölçme değerlendirme aracı

olarak kavram haritalarının kullanılması. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi

Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Novak, J. D. (1991). Clarify with Concept Maps: A Tool for Students and Teachers A like.

The Science Teacher, 58(7), 45-49.

Novak, J. D., & Gowin, D. B. (1984). Learning how to learn. New York: Cambridge University Press.

Nesbit, J. C. & Adesope, O. O. (2011). Learning from animated concept maps with concurrent audionarration. The Journal of Experimental Education, 79, 209– 230.

Oğraş, A. & Bozkurt, A. (2011). Kavram haritası ve Vee diyagramı kullanımının ilköğretim 7.sınıf matematik eğitiminde öğrenci başarısına etkisi. Gümüşhane Üniversitesi

Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi, 3, 1- 13.

Okada, A., Shum, S. & Sherborne, T. (2008). Knowledge Cartography. London: Springer. http://books.kmi.open.ac.uk/knowledge-cartography sayfasından erişilmiştir.

Okay, S. & Tutkun, Ö. F. (2012). Bloom’un yenilenmiş taksonomisi üzerine genel bir bakış. Sakarya University Journal of Education, 1(3), 14 - 22.

90

Olugbemiro, J. J., Folusho, F. A. & Okebukola, A. O. (1990). The effect of concept mapping on students' anxiety and achievement in biology. Journal of Research in Science

Teaching, 27(10), 951- 960.

Özata, Ö. F. (2003). İlköğretim birinci kademe fen bilgisi dersinde kavram haritalarının

kavram yanılgıların gidermeye ve hatırlamaya etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara

Üniversitesi, İstanbul.

Özatlı, N. & Bahar, M. (2010). Öğrencilerin boşaltım sistemi konusundaki bilişsel yapıların yeni teknikler ile ortaya konması. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Dergisi, 10 (2), 9- 26.

Özdemir, Ö., Ülker, M., Uyguç, M., Huyugüzel, P., Çavaş, B. & Kesercioğlu, T. (2002). Fen eğitiminde inşacı yaklaşım ve kavram haritalarının kullanımının öğrenci başarılarına olan etkileri. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi Bildiriler Kitabı, 361- 366.

Özdemir, A. (2009). İlköğretim 6. sınıf matematik dersi "kesirler" konusunun öğretiminde

kavram haritası kullanımının öğrenci başarısına etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi

Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Özdemir, F. (2015). Ortaokul 8.sınıf kareköklü sayılar konusunun öğretiminde kavram

haritası kullanımının öğrencinin akademik başarısına ve tutumuna etkisi. Yüksek Lisans

Tezi, Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.

Patankar, P. & Marutirao, G. (2016). Effect of concept maps on academic achievement in the subject biology among the higher secondery level school students. Online International

Interdisciplinary Research Journal, 6, 79- 85.

Pearson, M. & Somekh, B. (2003). Concept Mapping as a Research Tool: A Study of Primary Children’s Representations of Information and Communication Technologies (ICT). Educationand Information Technologies, 8(1), 5-22.

Polat, M., Gönen, E., Parlak B., Yıldırım, A. & Özgürlük, B. (2015). TIMSS 2015 Ulusal

91

Polat, B. (2011). Vee diyagramı, tanılayıcı dallanmış ağaç ve kavram haritaları matematik

dersine yönelik tutum ile başarıya etkileri ve bu araçlara yönelik öğretmen görüşleri.

Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Ruiz-Primo, M. A. & Shavelson, R. J. (1996). Problems and issues in theuse of concept maps in science assessment. Journal of Research in Science Teaching, 33(6), 569-600. Sakiyo, J. & Waziri, K. (2015). Concept mapping strategy: An effective tool for improving students' academic achievement in biology. Journal of Education in Science, Environment

and Health (JESEH), 1(1), 56- 62.

Sarıçayır, H. (2000). Lise II kimya derslerinde kavram haritalarının başarıya etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.

Schmind, R. & Telaro, G. (1990). Concept mapping as an ınstructional strategy for high school biology. Journal of educational Research, 84 (2), 78- 85.

Sertöz, S. (2003). Matematiğin Aydınlık Dünyası. Ankara: Tübitak.

Singh, I. (2015). The effect of using concept maps on student achievemet in selected topics in chemistry at tertiary level. Journal of education and Practice, 6 (15), 106- 116.

Şahin, F. (2001). Öğretmen adaylarının kavram haritası yapma ve uygulama hakkındaki görüşleri. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10, 12- 25.

Şahin, F. (2002). Kavram haritalarının değerlendirme aracı olarak kullanılması ile ilgili bir araştırma. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(1), 17- 32.

Şimşek, H. & Yıldırım, A. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin.

Taş, B. (2001). Fen Bilimleri öğretiminde kavram haritaları üzerine deneysel bir çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi, Manisa

Tekin, H. (1991). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Yargı.

Tosun, C. & Doğan, R. (2005). Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretiminde kavram haritaları. Ankara: Pegem.

Trowbidge, J. & Wandesee, J. (1994). Identifying citical junctures in learning in a college course on evolution. Journal of Research in Science Teaching, 31, 459- 473.

92

Tuncer, M. (2015). Alternatif ölçme ve değerlendirme araçları üzerine bir meta analiz çalışması. Fırat Üniversitesi Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi. 4(2), 374-386.

Turgut M. F. (1995). Eğitimde ölçme ve değerlendirme metodları. Ankara: Yargıcı.

Türnüklü, E., Alaylı, F. & Akkaş, E. N. (2013). Investigation of prospective primary mathematics teachers’ perceptions and images for quadrilaterals. Educational Sciences:

Theory & Practice, 13(2), 1225-1232.

Tzeng, J. (2009). The impact of general and specific performance and self-efficacy on