• Sonuç bulunamadı

2.2. İlgili Araştırmalar

2.2.2. Çokgenler Alt Öğrenme Alanı ile İlgili Yapılan Araştırmalar

Korucu (2009), çalışmasında çokgenler alt öğrenme alanında karikatür ve bilgisayar destekli öğretim yöntemlerinin karşılaştırılması ile ilgili olarak araştırma yapmıştır.

28

Araştırmacı, deney grubunda çokgenler konusunu karikatürlerle işlerken, kontrol grubunda bilgisayar destekli öğretim yöntemiyle işlemiştir. Veri analizi sonuçlarına göre deney ve kontrol gruplarının akademik başarıları, kalıcılıkları ve matematik kaygıları arasında anlamlı bir fark bulmamıştır. Ancak araştırmacı deney ve kontrol gruplarında matematiğe karşı özyeterlik algıları arasında ve matematik tutumları arasında anlamlı bir fark bulmuştur.

Ergün (2010), çalışmasında ilköğretim 7.sınıf öğrencilerinin çokgenleri algılama, tanımlama ve sınıflama biçimlerini incelemiştir. Araştırma sonuçlarında dörtgenler arasındaki hiyerarşik ilişkiyi anlamakta güçlük çektiklerini; çokgenleri tanımlarken ekonomik olmayan, gerek yeter koşulları içermeyen tanımlamalar yaptıklarını; öğrencilerin çokgen tanımlarının formal tanımlardan farklı olduğunu; matematik dilini kullanmada yetersiz olduklarını gözlemlemiştir. Bunlara örnek olarak öğrencilerin kare, dikdörtgen gibi dörtgenlerin birer paralelkenar olduklarını düşünemediklerini gözlemlemiştir. Öğrencilerin çokgenlerin tüm kenar ve açıları eşit olacağı algısına sahip olduklarını gözlemlemiştir. Özellikle beşgen ve altıgen çizimlerinde kesinlikle düzgün beşgen ve düzgün altıgen şeklinde çizmeleri gerektiğini düşünmeleri, onların sınırlı çokgen şekilleriyle karşılaştıklarını göstermektedir. Bazıları öğrendikleri çokgen kavramını öncelikle dörtgenlerle sınırlamış ve çokgen kavramını dörtgen olarak algılamışlardır. Budak (2010), çalışmasında çokgenler konusunun bilgisayar destekli öğretiminin 6. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve bilgisayar destekli geometri öğretimine yönelik tutumlarına etkisini araştırmıştır. Araştırma sonucunda, çokgenler konusunun bilgisayar destekli öğretim ile işlenmesinin öğrencilerin akademik başarıları üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşmıştır. Aynı zamanda, bilgisayar destekli öğretim gören öğrenciler ile geleneksel yöntemle öğretim gören öğrencilerin tutumları arasında anlamlı bir farklılık tespit etmemiştir. Buna karşın akademik başarı açısından anlamlı bir farklılık gözlemlemiştir.

Berkün (2011), çalışmasında ilköğretim 5 ve 7.sınıf öğrencilerinin çokgenler üzerindeki imgelerini ve sınıflandırma stratejilerini belirlemeyi, çokgenler üzerindeki imgeler ile sınıflandırma stratejileri arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Araştırmanın sonucuna göre çokgenler üzerindeki imgelerin ve sınıflandırma stratejilerinin sınıf düzeyine ve cinsiyete göre bir farklılık göstermediğini gözlemlemiştir. Bununla birlikte ilköğretim 5 ve 7. sınıf

29

öğrencilerinin şekilleri dikkate aldıklarını, karşılaştırdıklarını; kenar ve açı özelliklerini dikkate alarak, bağımsız düşünerek, çokgenler arasındaki ilişkiyi düşünerek vb. stratejilerle çokgenleri sınıflandırdıklarını gözlemlemiştir. Ayrıca 5. sınıf ve 7. sınıf öğrencileri arasında çokgenler üzerindeki sınıflama ve algılamada farklılıklar olduğunu gözlemlemiştir. Bunlara örnek verecek olursak 5. sınıf öğrencileri genel olarak herhangi bir kenar sayısına sahip çokgen çizmeleri istendiğinde içbükey ya da dışbükey çokgene dikkat etmeden çizim yapmışlar ve çokgenleri genel olarak kenar sayısına göre sınıflamışlardır. Öğrencilerin çok azı açı gibi özellikleri dikkate alarak sınıflama yapmıştır. Bunların yanında 7. sınıf öğrencilerin çokgenleri algılama ve sınıflama özeliklerine bakacak olursak en çok tercih ettikleri çokgenlerin üçgen ve dörtgen olduğunu gözlemlemiştir. Bu öğrencilerin birçoğunun sınıflama yaparken hepsine aynı anda dikkat etmeseler de içbükey, düzgün çokgen, kenar ve açı özellikleri gibi özelliklere dikkat ettiklerini gözlemlemiştir.

Yılmaz (2012), çalışmasında çokgenler alt öğrenme alanının ilköğretim 7.sınıf öğrencilerine ön örgütleyicilerden Vee diyagramı ve zihin haritası kullanarak yapılan öğretimin öğrenci başarısına ve bilgilerin kalıcılığına etkisi olup olmadığını araştırmıştır. Vee diyagramı ve zihin haritası tekniğinin kullanıldığı grupta öğrenci başarısı bakımından anlamlı sonuçlara ulaşmıştır. Ayrıca, uygulamadan 4 hafta sonra yapılan kalıcılık testinin sonucuna göre Vee diyagramı ve zihin haritası tekniği kullanılarak öğretim yapılan grup ile geleneksel öğretim yapılan grupta öğrenci başarısı bakımından anlamlı bir farklılık bulmuştur. Öğrenciler, Vee diyagramını ve zihin haritasını daha zevkli bulduklarını belirmişlerdir.

Yanık (2013), çalışmasında Cabri yazılımı ile 7.sınıf öğrencilerinin çokgenleri tanımlama, oluşturma ve sınıflama becerilerinin gelişmesini inceleyen bir çalışma yapmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre dinamik geometri yazılımlarının öğrencilerin akademik anlamda daha iyi düşünmelerine, eski öğrenmelerine katkıda bulunacağına ve yanlış öğrenmeleri varsa bunları kendi kendilerine düzeltme imkanı bulmalarına katkı sağlayabileceğini ortaya koymuştur. Araştırmacı, öğrencilerin çeşitkenar şekilleri diğerlerine göre daha basit, sıradan şekiller olarak tanımladıklarını, diğer çokgenleri ifade ederken ise gelişmiş, karmaşık gibi kelimeleri kullandıklarını ve hiyerarşik sıralamalarını kolaydan zora doğru yaptıklarını gözlemlemiştir. Buna göre öğrenciler Cabri Geometri ile oluşumları yaparken en karmaşık, en çok zorlandığı şekilleri en üste yerleştirdiklerini

30

görmüştür. Bu düşüncenin de onları sıralama yaparken yanlış yönlendirdiğini gözlemlemiştir.

Göksu (2014), çalışmasında ortaokul 7. sınıf matematik dersinde doğrular, açılar ve çokgenler konularının kavram karikatür destekli yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına göre işlenmesini incelemiştir. Bu çalışmayı yaparken araştırmacı 5E modeline uygun şekilde kavram karikatürü tekniğini etkinliklerinde uygulamıştır. Araştırma sonucunda, kavram karikatürleriyle desteklenmiş uygulamaların öğrencilerin problem çözme becerilerini geliştirdiklerini, kavram karikatürleriyle öğrendikleri bilgileri performans görevlerinde sergileyebildikleri ve matematikle ilgili algılarına olumlu katkıda bulunduğunu gözlemlemiştir.

Tüm bu araştırmalar göz önünde bulundurularak, "Çokgenler" alt öğrenme alanında kavram haritalarının kullanımının öğrencilerin akademik başarılarına ve bilgilerinin kalıcılık düzeylerine etkisi, Alaylı, Türnüklü ve Akkaş (2013)’ ın çokgenlerin sınıflandırılması, çokgenler arası ilişkilerin oluşturulabilmesi, geometride problemlerin çözümünde ve ispat çalışmalarında önemli olduğu görüşü dikkate alınarak araştırmacı tarafından incelenmek istenmiştir.

31

BÖLÜM III

YÖNTEM

Bu bölümde araştırmanın modeli, evren ve örneklem, verilerin toplanması ve verilerin analizi başlıkları altında araştırmanın yönteminden bahsedilmiştir.