• Sonuç bulunamadı

SONUÇ VE ÖNERİLER

5.2. ÖNERİLER

Bu araştırmaya dahil olan ilköğretim okulu öğretmenlerinin ve müfettişlerinin görüşlerine dayalı olarak, ulaşılan sonuçlar sonrası aşağıdaki öneriler geliştirilmiştir:

1. Araştırma sonuçlarına bakıldığında, ilköğretim okulu müfettişleri ilköğretim okulu öğretmenlerine göre daha olumsuz düşünmektedir. Bu durumun sebeplerinden bir tanesi müfettişlerin okul içerisinde kalış sürelerinin sınırlı olması olabilir. Bunu sebepleri ayrıntılı olarak araştırılmalıdır.

2. Okullardaki müdürler, okul içerisindeki takımları motive etmede başarılı değildirler. Okul yöneticisi, öğretmenlerin ilgi alanlarını bilmeli ve öğretmenleri motive ederek takım çalışmalarından gerekli verimi almalıdır. Okul yöneticisine, eksik oldukları bu alanda gerekli eğitimler verilmelidir.

3. Okullardaki müdürler, okul içerisindeki takımları yönlendirmede başarılı değildirler. Takım lideri olarak okul yöneticisi modellenen kişidir. Bu yüzden başarılı bir lider olarak okul yöneticisi belirlenen hedefleri gerçekleştirebilme doğrultusunda her öğretmene uzun ve kısa dönemli olarak mesleki gelişimlerini sağlamak için kariyer planları yapmalıdır. Bunun gerçekleşebilmesi için okul yöneticilerine eğitim verilmelidir. Okul müdürleri, okul içerisindeki verimi ve kaliteyi arttırmak amacı ile takım çalışması gerektiren konularda öğretmenlere daha fazla liderlik etmesi, yol gösterici olması gerekmektedir.

4. Okul yöneticisi gerek takımların içindeki gerekse takımlar arasındaki çatışmaları sağlıklı bir şekilde yönetme durumundadır. Bu alanda okul yöneticisine gerekli eğitim verilmelidir.

5. Kıdem açısından bakıldığında araştırmanın tüm alt boyutlarında anlamlı faklılıkların olduğu görülmüştür. Kıdem arttıkça görüşlerin olumsuzlaştığı dikkati çekmektedir. Bunun nedenleri araştırılmalıdır.

6. Takım çalışmasının önemine ilişkin olarak, okul yöneticilerine ve öğretmenlere eğitimler düzenlenmelidir.

KAYNAKLAR

ARGIÇ, Maver. (2002). İşletmelerde Takım Oluşturma Süreci, Takım Çalışmasını Etkileyen Faktörler ve Türk Demirdöküm A.Ş.’de Bir Uygulama, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

ATLIOĞLU,Yurdanur ve ŞAHİN, Abdullah. (2002). Liderlik Anlayışımız. Milli Eğitim Dergisi, (155-156). 0http://yayim.meb.gov.tr/ adresinden 14.10.2006 tarihinde

alınmıştır.

BALTAŞ, Acar. (2000). Ekip Çalışması ve Liderlik. İstanbul: Remzi Kitabevi.

BRESTRİCH, E. Topçu. (2000) Modernizmden Postmodernizme Dönüşümcü Liderlik. Ankara: Seba Yayınları.

BURSALIOĞLU, Ziya. (1994) Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış.Ankara: Pegem A Yayıncılık.

CAFOĞLU, Zühal (1996). Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi. İstanbul: Avni Akyol Ümit Kültür ve Eğitim Vakfı.

CEMALOĞLU, Necati (2002). Öğretmen Performansının Arttırılmasında Okul Yöneticisinin Rolü. Milli Eğitim Dergisi, (153-154). 1H1Hhttp://yayim.meb.gov.tr/

adresinden 18.08.2006 tarihinde alınmıştır.

CÖMERT, Melike. (2005). İlköğretim Okulu Yöneticilerinin Dönüşümcü Liderlik Rollerini Gerçekleştirme Düzeylerine İlişkin Yönetici ve Öğretmenlerin Algı ve Beklentileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İnönü Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

CROW, M. Gary and POUNDER, G. Diana. (2000). Interdisciplinary Teacher Teams:

Context, Design, and Process. Educational Administration Quarterly. Vol: 36,

No: 2, 216-254.

ÇALIK,Temel. (2003). Performans Yönetimi. Ankara: Gündüz Eğitim Ve Yayıncılık.

ÇALIK,Temel. (1997). Etkili Eğitim Yöneticisi. Milli Eğitim Dergisi. Ankara:MEB Basımevi. Temmuz. Sayı 135.

ÇETİN, Ö. Münevver. (1998) Eğitim Yönetimi Açısından İlköğretim Okullarında Takım Çalışması. Bursa: Alfa Basım Yayım Dağıtım.

ÇETİN, Sibel. (2001) İlköğretim Okullarında Takım Çalışması Konusunda Öğretmen Görüşleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü

DEMİRCİ, Yıldırım. (2002). İlköğretim Okullarında Yaşanılan Çatışma Türleri ve Yöneticilerinin İzledikleri Çözüm Stratejileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

DEMİRTAŞ, Hasan ve GÜNEŞ, Hasan. (2002). Eğitim Yönetimi ve Denetimi Sözlüğü. Ankara: Anı Yayıncılık.

DENGİZ, G. Murat. (2000) Takım Çalışması Teknikleri. Ankara: Acedemyplus Yayınevi.

DERVİŞ, Nurhan. (1993). Grup Çalışmasının Öğrenci Başarısına Etkisine İlişkin Öğretmen-Öğrenci Görüşleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

DOĞAN, Elife (2002). Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi. Ankara: Academyplus Yayınevi.

DOĞAN, Soner. (2005). İlköğretim Okulu Yöneticilerinin Liderlik Stilleri ile Kullandıkları Çatışma Çözüm Stratejileri Arasındaki İlişki. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

DONNELLON, Anne. (1996). Takım Dili. İngilizceden Çeviren: Akınhay, Osman. İstanbul: Sistem Yayıcılık.

ENSARİ, Hoşcan. (1999) 21. Yüzyıl Okulları İçin Toplam Kalite Yönetimi. İstanbul: Sistem Yayıncılık.

ERASLAN, Levent. (2004). Liderlik Olgusunun Tarihsel Evrimi, Temel Kavramlar Ve Yeni Liderlik Paradigmasının Analizi. Milli Eğitim Dergisi, (162).

2H2H

http://yayim.meb.gov.tr/ adresinden 10.04.2006 tarihinde alınmıştır.

EREN, Erol. (2006). Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi. İstanbul: Beta Yayıncılık.

ERGÜN, Nalan. (2001) . Takım Çalışmasında Liderin Rolü Ve Türk Hava Yolları Uçak Bakım Ünitesinde Bir Uygulama. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

GENÇ, Zeki. (2000). İlköğretim Müfettişlerinin Teftiş Gruplarını Grup ve Takım Özelliklerine Göre Değerlendirmeleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

GORDON, Thomas. (2003) Etkili Liderlik Eğitimi. Katılımcı Yönetimin Temeli. İngilizceden Çeviren: Özkan, Birsen. İstanbul: Sistem Yayıncılık.

GÖKBAŞ, Mehmet. (2001) Eğitimde Takım Çalışması ve Karara Katılma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

GÜMÜŞ, Mustafa. (1995) Yönetimde Başarı için Altın Kurallar. İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım A.Ş.

GÜNEY, Nuray. (1997). Yönetimde Grupla Çalışma Tekniklerinden Takım Çalışmaları ve Bir Uygulama Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

GÜNEY, Salih. (2000). Yönetim ve Organizasyon El Kitabı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

İNCE, Mehmet BEDÜK, Aykut ve AYDOĞAN, Enver. (2004). Örgütlerde Takım Çalışmasına Yönelik Etkin Liderlik Nitelikleri.

3H3H

http://.www.sosyalbil.edu.tr/sos_mak/ adresinden 19.01.2006 tarihinde alınmıştır.

İŞSEVER, C. (2001). Toplantı Yönetimi. 4H4Hhttp://.www.mimoza.marmara.edu.tr. adresinden

25.05.2007 tarihinde alınmıştır.

İŞSEVER, C. (2001). Etkili Takım Çalışması. 5H5Hhttp://.www.mimoza.marmara.edu.tr.

adresinden 26.05.2007 tarihinde alınmıştır.

KALDIRIM, Saliha. (2003). İlköğretim Okullarındaki Öğretmen Ve Yöneticilerin Takım İklimine İlişkin Görüşleri (İstanbul İli Beykoz İlçesi Örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

KARACA, Emel. (1994). Örgütsel Takımlar-Takım Çalışması ve İş Tatmini Arasındaki İlişkiyi Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

KAYA, Yahya Kemal. (1999). Eğitim Yönetimi. Ankara: Bilim Yayıncılık.

KEÇECİOĞLU, Tamer. (2002). Takım Kimyası ve Mimarisi. İstanbul: Literatür Yayıncılık.

KENDİROĞLU, Çiğdem. (2000). Takım Performansını Belirleyen Kişisel ve Kültürel Faktörler. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

KRUSE, D. Sharon and LOUİS, S. Karen. (1997) “Teacher Teaming in Middle Schools:

Dilemmas for a Schoolwide Community” Educational Administration Quarterly

Vol: 33, No: 3, 261-289.

KURT, Esat. (2001) Kalite Takımlarından Kalite Çemberleri İle Kendini Yöneten Takımlar Ve Uygulamadan Örnekler. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

MADEN, Ömer. (1998). İlköğretim Okullarında Öğretmenlerin Kararlara Katılımı. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

ONARAN, Oğuz. (1971). Örgütlerde Karar Verme. Ankara: Sevinç Matbaası.

ÖĞRETİCİ, Ramazan. (2006). Katılımcı liderlik ve katılımcı liderlik uygulamalarına ilişkin bir araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

ÖZLER, Ergun ve KOPARAN Emrah. (2007). Takım Performansına Etki Eden Takım Çalışmasına İlişkin Faktörlerin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma.

6H6H

http://.www.akademikbakis.org. adresinden 29.06.2006 tarihinde alınmıştır.

PEKER, Ömer. (1995). Yönetimi Geliştirmenin Sürekliliği. Ankara: TODAİE Yayınları. No:258.

SARIKIR, Fatih. (2002). Takım Liderliği ve Bunun Takım Motivasyonu Üzerine Etkileri (Bir Uygulama). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı.

SÖZEN, Didem. (2002) . Okul Müdürlerinin Çatışma Yönetim Stilleri ve Bunun Öğretmenlerin Stres Düzeylerine Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

SÜMTER, Esra. (2003). Örgütlerde Takım Çalışması ve Performansa Etkileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

ŞEHİTOĞLU, Ekrem Tuğrul. (2004). Stratejik Yönetim Açısından Öğretmenlerin Stratejik K ararlara Katılım Düzeylerinin Değerlendirilmesi (Ankara İli Müfredat Laboratuar İlköğretim Okulları Örneği) Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

ŞİMŞEK, M. Şerif. (2002). Yönetim ve Organizasyon. Konya: Günay Ofset.

TUNA, Bekir. (2003). Yönetici ve Öğretmenlerin Takım Çalışmasına İlişkin Görüşleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

TUTAR, İlhan. (2003). Örgütsel İletişim. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

TÖREMEN, Fatih. (2000). Yönetimsel Motivasyon: Okul Yöneticisinin Kritik Rolü. Eğitim ve Bilim. Cilt:25, Sayı:116, 18-22.

VARNEY, Glenn. H. (1989) “An Action Guide and Resource Book” Jossey-Bass Inc, Publishers.

EK.1

Benzer Belgeler