• Sonuç bulunamadı

Öğretmenlerin Çalışma ve Dinlenme Ortamına Yönelik Yapılan Gözlem Sonucu Elde

Okuldaki yerleşmiş olan kültürü değerlendirmek için öğretmenler odasında toplam iki gözlem yapılmıştır. Buradaki öğretmenlerin bazılarıyla daha öncede bireysel görüşme yapılmıştır. Bu gözlemlerden elde edilen bulgular ışığında, okuldaki kültüre dair öğretmenler odasının durumu ve donanımı, öğretmenlerin birbiri arasında ve odaya gelenlere karşı kullandığı sözel ifadeler, odada yapılanlar öğretmenler odasının okul kültürü açısından önemi gibi hususlar mevcuttur.

5.5.1 Öğretmenler Odasının Durumu ve Donanımı

Yapılan gözlem neticesinde öğretmenler odasının fazlaca kitap, kağıt ve çeşitli diğer dokümanla dolu olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca oda donanım bakımdan okulun işleyişi açısından yeterli donanıma sahip olduğu kanısına ulaşılabilir. Gözlem öğretmenler odasında 11.09.2012 tarihinde saat 10:00-12:00 saatleri arasında olmuştur.

Öğretmenler odası tahtadan yapılmış, dışa açılan,büyük buzlu camlı kapıya sahipti. İçeri girdiğimde uzunca bir şekilde yaklaşık 6 metrekare büyüklüğünde

bir masa vardı. Etrafına karşılıklı sıralanmış yaklaşık 20 tane sandalye mevcuttu. Sandalyelerin minder kısmı ve masanın örtüsü bordo renkliydi. Masanın üzerinde mavi renkli içinde okula gelen yazıların bulunduğu 1 adet klasör ve içinde kalem, silgi, makas, ataç, yapıştırıcı vs. bulunan 1 adet büyük, kırmızı ve kulplu kupa bir de kapaklı, yuvarlak, şeffaf renkli bir şekerlik vardı. İçeride içi kitaplarla, fotokopi kağıtları, yardımcı eğitim setleriyle ve matematik dersine yardımcı olan pergel, iletki, cetvel gibi eşyalar dolu 2 adet camlı dolap vardı. Bir de öğretmenlerin kitaplarını ve özel eşyalarını bıraktıkları üzerinde öğretmen isimleri yazan yaklaşık 25 kapağı olan, büyükçe, koyu gri renkli bir dolap vardı. Bir adet üzeri çiçek desenli kanepe de bu odanın eşyalarındandı.2 adet bilgisayar bir adet lazer yazıcı ve 1 adet eski tip kablolu telefon ve üzerinde çeşitli duyuruların yer aldığı panolar duvarda asılıydı. Camlı bir bölmeyle ayrılmış olan kısımda öğretmenlerin çay, su vb, ihtiyaçlarını gidermek için konulmuş tezgah bölümü ve yine 1 adet dolap, 2 adet sandalye ve 1 adet fiskos masası vardı. Zemin laminat parke ve duvar boyası rengi açık sarıydı. 1 tanesi yeni yapılmış 2 adet klima vardı. 5.5.2 Öğretmenlerin Birbiri Arasında ve Odaya Gelenlere Karşı Kullandığı Sözel

İfadeler

Yapılan gözlem neticesinde öğretmenlerin birbirlerine karşı ve odaya gelenlere yönelik sözel ifadelerin seviyeli, samimi, ve olumlu olduğu gözlemlenmiştir. Selam veren kişilerin cevaplanması, güler yüzle karşılama, seviyeli hitap etme bunu kanıttır. Genellikle öğretmenler arasında okuldaki öğrenciler ve derslerle alakalı sohbetlerin olduğu ve ayrıca yemek tarifi gibi konuların da bazen konuşulduğu gözlemlenmiştir. Gözleme konu olan birinci olay müdür yardımcısı odasında 11.09.2012 tarihinde saat 10:00-12:00 saatleri arasında olmuştur. Olayı aktarıyorum.

11:17'de matematik öğretmenleri ellerinde kitaplarla geldi. Sınıf kitaplarına katkı sağlayacağını düşündükleri kitapları nasıl paylaşacaklarını konuştular.

Gözleme konu olan ikinci olay 11.09.2012 tarihinde saat 10:00-12:00 arasında olmuştur. Olayı aktarıyorum.

11:45'te İngilizce dersi öğretmeni bilgisayardan kalkan sınıf öğretmeninin yerine oturdu. e-okul sisteminin açıldığını ve öğretmenlerin mebbis şifresiyle giriş yapabileceklerini söyledi.

Gözleme konu olan üçüncü olay 26.11.2012 tarihinde saat 11:30-12:30 saatleri arasında olmuştur. Olayı aktarıyorum.

... Genellikle gülümseyen bir ifadeyle odalarına gelen öğretmenler o gün neler yapacaklarına dair sohbetler yapıyordu. Sınıf öğretmenlerinden birisi diğer sınıf

öğretmenine akşama güzel bir yemek yapacağını söyledikten tarifini anlatmaya başladı.

Gözleme konu olan dördüncü olay 26.11.2012 tarihinde saat 11:30-12:30 saatleri arasında olmuştur. Olayı aktarıyorum.

11:45'te fen ve teknoloji dersi öğretmeni bugünün onların günü olduğunu ama öğretmenin ne yazık ki günümüzde hak ettiği değeri görmediğini belirtti

5.5.3 Öğretmenler Odasında Yapılanlar

Yapılan gözlem sonucu okulda öğretmenler odasında birçok bilgi paylaşılmaktadır. Ayrıca öğretmenler buradan internet yoluyla e-okul başta olmak üzere internete girebilmekte ve güncel konularla ilgili bilgiler edinebilmektedirler. Kendi aralarında sohbet etmekle beraber çay, kahve gibi içecekleri yine burada oluşturdukları plastik camlı bir bölmeyle ayrılmış yerden edinmektedirler. Öğretmenler odası öğretmenlerin bireysel görüşmelerinde de söz ettikleri bir nevi onların dinlenme yeri konumundadır. Veliler ve öğrenciler, öğretmenlerle burada görüşmektedir. Okula gelen misafirler burada ağırlanmaktadır. Öğretmenler odası aynı zamanda öğretmenlerin çalışma odasıdır. Öğretmenlerin hepsi burada bulunduğu için okul yönetimi herhangi bir öğretmene ulaşmak istediğinde burayı aramaktadır. Bu oda özel günlerde yemeklerin yendiği, tören merasim ve toplantıların yapıldığı, her türlü olumlu, olumsuz durumun paylaşıldığı, öğretmenler için sosyalleşme yeridir. Bahsedilenlerle ilgili birinci olay öğretmenler odasında 11.09.2012 tarihinde saat 10:00-12:00 arasında olmuştur. Olayı aktarıyorum.

10:00'da seminer dönemi olması itibariyle 1. sınıf öğretmenleri hariç bütün öğretmenler odadaydı. İkişerli ve üçerli gruplar halinde sohbet eden öğretmenler genellikle yeni başlayacak olan seneyle ilgili olarak planlarını anlatıyorlardı. Bu durumla ilgili ikinci olay 11.09.2012 tarihinde saat 10:00-12:00 arasında olmuştur. Olayı aktarıyorum.

10:10'da din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni okuduğu kitaptan bir deftere notlar alıyordu. Sınıf öğretmenlerinden birisi bilgisayardan akademik çalışma takvimi çıkarıyordu. Diğer bilgisayarda başka bir sınıf öğretmeni haberleri okuyordu. Bu durumla ilgili üçüncü olay 11.09.2012 tarihinde saat 10:00-12:00 arasında olmuştur. Olayı aktarıyorum.

10:25'te odanın kapısı çalındı bir veli geldi. 5. sınıflarda seçmeli derslerle ilgili rehber öğretmenle görüşmek istediğini söyledi. Rehbere öğretmeni Kuran-ı Kerim dersleriyle ilgili bilgiler verdi sonra soru soran veli iyi günler dileyip çıktı.

Bu durumla ilgili dördüncü olay 11.09.2012 tarihinde saat 10:00-12:00 arasında olmuştur. Olayı aktarıyorum.

10:52'de telefon çaldı. İngilizce öğretmeni o anda telefona yakın olduğu için telefonu açtı. Alo dedikten sonra peki müdürüm ben iletirim kendisine dedikten sonra telefonu kapattı Türkçe öğretmenine kendisini müdür beyin odasına çağırdığını söyledi. Türkçe öğretmeni peki, olur dedikten sonra öğretmenler odasından çıktı.

Bu durumla ilgili beşinci olay 11.09.2012 tarihinde saat 10:00-12:00 arasında olmuştur. Olayı aktarıyorum.

11:30'da dershaneden geldiklerini belirten 3 öğretmen odaya geldiler. Yeni senenin hayırlı olması dileklerini sunan öğretmenlere sınıf öğretmenlerinden birisi çay ikram etti. Biraz sohbet ettikten sonra odadan ayrıldılar.

Bu durumla ilgili altıncı olay 26.11.2012 tarihinde saat 11:00-12:30 arasında olmuştur. Olayı aktarıyorum.

12:05'te öğretmenler odasına içerisinde yiyecek olan poşetlerle okul müdür yardımcı ve iki sınıf öğretmeni geldi. Masalarına yerleşmiş olan öğretmenlere siparişlerine göre yemek dağılımı yapıldı. Öğretmenler yemeklerini yemeğe başlamadan önce okul müdürü günün anlam önemini belirten kısa bir konuşma yaptı. Öğretmenler okul müdürünün konuşmasını alkışladıktan sonra yemeklerini yemeğe başladılar.

26 Kasım 2012 tarihinde Öğretmenler gününe özel olarak okulda hep birlikte öğretmenler mutlu bir şekilde yemek yemektedir.

Bu durumla ilgili yedinci olay 26.11.2012 tarihinde saat 11:00-12:30 arasında olmuştur. Olayı aktarıyorum.

12:28 'de öğretmenler odasının kapısı tekrar çalındı. Bir önceki seneden mezun olan öğrenciler öğretmenlerini ziyarete geldiklerini belirttiler. 10-15 kişilik bir grupla ellerinde çiçeklerle odaya geldiler. Öğretmenlerin hepsiyle tek tek kucaklaşan öğrenciler öğretmenlerini çok özlediklerini, lisenin hiç buraya benzemediğini ifade ettiler.

5.5.4 Öğretmenler Odasının Okul Kültürü Açısından Önemi

Öğretmenler odası okul için en önemli olan yerlerden birisi konumundadır. Yapılan gözlemler sonucunda öğretmenlerin bazen okul yönetiminin burada bulunduğu ve okulun en önemli şeylerinin paylaşıldığı tespit edilmiştir. Öğretmenler sadece öğretmenlerin teneffüslerde dinlendikleri, bir şeyler içtikleri bir yer değildir. Burada bilgi paylaşımı, sosyalleşme, informal iletişim, velilerle görüşme, derse hazırlık ve çalışma gibi daha bir çok aktivitenin yapıldığı okulun merkezi konumunda bir yerdir. Bu anlamda okuldaki kültürü de derinden etkileyen bir odadır. Okul kültürünü oluşturan birçok unsur burada ortaya çıkabilmektir. Okulda göreve başlayacak bir öğretmenin yönetimle işi bittikten sonra geldiği odadır okul ikliminin en yoğun hissedildiği yerdir. Sonuç olarak öğretmenler odası demek okulun kalbi demektir.

5.6 Yöneticilerin Çalışma Ortamına Yönelik Yapılan Gözlem Sonucu Elde Edilen