• Sonuç bulunamadı

2. KURAMSAL ÇERÇEVE VE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

3.2. Çalışma Grubu

Araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 eğitim öğretim yılında Diyarbakır il merkezinde bulunan Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Anadolu Lisesi A ve Anadolu Lisesi B’de öğrenim gören 151 9. sınıf öğrencisi ve bu okullarda görev yapan 5 İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Amaçlı örneklem alma yöntemlerinden maksimum çeşitlilik yöntemiyle çalışma grubu oluşturulmuştur. Maksimum çeşitlilik örneklemesi (1) her bir durumun benzersiz olduğunu belgelemede kullanılabilecek yüksek kaliteli ve detaylı tanımlamalar ve (2) farklı durumların kesiştiği yerde bulunan ve önemini farklılıklardan meydana gelmiş olmaktan alan ortak noktaların ortaya konulmasını sağlar (Patton, 2014: 235). Farklı durumların ortaya çıkarılma olasılığı ve çoklu bakış açısıyla durumların bütünüyle betimlenmesi bu örnekleme yönteminde daha fazladır (Creswell, 2016: 157). Söz konusu okullarda iletişimsel dil öğretimi bakımından, ne tür benzerlikler ve farklılıklar olduğunu ortaya koyarak karşılaştırma ve belirli ölçütleri karşılayan durumların incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışma grubunun oluşturulmasında okul türü, cinsiyet, sosyo-ekonomik özellikler bakımından maksimum çeşitlilik sağlanmaya çalışılmıştır. Aşağıda Tablo 3’de çalışma grubunda yer alan okullara ve görüşme gerçekleştirilen bireylere yönelik tanımlayıcı bilgilere yer verilmiştir.

Tablo 3. Görüşme Yapılan Öğrencilere İlişkin Tanımlayıcı Bilgiler

Kod Okulu Cinsiyet Yaş

İngilizce Özel Ders

Durumu

Anne-baba yabancı dil bilgisi

K.1 Fen Lisesi K 14 Hayır Orta düzeyde

K.2 Fen Lisesi K 15 Hayır Anne Bilmiyor Baba orta düzeyde

Fransızca biliyor

K.3 Fen Lisesi E 16 Hayır Baba ileri düzeyde Anne orta düzeyde

K.4 Fen Lisesi E 15 Hayır Yok

K.5 Anadolu İmam Hatip Lisesi K 15 Hayır Baba ileri düzeyde Anne bilmiyor

K.6 Anadolu İmam Hatip Lisesi K 14 Hayır Yok

K.7 Anadolu İmam Hatip Lisesi K 15 Hayır Baba orta düzeyde Anne bilmiyor K.8 Anadolu İmam Hatip Lisesi K 15 Hayır Baba orta düzeyde Anne bilmiyor

K.9 Anadolu İmam Hatip Lisesi K 15 Hayır Yok

K.10 Sosyal Bilimler Lisesi E 16 Hayır Yok

K.11 Sosyal Bilimler Lisesi K 16 Hayır Yok

K.12 Sosyal Bilimler Lisesi E 17 Hayır Yok

K.13 Sosyal Bilimler Lisesi E 17 Hayır Yok

K.14 Anadolu Lisesi A E 15 Hayır Baba orta düzeyde Anne bilmiyor

K.15 Anadolu Lisesi A E 15 Evet Yok

K.16 Anadolu Lisesi A K 15 Hayır Anne Baba Başlangıç düzeyinde

K.17 Anadolu Lisesi B E 15 Hayır Baba başlangıç düzeyinde Anne

K.18 Anadolu Lisesi B K 15 Hayır Baba başlangıç düzeyinde Anne bilmiyor

K.19 Anadolu Lisesi B K 15 Hayır Yok

K.20 Anadolu Lisesi B K 15 Hayır Anne Baba başlangıç düzeyinde

Fen Lisesi: Okul Diyarbakır il merkezinde bulunmaktadır. Temel Eğitimden

Ortaöğretime Geçiş Sistemi puanına göre 485 ve üzeri puan alan öğrenciler bu okula kabul edilmektedir. Okulda gözlem yapılan 9. sınıfta 18’i kız ve 12’si erkek olmak üzere toplam 30 öğrenci bulunmaktadır. İngilizce derslerinde öğrenciler klasik sıralı düzene göre oturmaktadırlar. Gözlem yapılan sınıfın ders programında haftada 7 saat İngilizce dersi vardır. Sınıfta akıllı tahta bulunmaktadır. Derslerde Oxford Yayınevi’nin hazırlamış olduğu New Headway Elementary ders kitabı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca ders kitabının i-tools denilen akıllı tahta uyumlu yazılımı mevcuttur. Gözlem yapılan okuldaki İngilizce öğretmeni bayan olup, 5 yıllık kıdeme sahiptir ve İngilizce öğretmenliği bölümü mezunudur.

Sosyal Bilimler Lisesi: Okul Diyarbakır il merkezinde bulunmaktadır. Temel

Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi puanına göre 356 ve üzeri puan alan öğrenciler bu okula kabul edilmektedir. Bu okula devam eden öğrenciler 1 yıl İngilizce hazırlık eğitimi almaktadırlar. Gözlem yapılan 9. Sınıfta 14’ü kız ve 12’si erkek olmak üzere toplam 26 öğrenci bulunmaktadır. İngilizce derslerinde öğrenciler klasik sıralı düzene göre oturmaktadırlar. Gözlem yapılan sınıf haftada 6 saat İngilizce dersi almaktadır. Sınıfta akıllı tahta vardır ve derslerde aktif biçimde kullanılmaktadır. Ders kitabı olarak Oxford Yayınevi tarafından hazırlanmış olan Directions Türkiye A1 kitabı kullanılmaktadır. Kitabın i-tools denilen akıllı tahta uyumlu yazılımı mevcuttur. Gözlem yapılan okuldaki İngilizce öğretmeni bayan olup, 11 yıllık kıdeme sahiptir ve İngilizce öğretmenliği bölümü mezunudur.

Anadolu Lisesi A: Okul Diyarbakır il merkezinde bulunmaktadır. Temel Eğitimden

Ortaöğretime Geçiş Sistemi puanına göre 461 ve üzeri puan alan öğrenciler bu okula kabul edilmektedir. Gözlem yapılan 9. Sınıfta 17 kız ve 11 Erkek olmak üzere toplam 28 öğrenci bulunmaktadır. İngilizce derslerinde öğrenciler klasik sıralı düzene göre oturmaktadırlar. Gözlem yapılan sınıfın ders programında haftada 6 saat İngilizce dersi bulunmaktadır. Sınıfta akıllı tahta vardır ve derslerde aktif biçimde kullanılmaktadır. Ders kitabı olarak Oxford Yayınevi tarafından hazırlanmış olan Directions Türkiye A1 kitabı kullanılmaktadır. Kitabın i-tools denilen akıllı tahta uyumlu yazılımı mevcuttur. Gözlem yapılan okuldaki İngilizce öğretmeni erkek olup, 17 yıllık kıdeme sahiptir ve İngilizce öğretmenliği bölümü mezunudur.

Anadolu İmam Hatip Lisesi (Proje Okulu): Okul Diyarbakır il merkezinde

bulunmaktadır. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi puanına göre 403 ve üzeri puan alan öğrenciler bu okula kabul edilmektedir. Gözlem yapılan 9. Sınıfta 28 kız öğrenci bulunmaktadır. İngilizce derslerinde öğrenciler U yerleşim biçimine göre oturmaktadırlar. Gözlem yapılan sınıfın ders programında haftada 5 saat İngilizce dersi bulunmaktadır. Sınıfta akıllı tahta vardır ve derslerde aktif biçimde kullanılmaktadır. Oxford Yayınevi tarafından hazırlanmış olan New Headway Elementary ders kitabı olarak kullanılmaktadır. Kitabın i-tools denilen akıllı tahta uyumlu yazılımı mevcuttur. Ayrıca derslerde zorunluluk gereği Ortaöğretim English Students’ Book A1.2.’den yararlanılmaktadır. Gözlem yapılan okuldaki İngilizce öğretmeni erkek olup, 7 yıllık kıdeme sahiptir ve İngilizce öğretmenliği bölümü mezunudur.

Anadolu Lisesi B: Okul Diyarbakır il merkezinde bulunmaktadır. Temel Eğitimden

Ortaöğretime Geçiş Sistemi puanına göre 432 ve üzeri puan alan öğrenciler bu okula kabul edilmektedir. Gözlem yapılan 9. Sınıfta 19 kız ve 20 Erkek olmak üzere toplam 39 öğrenci bulunmaktadır. İngilizce derslerinde öğrenciler klasik sıralı düzene göre oturmaktadırlar. Gözlem yapılan sınıfın ders programında haftada 6 saat İngilizce dersi bulunmaktadır. Sınıfta akıllı tahta vardır ve derslerde kullanılmaktadır. Ders kitabı olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Yıldırım Yayınları’nca hazırlanmış Ortaöğretim English Students’ Book kullanılmaktadır. Gözlem yapılan okuldaki İngilizce öğretmeni erkek olup, 20 yıllık kıdeme sahiptir ve İngilizce öğretmenliği bölümü mezunudur.