• Sonuç bulunamadı

5.7 Kemeraltı Çarşısı’na İlişkin Beklentiler

5.7.1 Ziyaretçi Beklentileri

Ziyaretçilerin %93’ü dinlenme alanları ve banklara ihtiyaç duyulduğunu belirtmiş, bu oranı %90 ile tuvalet, %85 otopark olanağının artması, %83 kültürel faaliyetler, %75 güneşten ve yağmurdan korunma, %70 güvenlik görevlisi izlemektedir.

Ziyaretçilerin yalnızca %57’si ise dükkanlarda daha kaliteli ürünler satılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtmektedir (Bkz. tablo 5.37).

Tablo 5.37 Ziyaretçilere göre Kemeraltı’nın ihtiyaçları

Ziyaretçilere göre Kemeraltı'nın gelişmesi için nelere ihtiyaç var?

İhtiyaç var İhtiyaç yok Toplam

Dinlenme alanları(banklar vs.) 56 4 60

93% 7% 100%

Otopark olanağının artması 51 9 60

85% 15% 100%

Alışveriş sırasında gölgeli alanlar 45 15 60

75% 25% 100%

Tuvalet 54 6 60

90% 10% 100%

Yağmurdan korunma 45 15 60

75% 25% 100%

Dükkanlarda daha kaliteli ürünler satılması 34 26 60

57% 43% 100%

Güvenlik sorunu için daha fazla koruma

görevlisi 42 18 60

70% 30% 100%

Kültürel faaliyetler 50 10 60

83% 17% 100%

Ziyaretçilerin %33’ü sorulanların dışındaki ihtiyaçları belirtmiştir. En fazla katılımcıya göre gıda güvenliğinin sağlanması ve kültürel faaliyetlerin artması alandaki en önemli ihtiyaçlar arasındadır. Ayrıca zemin kaplamasının iyileştirilmesi, çocuk oyun alanları, nitelikli esnaf, yol işgalinin kalkması, aydınlatmanın artması, alanda içme suyu ve kuaför bulunması diğer ihtiyaçlar olarak görülmektedir.

Ziyaretçilere istek ve önerileri sorulmuş, 60 katılımcıdan toplam 128 cevap alınmıştır. Çarşı içerisindeki erişimin kolaylaştırılması, çarşının düzen ve bakımının sağlanması, güvenliğin arttırılması, tanıtımının yapılması, çarşının çığırtkanlardan arındırılması ve esnafının eğitimli olması en az 10 ziyaretçi tarafından belirtilen istek ve öneriler olarak öne çıkmaktadır (Bkz. tablo 5.38, şekil 5.19). Katılımcıların %8’i ise, Kemeraltı Çarşısı’nın artık eski durumuna dönemeyeceğini düşündüğünden herhangi bir öneride bulunmamıştır. Ziyaretçilerin önerileri;

 Kullanıcılar Kemeraltı’nda dinlenme, yemek ve kafeterya mekanlarının sayılarının ve kalitesinin arttırılmasını istemektedir. Burada özellikle gıda kalitesinin artması beklenmekte, güvenerek yemek yenilebilecek mekanlara ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

 Çarşının çığırtkanlardan ve seyyar satıcılardan arındırılması, gerekiyorsa bu konu ile ilgili yeni düzenlemeler getirilerek sorunun çözümlenmesi beklenmektedir.

 Altyapı sorunlarının giderilmesi; yolun zemin kaplamasının düzeltilmesi ve yağmur sonrasındaki su birikintilerinin önlenmesi istenmektedir.

 Otopark olanaklarının arttırılması beklenmektedir.

 Cadde işgali önlenerek, yaya trafiği düzenlenerek, çarşı içi erişim zorluğunun engellenmesi, ziyaretçilerin rahat alışveriş yapabileceği ortamların yaratılması istenilmektedir.

 Çarşıya toplu taşıma araçlarını kullanarak gelen ziyaretçiler durakların çarşıya uzak olduğunu ifade etmekte, özellikle Gümrük ve Bahribaba Parkı’nın orada bulunan duraklardan çarşı içerisine gelebilmek için alternatif taşıtlarla ulaşımın sağlanması beklenilmektedir.

 Çarşı içerisine araç girişi engellenmeli, yalnızca belirli saatlerde olmalıdır.

 Çarşının düzen ve bakımının sağlanması, temizlik yapılması, genel görünümün iyileştirilmesi, tabelaların düzenlenmesi, tarihi dokunun ortaya çıkarılması, yapılan restorasyon çalışmalarının düzenli hale getirilmesi, bütün tarihi binaların korunarak restorasyonunun yapılması ve tüm binaların fiziksel görünümünün iyileştirilmesi istenmektedir.

 Yağmurdan korunmak için üst örtü yapılması beklenmektedir.

 Kemeraltı Çarşısı’nın tanıtılması ve çekim merkezi olması konusunda çeşitli uygulamalar yapılması önerilmektedir. Katılımcıların bu konudaki önerileri; çarşının eskisi gibi tercih edilmesini sağlanması, cazip hale getirilmesi, sosyal aktiviteler ile birlikte Kemeraltı tanıtım günleri düzenlenmesi, Kemeraltı’nın tarihi ile ilgili bilgilendirmeler yapılması (İzmirliler bile Kemeraltı’nın tarihini bilmedikleri ifade edilmiştir), üniversitelerin Kemeraltı’nın tanıtımına katkıda bulunması, İzmir’deki üniversitelerin ilgili bölümlerdeki öğrencilerinin Kemeraltı’nın belirli noktalarında alanın tanıtımıyla

görevlendirilmesi, sanatsal ve kültürel faaliyetlere yer verilmesi, kültürel etkinliklerin Kemeraltı sokak ve hanlarında halkla iç içe Kemeraltını zenginleştirip güzelleştirmesi örnek olarak güzel sanatlar fakültesi öğrencilerinin Kemeraltı’nın çeşitli bölümlerinde fotoğraf, resim, müzik etkinlikleri düzenlemesi, çarşı içerisinde İzmir tarihinde yer almış kişilerin simgelendiği bir bölüm oluşturulması, tarihi eserlerin bilgilendirme tabelaları olması, zanaatkarların desteklenmesi, alanda sokak sanatçılarının olması, halk günleri düzenlenerek vatandaşlar dinlenmesi olarak sıralanmaktadır.

 Çarşı içerisinde gece ve gündüz güvenliği arttırılmalı, özellikle çarşı giriş çıkışlarının daha kontrollü olması sağlanmalı, hırsızlıklar önlenmeli ve ara sokaklardaki ahşap binalarda çıkan yangınları önlemek için önlemler alınmalıdır.

 Çarşı içerisinde daha rahat yön bulabilmek için yönlendirici levhalar ve bulunulan yeri gösteren haritalar olması, aynı tür işi yapan esnafın bir arada olması sağlanmalıdır.

 Daha fazla sayıda kaliteli ürünler satan mağazalar olmalıdır.

 Çarşıda güler yüzlü, müşteriye nazik ve kibar davranan, nitelikli esnaflar bulunmalı, ürünlerin kalite ve fiyat tutarlılığı konusunda güvenilebilmeli, ayrıca her üründe fiyat etiketleri yer almalıdır.

 Ziyaretçilerin büyük alışveriş merkezlerinde olduğu gibi alışveriş sırasında çocuklarını süreli olarak bırakabilecekleri mekanlar ve çocuk oyun alanları olmalıdır.

 Çarşıda daha fazla çöp kutusu bulunmalıdır.

Ziyaretçilerin Kemeraltı için istek ve önerileri 5% 8% 4% 1% 6% 2% 10% 2% 2% 9% 1% 2% 9% 9% 5% 5% 8% 2% 1% 3% 2% 1% 4% 0% 2% 4% 6% 8% 10% 12%

dinlenme ve kafe alanlarının sayısı ve niteliği arttırılmalı çarşı çığırtkanlardan arındırılmalı çarşı seyyar satıcılardan arındırılmalı çarşı dilencilerden arındırılmalı Altyapı sorunları giderilmeli otopark çoğaltılmalı çarşı içi erişimin kolaylaştırılması Çarşı içerisine taşıtla erişimin sağlanması araç girişi engellenmeli Düzen ve bakımının sağlanması Üst örtü çözümü gerekli Turistik faaliyetlerin arttıtılması Kemeraltı tanıtılmalıçekim merkezi olmalı güvenlik arttırılmalı yönlendirme levhaları olmalı Kaliteli ürünlerin yer alması esnaf eğitimli dürüst güleryüzlü olmalı çocuk oyun alanları yapılmalı daha fazla çöp bidonu artmalı tuvalet sayısı arttırılmalı aydınlatma daha fazla olmalı su içilebilecek sebiller artmalı öneri yok

Tablo 5.38 Ziyaretçilerin çarşıya ilişkin istek ve önerileri

Ziyaretçilerin Kemeraltı için istek ve önerileri

Adet %

dinlenme ve kafe alanlarının sayısı ve niteliği

arttırılmalı 7 5%

çarşı çığırtkanlardan arındırılmalı 10 8% çarşı seyyar satıcılardan arındırılmalı 5 4% çarşı dilencilerden arındırılmalı 1 1%

Altyapı sorunları giderilmeli 8 6%

otopark çoğaltılmalı 3 2%

çarşı içi erişimin kolaylaştırılması 13 10% Çarşı içerisine taşıtla erişimin sağlanması 2 2%

araç girişi engellenmeli 2 2%

Düzen ve bakımının sağlanması 12 9%

Üst örtü çözümü gerekli 1 1%

Turistik faaliyetlerin arttıtılması 2 2% Kemeraltı tanıtılmalı çekim merkezi olmalı 11 9%

güvenlik arttırılmalı 11 9%

yönlendirme levhaları olmalı 7 5%

Kaliteli ürünlerin yer alması 6 5%

esnaf eğitimli dürüst güleryüzlü olmalı 10 8%

çocuk oyun alanları yapılmalı 3 2%

daha fazla çöp bidonu artmalı 1 1%

tuvalet sayısı arttırılmalı 4 3%

aydınlatma daha fazla olmalı 3 2%

su içilebilecek sebiller artmalı 1 1%

öneri yok 5 4%

Toplam 128 100%