• Sonuç bulunamadı

5.7 Kemeraltı Çarşısı’na İlişkin Beklentiler

5.7.2 Esnafın Beklentisi

Esnafın en çok beklenti içerisinde olduğu konular; çarşının gece de kullanılabilir olması, seyyar satıcı ve çığırtkanlardan arındırılması ile düzen ve bakımının sağlanması.

 Esnaf çarşının gece de kullanılmasını istemekte, bunun da gece güvenliğinin sağlanması, eğlence sektörünün Kemeraltı’nda desteklenmesi ve daha fazla aydınlatma yapılması ile mümkün olabileceğini belirtmektedir. Anafartalar Caddesi üzerindeki 100 yılı aşkın süredir Kemeraltı’nda hizmet veren bir işletmenin sahibi dükkanlarının 20 yıl önce saat 23.30’a kadar açık kaldığını, günümüzde ise 21.00’de kapattıklarını belirtmiştir.

 Çarşıda Pazar günü az sayıda mağazanın açık olduğu, birçok mağazanın kapalı olduğu bunun yerine tüm çarşının seyyar satıcılar tarafından işgal edilmiş olduğu görülmektedir. Ayrıca çarşıda daha çok yabancı turistlerin bulunduğu Pazar günleri böyle bir görüntünün oluşması Kemeraltı Çarşısı ve İzmir’in tanıtımını olumsuz yönde etkilemektedir. Esnaf ise, Pazar günü dükkanını açabilmek için ayrıca bir ruhsat alınması gerektiğini belirtmekte, bu durumun ortadan kalkmasını Pazar günü dükkan açmanın daha kolay hale getirilmesini istemektedir.

 Çarşının seyyar satıcı, çığırtkan ve dilencilerden arındırılması çok sayıda esnaf tarafından istenmektedir. Bu beklentilerinin gerçekleşmesinin çarşıya önemli ölçüde fayda sağlayacağı düşünülmektedir.

 Altyapı sorunlarının giderilmesi, zemin kaplamasının iyileştirilmesi.

 Esnaf otopark sorununun çözülmesiyle insanların araçlarıyla çarşıya gelebileceğini ve Kemeraltı’nın daha fazla tercih edilen bir yer olacağını düşünmektedir. Bu konunun çözümü olarak da yer altı otoparkı önerilmektedir.

 Ulaşım bağlantılarının daha fazla geliştirilmesinin çarşıya alışveriş için gelen ziyaretçi sayısını arttıracağı düşünülmektedir.

 Çarşı içerisine taşıt ile erişimin sağlanması ziyaretçiler gibi esnafında önerileri arasındadır. Gümrükteki duraklardan çarşıya ulaşımın çok uzak olduğu belirtilmiş, Kemeraltı’nın merkezinden geçen bir tramvayın olması veya yer altından çarşı içerisine çıkışın sağlanması önerilmektedir.

 Çarşının düzen ve bakımının sağlanabilmesi için; çevre düzenlemesinin yapılması, düzenli temizliğin yapılması, çöp sorununun çözülmesi, restorasyon çalışmalarının ara sokaklarda da devam etmesi, brandaların kaldırılması, sokak işgalinin engellenmesi gerekirse yaptırım uygulanması, kaldırımların işgal edilmemesinin sağlanması, dükkan sahiplerinin ürün teşhirlerine özen göstermesinin sağlanması, dükkan önüne sergi açılmasının önlenmesi, hareketli vitrinlerin (kuyumcu) de dükkan sınırlarını aşmamasının sağlanması, Şadırvanın bakımının yapılması gerektiği esnaf tarafından belirtilmektedir.

 Yazın güneş, kışın ise yağmurdan koruyabilen üst örtü yapılması.

 İzmir’e ve çevredeki sahil bölgelerine gelen turistlerin Kemeraltı Çarşısı’na da gelmesi sağlanmalı, bunun gerçekleşmesi için Agora ve Kadifekale acil olarak turizme kazandırılmalıdır. Gelen turistler sadece kar amacı olarak görülmemeli, hanutçular kalkmalı onların yerine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından görevlendirilen turistlere Kemeraltı’nı ve tarihini anlatan rehberler olmalıdır. Kruvaziyer turizmiyle çarşıya gelen turistlerin de çarşıya daha fazla gelir bırakması sağlanmalıdır.

 Sosyo-kültürel etkinlikler düzenlenmelidir. Bunun için; sokak ve dans yarışmaları düzenlenmeli, gençlerin gelebileceği kafeteryalar açılmalı, buralarda belli zamanlarda canlı müzik etkinlikleri düzenlenmeli, sokak sanatçıları olmalı, mini konserler düzenlenmeli, kapalı olan sinemalar açılmalıdır. Esnaf Konak Belediyesi tarafından düzenlenen Kemeraltı Günlerinin fayda sağladığını, bunların daha iyi duyurular ve tanıtımlarla devam etmesinin faydalı olacağını düşünmektedir.

 Esnaf ve ziyaretçilerin güvenliği arttırılmalı, ziyaretçilerin rahatça ve güvenle gezebileceği bir çarşı olmalıdır.

 Esnaf kanun ve kuralların uygulanması gerektiğini belirtmektedir. Yapılan çalışmaların sürekli olması ve sonrasında kontrolünün sağlanması gerektiği düşünülmektedir. Binalara yapılan müdahaleler şikayet olsa da cezalandırılmamaktadır. Ayrıca ruhsatsız işletmelerin çalışması ve kaçak elektrik kullanımı engellenmelidir. Özel statü yasası konmalı, sivil toplum örgütlerinin esnafı ve ziyaretçileri rahatsız edecek şekilde duyurular yapması engellenmelidir. AVM’lerin yasalara uygun şekilde şehir dışlarına taşınması sağlanmalıdır.

 Esnaf kaliteli ürünler satan büyük markaların çarşıya gelmesini istemekte, bunun için küçük dükkanların birleştirilebileceğini ve Salepçioğlu Çarşısı gibi büyük mekanlara sahip alanların kullanılabileceğini ve vergi kolaylığı sağlanması gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca çarşıda satılan tüm ürünlerin fiyat standardının olması, kalitelerinin artmasının sağlanması beklenmektedir.

 Esnafın bilinçli, nitelikli, konusunda uzman, dürüst ve tecrübeli olması sağlanmalıdır.

 Özellikle belediye ve emniyet görevlilerinin görevlerini daha iyi yapması beklenmekte, seyyar satıcıların engellemesi istenmektedir.

 İşlev- konum ve büyüklük ilişkileri konusunda düzenlemeler yapılmalıdır. Belediye tarafından işyerlerine dükkan büyüklüğüne uygun sektöre ruhsat izni verilmelidir. Bu duruma dikkat edilmediğinde dükkan alanı yetersiz ise, ürünler dükkan sınırlarının dışında sergilenmekte ve izinsiz dükkan birleştirmeleri yapılmaktadır. Kemeraltı Çarşısı’nda esnafın yerleşiminin planlanması tarihi yapıyı ortaya çıkaracak şekilde, dokuya uygun işletmeler (şerbetçi, şekerci, zanaatkarlar vb.) olmalıdır. Tarihi caminin alt katında yer alan dükkanın eşofmancı olmaması gibi. Kemeraltı’nda ara sokaklardaki boş tarihi binaları kamulaştırıp restore ederek, bazı resmi kurumların buraya gelmesi hem güvenliği, hem de canlılığı arttırır. Fakat esnaf şu andaki

uygulamanın bunun tam tersi olduğunu, Kemeraltı Vergi Dairesi’nin Bornova ilçesine taşındığını belirtmektedir.

 Çarşı içerisinde temiz ve bakımlı tuvaletler olmalıdır.

 Kemeraltı Çarşısı cazip hale getirilmelidir.

Tablo 5.39 Esnafın beklentileri

Esnafın yetkililerden beklentisi

Adet %

Çarşının gece de kullanılabilir olması 23 13%

Pazar günü de çarşının açık olması 2 1%

Çarşı seyyar satıcılar ve çığırtkanlardan arındırılmalı 27 15%

Çarşı dilencilerden arındırılmalı 2 1%

Altyapı sorunları giderilmeli 10 5%

otopark sorunu çözülmeli 12 7%

Çevre ile ulaşım bağlantıları geliştirilmeli 2 1% Çarşı içerisine taşıtla erişimin sağlanması 5 3%

araç girişi engellenmeli 5 3%

Düzen ve bakımının sağlanması 28 15%

üst örtü yapılmalı 7 4%

Turist sayısının artması ve gelenlerden 9 5% daha fazla gelir elde edilmesinin sağlanması sosyo-kültürel etkinlikler düzenlenmeli 7 4% esnaf ve ziyaretçilerin güvenliğinin arttı. 13 7%

Kanun ve kuralların uygulanması 4 2%

Kaliteli ürünlerin yer alması 6 3%

esnafın bilinçlendirilmesi 4 2%

Denetim hizmetlerinin daha düzenli olması 8 4% İşlev-konum ve büyüklük ilişkileri konusunda düzenlemeler

gerekli 4 2%

tuvalet yapılmalı 1 1%

cazip hale getirilmeli 4 2%

Toplam 183 100%

Esnafın en çok beklenti içerisinde olduğu konular; çarşının seyyar satıcı ve çığırtkanlardan arındırılması, düzgün bakımının sağlanması ve gece de kullanılabilir duruma getirilmesi olarak sıralanmaktadır. Sonuçlara bakıldığında, görüşülen 60 esnafın neredeyse yarısının beklentiler sorulduğunda bu üç konuya birden değindiği görülmüştür.

Esnafın çarşıya ilişkin somut beklenti ve istekleri öğrenildikten sonra, çarşının geleceğine ilişkin hayal ve beklentileri öğrenilmeye çalışılmıştır. Verilen cevaplara göre 20 esnaf çarşının 7 gün 24 saat yaşayan bir yer olmasını istemiştir. Çarşıda akşam saatlerinde ve Pazar günleri de alışveriş yapılabilmesi hayal edilmektedir. 16 esnaf gelecekte çarşının temiz ve düzenli olmasını hayal etmiş, 15 esnaf ise alışveriş merkezlerine (AVM) benzemesini istemiştir. Bu cevapta kapalı çarşı örneğini belirten çok sayıda esnafa da rastlanmıştır. Anlatılmak istenen çarşının güvenlik, otopark, temizlik bakım sorunlarının yaşanmadığı bir mekana dönüşmesidir. 14 esnaf ise, çarşının eski canlı günlerine dönmesini hayal etmektedir. 11 kişinin bilinçli esnaflardan oluşan bir çarşı hayal etmesi ilginçtir. Bu cevap ile esnafın bile kendi meslektaşlarının tutum ve davranışlarından rahatsız olduğu görülmektedir (Bkz. tablo 5.40; şekil 5.20).

Tablo 5.40 Gelecekteki Kemeraltı beklentileri

Gelecekteki Kemeraltı beklentileri

Adet %

Tarihi dokusunun korunduğu 9 6%

7 gün 24 saat yaşayan bir çarşı 20 14%

Çığırtkanların olmadığı 5 4%

Seyyar satıcıların olmadığı 3 2%

Güvenilir bir çarşı 8 6%

Temiz ve düzenli 16 11%

Güneşe ve yağmura karşı korunaklı 9 6%

Altyapı sorunlarının yaşanmadığı 5 4%

Otopark ve ulaşım sorunu olmayan 1 1%

Bilinçli esnaflardan oluşan 11 8%

Kaliteli ürünlerin yer aldığı 5 4%

Sosyo-kültürel etkinliklerin düzenlendiği 4 3%

Eski canlılığını tekrar kazanması 14 10%

Alışveriş merkezlerine(AVM) benzemesi 15 11% Ticaretin eski canlılığını sürdürmesi 2 1%

Kültürümüzü yansıtan 1 1%

Turistik bir çarşı 8 6%

Ziyaretçi portföyü genişlemeli 3 2%

Her bütçeye uygun alışveriş imkanının olduğu 1 1%

Şekil 5.20 Gelecekteki Kemeraltı beklentileri

Gelecekteki Kemeraltı beklentileri

6% 14% 4% 2% 6% 11% 6% 4% 1% 8% 4% 3% 10% 11% 1% 1% 6% 2% 1% 0% 2% 4% 6% 8% 10% 12% 14% 16%

Tarihi dokusunun korunduğu 7 gün 24 saat yaşayan bir çarşı Çığırtkanların olmadığı Seyyar satıcıların olmadığı Güvenilir bir çarşı Temiz ve düzenli Güneşe ve yağmura karşı korunaklı Altyapı sorunlarının yaşanmadığı Otopark ve ulaşım sorunu olmayan Bilinçli esnaflardan oluşan Kaliteli ürünlerin yer aldığı Sosyo-kültürel etkinliklerin düzenlendiği Eski canlılığını tekrar kazanması Alışveriş merkezlerine(AVM) benzemesi Ticaretin eski canlılığını sürdürmesi Kültürümüzü yansıtan Turistik bir çarşı Ziyaretçi portföyü genişlemeli Her bütçeye uygun alışveriş imkanının olduğu

BÖLÜM ALTI SONUÇLAR