• Sonuç bulunamadı

6. PLANLAMA KARARLARI

6.2. MEKANSAL KULLANIM KARARLARI

6.2.2. Yerleşme Alanları

Muğla ilinin, 6360 sayılı “On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında, “Büyükşehir” statüsü kazanmasına bağlı olarak, tüm yerleşimler

“kentsel yerleşme” statüsü kazanmıştır. Bununla birlikte, imar planları bulunan ilçe merkezleri ve mülga belediyelik yerleşimler ile köyden mahalleye dönüşen yerleşimlerin nitelikleri farklıdır. Bu nedenle, yerleşme alanları planda “kentsel yerleşme alanları” ve

“kırsal nitelikli yerleşme alanları” olarak gruplandırılmıştır. Kırsal nitelikli, ancak yayla özelliği taşıyan yerleşimler ise, “yayla nitelikli yerleşme alanları” olarak belirlenmiştir.

Ayrıca, bu planla önerilen gelişme alanları için plan hükümleri üretilmiştir.

Yerleşme alanlarında, “Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği” ve “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği”nde yer alan tanımlar kapsamında kalmak koşulu ile konut alanları, merkezi iş alanları, ticaret alanları, karma kullanım alanları, turizm alanları, resmi kurum alanları, konut dışı kentsel çalışma alanları, akaryakıt ve servis istasyonları, küçük sanayi alanları, sosyal ve kültürel altyapı alanları, belediye hizmet alanları, teknik altyapı alanları birlikte veya ayrı ayrı veya kısmen yer alabilecektir.

1/25.000 ölçekli nazım imar planında, “yerleşme alanı” olarak gösterilen alanların baraj gölü altında kalmak ve ya afet bölgesi ilan edilmek vb. gibi sebeplerle taşınmalarının zorunlu olduğu durumlarda, bu yerleşimler için yapılacak yeni yer seçimleri için bu planda değişiklik yapılması zorunludur.

6.2.2.1. Kentsel Yerleşme Alanları

İlçe merkezleri ve mülga belediyelik yerleşimlerin imar planlarında, varsa bu planla revize edilmiş kısımlar dışında yürürlükteki plan kararları ve yapılanma koşulları geçerli olacaktır. Ancak, 1/25.000 ölçekli nazım imar planının onay tarihinden sonra yapılacak her tür ve ölçekte imar planı ve plan revizyonlarının, 1/25.000 ölçekli nazım imar planı kararları ve plan hükümleri doğrultusunda yapılacaktır.

1/25.000 ölçekli nazım imar planında gösterilmiş ya da ölçek gereği gösterilememiş ve kentsel yerleşme alanları içinde kalan, ancak yürürlükteki imar planlarında “tarımsal niteliği korunacak alan” olarak belirlenen alanlarda ise, 5403 sayılı “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı” kanunu hükümleri geçerli olacaktır.

41

6.2.2.1.1. Bu Planla Önerilen Gelişme Alanları

Bu planla önerilen yeni gelişme alanları ise, “düşük, seyrek-1 ve seyrek-2 yoğunluklu” olacak şekilde bölgelenmiştir. Bu alanlardaki yoğunluk değerleri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

Düşük Yoğunlukta Gelişme Alanlarında;

Maks. Brüt yoğunluk = 51-100 kişi/ha Seyrek-1 Yoğunlukta Gelişme Alanlarında;

Maks. Brüt yoğunluk = 11-50 kişi/ha Seyrek-2 Yoğunlukta Gelişme Alanlarında;

Maksimum Brüt Yoğunluk = 10 Kişi/Ha Maks. Emsal = 0,05

Seyrek-2 yoğunluklu tanımlanan alanlarda ifraz sonucu elde edilebilecek min.

parsel büyüklüğü = 5.000 m2; yapı yapılabilecek min. parsel büyüklüğü 1.500 m2 olarak uygulanacaktır.

6.2.2.2. Kırsal Nitelikli Yerleşme Alanları

6360 sayılı kanununa istinaden, köyden mahalleye dönüşen yerleşimler 1/25.000 ölçekli nazım imar planında “KY” sembolü ile gösterilmiştir. Bu alanlarda, varsa onaylı imar planı ya da köy yerleşme planı koşulları geçerli olacaktır. Bu yerleşmeler için, varsa, tespitli köy yerleşik alanları “kırsal nitelikli yerleşme alanı sınırı” olarak kabul edilecektir.

Köy yerleşik alanı tespiti olmayan yerleşmelerde ise, yerleşik ve gelişme alanlarını kapsayacak “kırsal nitelikli yerleşme alanı sınırı” tespitleri ilçe belediyelerince yapılacak ve Muğla Büyükşehir Belediyesi onayı ile kesinleşecektir.

“Kırsal nitelikli yerleşme alanları” için 1/1.000 ölçekli uygulama imar planı yapılması esastır. 1/5.000 ölçekli nazım imar planı yapılması zorunlu değildir. Ancak, uygulama imar planı yapılıncaya kadar, tespitli köy yerleşik alanı sınırları içinde plan hükümlerinde belirlenen koşullarla yapılaşmaya izin verilecektir. Bu alanlarda uygulama imar planının onaylanıp yürürlüğe girmesiyle plan hükümlerinde belirtilen, bir anlamda geçici dönem yapılaşma koşullarının hükmü kalmayacaktır.

Plan hükümlerinde yapılanma koşulları belirlenmeyen kullanımlardaki uygulamalar ise, ancak uygulama imar planlarının yapılması ile mümkün olup, yapılanma koşulları hazırlanacak söz konusu planlarda belirlenecektir.

1/1.000 ölçekli uygulama imar planları yapılıncaya kadar tespitli köy yerleşik alanlarındaki yapılaşma koşulları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

42

Konut ve/veya ticaret (yöre halkının günübirlik ihtiyacını karşılayacak olan bakkal, kasap, kuaför, tamirci, kahvehane, düğün salonu, çay bahçesi, büfe,otopark vb.) yapılması durumunda:

Maks. Emsal = 0,50 Bina kat adedi = 2 kat

İfraz sonucu elde edilebilecek min. parsel büyüklüğü = 500 m2 Maks. İnşaat alanı = 250 m2

Yapılara maksimum iki kat yükseklik verilmiştir. Ancak, yapıların tek katlı olarak yapılma talepleri de olabileceği dikkate alınarak, yaklaşma mesafelerine uymak ve emsal 0,30 olarak uygulanmak koşulu ile tek katlı yapı yapılabileceği koşulu getirilmiştir. Ancak daha sonra, tek katlı yapıya ikinci kat çıkılmasının talep edilmesi halinde, her halükarda, maksimum toplam emsal 0,50’yi, maksimum inşaat alanı ise, 250 m2’yi geçemeyecektir.

Kırsal nitelikli yerleşme alanlarında, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce aksine bir görüş verilmemiş ise, yapılanma koşulları aşağıdaki şekilde belirlenen, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarımsal amaçlı yapı yapılabilecektir.

Maks. Emsal (konut dahil) = 0,50 Konut için maks. inşaat alanı = 250 m2 Konut için maks. kat adedi = 2 kat

Tarımsal amaçlı yapı için maksimum inşaat alanı ve bina yüksekliği yapılacak tesisin ihtiyacı doğrultusunda il gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü görüşü doğrultusunda belirlenecektir.

Yerleşimin ihtiyacına yönelik olarak kamu tarafından yapılacak ilk ve orta öğretim tesisi, sağlık tesisi, ibadet yeri ve güvenlik tesisi vb. gibi tesislerin yer seçimi yetkili idarelerce yapılacak olup, bu yapı ve tesislere uygulama projeleri kapsamında işlem yapılacaktır. Parsel içerisindeki yapının yerinin tespiti, ilgili mevzuata uygun olmak kaydıyla ruhsat vermeye yetkili idareler tarafından yapılacaktır.

Kırsal nitelikli yerleşme alanlarında, işyeri açma ve çalışma izni alınarak ev pansiyonculuğu ve günübirlik tesisler yapılabilecektir. Günübirlik tesisler için yapılanma koşulları ise, uygulama imar planında belirlenecektir.

43

6.2.2.2.1. Yayla Yerleşme Alanları

Muğla ilinde yayla nitelikli yerleşmelerin planlı gelişmesi amacıyla, 1/25.000 ölçekli nazım imar planında bu alanlar için ayrıca plan hükümleri oluşturulmuştur. Bu yerleşimlere, planda “YY” konulmuş ve tespitli köy yerleşik alanları, mevcut yerleşik alanları ya da yayla isimleri belirtilerek gösterilmiştir. Yayla yerleşmeleri için, yerleşik ve gelişme alanlarını kapsayan uygulama imar planı yapılması zorunlu tutulmuştur.

Bu doğrultuda, yayla yerleşiminin yerleşik ve gelişme alanlarını kapsayacak olan

“uygulama imar planı yapılacak alan” sınırlarının ilçe belediyelerince belirlenmesi ve 5216 sayılı “Büyükşehir Belediyesi Kanunu” kapsamında karara bağlanması hükmü getirilmiştir. Ancak, imar planı yapılıncaya kadar, onaylı köy yerleşik alanı bulunan yayla yerleşmelerinde, köy yerleşik alanı sınırları içinde kırsal nitelikli yerleşme alanları için belirlenen plan hükümlerinde yer alan koşullar çerçevesinde uygulama yapılabilecektir.

Bununla birlikte tespitli köy yerleşik alanı bulunmayan yerleşmelerde imar planı yapılmadan herhangi bir yapılaşmaya izin verilmeyecektir.

Yayla yerleşme alanları için hazırlanacak uygulama imar planlarında bölgenin geleneksel yapılaşma ve kültürel kimliğine uygun özelliklerin gözetilmesi amacıyla “kırsal tasarım rehberleri” hazırlanacak ve uygulama imar planlarında, maksimum brüt yoğunluk 50 kişi/ha ve yayla konut yapılarında bağımsız bölüm başına maks. inşaat alanı 100 m2 olarak hesaplanacaktır.

Bu alanlarda yayla konutu ile yaylada yaşayacak olan nüfusa hitap edecek meydan, kahvehane, ibadet yeri, bakkal, fırın vb. gibi günübirlik ihtiyaca cevap veren ticaret kullanımları yer alabilecek; işyeri açma ve çalışma izni alınarak ev pansiyonculuğu yapılabilecektir.

44

Benzer Belgeler