• Sonuç bulunamadı

4. YERLEŞİMLERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ VE KENTSEL

4.1. İLÇELER

4.1.2. Bodrum İlçesi

Bodrum ilçesinin kimliğini belirleyen en önemli sektör, turizm ve turizmde dayalı ticarettir. İlçe, turizm pazarında uluslararası önemde arz ve talep potansiyeline sahiptir.

Sektör, deniz ve yat turizmi ağırlıklıdır. İlçede gümrüklü giriş-çıkışların yapıldığı uluslararası liman ve yat limanları bulunmaktadır.

Bodrum ilçesi, genel olarak bir sahil kesimi yerleşmesidir. Bununla birlikte, ilçenin belediye statüsünden mahalleye dönüşen kentsel yerleşimlerinden Konacık sahili olmayan bir yerleşimdir. Konacık, iç kesimde yer almasına rağmen, Bodrum ilçesinin orta noktasındaki konumu ile turizm sektörü endeksli bir ticaret gelişimi göstermiştir.

Bodrum ilçesinde, 1/25.000 ölçekli nazım imar planı kapsamı ve onama sınırları dışında kalmış olan pek çok özel statülü alan yer almaktadır. Bu kapsamda ilçede, Marina Turizm Merkezi, Karaada Turizm Merkezi, Yalıkavak Limanı Turizm Merkezi, Yalıkavak-Göltürkbükü-Gündoğan Turizm Merkezi, Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi, Adalıyalı Turizm Merkezi ve Yalıçiftliği Turizm Merkezi (Yalı yerleşiminin tamamını kapsamaktadır) bulunmaktadır. Ayrıca, ilçenin kuzeyindeki alanlarda, Milas ilçesi ile ortak sınırlar taşıyan, Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi yer almaktadır.

İlçenin Gökova sahillerinde ise, yine Milas ilçesi ile ortak sınırlar taşıyan, Çökertme Turizm Merkezi bulunmaktadır. Bodrum ilçesinin Mazı yerleşimi sahil kesimi bu bölge içinde kalmaktadır. Güllük Koyu’nda yer alan Salih Adası’nın bir bölümü ise, Tuzla Gölü Güneyi Turizm Merkezi kapsamındadır. Bunlara ilaveten ilçenin büyük bir bölümü doğal sit statüsü taşımaktadır.

Bodrum ilçe merkezi, Bodrum ilçesinin idari, ticaret ve turizm merkezi niteliğini taşımaktadır. Merkezde temel ekonomik etkinlik turizm ve turizme yönelik ticaret sektörüne dayanmaktadır. “Bodrum Guleti” olarak bilinen yat imalatı da bir diğer önemli geçim kaynağıdır.

Belediye statüsü kalkarak mahalleye dönüşen yerleşimlerden;

Bitez, sosyo-kültürel yapısı göçlerle etkilenen bir yerleşim olmakla birlikte, aynı zamanda doğal değerlerini henüz yitirmemiş, küçük bir sahil yerleşimi karakterini koruyabilmiş bir yerleşimdir. Narenciye bahçeleri ile tarımsal karakteri ön plandayken, ilçe merkezine yakınlığı nedeniyle turizm yatırımları ve hizmetlerinin çoğaldığı cazip bir yerleşim haline dönüşmüştür. Yerleşimde ikinci konut ve turizm tesisleri bulunmaktadır.

Konacık, ilçenin ticari işlevlerinin devam ettiği ikincil bir merkez konumundadır.

Tarımsal potansiyelin az olduğu yerleşimde, ekonomi daha çok ticarete yönelik hizmetler sektörüne dayanmaktadır.

Ortakent-Yahşi, merkezi konumu nedeni ile ilçenin sosyo-kültürel ve ticari merkezi olarak gelişmektedir. Konacık yerleşiminden başlayan ticaret aksının da devamı niteliğindedir. Buna bağlı olarak, turizm ve ticaret baskın ekonomik etkinlik olarak dikkat çekmektedir. Bununla birlikte, verimli topraklara sahip olan yerleşimde, eski değerini

9

kaybetmiş olsa da Narenciye üretimi ve zeytinlik bir ölçüde yerel halkın geçim kaynağı olmaya devam etmektedir.

Turgutreis, gelişmiş kentsel hizmet sunumları ve yat limanı ile ilçenin ikinci büyük kentsel merkezi niteliğinde, Bodrum ilçe merkezinden sonra turistik tesislerin en fazla yer seçtiği ve ilçe genelinde ikinci konutların en fazla olduğu yerleşimdir. Turizm ve turizme yönelik ticaret ağırlıklı hizmetler sektörünün ön planda olduğu yerleşimde, tarım sektörü de önemli yer tutmaktadır. Yerleşimin kuzeyinde narenciye bahçeleri, zeytinlikler ve bağlar bulunmaktadır.

Gümüşlük, ilçenin en önemli antik yerleşimlerinden Myndos Antik Kenti ile iç içe yaşayan, sosyo-kültürel yapısı, ilçe geneline paralel olarak, turizm sektörüne endeskli olarak değişim göstermiş bir yerleşimdir. Gümüşlük yerleşiminin ekonomisi genel olarak turizme dayanmakla birlikte, ilçede narenciye ve sebze tarımı yapılmaktadır. Balıkçılık da önemli bir uğraştır. Yarımadada ikinci konut oluşumlarının en yoğun olduğu yerleşimlerden biridir.

Yalıkavak, ikinci konut yerleşimlerinin hızla artması, yabancıların mülk edinme talebinin yoğunlaşması ve yat limanının hizmete açılması ile birlikte önemli bir çekim merkezi haline gelmiştir. Günümüzde yerleşimin ekonomisi turizm ve turizme yönelik ticaret sektörüne dayanmaktadır. Tarımsal faaliyetler, gün geçtikçe azalarak da olsa halen devam etmektedir.

Gündoğan, turizm sektörü ön planda olan, konaklama tesisleri ve ağırlıklı olarak ikinci konut oluşumlarının bulunduğu bir yerleşimdir. Ayrıca, balıkçılık ve arıcılık da yerel halkın geçim kaynağı olarak devam etmektedir.

Göltürkbükü, son yıllarda hızla gelişen turizm ve turistik eğlence sektörü ile gündemde olan ve sosyo-kültürel yapısı hızla değişen bir yerleşimdir. Günümüzde, en önemli geçim kaynağı turizm ve turizme yönelik ticarettir. Bununla birlikte, balıkçılık da yerel halkın gelir kaynağı olmaya devam etmektedir.

Yalı, ilçenin kırsal karakteri en yoğun, ekonomisi Zeytincilik ve balıkçılığa dayanan yerleşiminden biridir. Bununla birlikte, ilçenin genel kimliğinden farklı olarak, büyük otel ve tatil köylerinin yer aldığı ve hızla gelişme eğilimi gösterdiği farklı bir karaktere sahiptir.

Mumcular, ilçedeki diğer yerleşimlerden farklı olarak, turizm sektöründe önemli gelişme göstermemiş olup, tarım sektörü ön planda olan, sosyo-kültürel yapısı görece geleneksel kalan bir yerleşmedir. İlçe genelinde, tarım etkinlikleri büyük oranda bu yerleşimde yapılmaktadır. Zeytincilik önemli bir tarımsal etkinliktir.

Bodrum ilçesinde köy statüsünden mahalleye dönüşen yerleşimler ise, turizm beldelerine yakın ya da iç kesimlerde olarak farklı karakter sergilemektedir. Akyarlar, Dereköy, Peksimet, Dağbelen, Gürece ve Yakaköy, nüfusları en fazla artan yerleşimler durumundadır. Güvercinlik, Akyarlar, İslamhaneleri ve Peksimet turizm odaklarına yakınlıkları nedeni ile ikinci konut gelişimlerine talep olan yerleşimlerdir. Gökova sahilinde yer alan Mazı, yat turizmi uğrak noktalarındaki koylara yakınlığı ve deniz turizmi

10

potansiyeli ile günübirlik turizm noktalarından biridir. Tarım sektörünün ön planda olduğu diğer kırsal nitelikli yerleşimlerde ise, geleneksel adetlerin turizm potansiyeli olarak sunulduğu çekim noktaları haline gelmiştir.

11

Benzer Belgeler